Diş beyazlatma, sararmış ve renk değişikliğine uğramış dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlayan güvenli bir prosedürdür. Peki ağız ve diş sağlığına korumak açısından diş beyazlatma uygulamasında herhangi bir yaş sınırı var mıdır, kaç yaşında yapılır?
Diş gelişimi tamamlanmadan yapılan beyazlatma işlemi diş yapısına zarar verebilir ve geri dönüşümsüz hasarlara neden olabilir.
Diş beyazlatma kaç yaşında yapılır?
Diş beyazlatma işleminin ideal yaşı 18 yaş ve üstüdür. Ancak 18 yaşından küçük gençlerdeki diş lekelenmeleri, psikolojik rahatsızlıklara ve özgüven problemlerine neden olacak boyutta ise 14-16 yaşından sonra beyazlatma işlemi uygulanabilir. Ayrıca 18 yaş altı bireylerde %0.1 den daha yüksek konsantrasyonda hidrojen peroksit kullanılması pek çok ülkede yasal değildir.
Bu noktadaki kıstas yaştan daha ziyade dişin hassasiyetidir. 18 yaşından küçük bireylerde diş olgunluğunu henüz tamamlanmamış olabilir. Bu işlem daha çok estetik bir işlem olduğundan dolayı bu faktörler göz önünde bulundurularak diş beyazlatma yapılabilir.
Diş beyazlatma için en güvenli yaş sınırı nedir?
Diş beyazlatma uygulaması için üst yaş limiti olmamakla birlikte, en alt yaş sınırı 14-16 olmalıdır. Bu yaştan küçük bireylerde dişler gelişimini tamamlamamış olabilir ve dişlerde kalıcı hasara neden olabilir.
16 yaş altı bireylerde diş beyazlatmanın riskleri nelerdir?
Beyazlatma tedavisi sırasında ağartıcı etkisi olan maddeler kullanılır. Bu maddeler dişleri aşındırarak zamanla diş minelerinin zarar görmesine neden olur. Düzenli olarak yaptırtılan diş beyazlatma, hassasiyeti arttırırken dişlerin çok daha kolay bir şekilde çürümesinin önünü açar.
Ebeveynler çocukları için sağlıklı bir gülümseme isteyebilirler. Bu noktada daha çocuk yaşlarda diş beyazlatma işlemini tercih ederek çocukları için doğru olduğunu düşündükleri şeyi tercih ederler. Çocuk yaşlardaki bireylerde süt dişleri kalıcı olan dişlere göre daha az mineral içerdiği için aşınmaya da o denli yatkındır.
Bu bilgiler ışığında, diş beyazlatma işlemi için en azından 14 – 16 yaşına kadar kalıcı dişlerin tam olarak oluşması ve gelişmesi beklenmelidir. Kalıcı dişlerin çıkması 12-13 yaşı bulurken, yeterli düzeyde gelişmesi için en azından 16 yaşın beklenmesi gerekir. Her ne kadar 16 yaşından sonra dişler oluşumunu ilerletmiş olsa da bu hemen diş beyazlatma yaptırmanız anlamını taşımaz.
18 yaş altı kişilerde hangi tür diş beyazlatıcı sistemler güvenlidir?
Profesyonel diş beyazlatma yöntemleri
Profesyonel diş beyazlatma yöntemleri, bir diş hekimi tarafından planlanan ve uygulanan yöntemleri ifade eder. Diş hekimleri beyazlatma tedavisi için sıklıkla iki farklı yöntemi tercih ederler.
Ev tipi beyazlatma, dişlerinizi ev konforunda beyazlatabileceğiniz bir yöntemdir. Bu yöntemde doktorunuz size uygun diş beyazlatma plaklarını hazırlar ve size verdiği beyazlatma jelini önereceği şekilde kullanmanızı ister. Ortalama bir kaç hafta içerisinde anlamlı sonuçlar oluşur.
Ofis tipi beyazlatma ise bir hastanede veya klinikte dişçi koltuğunda gerçekleştirilir. Bu yöntemde dişler, 1 saat gibi oldukça kısa bir sürede beyazlatılabilir.
Klinikte yapılan lazerle diş beyazlatma işlemi sırasında hastanın gözleri ve diş etleri lazer ışınından korunur. Beyazlatmadan sonra herhangi bir komplikasyon görünmemektedir.
Beyazlatma Şeritleri
Beyazlatma şeritleri ya da jelleri alındıktan sonra bu işlem evde çocuğunuzun kendi başına yapabileceği bir işlemdir. Beyazlatma ürünü diş macunu aracılığı veya doğrudan elle dişe yedirilir. Çocuklar kendi dişlerinin özelliklerini bilmediklerinden bu ürünlerin kullanımı sonucunda dişlerde hassasiyet olabilir. Ürünlerin ne sıklıkla kullanılması gerektiği içeriğe göre değişmektedir.
Beyazlatıcı Diş Macunu
Bu tip ürünlerin şerit ya da jellerden farkı doğrudan bir diş macunu özelliği görmeleridir. Günde iki kez dişleri fırçalamak lekelerin önlenmesine yardımcı olurken var olan lekelerin de temizlenmesine yardımcı olur. Beyazlatıcı etkisi olan diş macununun çocuğunuz için uygun olup olmadığını öğrenmek için kullanmadan evvel mutlaka diş hekiminize başvurun.
Umarız diş beyazlatma için yaş sınırı var mı, kaç yaşında yapılır sorularınızın cevabını yanıtlayabilmişizdir.