Diş Beyazlatma Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Riskleri Varmıdır?

Diş beyazlatma

Güvenli ve hızlı bir şekilde sararmış olan dişlerinizi beyazlatabilirsiniz

Bakımlı, beyaz ve parlak dişler, gençlik ve sağlıkla ilgili en güçlü fiziksel özelliklerden birisidir. Ancak çok az insan her gün karşımıza çıkan reklamlardaki kadar beyaz dişlere doğal olarak sahip olabilir.

Diş beyazlatma; dişlerinize zarar vermeden lekeleri yok eden, yılların etkilerini ortadan kaldıran sağlıklı ve güvenli bir uygulamadır.

Bleaching nedir?

Bleaching; dişlerinizin rengini açarak daha beyaz görünmesini sağlayan bir işlemdir. Bu yöntem; tek başına dişlerinizi parlak beyaz bir görünüme kavuşturmaz ancak mevcut rengini bir kaç ton açabilir.

Tedavi hakkında yeterli bilgiye sahipseniz, diş beyazlatma fiyatları hakkında hazırlamış olduğumuz makalede prosedürlerin ücretlerini öğrenebilir ve karşılaştırmalı olarak değerlendirebilirsiniz.

Kimler diş beyazlatma işlemi yaptırabilir?

Diş beyazlatma tedavisi genel olarak güvenli ve düşük risklidir. Dolayısı ile daha beyaz görünümlü dişlere sahip olmak isteyen herkes diş beyazlatma uygulaması yaptırabilir.

Tedaviden önce detaylı bir ağız içi muayene yapılmalıdır. Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları gibi sorunlar öncelikle tedavi edilmelidir.

Porselen lamine, zirkonyum kaplama, protez, implant, dolgu gibi restorasyonların renkleri beyazlatma tedavisi ile değişmez.

Ağızda mevcut olan veya yapılması planlanan tedaviler varsa tedaviden önce planlanmalı ve hasta işlemin sonuçları hakkında bilgilendirilmelidir.

Gebelik ve emzirme dönemindeki annelerde; bleaching uygulamasının çocuk üzerindeki potansiyel etkileri bilinmemektedir ve tavsiye edilmemektedir.

Beyazlatıcı jel içeriğinde bulunan peroksite karşı alerjisi olan bireylerde de önerilmemektedir.

Dişler neden renk değiştirir?

Dişler doğuştan sarı renkli olabilir veya sonradan renklenmiş olabilir. Dişlerin zamanla içerisinde rengini kaybetmesi, hem dış hem de iç etkenlerden kaynaklıdır.

Dışsal etkenler olarak sigara ve tütün kullanımı, çay, kahve, kırmızı şarap gibi boyayıcı özellikte olan gıdaların tüketilmesi sayılabilir.

Bebeklik döneminde veya anne karnındayken maruz kalınan tetrasiklin grubu antibiyotikler, dişlerin gelişim dönemi bozuklukları, fazla flor alınımı, yetersiz beslenme gibi etkenlerde içsel lekelenmelere neden olur.

Ayrıca, yaşla ile birlikte vücut metabolizması sonucu ortaya çıkan bileşenlerin bir kısmı diş yapısında depolandığı için dişler zamanla koyulaşma eğilimindedir.

Dışsal kaynaklı lekelenmeler, coğu durumda diş taşı temizliği ile kolaylıkla giderilebilirken içsel lekelenmeler ise farklı yaklaşımlar gerektirir. Sizin için en uygun yöntemin hangisi olduğuna diş hekimi ile karar vermeniz doğru olacaktır.

Hızlı, sağlıklı, güvenilir ve kolay diş beyazlatma

Hastanede, klinikte veya doktorda yaptıracağınız profesyonel diş beyazlatma uygulamaları kısa sürede etkili sonuçlar almanızı sağlar. Randevu almak için bağlantıyı tıklayın.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Dişlerinizi beyazlatmak için tercih edebileceğiniz iki profesyonel tedavi yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilkini evde kendi başınıza uygulayabilirken, diğeri için bir kliniğe veya diş hekimine gitmeniz gerekir.

