Karbonat ve limonla diş beyazlatma günümüzde oldukça popüler. Pek çok kişi limonun yanında türk kahvesi ve tuz eklendiğinde dişler üzerinde daha iyi beyazlatma etkisi gösterdiğini iddia ediyor. Bunun yanında bilim insanları ise karbonat ve limonu birlikte kullanmanın sakıncalı olabileceğini belirtiyor. Bu karışım için henüz bir bilimsel çalışma yapılmamış olsa da ayrı ayrı limon ve karbonat üzerine yapılmış çalışmalar mevcut.
Bu yazımızda karbonat ve limonla hazırlanabilecek olan diş beyazlatma yöntemlerini inceleyeceğiz. Detaylara inmeden önce karbonat ve limonun yapısını ve dişler üzerindeki potansiyel etki mekanizmalarını inceleyelim.
Karbonat bazik, limon ise asidiktir.
Bir malzemenin asidik mi yoksa bazik mi olduğunu anlamak için pH ölçeği kullanılır. 1-14 arası olan bu ölçekte derece ne kadar düşerse o kadar asidik demektir.
Ph değeri 9, yani bazik yapıda olan karbonatın dişler üzerindeki bakteri plağını ortadan kaldırmasındaki etkinliği günümüzde pek çok otorite tarafından kabul görmüştür. Yapılan bir dizi klinik çalışmada karbonat içeren diş macunlarının; karbonat yerine daha fazla aşındırıcı içeren macunlara göre leke çıkarma ve diş beyazlatmada daha etkili olduğunu gösterilmiştir. Yani karbonatla diş beyazlatma yöntemi güvenlidir.
Limon dişleri beyazlatır mı?
Limon suyunun pH’ı yaklaşık 2, yani çok asidiktir. Limon suyunun içerdiği sitrik asit, dişler üzerindeki birikintileri ortadan kaldırarak dişleri beyazlatır. 2015 yılında yapılan bir bilimsel araştırmada limon suyunun diş minesini aşındırdığı görülmüştür. Aşınmış bir diş minesi, dişlerin daha kolay çürümesine neden olur ve kendi kendine tamiri mümkün değildir. Bu nedenle limonla diş beyazlatma güvenli değildir.
Limonun dişleri beyazlatmada kullanılabileceğini iddia eden araştırmacılar ise karbonat ve limon ikilisinin birbirlerini asidik anlamda dengelediğini ileri sürmüşlerdir; ancak bu konuda hiçbir bilimsel veri ve deney bulunmamaktadır.
Dişlerinizi doğal yöntemlerde beyazlatmak istiyorsanız hazırladığımız makaleyi inceleyebilirsiniz.
Limon ile diş beyazlatma tarifleri
Sitrik asidin yukarıda bahsettiğimiz zararlı etkilerinden dolayı limonun diş temizliği ve beyazlatma işlemi için kullanılmasını klinik önermemiz mümkün değil. Ancak bu etkilerini umursamayan kişiler limonla hazırlanabilen şu tarifleri paylamışlar:
Limon suyu ile gargara yapmak
Dişlerin beyazlaması için; sıktığınız limon suyu kadar normal su ilave ederek haftada iki defa gargara yapılmasını öneriliyor. Ayrıca elde edilen limon kabuğu ile de dişleri ovalamak kısa zamanda dişlerini kaybetmek isteyenler için ideal.
Zerdeçal, tuz, limon suyu
Limonun asidik özelliği lekeleri temizlerken, tuz dengesiz olan renk tonlarını düzenlemeye yardımcı olduğu iddia ediliyor. Bir çay kaşığı zerdeçal tozunu, biraz limon ve bir tutam tuz ile macun kıvamına getirene kadar karıştırılıyor. Hazırlanan macunun bir kısmını dişlerinize uyguluyorsunuz ve ağzınızı durulamadan önce birkaç dakika karışımın dişlerinizde kalmasına özen gösteriyorsunuz. Düzenli bir uygulama ile dişler beyazlasa da zamanla dişlerde kalsiyum filan kalmıyor. Bu arada limon kullanmadan zerdeçal ile diş beyazlatma güvenlidir.
Elma sirkesi, karbonat ve limon karışımı
Bu tarifte ise iki asidik malzeme bir araya gelerek kombo yapılmış. Bir kabın içinde sirke, karbonat ve limon eşit miktarda ekleniyor ve macun kıvamına getirilerek haftada iki defa dişlere uygulanıyor. Her ne kadar karbonat kullanmak güvenli olsada, limonla birlikte sirke ile diş beyazlatma için aynısını söylemek pek mümkün değil.
Karbonat, kahve ve limon
Limonun güçlü aşındırıcı etkisi, kahve gibi bir bileşen eklenerek daha güçlü hale getirilebilir. Kahve dişleri sarartan başlıca ürünlerden birisi olmasına rağmen toz olarak kullanılması öneriliyor. Bu karışımı kullananların nasıl bir dişi varmışta nasıl bir sonuç elde etmişler hakikaten merak konusu.
Karbonat ve limonla diş beyazlatmanın zararları
Yapılan bir araştırmada elma ve limon suyunun dişler üzerindeki aşındırıcı etkisinin koladan beş kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Kısaca karbonat ve limonla diş beyazlatmanın zararlarını şunlar olarak sıralanabilir:
- Dişlerin yüzeyini pürüzlendirerek daha fazla lekelenmesine neden olur.
- Diş minesini aşındırarak çürüklere karşı savunmasız hale getirir.
- İncelen mine, zamanla dişlerin daha sarı görünmesine neden olur.
- Diş yapısındaki kalsiyum miktarını azaltır.
- Sürekli asidik ortam ağız pH sını bozarak diş ve diş eti hastalıklarının riskini artırır
Limon Yerine Alternatif Yöntemleri Kullanmak Sağlıklı mı?
Limon yerine diş beyazlatmada alternatif olarak limondan daha faydalı ürünler kullanılabilir. Zerdeçal, zencefil, sirke gibi doğal ürünlerin yanı sıra “Karbamid Peroksit” içeren yapay ürünler de diş beyazlatma için kullanılabilir.
- Aktif Kömür
Aktif kömür, içeriğinde hindistan cevizi kabukları, turba, yavaş yanan odun, zeytin çekirdekleri ve diğer doğal maddelerin yer aldığı siyah tozdur. Her ne kadar doğal olsa da, doğal içeriklerin zararlı olmadığı anlamını taşıyan aktif kömür, bilinenin aksine diş beyazlatma konusunda herhangi bir onay almamıştır. Bu yöntem güvenilir ve başarısı ispatlanmış olmasa bile bugün pek çok insan tarafından kullanılmaktadır.
- Yağ Çekme
Yağ çekme, ağız içinde doğal bir yağ olan hindistan cevizi yağını çevirmekle diş beyazlatma yöntemine verilen addır. Ağızda yağ çekmenin hem bakterileri hem de plak ve tartarları yok ettiği iddia edilmektedir. Şu ana kadar bu teoriyi destekleyecek herhangi bir klinik çalışma ya da kanıt bulunmamaktadır.
Sigara kullanmak, kahve içmek, ağız ve diş sağlığını ihmal etmek dişlerin sararması ve lekelenmesine yol açabilir. Buna karşın kullanılacak olan limon ve karbonatla diş beyazlatma gibi diğer yöntemler alternatifleri ile birlikte incelenmeli ve uygulanabilirliği belirlenmelidir.