Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı

Diş eti ameliyatı; incelmiş ve yukarı doğru çekilmiş diş etlerinin tedavisi ve mümkünse tekrar eski konumlarına geri döndürülebilmesi amacıyla yapılan bir prosedürdür. Diş eti çekilmesi sonucu zarar görmüş diş etlerinin operasyonla tedavi edilerek sağlıklı hale getirilmesi; açıkta olan diş köklerinin kapatılmasına ve kalınlığının artırarak ağız sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Diş eti ameliyatı sonrası hastanın uygulayacağı önlemler, operasyon sonrası iyileşme süresini kısaltarak, uygulanan prosedürün başarısını artırır.

Diş etinde şişkinlik, kanama ve ağrı, diş eti enfeksiyonların ilk belirtilerindendir.

Diş hassasiyetinin artması bir yana, diş kaybı gibi hem estetik hem de fonksiyonel zararlara neden olabilen diş kökü üzerindeki çürüklerin oluşmasını önlemek için diş eti ameliyatı gerekli olabilir.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi tedavisinin ilk basamağı; ağız hijyen eğitimi ve periodontal tedavidir.

Periodontal tedavide, çekilmenin meydana geldiği tüm diş kök yüzeyleri ve diş çevresinde oluşan diş eti cepleri lokal anestezi altında detaylı olarak temizlenir. Bu prosedüre küretaj adı verilir.

Küretaj işlemi ile ulaşılması zor bölgelerdeki bakteri sayısının azaltılarak diş etlerinin dişi yeniden sarması sağlanır.

Hekim, diş eti hatları boyunca küçük kesikler yaptıktan sonra diş etlerini bir miktar dişlerden uzaklaştıracaktır. Bu durum, hekimin diş köklerini çok daha iyi bir şekilde görmesini sağlar. Böylece plak, tartar ya da enfeksiyonu tam manasıyla temizleyebilir. Bu derinlemesine temizliğin hemen ardından hekim, kemik rejenerasyon prosedürleri, tekrardan şekillendirme ve diğer planlı prosedürleri uygular. Planlanan diş eti ameliyatı tamamlandığı zaman hekim, diş etlerini ince dikişler kullanarak yerine tekrardan diker.

Flap operasyonu olarak da bilinen diş eti ameliyatı ise, dişin bağlı olduğu kemiklerde erimeye yol açacak kadar ciddi enfeksiyonlarda uygulanır. Bu operasyon esnasında lokal anesteziyle uyuşturulan diş etindeki sorunlu dokular kazınır ve gerekli görülürse hasarlı kemiğe destek sağlanır. Diş etinin dikilmesiyle de bu işlem son bulur.

Diş eti ameliyatı sonrası eskisi gibi sorunsuz, hatta kusursuz gülüşlere sahip olmak istiyorsanız, aşağıdaki prosedürler size yardımcı olabilir.

  • Gingivoplasti
  • Gingivektomi
  • Diş eti greft işlemi
  • Diş eti pigmentasyonları yok edilmesi

gibi işlemler tam da bu estetik etkili diş eti operasyonlarına örnektir.

Diş eti ameliyatı için lazer kullanımı; gelişen teknolojinin sağlık sektörüne kazandırdığı yöntemlerden birisidir. Uygulama oldukça pratik olmakla birlikte daha çok kanama ve kızarma riskinden kaçınılan yumuşak doku lezyonlarında tercih edilir.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Öncesi Ve Sonrası

Nedeni ve amacı ne olursa olsun diş etlerinden ameliyat olacak hastanın, öncelikle kapsamlı şekilde hikayesi alınır ve şikayetleri öğrenilir. Diş röntgeni, ağız içi muayenesi gibi teknik muayenelerin ardından hekiminiz doğru operasyon türüne karar verecektir.

Diş hekiminiz ameliyatın türüne bağlı olarak ağız hijyeni adına ek önerilerde bulunabilir ve ameliyat öncesinde rutin ağız bakımını yapmanız, varsa bu önerileri de uygulamanız gerekir.

Sigara kullanımı diş etlerindeki kanlanmayı bozduğu için operasyondan birkaç gün önce sigarayı bırakmanız tedavinin başarı şansını artırır.

Diş eti ameliyatı sonrası ise dikişlerin hasar görmemesi için sıcak ve soğuk yiyecek içeceklerden kaçınmalısınız.

Pek çok hasta operasyon sonrası gündelik yaşamına sorunsuz devam eder. Diş hekiminiz, diş eti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken özel durumlar ve ilaç kullanımı konusunda bilgilendirme yapacaktır.

Diş eti çekilmesi ameliyatından önce hastalar, kan sulandırıcı ilaç kullanmamalıdır, sigara ile alkol tüketmemeli ve dengeli bir şekilde beslenmelidirler. Hekim, ameliyattan önce gereken uyarıyı yapacaktır. Özellikle de diş eti ameliyatı sonrası prosedürün başarısı için oldukça önem taşır. Diş hekimi, ameliyattan sonra mümkün olan en hızlı iyileşmenin ne şekilde sağlanacağı hakkında ayrıntılı talimatlar verecektir. İyileşme süreleri gerçekleştirilen ameliyatın boyutuna bağlı olacaktır.

Genel olarak hastalar, diş eti ameliyatı sonrası ağrı kesici ilaçlara ihtiyaç duyacaktır. Hekim, gerekli olacak ilaçları reçete edecektir. Ayrıca uygulamadan sonra sorunlu bölge temiz tutulmalı, enfeksiyonları önlemek için antiseptik bir şekilde gargara kullanılmalı, birkaç hafta boyunca yorucu egzersizlerden kaçınılmalı, ameliyattan sonra yumuşak yiyecekler yenmeli ve sigara kesinlikle içilmemelidir.Hastaların diş etleri, operasyondan sonra farklı görünebilir veya hissedilebilir. Diş etleri ile beraber dişler kısa sürede sıkılaşır, iyileşir ve daha güçlü bir hale gelir.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Fiyatı

Diş eti çekilmesi ameliyatı fiyatları, klinik ile hastanelere göre farklılıklar gösterir. Ayrıca Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul’da diş eti ameliyatı fiyatları değişken olabileceği gibi Lara, Side, Kemer, Belek ve Manavgat’ta da fiyatlar oynaklık gösterecektir. İşlem ücretleri, uygulanan prosedürün türüne ve kliniğin fiyat tarifesine göre değişiklik gösterir. Ancak TDB nin belirlemiş olduğu rehber tarifede diş eti çekilmesi ameliyatı fiyatı şu şekildedir:

  • Detartraj yani diş taşı temizliği, tek çene için: 875TL
  • Subgingival küretaj dahil flap operasyonu, tek diş için: 1405TL
  • Slyding flap veya Koronale, yan yana kaydırma operasyonu: 1150TL
  • Biyomateryal uygulamalı flap operasyonu, materyal hariç ve tek diş için: 300TL
  • Membran uygulamalı flap operasyonu, mmebran hariç ve tek diş için: 300TL

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir