Elma ve üzüm sirkesiyle diş beyazlatma tarifi son zamanlarda pek çok internet fenomeni tarafından paylaşıldı ve oldukça ilgi gördü. Hatta bazı kişiler sirke ile diş beyazlatma tarifine karbonat ve tuzuda ekleyerek mucizevi bir karışım elde ettiklerini iddia ettiler. Sirke; aslında uzun yıllardır çeşitli sindirim sağlık problemlerine deva arayan pek çok kişi tarafından kullanılan doğal bir ürün. Peki gerçekten sirkeyle diş beyazlatma formülleri gerçekten dişleri temizleyip, beyazlatır mı?
Sirke kullanmadan önce bilinmesi gerekenler
- Sirkeyi diş beyazlatma için kullanmak diş yüzeyinde korozyona ve mine tabakasının sertliğinin azalmasına neden olur.
- Mine tabakası inceldikçe dişler zamanla daha sarı renkli görünür.
- Takılıp çıkartılabilen takma dişlerde sirke ile protez temizliği yapılabilir.
Her ne kadar doğal yöntemleri destekliyor olsakta; güvenilir bir diş beyazlatma deneyimi için diş hekiminizden yardım almanızı öneriyoruz.
Sirke dişleri beyazlatır mı?
Evet, sirke dişleri temizleyerek beyazlatabilir. Beyaz, üzüm veya elma sirkesi olması fark etmez. Sirke yapısal olarak oldukça asidik bir madde (ph değeri 2,4) olduğu için dişleriniz üzerindeki bazı leke moleküllerini ve kalıntıları giderir. Bu nedenle pek çok klinik; hastaların takılıp çıkartılabilen takma dişlerini kimyasal temizleyicilerden korumak için bu yöntemi önerebilir.
Ancak sirkenin doğal dişler üzerinde temizleyici ve beyazlatıcı olarak kullanılması doğru değildir. Yapılan araştırmalarda sirkenin her ne kadar hidrojen peroksit ile diş beyazlatma kadar etkili olduğu bulunsa da aynı araştırmada doğal dişlerin bir dakika bile sirkeye maruz bırakılması durumunda dişin yüzey özelliklerinde değişikliğe neden olduğu görülmüştür. Bu da sonuç olarak zamanda dişlerin mine yapısında çözünmelere ve sertliğini kaybederek yumuşamasına neden olur. Mine tabakası eriyip inceldiğinde ise altındaki daha koyu renkli olan dentin tabakası daha görünür bir hale gelir.
Sirkeyle diş beyazlatma tarifini nasıl veriyorlar?
Sirke hakkında internette küçük bir arama yaptığınızda hemen cildi nasıl beyazlatabileceği, sindirim problemlerine yardımcı olabileceği ve saçlarınıza nasıl parlak bir görünüm kazandırabileceği hakkında onlarca makale bulursunuz. Doğal dişlere meydan okuyan sirke ile diş beyazlatma ve temizleme tarifleride cabası. Genel olarak yapılan öneriler şu şekilde:
Elma sirkesiyle diş fırçalamak: Dişlerinizi her gün yaptığınız gibi düzenli olarak fırçalıyorsunuz ancak sirke yerine elma sirkesi kullanmanız gerekiyor.
Karbonat, tuz ve sirke karışımı bir diş beyazlatma macunu kullanmak: Sirke ile diş beyazlatma macunu karışımı hazırlamak için karbonat ve tuz ilave ediliyor. Bu macun ile dişlerinizi fırçalamanız gerekiyor.
Sirke ile gargara yapmak ve içmek: bir yemek kaşığı sirke ile ağzınızı çalkalamanız ve sonrasında içmeniz öneriliyor.
Sirke dişlerde hasara neden olabilir
Sirke, içeriğinde yer alan potasyum, magnezyum, asetik asit, enzimler ve probiyotik içerir.Her üründe olduğu gibi sirke kullanımı da bilinçsiz ve kuralına uygun yapılmadığında bazı sorunlara yol açabilir. Elma sirkesindeki pH oranı 3.075’dir ki bu oran oldukça asidik olduğu anlamını taşır. Diş mineleri için üst pH sınırı 5,5’dir.
Fazla aside maruz kalan bir diş minesi çok fazla aşınacağından diş çürümeye karşı çok hassas bir hale gelir. Yukarıda anlattıklarımıza rağmen bu yöntemi denemek isteyenler mutlaka diş temizliği için seyreltilmiş bir sirke kullanmalıdır. Elma sirkesi ile dişler temizlenip beyazlatıldıktan sonra ister macunlu ister macunsuz bir şekilde fırça ile bol su yardımı ile dişler temizlenmeli ve asitten arındırılmalıdır.
Umarız bu yazımızın arkasında beyaz, üzüm veya elma sirkesi hiç fark etmez, sirkeyle diş beyazlatma düşüncenizden vazgeçersiniz.