Lingual Ortodonti

Lingual ortodonti, diş çapraşıklıkların düzeltilmesi esnasında estetik görünümünü kaybetmek istemeyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bu tedavide diş teli ve braket; dişlerin dile bakan arka iç (lingual) yüzeylerine takılır. Lingual braketler ve diş telleri bu sayede dışardan fark edilmez. Estetik görüntüyü hiçbir şekilde etkilemiyor olması, bu yöntemin popüler bir şekilde tercih edilmesini sağlar.

Makalemizde lingual ortodonti yani görünmeyen diş teli kimlere uygulanır, nasıl yapılır ve kullananlar için bilgiler yer almaktadır.

Lingual Diş Teli

Lingual ortodonti; diş çapraşıklıkları ve diziliş problemlerini gidermek amacıyla uygulanan braketlerin, estetik nedenlerden dolayı dişlerin iç tarafına yerleştirildiği bir ortodonti yöntemidir. Uzun tedavi süresi boyunca gülüş estetiği kaybetmek istemeyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Lingual diş teli uygulamasının temel prensibi, geleneksel diş teli ile aynıdır. Tedavi diğer ortodontik tedavileren farklı olarak özel bir laboratuvar aşaması gerektirir. Lingual ortodonti de incognito gibi özel veya kişiye özel yerli üretim braketler kullanılmaktadır.

Lingual Diş Teli Kimler İçin Uygundur?

Bu tedavi; sosyal ve iş yaşamları gereği göz önünde olan ve sürekli insanlarla iletişim halindeki kişiler tarafından sık bir şekilde tercih edilmektedir. Genel olarak prosedür şu kişiler için uygundur:

  • Üst ve alt çene dengesizliği yaşayanlar,
  • Estetik kaygı taşıyan kişiler,
  • Alt çene sorunlarından kayları dişleri öne tarafa doğru kapanan hastalar,
  • Sosyal ve iş yaşamı gereği görünüme önem verenler,
  • Dişlerde ön tarafa doğru kayma sorunu olanlar, 
  • Diş gıcırdatma sorunu olanlar,
  • Tipik ortodontik problemlere sahip kişiler.
Lingual diş teli

Lingual Diş Teli Uygulaması

  • Lingual ortodonti tedavisi için ilk muayenede ortodontik sorunlar tespit edilmektedir. Sonrasında hastanın ağız yapısına göre telin tasarımı yapılmaktadır.
  • Lingual diş telleri yerleştirildikten sonra düzenli bir şekilde hastaların, dişlerinin gelişimi takip edilmektedir. Periyodik kontrollerde tellerin ağız içerisindeki uyum problemleri tespit edilmektedir. 
  • Hastaların, çene ve diş yapılarına göre ortalama 1 ile 2.5 yıl sonra tedavi sonlanmaktadır.

Lingual Ortodonti Tedavisinin Avantaj ve Dezavantajları

Avantajları

Bu uygulama son zamanlarda estetik görünüme önem verenlerin popüler olarak tercih ettikleri bir tedavidir. Bu tedavide braket ve teller her hasta için özel bir şekilde tasarlanmaktadır. Görünmeyen apareyler bu sayede estetik kaygıyı minimal düzeye indirir. Bu da hastanın tedavi sürecine de olumlu bir şekilde katkı sağlar:

  • Bütün yaş grubu için rahat bir şekilde uygulanabilmektedir.
  • Diğer metal tellerin aksine, lingual diş telleri ve braketler dışarıdan görünmezler.
  • Özellikle de yetişkin hastalardaki estetik görüntü kaygılarını yok eder. Böylelike kişinin iş ya da sosyal yaşamı etkilemez.
  • Bu uygulamada kullanılan braketler, dişlerin yüzey bölgesinde olmadığı için uygulama süreci çok rahat bir şekilde gözlemlenebilir.
  • Bu uygulama, hastalarda alerjik reaksiyonlara sebep olmaz.
  • Bu diş telleri; hastaların yüz yapısına, yaşlarına ve gülüşlerine uygun bir şekilde tasarlanmaktadır. Böylelikle uygulama esnasında ortaya çıkabilecek problemler asgariye indirilmektedir.

Tüm bu avantajlarının yanında lingual ortodonti üzerine yapılan bu araştırmaya göre; dişlerin lingual yüzeylerinin erken mine demineralizasyonu ve çürük gelişiine karşı, labial yüzeylerine göre dirençli olduğuna dair bazı kanıtlar bulunduğu belirtilmiştir.

Dezavantajları

  • Bu tedavi yöntemi, diğer ortodontik uygulamalara göre biraz daha maliyetlidir. 
  • Dişlerin arka kısmına yapıştırılması ve dolayısıyla da basıncın arka kısımdan alınması sebebiyle dişlerin istenilen görünüme kavuşması, biraz daha uzun sürebilmektedir. 
  • Lingual diş teli taktıranlar konuşurken telaffuz güçlüğü yaşayabilmektedir. Bu durum genellikle 1 ile 3 aylık bir sürede düzelir.
  • Tellere alışma süreci, ön kısma takılan braketlere nazaran biraz daha zor ve uzun olabilmektedir. 
  • Bu uygulamadan sonra diş temizliği, diğer tedavilere göre biraz daha zordur. Bundan dolayı lingual ortodonti yaptıranlar, diş bakımı ve fırçalama gibi uygulamaları çok daha özenli ve dikkatli bir şekilde yapmalıdır.

Lingual Diş Teli Fiyatları

Lingual diş teli fiyatları, geleneksel diş teli fiyatları ile karşılaştırıldığında biraz daha maliyetlidir. Dişlerin arka kısımları eğimli olduğu için; bu braketler özel laboratuvar yöntemleri ile üretilmektedir. Bu nedenle tedavi maliyeti biraz daha yüksektir. Bununla birlikte bu tedavi biraz daha uzun sürer. Daha fazla malzeme kullanılması sebebiyle de tedavi ücretleri değişkenlik gösterir. Ayrıca her ortodontik yöntem de olduğu gibi bu uygulamada da; hastanın ihtiyaç duyduğu ek tedaviler yine maliyeti etkiler. TDB nin 2023 yılı fiyat listesine göre lingual diş teli fiyatları şu şekildedir:

Lingual Teknikle Sınıf I Ortodontik Anomalilerin Tedavisi;9535 TL
Lingual Diş Teli ile Sınıf II Anomalilerin Tedavisi;12090 TL
Lingual Ortodonti ile Sınıf III Anomalilerin Tedavisi;14775 TL
Lingual Braket Tatbiki (Tek Diş)595 TL
Lingual Ataçman Tatbiki625 TL
Lingual Ark2060 TL
Lingual Retainer2660 TL

Dişin arka iç kısmına takılan braketler rahatsızlık verir mi?

İçten takılan diş telinde de diğer ortodontik uygulamalarda olduğu gibi ilk birkaç hafta hafif düzeyde sızı ya da ağrı hissedilebilir. Dil ile yakın temasta bulunan bu diş tellerinin varlığına alışıldıktan sonra hiçbir şekilde rahatsızlıkla karşılaşılmamaktadır. Ayrıca, zaman içerisinde dişlerin konumları değişir. Bunun sonucu olarak bazı yiyecekler tüketilirken dişlerde bir miktar hassaslaşma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden diş hekiminin yeme ya da içme önerileri çok önemlidir. 

Lingual ortodonti ile diş teli taktıranlar ve ullananlar tedavi ile ilgili yorumlarını, fiyatlarını ve sorularını bizimle paylaşabilirler.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir