Hamilelikte Diş Ağrısı ve Diş Eti Kanaması Bilinmesi Gerekenler

Hamilelikte Diş Ağrısı ve diş eti kanaması

Hamilelik dönemi hormonal değişimlerin sık ve şiddetli olduğu bir dönem olarak pek çok fiziksel değişimi beraberinde getirir.

Hamilelik dönemindeki hormonal değişimlerden en çok etkilenen yerlerin başında dişler ve ağız gelir. Hormon artışıyla birlikte plak oluşumu tetiklenir ve diş çürümesi, diş eti enfeksiyonu gibi ağrılı rahatsızlıklar için risk artar.

Peki hamilelikte diş veya diş eti ağrısı neden olur, bu durumda ne yapmak gerekir?

Hamilelikte Diş Ağrısı Nedenleri

Hamilelikte diş ağrısı veya hassasiyeti yaşamak, sanılandan yaygın bir durumdur. Hamilelikle birlikte vücudun hormon seviyelerinde büyük değişimler yaşanmakta, östrojen ve progesteron hormonlarındaki değişimler dişleri bakteri ve plak oluşumlarına karşı savunmasız hale getirebilmektedir.

Bazı kadınlarda plak oluşumun artışıyla birlikte hamilelik tümörleri gelişebilir. Genelde ikinci trimester de oluşan bu tümör, dokuların aşırı büyümesinden ileri gelen ve kanserle ilişkili olmayan, korkulmaması gereken bir durumdur. Bu tümörler doğumla birlikte kendiliğinden son bulmaktadır.

Hamilelik döneminde diş ağrısının temel nedenlerinden biri de tüketilen yiyeceklerdir. Hamileliği dolayısıyla canı şekerli ya da diğer zararlı yiyecekleri çeken ve bunları sık tüketen kadınlarda elbette diş çürümesi riski artacaktır.

Hamilelikte diş ağrısını ve hassasiyetini tetikleyen bir diğer sorun da bulantı ve kusmadır. Kusmayla birlikte ağza gelen mide asidi dişin minesine zarar verebilir ve dişler daha korunmasız olduğundan hassasiyet artabilir.

Hamilelikte Diş Eti Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte progesteron hormonu seviyesindeki yükselme, diş etlerini etkileyebilecek bakteri plaklarına karşı daha duyarlı olunmasına yol açar.

Plak oluşumu diş eti iltihaplarının ve kanamalarının temel nedeni olabilir, iltihaplanan diş etlerinde periodontal hastalık gelişebilir. Müdahale edilmeyen bu hastalıklar ciddi enfeksiyonlara dönüşerek diş kaybına kadar ilerleyebilir.

Hamilelikte diş eti iltihabı en sık 2. ila 8. ay arasında görülür, 3. trimesterde belirtiler en yüksek seviyeye ulaşır.

Hamilelikte hem diş hem de diş eti enfeksiyonlarını ve ağrısını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde özetlenebilir:

  • Ağız hijyenine özen göstermek, hekiminizin sorunlarınıza bağlı önerdiği ürünler varsa bunları tercih etmek
  • Doğru ve yeterli beslenmek, özellikle süt ve süt ürünleri tüketimini arttırmak
  • Hekiminizin önerdiği bir ağız suyu veya tuzlu suyla gargara yapmak
  • Şikayetiniz olmasa dahi düzenli olarak diş kontrolüne gitmek

Diş hekimleri hamilelerde ağız sağlığının değerlendirilmesi için her  2 veya 3 ayda bir randevu alınmasını önermektedir.

Hamilelikte Diş Ağrısı ve Diş Eti Kanaması Bilinmesi Gerekenler Yorumları

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir