Karbonat Diş Beyazlatma | DentVita Diş Kliniği

Karbonat Diş Beyazlatma

karbonat diş beyazlatma

Karbonat; diş beyazlatma ve temizliği dışında pek çok ev içi kullanım seçeneği için tercih edebileceğiniz en güvenli malzemelerden birisidir. Karbonatla diş fırçalama, dişler üzerinde biriken lekeleri çıkarmada karbonatsız diş macunlarından daha fazla etkilidir. Bu yazımızda karbonat dişleri beyazlatır mı, karbonatla hazırlayabileceğiniz güvenli diş temizleme ve beyazlatma yöntemleri nelerdir inceliyoruz.

Karbonat dişlere zarar verir mi?

Karbonat; kristalli, beyaz ve genel olarak ince bir toz şeklinde kimyasal bir bileşiktir. Aynı zamanda tadı biraz tuzlu ve alkali yapıdadır. 

Bazik (pH:9) bir malzeme olduğu için karbonatla diş fırçalamak dişe zarar vermez. Ancak sodyum bikarbonat aşındırıcı bir maddedir ve dişlerinizi kuvvetli bir şekilde fırçalamak diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Her ne kadar dişlerinizi çürüğe karşı florür içeren bir diş macunu kadar koruyamasa da dişlerinizi etkili bir şekilde temizleyebilir.

2017 yılında yapılan bir araştırmada; günlük ağız hijyeninin bir parçası olarak karbonat kullanılmasının, dişler üzerindeki lekelerin çıkarılması ve beyazlatılması için ek bir uygulama olarak tercih edilebileceği belirtilmiştir. Yine aynı klinik araştırmada karbonat içeren diş macunlarının, yüksek oranda aşındırıcı madde içeren macunlara göre daha etkili olduğuda açıklanmıştır.

Karbonatın dişe faydaları nelerdir?

Diş çürükleri ve periodontal hastalıkların en büyük nedeni dişler üzerinde biriken bakteri plağıdır. Yapılan bir araştırmada; karbonatın güçlü antibakteriyel etkinliği sayesinde gösterdiği antiseptik etkileri sayesinde karbonatın tükrük ve diş plağında yer alan karyojenik mutans bakterileri inhibe ettiği belirtilmiştir. Bu bilgiler ışığında beyazlatma etkisinin yanında karbonatın dişe faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişler üzerinde bakteri plağı gelişimini önleyerek çürük gelişimini azaltır.
  • Diş eti hastalıklarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Ağız içerisindeki bakteri sayısını azaltır
  • Dişleri temizler ve beyazlatır
  • Dişler için, toksik olabilen florür içermeyen doğal bir diş macunudur.

Dişleri nasıl beyazlatır?

Dişler üzerindeki lekeler; içsel (intrinsik) ve dışsal (ekstrinsik) olarak ikiye ayrılır. Karbonat tozu hafif etkili bir aşındırıcıdır ve dişler üzerinde biriken lekeleri gidermeye yardımcı olur. Ek olarak karbonatın alkalinitesi; kahve, çay, kırmızı şarap tüketimi, sigara kullanımı gibi asit kaynaklı gıda lekelerini gidererek dişlerin beyazlamasına yardımcı olur. Antibakteriyel etkisi sayesinde dişler üzerindeki bakteri plağını yok ederek diş taşı oluşumunu önler.

Dişlerin iç kısımlarına kadar işlemiş olan lekelerin giderilmesinde ise en etkili yöntem profesyonel diş beyazlatma uygulamalarıdır.

Karbonatla diş beyazlatma tarifi

Gerekli malzemeler listesi:

  • Sodyum bikarbonat veya kabartma tozu
  • Küçük kahve fincanı
  • Diş fırçası
  • Su

Karbonatla diş beyazlatma nasıl yapılır?

  1. Eşit miktarda karbonat ve suyu, macun kıvamına gelene kadar fincan içerisinde iyice karıştırın.
  2. Yumuşak kıllı bir diş fırçasının ucunu bu karışıma batırın ve dişleri dairesel hareketlerle fırçalayın.
  3. Tüm diş yüzeylerine ulaşarak 1 dakika boyunca fırçalayın.
  4. Fırçalama sonunda tükürün ve toz parçacığı kalmayana kadar ağzınızı çalkalayın.

Daha yoğun bir şekilde beyazlatma için karbonat ile su yerine hidrojen peroksit kullanılabilir. Ancak peroksit kullanmadan önce diş hekimine danışılması önerilir.

Bazı insanlar karbonatın beyazlatma etkinliğini artırmak amacıyla bu karışıma hindistan cevizi yağı, tuz, çilek, sirke ve limon ilave edilebileceğini söylese de asidik malzemeler dişler üzerinde aşındırıcı olabildiği için hekimler tarafından önerilmez.

Doğal diş beyazlatma yöntemleri araştırılırken malzeme içeriğine ve dişler üzerindeki etkilerine dikkat etmek gerekir.

Karbonatlı diş macunları

Diş temizleme ve plak çıkarma etkinliği üzerine yapılan pek çok çalışmada; karbonatlı diş macunlarının, yüksek oranda aşındırıcı içeren ancak karbonat içermeyen macunlardan daha etkili olduğunu göstermiştir. Bunun için hazır karbonatlı diş macunu tercih edebileceğiniz gibi, mevcut diş macununuza karbonatta ekleyebilirsiniz.  Bu yöntem evde tercih edebileceğiniz en güvenli diş beyazlatma uygulaması olabilir.

1 çorba kaşığı karbonat ile 2 çorba kaşığı diş macunu karıştırılır. Dişler 2 dakika boyunca bu macun ile fırçalanır ve ağız içi durulanır. En iyi sonuçları almak için bu yöntem haftada 1 ile 2 defa yapılabilir.

Karbonatla diş fırçalama daha beyaz dişlere sahip olmak için tercih edebileceğiniz güvenli bir yöntemdir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top