  • Ev tipi beyazlatma
  • Ofis tipi beyazlatma
  • Devital (cansız dişler için) beyazlatma

Ev tipi beyazlatma

  • Bu yöntemde diş hekiminiz; size ev tipi bir beyazlatma seti verir ve evde kullanabileceğiniz kalıplar hazırlar.
  • Setin içeriğinde bulunan beyazlatıcı jel, bu kalıplar içerisine doldurulur.
  • Plaklar hekiminizin önereceği şekilde günlük ortalama 4-8 saat arası takılmalıdır.
  • Ev tipi jellerin içeriğindeki peroksit miktarı, klinikte uygulanan yöntemlerden daha düşük olduğu için daha az etkilidir.
  • Dişlerin renginin açılması ve istenile sonuca ulaşılması bir kaç haftayı bulabilir. Kombine

Ofis tipi beyazlatma

  • Bu yöntemde kullanılan beyazlatma ajanlarının içeriğindeki etken madde, ev tipi sistemlerden daha yüksektir ve kimyasal olarak aktive olur.
  • İşlem tamamen klinikte ve diş hekimi gözetiminde gerçekleştiği için daha güvenlidir.
  • Tedaviden önce diş hekimi, koruyucu önlemler alarak dişlerin kök ve boyun yüzeyleri ile birlikte dudak yanak gibi çevre dokuların ağartıcı jel ile temasını önler.
  • İstenilen sonuca ulaşmak için 15 er dakikalık 2 veya 3 seans yeterlidir ve 1 günde dişlerin renginin açılmasını sağlar.

Lazer / mavi ışık beyazlatma

  • Bu yöntemde kullanılan diş beyazlatma jeli, aktive olmak için Philips Zoom® gibi ek bir led mavi ışık aletine veya lazere cihazına ihtiyaç duyar.
  • İşlem sırasında gözlük kullanımı ve koruyucu önlemlerin alınması hasta güvenliği için gereklidir.
  • Kullanılan jelin içerisindeki peroksit içerikli etken madde oldukça yüksektir ve 15 dakika gibi kısa bir sürede etki gösterir.
  • Dişlerin istenilen beyazlığa ulaşması için sıklıkla 2 seans yeterli olur.
  • Bu uygulama ile diş renginde 6 tona kadar açılma sağlanabilir.

Devital beyazlatma

  • Kanal tedavili olduğu için kararan devital dişler için uygulanan bu beyazlatma yöntemi ile ölü dişlerin renginin açılması mümkündür.
  • Diğer yöntemlerden farklı olarak, bu teknikte beyazlatıcı jel dişin üzerine değil içten yerleştirilir.
  • Jelin etki göstermesi ve diş renginin açılması genellikle 2 hafta veya daha uzun sürer.
  • işlem öncesinde kanalın kontrol edilmesi, işlem sırasında dolgu artıklarının çıkarılması ve sonrasında yeni dolgu yapılması gerekir.

Kombine diş beyazlatma

Bu yöntemde; ofis tipi yöntem ile birlikte ev tipi beyazlatma plakları birlikte kullanılır.

Klinikte uygulanan diş beyazlatma seansı, hızlı bir şekilde sonuç almayı sağlarken, evde plaklar ile uygulamaya devam etmek, elde edilen sonucun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlar.

Bir kaç ayda bir evde uygulayacağınız tekrarlama seansları dişler içerisinde biriken kromojenleri azaltır. Uygulama öncesinde diş yüzeylerinin temzi olması gerektiğini unutmayın.

Doğal yöntemler

Doğal yöntemler genellikle tek başına istenilen şekilde bir beyazlık sağlamaz. Ancak profesyonel yöntemlere destek olarak tercih edilmesi dişlerinizi daha uzun süre beyaz olarak korumanıza yardımcı olabilir.

Doğal ve biyolojik diş beyazlatma yöntemi olarak karbonat (cep sodası), oksijenli su (hidrojen peroksit), hindistan cevizi yağı, çilek ve ananas kullanımını öneriyor ancak cif, domestos, çamaşır suyu, limon, aluminyum folyo, sirke gibi aşındırıcılar ile yapılan teknikleri sağlıklı bulmuyoruz.

Sık Sorulan Sorular

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top