Lamine Diş Kaplama

lamine diş

Lamine diş kaplaması (laminate veneer olarakta bilinir); ön dişlerdeki kusurları gidererek güzel bir gülümseme elde etmek amacıyla uygulanan tedavilerdir. Seyrek ve ayrık dişlerin restorasyonunda oldukça sık tercih edilen bu ince kaplamalar sayesinde küçültme yapmadan dişlerin rengini ve formunu değiştirmek mümkündür. Peki dişlerde lamine kaplama kullanışlı ve dayanıklı mı yoksa kolayca kırılır mı? Klinik hekimlerimizin hazırlamış olduğu bu makalede; lamine diş kaplama tedavisi nedir; nasıl yapılır, kullanım süresi kaç yıldır, çeşitleri nelerdir açıklamaya çalıştık.

Tedavinin ücretlerini öğrenmek istiyorsanız, öncelikle hangi tedavi yaklaşımının size uygun olabileceğini bu makaleden inceleyip, bu linktende güncel 2022 yılı yaprak porselen lamine diş fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

Prosedür çoğunlukla geri dönüştürülebilir olmadığı için ayrıca lamine diş öncesi ve sonrası nelere dikkat etmeniz gerektiğini araştırmanız yararlı olabilir.

Lamine Diş Nedir?

Lamine diş; (laminate veneer olarakta bilinir) gülüş estetiğini iyileştirmek amacıyla, dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan ve kişiye özel olarak üretilen ince kaplamalardır. Pek çok diş hekimi bu tedaviyi tanımlarken, yapay tırnak benzetmesini yapar. Bu nedenle toplum arasında diş lensi olarakta anılır.

lamine diş öncesi sonrası

İlk olarak 1983 yılında ABD’de ortaya çıkarak Estetik Diş hekimliğinde Hollywood gülümsemesi teriminin dünyaya yayılmasında rol oynamış olan laminate veneer tedavisi, bugün bizimde Antalya ‘daki diş kliniğimizde sık uyguladığımız popüler bir prosedür haline gelmiştir.

Lamine tedavilerinde dişte yapılması gereken küçültme miktarı; alttaki diş rengi, çarpıklık miktarı, pozisyonu ve formuna göre belirlenir. Üretilen kabuklar çok ince de olsalar, dişin ön yüzeylerine yapıştırıldıklarında, diş hacimsel olarak büyür. Küçük ve arkın iç tarafında bu boyut artışı pozitif bir etki oluştururken, iri ve dış taraftaki dişlerde negatif bir görünüme neden olur.

Lamine Kaplama Çeşitleri

Pratikte 3 farklı lamine uygulaması yapılmaktadır:

  • Kompozit lamina
  • Yaprak porselen diş
  • Yaprak zirkonyum

Yaprak Porselen

Yaprak porselen (porselen lamina); gülüş tasarımında yaygın olarak kullanılan, en estetik kaplama türüdür. Yaprak diş olarakta adlandırılan bu porselenler; 0,2-0,6mm kalınlığında ince bir tabaka halinde üretilmektedir. Hazırlanan kaplama dişlerin ön yüzeyine yapıştırılarak pek çok kozmetik diş kusurunu başarıyla kapatır. Yaprak porselenler sıklıkla feldispatik ya da lityum disilikat emax seramikler kullanılır.

Avantajları:

  • Dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • Işığı mükemmel derecede geçirerek doğal bir görünüm sunar.
  • Parlak yüzeyleri leke tutmaz ve kolay temizlenebilirler.
  • Zirkonyum porselen diş tedavisinden daha az dokusu kaldırılır.
kompozit ve porselen karşılaştırma

Kompozit Lamine

Kompozit lamine; dişin rengini, konumunu veya şeklini düzeltmek için ön yüzeylerine uygulanan kompozit reçine esaslı kaplamalardır. Klinikte tek seansta direk diş üzerine uygulanabilir veya laboratuvarda üretilip sonradan da yapıştırılabilir. Materyalin içeriğindeki seramik tozları iyi bir estetik sunarken, plastik bileşenler direncini artırır.

Kompozit bonding diş uygulaması ise; dişler üzerindeki hasarları, çatlakları ve kırıkları tedavi etmek için yaprak dişe nazaran ucuz ama etkili bir yoldur.

Avantajları:

  • Genellikle daha az diş maddesi kaldırılır.
  • Klinik ziyareti daha azdır ve bazen tek seansta hazırlanabilir.
  • Porselene kıyasla daha ekonomiktir
  • Hasar görürse tamir edilmesi ve düzeltilmesi daha basittir.

Lamine Diş Kaplaması Kimler İçin Uygundur?

Dişlere uygulanan lamine tedavisi ile şu problemler düzeltilebilir:

  • Kısa ön dişleri uzatabilir ve diş formlarını değiştirebilir.
  • Aralıklı ve ayrık ön dişlerin porselen lamine ile kapatılması mümkündür.
  • Çapraşık ve düzensiz dişleri, düzenli bir hale getirerek estetiği artırabilir.
  • Diş çürük ve kırıklarını restore ederek estetiğini geliştirebilir.
  • Renk değiştirmiş dolgu ve kanal tedavisinin kötü görüntüsünü düzeltebilir.
  • Tetrasiklin, fluorosis olgularında kalıcı diş beyazlığı sağlayabilir.

Dişlere Lamina Uygulaması Nasıl Yapılır?

Lamina uygulaması; genel olarak 2 veya 3 defa klinik ziyareti gerektirir. Klinik muayenenin yanında fikir alışverişinde bulunacağımız ilk randevunuzda isteklerinizi ve hedeflemiş olduğunuz estetiği detaylı bir şekilde anlatmalısınız.

Hatta bu ilk randevunuza gelirken, sizin beğendiğiniz bir gülümsemenin fotoğrafını getirebilirsiniz.

Bizimde size özel estetik bir değerlendirme yapabilmemiz için ağız ve diş fotoğraflarınızı, ve dahi küçük bir gülümseme videosu kaydetmemiz gerekebilir.

Yüz şeklinize göre en uygun lamina kaplama modelini hazırlamış olduğumuz katalogdaki diş örneklerine bakarak inceleyebilirsiniz. Yine de kararsız kalırsanız endişelenmeyin. Eminim ki estetik diş hekimliği üzerine klinik tecrübelerimiz mükemmel bir gülüşe sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Sonrasında laminate veneer tedavisinin uygun bir tedavi olup olmadığına karar vermemiz ve prosedürün neler içerdiğini, sınırlamaları konuşmamız gerekli. Dişler düzensiz dizilime sahip ise, ortodonti yapılması ve diş çürükleri için dolgu gerekebilir.

Sağlığından şüphe duyduğumuz dişlerin röntgenini almak, yararlı olacaktır.

Ayrıca diş ölçülerinizin alınarak modele aktarılması, 3 boyutlu olarak ağız yapınızı incelememizi ve planladığımız tedaviye doğru olan yolu daha net olarak görmemizi sağlar.

Diğer iki randevunuz ise, lamina diş kaplamasının hazırlanması ve yapıştırılması içindir.

lamine kaplama nasıl yapılır

Yapım aşamaları

  1. Klinik Değerlendirme
    Tedaviye başlamadan önce hangi dişlerin küçültüleceği belirlenerek freze edilir. İşlem yapılmadan tedavi dağlanabiliyorsa direk ölçü alınabilir.
  2. Diş Preparasyonu
    Çok fazla madde kaldırılması planlanmıyorsa anestezi çoğu vakada gerekli olmaz. Diş, lamina gelecek olan sadece ön ve ısırma yüzeylerinden “04-0,7 mm” civarında ince bir tabaka aşındırılır.
  3. Ölçü Alınması ve Alçı Model
    Preparasyonun ardından, alt ve üst çene diş ölçüleriniz alınarak, üzerinde kaplamaların hazırlanabileceği alçı model üretilir.
  4. Geçici Diş Takılması
    Aşındırılan dişler sıcak ve soğuğa duyarlı olabilir ve estetik olarak hoş görünmeyebilir. Bunu önlemek için geçici diş takılır
  5. Dişin Hazırlanması
    Diş sayısına ve vakaya göre laminate veneer, laboratuvarda ortalama 4-7 gün arasında hazırlanır.
  6. Prova ve Uyum Kontrolü
    Lamina kaplamalar, yapıştırıldıktan sonra sökülemez. Bu nedenle bu randevuda restorasyonun uyumu, rengi ve formu kontrol edilir. Sorun yok ise yapıştırma aşamasına geçilir.
  7. Yapıştırma
    Bu prosedürdeki belki de en karmaşık aşama yapıştırma aşamasıdır ve dikkatli çalışılmalıdır. Daha sıkı bir tutunma için laminenin iç kısmı ve dişinizin ön yüzeyi bir miktar pürüzlendirilir. Özel yapıştırıcı siman tatbik edilerek, dişe yapıştırılır ve ışıkla siman sertleştirilir.

