Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer

Toplum arasında oldukça kötü bir üne sahip olan bu tedavi, dişin iç kısımlarındaki enfekte dokuları temizleyerek dişi korumak ve kurtarmak amacıyla uygulanan bir tedavidir. Standart prosedürde, diş kanal tedavisi iki defa klinik ziyareti gerektirir. Klinik hekimlerimizin hazırlamış olduğu bu makalede; diş kanal tedavisi ne kadar sürer, kaç seans ve gün gerekir, randevu süresi yaklaşık olarak kaç dakikadır açıklamaya çalışıyoruz.

Kanal tedavisinde tedavi süresi lee ilgili kısa özet

  • Henüz yeni enfekte olmuş canlı dişlerde kanal tedavisi tek seansta tamamlanabilir.
  • Klinik prosedürde sıklıkla kanal tedavisinin ilk seansında enfekte pulpa dokusu çıkartılır ve bir hafta sonra daimi dolgusu yapılır.
  • Aşırı derecede enfekte dişlerde, iltihabın şiddetine göre günlük, gün aşırı, iki üç gün arayla gibi oldukça kısa aralıklarla kök kanallarının yıkanıp dezenfekte edilmesi gerekebilir.
  • 7-14 yaş arası çocuklarda kök ucu kapanmamış dişlerde uygulanan apeksifikasyon sonrası kök ucunun kapanması 6ay veya daha fazla sürebilir.

Kanal tedavisi seansları kaç dakika sürer?

Standart bir kanal tedavisi 2 seans klinik ziyareti gerektirir ve her bir randevu yaklaşık olarak 30-40 dakika sürer. Tek köklü olan ön dişlerde uygulanan kanal tedavilerinde randevu süresi; iki veya üç köklü arka dişlere nazaran daha kısadır. Tedavi sürecinde genellikle şu işlemler gerçekleştirilir:

  • İlk randevuda dişin tepe noktasından bir delik açılarak kök kanallarına ulaşılır.
  • Kök kanalları döner sistem endodontik aletlerle temizlenerek şekillendirilir ve antiseptik solüsyonlarla yıkanarak enfeksiyon uzaklaştırılır.
  • Tamamen temizlendiğinden emin olunursa aynı anda daimi dolgu yapılabildiği gibi, yaklaşık olarak bir hafta sonrasına ikinci bir randevu verebilir.
  • İkinci randevuda ise daimi dolguu yapılarak tedavi sonlandırılır.

Kanal tedavisinin tamamlaması kaç gün sürer?

İki randevu gerektiren bir kanal tedavisinde, prosedürün tamamlanması 7 gün sürer. Ancak tedavi süresi; uygulama yapılan dişteki enfeksiyonun ciddiyetine ve dişin durumuna göre değişiklik gösterir:

Eğer dişteki enfeksiyon erken dönemde tespit edilmiş ve henüz dişin kök ucu yani kemiğe doğru yayılım göstermemişse tedavi 1 gün içerisinde tamamlanabilir.

Dişteki köklerinin çok eğri olması, yan dalların mevcudiyeti gibi prosedürü zorlaştıran durumlarda hekimler genellikle risk almak istemez ve tedaviyi 1 hafta içerisinde en az 2 randevuda tamamlamak ister.

Enfeksiyonun ilerlemiş olduğu ve kök içerisinden iltihap akışının mevcut olduğu olgularda ise tedavi iltihap tamamen kurutulana kadar devam eder. Bu süre 3-4 günde bir pansuman yapılmasını gerektirdiği gibi, enfeksiyonun şiddetine göre tedavinin tamamlanması günler hatta aylar sürebilir.

Sigara kullanıyorsanız bırakmanız, hem iyileşme süresini hem de tedavinin etki ömrünü olumlu yönde etkileyecektir.

Kanal tedavisi sonrası uyuşukluk ne kadar sürer?

Tedavi sırasında yapılan lokal anestezinin etkisiyle birlikte uyuşukluk genellikle 3-4 saat sürer. Tedavi sonrasında şiddetli bir ağrı beklenmez ancak ilk birkaç gün minimal şiddette ağrı normal karşılanır.

Sert yiyeceklerden, sigara kullanmaktan ve sıcak / soğuk besinlerden kaçınarak ağrı süresini kısaltmanız mümkündür.

Daha rahat hissetmeniz için işlem sonrası hekiminiz uygun ağrı kesicileri reçete edebilir. Geçmeyen veya şiddetlenen ağrılar için vakit kaybetmeden hekiminize danışınız.

Kanal tedavisinde sonra işlem yapılan dişteki ağrı ne kadar sürer?

Kanal tedavisi sonrası ağrı oluşması genellikle beklenmez. Ancak yapılan lokal anestezi ve yeni çıkartılmış sinir dokusu nedeniyle ilk bir kaç gün dişe dokununca duyarlılık ve ağrı yaşayabilirsiniz. Doktorunuzun reçete edeceği ağrı kesiciler oldukça etkili sonuç sağlar.

Tedavi prosedürü ve ek tedaviler

Damar ve sinirleri alınmış olan dişler zamanla sıvı kaybına bağlı olarak kurur ve kırılganlaşır. Kanal tedavisinden sonra kaplama yapılması; zayıflamış olan dişinizi güçlendirir. Bu tedaviler laboratuvar ortamında hazırlana ve zaman alan tedaviler olduğu için kanal tedavisinin toplam tedavi süresini artırabilir.

Her dişte tedavi prosedürü aynı mı?

Ağız içerisindeki bazı dişler tek kanala sahipken, bazılarında iki veya üç adet bulunur. Kanal sayısının fazla olması, enfeksiyonun birden fazla odakta olabileceği ve bazı köklerin daha fazla enfekte olmuş olabileceği anlamına gelir.

Genel olarak kök sayısı tedavi süresinde önemli bir faktör olmasa da çok köklü dişlerin köklerinin genelde eğri yapıda olması tedaviyi hekim açısından hem zorlaştırır hemde sürenin uzamasına neden olur. Bu faktör tedavi öncesi göz önünde bulundurulmalıdır.

SSS

Kanal tedavisi yapılan dişin ömrü ne kadar dayanır?

Endodonti yaklaşımları yüksek başarı oranına sahiptir ve ağız hijyenine dikkat eden hastaların %85’inde tedavinin 8 ila 10 yıl arasında dayandığı görülmüştür. Tedavinin en etkili sonuçları sağladığı ve yüksek başarı oranına sahip olduğu uygulamalar; en erken dönemde teşhis edilen olgulardır.

Kanal tedavisi ne kadar acır?

Uygulama loka anestezi altında gerçekleştiği için genellikle acısızdır. Fakat uygulanan prosedürde iç kısımdaki damar ve sinirler temizleme esnasında koptuğu için çevre dokularda ve dişte bir miktar acı ve hassasiyet gözlemlenebilir.

Kanal tedavisi sonrası uyuşukluk ne kadar sürer?

Kullanılan lokal anesteziğin türüne bağlı olarak, dişinizdeki uyuşukluk 2-3 saat içerisinde kaybolur ve dişinizi tekrar hissetmeye başlarsınız.

Umarız kanal tedavisi ne kadar sürer sorusunun cevabını makalemizde bulabilmişsinizdir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir