Diş Eti Çekilmesi Bitkisel Tedavi Yöntemleri

diş eti çekilmesi

Diş eti çekilmesi; toplumunun büyük çoğunluğunu etkileyen ve her yaşta görülebilen bir sorundur. Neyse ki diş eti çekilmesinin bitkisel tedavisi için uygulayacağınız doğal yöntemler ile bu süreci durdurabilir veya azaltabilirsiniz.

Eğer diş etlerinizin geriye doğru çekildiğini fark ediyorsanız mutlaka diş hekiminizden en kısa sürede randevu alın. Hafif vakalarda evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bu doğal yöntemler diş etlerindeki çekilmeyi azaltsa bile, ilerlemiş durumlarda problemi göz ardı etmenize ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Diş Eti Çekilmesi Bitkisel Tedavisi

Diş eti çekilmesi için bitkisel tedavi yöntemleri şunlardır;

  • Aloe Vera: Bu bitki, ağız içi iltihapları için oldukça faydalı olan etkili bir yöntemdir. Yapılan sistematik bir çalışmada, aloe vera bitkisinde bulunan jelin, diş eti iltihabını azalttığı görülmüştür. Bununla beraber bu önemli olan bitkinin, kimyasal bir gargaradan daha iyi olduğu da görülmüştür.
  • Zerdeçal: Zerdeçal bitkisi de ağız içinde bulunan iltihaplanmaya ciddi oranda yardımcı olabilir. Eski uygarlıklar, diş eti iltihaplanmaları ve çekilmesi gibi sorunlar için sıklıkla zerdeçal kullanmışlardır. 2017 yılında yapılan bir çalışmada ise zerdeçal içeriğinde bulunan bileşenlerin, ağız içindeki plakları ve bakterileri etkili bir şekilde yok ettiğini ve olası diş eti iltihabı semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabileceğini bulmuştur. Uzmanlar, bu etkinin muhtemelen bitkinin antienflamatuar doğasından kaynaklandığını düşünmektedir.
  • Yeşil Çay: Bu bitkideki fitokimyasallar, ağız içindeki bakteriler ile savaşır. Bununla birlikte, diş eti semptomlarını büyük oranda hafifletir.
  • Bitkisel Yağlar: Yapılan araştırmalarda kekik, karanfil, nane, hindistan cevizi ile çay ağacı yağlarının hücre kültürlerinde, yaygın olan oral sorunlara yol açabilecek mikrop ve bakterilerin büyümesini önlemede özellikle faydalı olduğu görülmüştür.
  • Papatya: Papatyanın diş eti sağlığı için piyasadaki gargaralar kadar etkili olabildiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Var olan diş eti çekilmesinin tedavisi için deneyebileceğiniz papatyayı, sağlık diş etlerini korumak için de kullanmalısınız. Bu yöntem için bir bardak kaynar suyla birkaç tatlı kaşığı papatyayı tıpkı çay gibi demleyin. Soğuyan ve süzülen papatya çayını gargara yerine her gün kullanabilirsiniz.
  • Adaçayı: Düzenli olarak adaçayı içtiğinizde ağız içindeki bakterileri uzaklaştırabilir, içerisine meyan kökü eklediğinizde adaçayının anti bakteriyel özelliğini arttırabilirsiniz.
  • Nane: Diş eti iltihaplarında bitkisel tedavi olarak nane çayını gargara olarak kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunun için bir bardak su ve bir kaşık naneyi birlikte demlemeniz yeterlidir. Nane içerdiği için sakız çiğnemeyi düşünebilirsiniz. Ancak sakız yerine direkt çiğ nane yapraklarını çiğnemeniz, diş sağlığınız açısından çok daha faydalıdır.

Diş eti çekilmesi tedavisinde izlenen tedavi yöntemleri nelerdir?

Diş taşı, diş eti çekilmesinin en büyük nedenidir. Tedavi için öncelikle bir klinikte diş taşı temizliği yaptırmalı ve sonrasında evde uygulayacağınız doğal diş taşı temizleme yöntemleri ile tartar birikimini azaltmayı hedeflemelisiniz.

Zamanında müdahale edilmezse Her ne kadar iyi bir ağız ve diş hijyenine özen göstermek, birçok durumda sağlık problemlerine karşı koruma sağlayacak olsa da diş eti çekilmesi gibi bazı problemler devam edebilir. Tedavisi için ilk olarak hastalığın ilerlemesi durdurulmalıdır. Bunun için düzenli olarak güç içerisinde en az 2 defa ve her yemekten hemen sonra dişler, hafif bir şekilde fırçalanmalıdır. Düzenli bir şekilde diş ipi kullanılmalı, diş macunu ya da gargara gibi oral bakım ürünleri tercih edilmeli, şekerli olan içeceklerden kaçınılmalı ve sigaradan uzak durulmalıdır. Diş eti çekilmesi için bitkisel tedavi yöntemleri de vardır. Ancak, bu sorunun kesin olarak tedavi edilmesi için mutlaka diş hekimine görünmek gerekir.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti çekilmesi için tuzlu su ile gargara yapmak olası ağrı ve semptomları hafifletir. Bu doğal yöntem, ağız içi sağlığını ciddi oranda geliştirebilir ve diş etlerindeki iltihap sorunlarını da hafifletebilir.  Yapılan bir araştırma,  tuzlu su ile gargara yapmanın şişliği azalttığı ve yara iyileşmesini teşvik etmeye yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. 1 bardak ılık suya ortalama 1 çay kaşığı tuz ekleyerek gün içerisinde 2-3 defa gargara yapmak yeterli olacaktır.  Ayrıca, günde 1-2 diş sarımsak ile bol miktarda soğan tüketmek, karanfil çiğnemek ve elma sirkesi ile gargara yapmak da diş eti sorunlarına iyi gelecektir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir