Ortodontik Diş Teli Fırçası

Ortodontik Fırça Seçimi ve Diş Teli Bakımı ve Temizliği

Diş teli tedavisi süresince dişlerin fırçalanması ve ağız çalkalama suyu kullanımı, günlük olarak ağız ve diş bakımının önemli bir parçasıdır. Bununla beraber doğru diş fırçası seçmek de bu faydalı alışkanlığı en sağlıklı şekilde sürdürmenin etkili bir adımıdır. Peki ortodontik diş fırçası seçimi nasıl yapılmalı, OralB, Tepe yada Curaprox hangisini seçmeli? Hazırlamış olduğumuz bu makalede diş teli temizliği ve bakımı için ortodontik ve arayüz fırçası önerileri ile birlikte diş teli nasıl fırçalanır ve tellerin sararması nasıl geçer, özel bakım ürünleri nerede satılır açıklıyoruz.

Ortodontik Diş Teli Fırçası

Diş Teli İçin Fırça Seçimi

Diş teli tedavisi için fırça seçimi de oldukça önem arz eder. Bunun için şu hususlara dikkat etmek gerekir:

  • Ortodontik Fırça Boyutu: Diş fırçası, dişin bütün bölgelerine, özellikle de en arkadaki dişlere kolay bir şekilde erişebilmelidir. Bu yüzden diş fırçası boyutu seçerken buna dikkat edilmelidir. Ekstra olarak büyük ya da tam tersi küçük ağıza sahip olanlar ise özel ihtiyaçlar için üretilen diş fırçaları tercih edebilirler. 
  • Ortodonti Fırçası Kılları: Yaygın olarak bilinen orta ya da sert kıllara sahip diş fırçasının en iyi temizliği yaptığı düşüncesi kesinlikle doğru değildir. Uzmanlara göre yumuşak kıllara sahip diş fırçaları tercih edilmelidir. Çünkü yumuşak kıllı diş fırçaları, diş etlerine zarar vermez ve diş minesini aşındırmaz. Ayrıca daha rahat bir şekilde dişlerin temizlenmesini sağlar. 
  • Diş Fırçası Şekli: Diş fırçaları, farklı kontrol düzeyleri için çeşitli şekillere sahiptir. Örneğin, diş eti yaralanmalarını minimuma indirmek için esnek bir sapa sahip diş fırçası oldukça iş görecektir. 

Orotontik Diş Fırçası Temizliği Nasıl Yapılır, Ne Zaman Değiştirmek Gerekli?

Bükülen, aşınan ya da yıpranan kıllara sahip olan diş fırçaları, dişleri yeteri oranda temizleyemez. Bundan dolayı diş fırçasında asimetrik kıllar ortaya çıktığı an diş fırçasının değiştirilmesi gerekir. Çünkü hasarlı diş fırçaları, mikroplar için etkili bir üreme alanı olarak bilinir.

Manchester Üniversitesi’ndeki uzmanlar, açık bekletilen bir diş fırçasının, çeşitli hastalıklara neden olan 100 milyondan fazla bakteri barındırabileceğini ispatladılar. Bakterileri sınırlamanın, dişleri sağlıklı ve hijyenik tutmanın en etkili yolu diş fırçasını düzenli bir şekilde değiştirmektir. Uzmanlara göre diş fırçaları, her 3-4 ayda bir değiştirilmelidir. Bununla birlikte diş fırçaları, dik bir şekilde muhafaza edilmeli, tuvaletten uzakta olmalı ve diğer insanların kullandıkları diş fırçalarıyla temas ettirilmemelidir. Bununla birlikte etkili bir dezenfeksiyon için diş fırçaları, haftada bir defa antiseptik gargaraya batırılmalıdır. 

Diş Teli Nasıl Fırçalanır?

Diş teli varken dişlerinizi önerilen şekilde fırçalayabilirsiniz:

  1. Adım: İlk adımda mutlaka doğru bir diş fırçası seçilmelidir. Bu durum, özellikle de diş teli takanlar için dişleri temizlemenin çok önemli bir parçasıdır. Yumuşak kıllı bir diş fırçası seçmek, en iyi seçenek olacaktır. 
  2. Adım: Diş fırçalamadan önce ağız içi mutlaka suyla çalkalanmalıdır. Bu işlem, diş teli çevresinde bulunan yiyecek parçacıklarını gidermeye ve ağız hijyenin daha etkili olmasına yardımcı olur.
  3. Adım: Dişler, 45 derece açıyla fırçalanmalıdır. Diş fırçası, dişlere 45 derece açıyla tutulmalıdır. Bütün braketlerin üzeri ve çevresi dikkatli bir şekilde fırçalanmalıdır. Bununla birlikte diş fırçalarken mutlaka dil de fırçalanmalıdır. Bu işlemler, ağız kokusuna sebep olan bütün bakterilerin giderilmesine yardımcı olur.
  4. Adım: Her gün mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi kullanımı, diş teline alışmaya da yardımcı olur. 
  5. Adım: Dişler fırçaladıktan hemen sonra yeniden ağız içi su ile durulanmalıdır. 

Diş teli takanlar için diş fırçalamak, dişleri tam manasıyla sağlıklı tutmanın ve dişleri parlaklaştırmanın etkili bir uygulamasıdır. Her diş fırçalama işlemi en az 2 ile 3 dakika sürmelidir. Her yemekten sonra diş fırçalamak, dişlerin temiz kalmasını sağlar. 

Diş Teli Tedavisinde Ortodontik Arayüz Fırçası Kullanımı Plak Oluşumunu Engeller

Diş tellerinin takılması nedeniyle diş fırçasının ulaşamadığı bölgeleri tam manasıyla temizlemek amacıyla arayüz fırçası kullanılmalıdır. Fırçalama uygulaması süresince ağız içindeki her noktaya ulaşmak son derece önemlidir. Arayüz fırçası, diş fırçalamadan sonra yapılmalıdır ve arayüz fırçası diş macunu ile kullanılmamalıdır. Arayüz fırçasının doğru bir şekilde kullanımı şu şekildedir:

  • Arayüz fırçası kullanılırken, diş etine hasar vermemek için kesinlikle sert işlemlerden kaçınılmalıdır.
  • Bu fırça, yere paralel olarak diş aralarına uygun bir şekilde yerleştirilmelidir. Braketlerin ve diş telinin arasından dikkatli bir şekilde geçirilmelidir.
  • Ortalama 10 ile 15 defa ileri ve geriye hareket ettirilerek aradaki bölgelerin temizliği yapılmalıdır.
  • Arayüz fırçası kullanıldıktan hemen sonra ağız içi, bol miktar su ile temizlenmeli. Bir arayüz fırçası maksimum 2 ya da 3 gün kadar kullanılmalıdır.
  • Bazı ağız içindeki alanlara ulaşmakta zorluk yaşanıldığı zaman fırça hafif bir şekilde bükülerek kullanılabilir.

Her Ne Kadar Zor Olsa da Diş Teli Varken Diş İpi Kullanmak Önemlidir

Diş teli varken dişi ipi kullanma aşamaları ise şunlardır:

  1. Adım: Diş ipi, her iki elin orta parmaklarına ve aralarında ortalama olarak 4-5 cm boşluk olacak şekilde çok fazla oranda sıkmamak şartıyla parmaklara sarılmalıdır. Bir parmağa birden daha fazla ip sarılmamalıdır.
  2. Adım: Baş ve işaret parmakları ile diş ipi gerilmeli ve ip, diş telinden geçirilerek diş aralıklarına doğru çekilmelidir. Braketlere ve tellere zarar vermemek için sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
  3. Adım: Diş ipi, C biçiminde olacak şekilde eğilmeli, dişleri tam manasıyla kavrar bir şekilde diş aralıklarında yukarı ve aşağı doğru dikkatli bir şekilde gezdirilmelidir. Bu aşamada diş eti çizgilerinin alt kısmı da mutlaka temizlenmelidir. Bir sonraki diş için diş ipinin henüz kullanılmayan bölgesi tercih edilmelidir.

Diş ipini tel varken ilk defa kullanmak, biraz tuhaf hissettirebilir. Ancak zaman içerisinde bu durum aşılarak çok kolay bir şekilde diş ipi kullanılacaktır. 

Diş Teli Temizliği ve Bakımından Önce Mutlaka Kontrol Edin!

  • Diş fırçalamadan önce çıkarılabilir parçalar çıkarılmalıdır.  
  • Çocuğun her dişi dikkatli bir şekilde temizlemelidir. İlk olarak diş fırçası, diş eti çizgisine 45 derecelik olan bir açıyla tutulmalı ve daha sonra dairesel hareketlerle hafif basınç uygulayarak dişler fırçalanmalıdır. 
  • Her telin altı ve üstü fırçalanmalıdır. Ağız içindeki bütün kalıntıları gidermek için yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florür bazlı diş macunu tercih edilmelidir. 
  • Arayüz fırçası kullanılmalıdır. Uzmanlara göre diş ve diş telleri arasını temizlemenin en iyi yolu arayüz fırçası kullanmaktır. 
  • Hijyeni sağlanmamış diş telleri, çocukların dişlerinde çürüme gelişme riskini arttırır. Bu nedenle florür diş macunu kullanarak dişler güçlü tutulmalıdır. Diş fırçalama gün içerisinde en az iki defa ve mutlaka her yemekten sonra yapılmalıdır.
  • Düzenli bir şekilde diş hekimi ziyaret edilmelidir.

Ortodontik diş fırçası seçimi ve diş tellerinin bakım ve temizliği ile ilgili sorularınız olursa bize yorum olarak iletebilirsiniz.

“Ortodontik Fırça Seçimi ve Diş Teli Bakımı ve Temizliği” hakkında yorumlar

  1. Merhabalar ben diş tellerimi dün taktırdım ama doktorum ara yüz fırça ile ilgili herhangi bir bilgi vermedi ve kontrolüm de 1 ay sonra olacak bu süreçte sadece diş fırçasıyla temizliği yapmam yeterli
    olur mu ya da ne yapmalıyım

    1. Arayüz fırçası ile ilgili nasıl temizlik yapılacağına dair video bulabilirsiniz internette. Diş telinin altında ve braketlerin arasında kalan bölgeleri tam olarak temizlemeniz yararlı olur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir