Yirmilik Diş Çekimi Ameliyatı ve Sonrası

yirmilik diş kaç tanedir

Pek çok hastaya yirmilik diş çekimi tavsiye edilir.

17 – 22 yaş aralığında çıkan ve akıl dişi olarakta adlandırılan 20lik dişler; her zaman beklenildiği gibi çıkmayabilir.

Peki yirmilik diş ameliyatı ne zaman gerekli olur?

Hazırlamış olduğumuz bu makalede, belirtileri nelerdir, çenede kaç tane bulunurameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir gibi aklınıza takılan tüm soruların cevabını bulabileceksiniz.

Yirmilik Diş

Yirmilik diş; ağızda diş dizisinin en sonunda yer alan ve 17-22 yaşlar arasında çıkan dişlerdir. Akıl dişi olarakta bilinen bu dişler; sürme zamanlarından dolayı 20 lik diş olarak adlandırılmışlardır.  Genellikle tüm insanlarda bulunmasına rağmen bazen bir kaçı yada hiçbirisi bulunmayabilir.

Gençlik dönemlerinde çıktıkları için, genelde yer darlığından dolayı ya gömülü kalırlar veya üzerindeki diş etinin iltihabı sonucu ağrı ve acıya neden olurlar.

Sağlıklı olarak yerini almış olan dişlerin çekilmesi genellikle gerekmez. Ancak çenedeki pozisyonuna ve komşu olduğu dişlere zarar verip vermemesi durumuna göre bu dişlerin çekimi düşünülebilir.

yirmilik diş ameliyatı

Yirmilik Diş Belirtileri

Bu dişlerin sürmeye başladığının en önemli belirtisi çenenin en arka bölgesinde belirmeye başlayan sertliktir. Zamanlar bu sertlik alttan gelen dişin baskısı ile birlikte patlar ve dişin ucu ağız içerisinde görülmeye başlar. Ayrıca panoramik çene röntgenide dişin pozisyonunu belirlemeye yardımcı olur.

20lik diş belirtileri

Çene röntgeninde tespit edilen dişlerin çıkma sürecinde çenede yeterli mesafede boşluğun bulunması, karşı dişle olan ilişkileri ve komşu dişin durumu gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak tamamen çene kemiği içerisinde gömük kalmış 20 lik dişlerin ise çekilmesinde yarar vardır.

Zamanında gerekli tedaviler yapılmayıp erken dönemde çekilmiş azı dişler nedeni ile ağızda diş eksikliği varsa, dişin çekiminden ziyade korunması için gerekli tedavilerinin yapılması gereklidir. Bu boşluğa ilerleyen dönemlerde bir köprü diş protezi yapılması gerekli olduğu durumlarda, yirmi yaş dişleri, köprü ayağı vazifesi göreceklerdir. Çekilmesi durumunda köprü diş protez uygulama şansı olamayacağı için bir hareketli protez uygulaması gerekebilir.

20lik Dişlerin Sınıflandırılması

gömülü 20lik diş

20 Yaş dişleri ağızda gömük kalma derecelerine göre şu şekilde sınıflandırılırlar;

  • Tüm yüzeyleri kemik ile çevrili, çene kemiğinin içinde kalmış yirmi yaş dişleri
  • Tüm yüzeyleri yumuşak doku ile çevrili, diş etinin içinde kalmış yirmi yaş dişleri
  • Kısmen kemik, kısmen yumuşak doku içerisinde kalmış(yarı sürmüş)yirmi yaş dişleri
  • Normal şekilde tamamen sürmüş yirmi yaş dişleri

Yirmilik Diş Çekimi Ne Zaman Gerekli Olur?

  • Yeri ve pozisyonu nedeni ile yeteri kadar temizlik ve bakımın yapılamadığı durumlarda zamanla çürük gelişmesi ve diğer komşu dişlere zarar vermemesi nedeni ile çekilmesi gereklidir.
  • Yirmi yaş dişlerinin ön dişlere doğru yaptığı baskı nedeni ile ağızdaki diğer dişlerin sıralamasının bozulması, çapraşıklığa neden olma ihtimalinin olduğu veya geç kalınıpta bunun düzeltilmesi için ortodontik tedavi gerekli görülmesi durumunda yirmi yaş dişleri çekilmelidir.
  • Tamamen gömülü kalmış yirmi yaş dişleri, damak protez diş yapılması ile üzerlerinde oluşan baskı sonucu zamanla sürmeye başlarlar. Gerekli radyolojik değerlendirmeler yapılmamış ise bu dişlerin ağızda bulunduğu anlaşılmaz. Protez diş yapıldıktan bir süre sonra yirmi yaş dişleri ağız içine sürerler ve protezin uyumunu bozabilirler. Bu gibi durumlarda yirmi yaş dişleri protez öncesi çekilmelidir.
  • Yirmi yaş dişlerinin çevresinde sıklıkla kist oluşumu görülür ve ihmal edilmesi durumunda çok fazla büyüyerek kemik kayıplarına yol açabilir. BU gibi durumlarda alınmaları gereklidir.
  • Diş eti yarım çıkmış yirmi yaş dişleri ile komşu diş arasında çok fazla yemek artıkları birikebilir. Buralarda bakteri birikimi fazla olacağından çeşitli diş eti problemlerine ve çürüklere neden olabilir. Bu gibi durumlarda da alınması gerekmektedir.

Meydana Getirebileceği Sorunlar

yirmilik diş çekimi sonrası
  • Çene gelişimi tamamlandığı halde, doğru pozisyonunu almamış ve komşu dişlere zarar verme ihtimali olan dişler fark edilir edilmez çekilmelidir. Bunların ağrı yapması beklenmemelidir. Diş parçaları eksilmiş veya kırılmış halde bulunan çürük yirmilik diş çekimi çok daha zorlu olacaktır.
  • Enfeksiyon yada apse oluşmuş bir durumda öncelikle antibiyotik kullanılması gerekecek, çoğunlukla enfeksiyona bağlı ağrı oluşacak ve sıkıntılı günler yaşanacaktır. Bu sebeple enfeksiyon yokken veya oluşmamışken ameliyat düşünülmelidir.
  • Genç yaşlarda iyileşme daha kolay olacağı için 17-22 yaş döneminde çekilmesi tavsiye edilmektedir. Yaş ilerledikçe iyileşme zorlukları, stres daha fazla olacak ve apse teşekkülü gelişebilecektir.
  • Ayrıca ilerleyen yaşlarda kalp hastalığı, şeker hastalığı ve diğer sistemik hastalıklarda çekim yapmak zor olacak, iyileşme zorlukları artabilecek, bazı ciddi hastalıklarda bu dişlerin çekimi hiç mümkün olamayabilecektir.

Yirmilik Diş Ameliyatı

Ağız içerisine sürmüş olan yirmilikler; tıpkı diğer dişler gibi çekilmektedir. Genel prosedür aynıdır. Ancak kemik yada yumuşak doku içerisinde kalmış olan dişlerde, dişin çıkartılabileceği kadar bir boşluğun kemik ve diş etinde açılması ve takibinde o bölgeye dikiş atılması gerekmektedir.

yirmilik diş çekimi

Yirmilik diş ameliyatı genel olarak şu şekilde yapılır:

  1. Lokal anestezi ile dişin bulunduğu bölgenin uyuşturulması
  2. Diş eti üzerinden küçük bir kesi yapılarak kemiğe ulaşılması
  3. Dişin çıkabileceği kadar küçük bir miktar kemik dokusunun kaldırılması
  4. Dişin tek parça halinde yada küçük parçalara ayrılarak çıkartılması
  5. Ameliyat sonrası ara dudaklarının birleştirilmesi ve dikiş atılması
yirmilik diş ağrısı

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası

Operasyon sonrası meydana gelen ağrı ve şişlik miktarı yapılan ameliyatın mahiyetine ve çekilen dişin pozisyonuna bağlı olarak değişebilir.

Ameliyattan sonra şunlara dikkat etmelisiniz:

  1. Ameliyat sonrası 3-7 gün kadar hafif bir ağrı ve şişlik görülebilir. Nadirende olsa bu şişlik yanağa kadar yayılabilir.
  2. İşlemden sonra soğuk uygulaması şişlik oluşumunu azaltabilir.
  3. İlk bir kaç gün yumuşak ve ılık yiyecekler tüketmelisiniz. Sıcak gıdalar ve alkol kullanmayın.
  4. Kan basıncınızı artırabilecek egzersiz ve uğraşlardan kaçınmalısınız, henüz iyileşmemiş yarada kanamaya neden olabilir.
  5. Sigara kullanımı; pıhtı oluşumunu ve iyileşmeyi bozar. Bir kaç gün bırakmayı düşünün.
  6. Mümkünse ameliyat gecesi erken yatın ve daha uzun uyuyun.

Yirmilik Diş Çekimi Fiyatları

ProsedürFiyatı
Diş Çekimi175 TL
Komplikasyonlu Diş Çekimi305 TL
Gömülü Diş Operasyonu570 TL
Gömülü Diş Operasyonu (Kemik Retansiyonlu)860 TL

SSS

Yirmilik diş ameliyatı kaç saat sürer?

Gömülü olan dişlerin ameliyatı rutinde genel olarak 15-60 dakika civarında sürer. Dişin pozisyonu ve kemik ile olan ilişkisi bu süreyi değiştirebilir.

Yirmilik diş çekimi zor mu?

Çekilmek istenen dişin çenedeki pozisyonu ve ağız açıklığının kısıtlı olması gibi nedenler operasyon süresini uzatabilir. Ancak tüm bu cerrahi operasyonlar lokal anestezi altında yapılır ve hasta herhangi bir zorlukla karşılaşmaz.

Yirmilik diş kaç tanedir?

Genel olarak alt ve üst çenede; sağ ve sol olmak üzere 4 adet yirmilik diş bulunur. Bazı bireylerde bu dişlerin bazıları yada hiç birisi oluşmayabilir.

Yirmilik diş ağrısına ne iyi gelir?

Diş sürme döneminde ise, bölgeyi soğuk tutmak, karanfil yağı ve tuzlu su gargarası gibi işlemler üzerindeki diş etinden kaynaklı ağrılarda faydalı olabilir. Ancak diş henüz çıkmamışsa ya da çürümüşse bir diş doktoruna görünmeniz gerekebilir.

Yirmilik diş nasıl çıkar?

Çenede dişin sığabileceği kadar yeterli mesafe olduğu durumlarda diş genellikle sorunsuz bir şekilde çıkar. Ancak dişin çıkabileceği yeterli mesafe yoksa yada diş yanlış pozisyonlanmışsa bu durumlarda dişin cerrahi olarak çekilmesi gerekebilir.

Yirmilik diş çekimi sonrası şişlik ne kadar sürer?

Operasyondan sonra meydana gelen şişlik genellikle 3 ila 7 gün arasında geçer. Operasyondan sonra ağız kokusu, yüksek ateş gibi belirtiler çekim bölgesinde bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu süreçten sonra hala şişliğiniz devam ediyorsa, ağız açıklığında kısıtlılık ve kanama varsa doktorunuza görünmeniz gerekir.

Yirmilik diş ne zaman çıkar?

Akıl dişlerinin genellikle 17-22 yaş aralığında çıkması beklenir. Ancak yer darlığı nedeniyle gömülü kalmış dişler ilerki yaşlarda da çıkma belirtileri gösterebilir. Eğer 16 yaşından büyükseniz, dişlerin durumunu kontrol etmesi için bir diş hekimine görünmenizde fayda vardır.

Yirmilik diş nerde çıkar?

Üçünü molar (azı) diş, alt ve üst çenenin sağ ve sol taraflarında bulunur. Çenenin boğaza doğru en arka tarafında, ikinci molar dişlerin arkasında çıkar.

Yirmilik diş çekimi sonrası ağrı ne kadar sürer?

Kemik içerisine gömülü olan dişler çıkartıldıktan sonraki ağrı ve şişlik 3-7 gün kadar sürebilir. Bu sürecin sonunda şişlik ve ağrı devam ediyorsa, yada operasyondan sonraki günlerde yüksek ateş, durmayan aktif kanama ve ağız kokusu gibi şikayetler var ise diş hekiminize başvurmanız gerekebilir.

“Yirmilik Diş Çekimi Ameliyatı ve Sonrası” hakkında yorumlar

  1. Selam Yirmilik dişim yaklaşık 3 aydır ağrı yapıyor artık ağrısı dayanılmaz hale geldi antalya da yaşıyorum açıksanız kliniğiniz de çektirmek istiyorum. Dönüş yaparsanız memnun olurum.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir