Diş ve Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir Tüm Sorularınız Cevapları

Diş ve Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir Tüm Sorularınız Cevapları

Çoğumuzun hayatı boyunca en az bir kere yaşadığı bir sorun olan diş ağrısı, gündelik yaşamı derinden etkileyecek kadar ciddi bir sorun olabilir.

Diş ağrısı genelde daha büyük ve ilerlemiş bir diş probleminin sonucunda belirir ve tedavisi için öncelikle dişteki veya diş etindeki sorunun tespit edilmesi gerekir. Sorunun nedenine ve konumuna bağlı farklı tıbbi tedaviler uygulanabilir, doğru ağız bakımıyla bu sorunlar oluşmadan önlenebilir.

Sizlere bu rehberimizde farklı diş ağrısı türlerini ve bu ağrı şikayeti karşısında neler yapılacağını detaylı olarak açıklıyor olacağız.

Çürük, aşınma, enfeksiyon, diş taşı, travma, kırılma veya çatlama, genelde kendilerini diş ağrısıyla gösteren sorunlardır ve pek çok kişide ağrıya hassasiyet eşlik eder.

Diş hekiminiz kapsamlı bir değerlendirmeyle sorunun nedenini tespit eder ve kanal tedavisi, diş çekilmesi, diş dolgusu, diş kron kaplaması gibi invaziv bir diş prosedürünü uygun görebilir.

Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?

 

Diş hekiminizle acil olarak görüşmeniz gereken diş eti ağrısı durumda, hekiminize ulaşana kadar tuzlu su gargarası veya ağrılı bölgeye karanfil yağını pamukla uygulamayı deneyebilir, bu sayede diş hekiminizle görüşene dek ağrınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Diş eti çekilmesi veya diş eti enfeksiyonu yaygın diş eti ağrısı nedenlerindendir ve her iki durum da ilerleyici, ciddi sorunlar olduğundan hekim tedavisi gerektirir.

Diş eti çekilmesi için greftleme yani diş etlerini ideal konumuna getirecek doku takviyesi yapılabilir.

Bazen diş taşı gibi oluşumlar da diş eti çekilmesine neden olduğundan, detaylı diş temizleme veya diş taşı için ölçeklendirme yapılması, çekilmenin ve ağrının tedavisi için yeterli olabilmektedir.

Diş eti enfeksiyonları için ilaç tedavisi yeterli olabilir, antibiyotiğin yeterli olamayacağı durumlarda hekiminiz enfeksiyon tipine göre cerrahi müdahalede bulunabilir.

İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Tedavi Edilir

 

Dişlerde iltihap oluşumunu önlemek için de, iltihabın neden olduğu ağrıyı azaltmak için de dişlerin fırçalanması etkili bir yöntemdir. Diş fırçalama sonrası tuzlu su ile gargara yapmak, bakterileri azaltarak anlık rahatlama sağlayacaktır.

Tuzlu su veya karbonatlı suyla ağız çalkalamak ağrınızı anlık olarak azaltabilir ancak sorunun nedeninin tespiti için hekiminize başvurulmalı ve hekiminiz uygun prosedürü belirlemelidir.

Enfeksiyonlu veya apse oluşmuş dişlerde genelde tedavi planının ilk aşaması antibiyotik kullanımıdır. Diş hekimleri diş çürümesi veya apsesi için operasyon gerçekleştirmeden önce bağışıklığı destekleyerek bakteri oluşumlarını olabildiğince ortadan kaldırmış olmak için ilaç reçete eder.

Antibiyotik ve ağrı kesici ilaç kombinasyonu kullanılırken hastanın durumu takip edilebilir veya hasta acil bir durumu varsa direkt  opere edilebilir.

Enfekte dişler için en sık tercih edilen tıbbi yöntem kök kanal tedavisidir. Restorasyon amacıyla kanal tedavisi sonrası zayıflamış dişe kron kaplama yapılabilir.

İltihabın fazla yayıldığı ve artık çürümüş olan dişin çekilmesi gerekebilir ve sonraki seanslarda implant tedavisi, köprü tedavisi gibi eksik dişlerin telafisine yönelik uygulamalar yapılabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Diş ve Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır

 

Bebekler ve çocuklarda diş ağrısı genelde dişin çıktığı dönemlerde ve kaşıntıya benzer bir hisle görülür. Dişleri çıkmış olan çocuklarda;

  • Enfeksiyon
  • Yaralanma
  • Cisim veya yemek artığı sıkışması
  • Diş sallanması/gevşemesi
  • Diş çürümesi

gibi nedenlerden dolayı diş ağrısı yaşanmaktadır.

Çocukların yaşadığı ağrılar, ebeveynler için endişe verici olabilir ve acil müdahale etmek istenebilir. Diş hekiminize ulaşana kadar geçen sürede ağrıyı hafifletmek için;

  • Çocuğunuz tükürebilecek yaştaysa bir tatlı kaşığı tuzu bir bardak suyla karıştırıp bu çözeltiyi ağzında gargara yapmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bitkisel yağların ağrı kesici etkisinden faydalanmak için ağrılı bölgeye kulak pamuğu yardımıyla karanfil yağı uygulamayı deneyebilirsiniz.
  • Çocuğunuza daha önce doktor tavsiyesiyle verilmiş ve etkisi denenmiş bir ağrı kesici ilacınız mevcutsa sınırlı miktarda ağrı kesici ilaç verilebilir.
  • Soğutucu jelleri bir havluya sararak yanak dışı ve boğaza koyabilir ve soğuk kompres yapabilirsiniz.

Tüm öneriler geçici ve rahatlatıcı etkilere sahip olup, ağrının azalması veya kaybolması halinde de diş hekiminizle görüşmeniz gerekmektedir. Çocuğunuzun ağrı şikayetinden sonra emin olmak adına ilk 24 saat beklenebilir ancak süreç ilerlemeden mümkün olduğunca hızlı hekime danışılmalıdır.

Diş Ağrısına İyi Gelen Kesin Çözümler Nedir?

 

Diş ağrısının oluşum yerine ve nedenine bağlı olarak tedavisi de değişmektedir.

Diş ağrısı tek başına bir hastalık değildir, diş yapısı veya diş etindeki herhangi bir sorun varlığında hissedilen bir belirtidir. Doğru şekilde diş ağrısını geçirmek için öncelikle bu ilerlemiş ve sinyal veren rahatsızlığın yani diş ağrısı nedeninin ne olduğu tespit edilmelidir.

Diş ağrısı halinde zaman kaybetmeden ve ilaç kullanımıyla ertelemek gibi sorunu ilerletecek hatalar yapmadan, direkt olarak diş hekiminizle görüşmeniz ve uygun tedavi prosedürüne dahil olmanız önerilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top