Diş Beyazlatmak Zararlı Mıdır?
Diş beyazlatma işlemi dişler üzerinde zararlı mı yoksa güvenilir mi? Bleaching uygulaması ile daha beyaz dişlere sahip olmak isteyenlerin ilk sorduğu soruların başında bu geliyor. Neticede, kim daha parlak ve beyaz bir gülümseme için sağlıklı dişlerini riske atmak ister? Bu nedenle, diş beyazlatmadan önce, bleaching uygulamalarının olası etkileri ve potansiyel risk ve zararlarını anlamalısınız. Diş beyazlatmanın çeşitli yöntemleri vardır ve her birinin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Tüm diş beyazlatma yöntemlerinin etkili olabilmesi için doğru şekilde uygulanması gerekmektedir. Beyazlatıcı şeritler, beyazlatıcı diş macunları ve diğer evde beyazlatma ürünleri genellikle güvenli olarak kabul edilmektedir. Ancak yanlış kullanıldığında diş hassasiyeti ve diş eti tahrişi gibi yan etkilere neden olabilirler. Bunun yanında herhangi bir diş beyazlatma sistemi dişlerinizdeki dolguya veya diğer restorasyonlar zarar vermez.
Profesyonel diş beyazlatma işlemleri genellikle daha hızlı ve etkili sonuçlar verir. Uygulama esnasında genellikle diş eti koruma jeli gibi ekstra koruma önlemleri içerir. Ancak, bu işlemler genellikle daha maliyetlidir ve bazen hassasiyet gibi geçici yan etkilere neden olabilmektedir. Peki diş beyazlatma sistemleri içeriğinde bulunan hidrojen ve karbamid peroksit diş minesine zarar verir mi? Bunu anlamak için beyazlatıcı jellerin nasıl çalıştığını anlamak gerekir.
Diş beyazlatma sistemleri nasıl çalışır?
Tüm diş beyazlatma sistemleri, genellikle bir çeşit ağartıcı (hidrojen peroksit veya karbamid peroksit) içeren bir jel veya solüsyonun dişlere uygulanmasıyla çalışır. Bu ağartıcı madde, diş minesini geçerek dişlerinizin içindeki renkli moleküllere ulaşır.
Ağartıcı maddede yer alan oksijen molekülleri, dişlerinizdeki renkli molekülleri bir arada tutan bağları kırar. Bu süreç, renkli molekülleri dağıtır ve dişleri beyazlatır.
Diş beyazlatma sistemlerinin etkinliği, ağartıcı maddenin konsantrasyonuna, tedavi süresine ve renk değişikliği türüne bağlıdır. Yüksek konsantrasyonda olan hidrojen peroksit, oldukça reaktif bir maddedir. Jel, ağız dokuları ile uzun süre temas ederse yumuşak ve sert dokulara zarar verir . Bu nedenle bu tür güçlü jeller mutlaka bir profesyonel gözetiminde ve önerilen sınırlarda kullanılmalıdır.
Profesyonel beyazlatma sistemleri güvenlidir
Diş hekimi tarafından uygulanan ofis tipi diş beyazlatma sistemleri en hızlı ve etkili sonuçları verir. Çünkü bu sistemlerde daha yüksek konsantrasyonda (%35-40) ağartıcı madde bulunmaktadır. Ayrıca beyazlatma sürecini hızlandırmak için ışık veya ısı kaynağı kullanılabilmektedir. 2013 yılında yapılan bu araştırmada, %16 ve %35 karbamid peroksit içeren beyazlatma sistemlerinin dişlere zarar vermediği, etkili ve güvenli olduğu belirtilmiştir. Bu sistemler kimyasal olarak aktive olabilir veya dış bir ışık kaynağına ihtiyaç duyabilmektedir.
Evde kendi kendine kullanılabilen ev tipi diş beyazlatma setleri de oldukça popülerdir. Bunlar setlerde, kişiye özel beyazlatma plakları ve ağartıcı jel bulunmaktadır. Burada kullanılan beyazlatıcı jelin peroksit konsantrasyonu genellikle %9 ile %16 arasındadır. Beyazlatıcı jel, tepsi şeklindeki plak içerisine sürülür ve günlük belirli bir süre boyunca ağızda kalır. Sonuçlar, kullanılan sisteme bağlı olarak birkaç gün ile birkaç hafta içinde görülebilmektedir. 2005 yılında yapılan bu bilimsel çalışmada, evde kullanım için uygun olan %3, %5 ve %12’lik konsantrasyonda hidrojen peroksit içeren beyazlatma plağının, gece boyunca hasta ağzında kalmasının diş minesi ve pulpa üzerinde herhangi bir zararlı etkisinin olmadığı gösterilmiştir.
Çok sık veya uzun süreli beyazlatma dişlerinize zarar verir
Diş beyazlatma işlemlerinin aşırı veya yanlış kullanımı dişlerinize zarar verebilmektedir. Ağartıcı maddeler, dişlerinizi beyazlatırken, aynı zamanda diş minesini etkiler ve diş etlerini hassaslaştırabilmektedir. Beyazlatma esnasında minenin yapısal olarak su kaybeder ve minerallerinde değişiklik olabilir. İdeal süre ve kullanımda bu etki minimaldir. Özellikle evde beyazlatma ürünlerini kullanırken, üreticinin talimatlarına dikkatlice uymak önemlidir. Aşırı veya çok sık uygulama, bu yan etkileri artırarak ve diş minesinin aşınmasına yol açabilmektedir. Bu da da dişlerinizi çürük ve kırılmalara karşı daha savunmasız hale getirir. Bu nedenle, diş beyazlatma işlemlerini doğru ve ölçülü bir şekilde yapmak, bleaching işleminin zararlı etkilerine karşı diş sağlığınızı korur.
Ayrıca sosyal medyada da sıklıkla paylaşılan yöntemlere karşı dikkatli olun. Diş tozu, tuz gibi aşındırıcılar ve sirke veya limon gibi asidik maddeler ile dişlerinizi fırçalamak kısa süreli beyazlatma sağlasa da uzun sönemde zarar verir. Aynı şekilde beyazlatıcı diş macunlarının uzun süre kullanılması diş minesinin aşınmasına neden olur.
Güvenli bir şekilde dişlerinizi nasıl beyazlatabilirsiniz?
Sağlık bakanlığı onayını arayın: Eğer tezgah üstü veya perakende ürünleri kullanmak isterseniz mutlaka FDA gibi güvenilir otoriteler ve sağlık bakanlığı tarafından verilmiş onay mührünü araştırın.
Profesyonel uygulamaları tercih edin: Bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilen profesyonel diş beyazlatma, genellikle en etkili ve en güvenli yöntemdir. Diş hekimleri, diş etlerinizi korumak için özel önlemler alır ve beyazlatma sürecini doğru bir şekilde yönetir.
Kullanım talimatlarına uyun: Evde beyazlatma ürünleri, doğru şekilde kullanıldığında güvenlidir. Ancak, her zaman üreticinin talimatlarına dikkatlice uymalı ve önerilen kullanım süresini aşmamalısınız.
Düzenli diş temizliği yaptırın: Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma, dişlerinizin doğal beyazlığını korumanın en iyi yoludur. Ayrıca, diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ederek diş taşı temizliğinizi yaptırmalısınız.
Sağlıklı beslenme gayret edin: Şekerli içecekler ve yiyecekler, kahve, çay ve kırmızı şarap gibi diş lekelerine neden olabilecek gıdaları azaltın. Beslenme rutini, dişlerinizi daha beyaz tutmaya yardımcı olur.
Sigarayı bırakın: Sigara ve tütün ürünleri, dişlerinizin sararmasına neden olur. Bu alışkanlığı bırakmak, dişlerinizin daha beyaz ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Mutlaka bleaching işlemi öncesi diş hekiminizi ziyaret edin ve kullanacağınız diş beyazlatma ürününün zararları var mı araştırın.