Lamina Dislerin Avantajları

  • Yaprak kaplamalar bio uyumludur ve kendi dişinizin doğallığını hissettirir. (ağızda uzun süre kalmaları güvenlidir).
  • Porselen lamina sayesinde basit, ağrısız ve kısa süren bir müdahale ile sağlıklı ve doğal görünüm sağlanabilir.
  • Dişte pürüzlendirme yapılması, tutuculuk açısından yeterlidir. Zirkonyum porselen diş tedavisinde olduğu gibi diş sağlığı ve yapısını bozacak herhangi bir küçültme işlemi yapılmaz.
  • Koyu dişlerin rengi, porselenin daha beyaz seçilmesi ile kolayca maskelenebilir.
  • Materyal yapısal olarak kırılgan olmasına rağmen, kaplamalar yapıştırıldıktan sonra çiğneme kuvvetlerine dayanıklıdır.
  • Yapıştığı diş üzerinden çıkmaz ve sağlam olarak sökülmesi çoğunlukla mümkün değildir. Sadece aşındırılarak çıkartılabilirler.
  • Çiğneme basınçları veya karşıdaki dişin baskıları sonucu oluşabilecek aşınmaya dirençlidir.
  • Yaprak porselen yüzeyi son derece pürüzsüz olduğu olup sigara, çay, kahve gibi dış etkenlerle renk değiştirmez ve diş taşı oluşumunu minimuma indirerek diş eti sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Lamine diş kaplamalarının zararları ve dezavantajları

lamine diş kaplama

Lamine diş kaplamanın, uygulanacak dişin ön yüzeyinin bir miktar aşındırılacak olması dışında herhangi bir zararı yoktur. Ancak prosedür değerlendirilirken bazı dezavantajları da göz ardı edilmemelidir:

  • Prosedür geri dönüşümlü bir işlem değildir.
  • Kompozit uygulamalarına kıyasla yaprak porselen uygulamaları daha maliyetlidir.
  • Kırık yada çatlak oluşması durumunda tamir edilmesi mümkün değildir.
  • Bir miktar diş minesi kaldırılacağı için, dişiniz sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassas bir hale gelebilir.
  • Diş beyazlatma işlemi ile ağartılmaları mümkün değildir. Diğer dişlerinizi beyazlatmayı düşünüyorsanız, bu tedaviden önce diş beyazlatma işlemini yaptırmalısınız.
  • Çürüklere karşı koruma sağlamaz.
  • Diş çürüğü, diş taşı veya diş eti problemi olan kişilere bu rahatsızlıklar tedavi edilmeden uygulanamaz.
  • Laminate veneer, büyük çürükler yada kırıklar sebebiyle zayıf düşmüş dişlere uygulanmaz.
  • Diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlığı laminelerin zarar görmesine neden olabilir, bu nedenle bu gruptaki hastalar, bu tedavi yöntemine uygun değildir.

SSS

Lamine diş ne kadar dayanır?

Genellikle 10-12 yıllık bir ömre sahiptir. Ağız hijyenine dikkat eder ve diş hekimi kontrollerinizi aksatmazsanız lamina dişlerin ömrü daha da uzayacaktır.

Bakımı nasıl olmalıdır?

Dişinizi her zaman olduğu gibi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Çoğu yaprak lamine diş uygulaması estetik bir amaçla yapıldığından, birçok hasta kahve ve diğer leke verici gıdaları sınırlandırmayı tercih eder.

Antalya, lamine diş kaplama tedavisini, uygun fiyata elde edebileceğiniz, muhteşem doğası ve denizinin keyfini çıkarabileceğiniz harika bir destinasyondur.

“Lamine Diş Kaplama” hakkında yorumlar

  1. Verdiğiniz bilgiler için tesekkürler. Bende zirkonyum yaptırmaya karar verdim. Ben fazlasıyla çay kahve ve sigara tüketen biriyim. Her ne kadar dişlerimi fırcalasamda bu alışkanlığım devam ettiği surece dişlerim hep sarı olacak. Zirkonyum çay kahve ve sigaradan dolayı sararır mı? Birde yaprak zirkon yaptırsam ön taraf beyaz temiz olacak peki dişlerin arkası ne olacak. Ben dişlerimin arka tarafı çok sarı oldugu bana yaprak zirkon olmaz sanırım diye düşünüyorum. Yılda iki defa temizletiyorum ama yine de sigara ve çaydan dolayı dişlerimin arka tarafı sararıyor eger zirkon da böyle olacaksa hiç yaptırmanın Bi anlamı yok.

    1. Yaprak lamine ve zirkonyum kaplamaların yüzeyleri pürüzsüz ve parlak olur. Elbette dişlerinizi fırçalamazsanız sararır ancak bu lekelenme dişlerdeki gibi dişin iç kısmına kadar işlemez. Dişlerinizi fırçaladığınızda geçer. Lamine dişlerin en büyük avantajı dişin sadece ön tarafından küçültme yapılmasıdır. Dişlerinizin arka kısmını düzenli aralıklarla temizletmeniz gerekir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir