Diş Sararması Nasıl Geçer? Çözümü Ve Öneriler

Diş Sararması Nasıl Geçer? Çözümü Ve Öneriler

Lekeler ve diş sararmaları, pek çok nedenden ortaya çıkabilen yaygın diş sorunlarıdır.

İyi haber; sararmaların büyük çoğunluğu önlenebilmekte veya diş hekimleri tarafından tedavi edilebilmektedir.

Ev tipi pek çok ürünle geçici ve sınırlı miktarda beyazlatabileceğimiz sararmış dişlerin, klinik ortamda lazerle beyazlatma veya lamine kaplama gibi yöntemlerle uzun dönem beyazlığını koruyacak şekilde tedavi edilmesi mümkün.

Peki dişleri sararmaktan nasıl koruyabiliriz veya sararan dişleri beyazlatmada hangi yöntemi tercih etmeliyiz?

Diş sararmaları;

 

  • Dışsal: Yiyecek ve içeceklerden, türün ve alkolden kaynaklanan sararma
  • İçsel: İlaçlar, yaralanma, çürük, genetik yatkınlık, florür birikmesi gibi nedenlerden kaynaklanan sararma
  • Yaş kaynaklı: İçsel ve dışsal nedenlerin bir kombinasyonu

olarak ayrılmaktadır.

Dışsal sararmalar diş minesini ve yüzeyini etkilerken, yaşa bağlı veya içsel oluşumlu sararmalar tezgah üstü tipte beyazlatıcı yöntemlere karşı dayanıklıdır.

Dişlerin sararmasını önlemek için;

 

  • Diş fırçalama ve ağız bakım ürünlerini kullanma konusunda özen göstermek
  • Şarap, sos, şarap gibi renkli gıda çeşitlerinden kaçınmak
  • Tütün alışkanlığını bırakmak

en temel kurallardır. Ancak genelde içsel olarak karşımıza çıkan diş sararması sorunu için diş bakımıyla önleyemediğimiz nedenler söz konusu olabilmektedir.

Sararan dişlerin beyazlatılması için pek çok ürün ve prosedür bulunmakta, seçeneklerimiz 3 ana başlıkta toplanmaktadır:

  • Ofis tipi tedavi: Yüksek oranda hidrojen peroksit içeren jellerin dişe uygulanmasını ve lazer ışığı altında çözünerek anında diş beyazlatılmasını kapsayan yöntemdir. Diğer yöntemlerden daha maliyetli, ancak daha etkilidir.
  • Diş hekimi kontrollü evde tedavileri: Diş hekimleri hastaya uygun olarak hazırladığı ağartıcı jel karışımı ve ağza göre hazırlanan kalıbı, hastanın kendisine evde uygulamak ve rutin aralıklarla kontrol etmek üzere temin edebilir.
  • Tezgah üstü ürünler: Beyazlatıcı diş macunları, şeritler, kalemler ve ağız suları gibi bakım ürünlerini kapsayan yaklaşımdır.

Diş beyazlatma yöntemleri genelde sağlıklı dişlerde oluşan sararma ve lekeler için tercih edilen genel uygulamalardır. Ancak kişiye özel yaklaşımlarda, özellikle sararmanın içsel kaynaklı olduğu durumlarda beyazlatma veya kaplama öncesi ek tedaviler gerekebilir.

Enfeksiyondan kaynaklı sararma için kanal tedavisi, çürük nedenli sararma için dolgu tedavisi, sonrasında kaplama yapılması uygun görülebilir.

Örnekleri çoğaltılabilecek olan içsel kaynaklı sararma tedavisi yaklaşımlarında, diş hekiminiz sizin için en uygun tedavi prosedürünü belirleyecek kişidir.

Herhangi bir ürün veya yöntemi denemeden önce size uygunluğu hakkında hekim görüşü almanız önerilir. Aksi halde herhangi bir yan etki olmasa dahi sizin durumunuzda kullandığınız ürün bir zaman veya para kaybı olabilir.

Pek çok beyazlatıcı ürünün yanlış kullanıldığında hassasiyet ve diş eti tahrişine neden olabileceği unutulmamalı ve tercih ettiğiniz ürünlerin kullanım talimatına dikkat edilmelidir.

Düzenli diş bakımı kadar, düzenli diş hekimi kontrolü de sararan dişlerin önlenmesi ve tedavisi için şarttır. En az her 6 ayda bir diş hekiminizin genel değerlendirmesine tabi tutulmanız, sararmaların oluşma evresinde fark edilerek önüne geçmenizi sağlayabilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top