Diş kaplamaları, yapısal bütünlüğünü kaybetmiş olan hasarlı dişlerin restore edilmesi amacıyla uygulanan protetik tedavilerdir. Kaplama dişlerin temizliğini ve bakımını düzenli olarak yapmanız, diş eti hastalıkları ve çürük gelişimini engelleyerek ağız sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kullandığınız kaplamanın türüne uygun bir bakım yapmanız, diş kaplamalarınızın kullanım ömrünü uzatır.
Kaplama dişler leke tutar mı?
Diş kaplamaları, oldukça yüksek yoğunluğa sahip materyallerden üretildiği için kaplama yüzeyinde birikebilecek bir lekenin derinlere nüfuz etmesi mümkün değildir. Ancak ağız bakımı ve kaplamaların temizliği düzenli olarak yapılmazsa nikotin, çay, ve kahve lekesi zamanla diş yüzeyinde bir tabaka oluşturabilir. Biriken bu ve lekeler kalıcı bir hasar meydana getirmez ve çoğu durumda diş fırçalama ile uzaklaştırılabilir.
Porselen kaplama diş nasıl temizlenir?
Porselen kaplama dişlerin bakım temizliği doğal dişlerle tamamen aynıdır. Aşındırıcı özelliği olmayan bir diş macunu ile günde iki defa dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Alkol içermeyen ağız bakım suyu ile iki günde bir defa ağzınızı çalkalamanız kaplama yüzeyinde oluşabilecek bakteri plağı birikimini önler. Porselen kaplamaların yüzeyi iyi bir şekilde cilalandığı için leke tutmazlar.
Metal destekli porselen kaplamalarda ise, diş eti çizgisinde kaplamanın kalınlığı biraz kalındır ve bu tür restorasyonlarda lekelenme ve bakteri plağı birikimi en çok bu bölgede olur. Dişlerinizi fırçalarken çok bastırmadan bu bölgeye masaj yapmanız kaplamayı çevreleyen diş etlerini güçlendirir.
Zirkonyum diş temizliği nasıl yapılır?
- Zirkonyum kaplama dişlerin temizliği ve bakımı için en temel kural düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıdır.
- Ağız sularının kullanımıyla dişlerin beyazlığı korunabilir. Bu amaçla günde iki kere gargara kullanımı idealdir.
- Kaplama dişleri fırçalarken her ne kadar sağlam olursa olsun nazik ve hafif hareket edilmelidir.
- Monolitik zirkonyumların yüzeyleri biraz daha mat görünümlüdür. Bu tür kaplama dişleri daha uzun fırçalamak rengini açmaz.
Kaplama dişlerinizin temizlik ve bakım esnasında zarar görmesini önleyin
Kaplama dişlerinizin temizliği için manuel yada elektrikli diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. Ancak bakım sırasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:
- Aşındırıcı diş macununun düzenli bir şekilde kullanımı kaplama yüzeylerini çizebilir.
- Diş fırçalama esnasında aşırı basınç uygulama diş etlerinizi inceltip, hastalanmasını kolaylaştırır.
- Sert kıllı bir diş fırçası kullanmak diş etlerine zarar verebilir.
- Kaplama dişlere zarar verebilecek sert yiyecekler tüketmek kırılmasına neden olabilir.
Kaplama dişlerde diş ipi nasıl kullanılır?
Kaplama dişler için diş ipi kullanımı doğal dişlerde olduğu gibidir. Yeterli uzunlukta bir ip koparıldıktan sonra, her iki elinizin işaret parmağına bir kaç tur dolayın ve başparmağınızla tutarak iki diş arası boşluktan kaydırarak diş eti sınırına ulaşın. Komşu iki dişin her ikiyüzünüde nazikçe temizleyin. Diş ipi yerleştirebilmeniz için kaplamaların tek tek takılmış olması gerekir. Bitişik kaplamalarda diş ipi kullanılamaz. Bu tür restorasyonlarda ulaşılması zor bölgeleri temizlemek için hava spreyleri kullanılabilir.
Kaplamalarınızı daha uzun süre kullanmak için bakım önerileri
Kaplamalar, besinleri normal bir şekilde çiğnemeye yardımcı olarak, gülümsemenizi geliştirirler. Ancak tüm bunlarla birlikte kaplama tedavileri maliyetli tedavilerdir.Bu yüzden kaplama dişlerin ömrünü uzatabilmek için bazı hususlara dikkat etmek gerekir:
- İyi Alışkanlıklar Korunmalıdır: Birçok diş kaplama, uzun yıllar kadar dayanabilir. Bunların ömrü, diş hijyenine ve diğer ağız bakımı alışkanlıklarına bağlıdır. Bu yüzden dişler, düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Ağız içi ise antibakteriyel bazlı bir gargara ile durulanmalıdır.
- Gece Koruyucusu Kullanılmalıdır: Gece koruyucusu, bir tutucuya benzer şekilde çalışır. Üst ve alt dişlerin birbirine temas etmesini engeller. Uyku sırasında dişleri sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığı olan kişiler için bu husus son derece yararlı olabilir. Diş sıkma, kaplama dişlere zarar verebilir.
- Kötü Alışkanlıklar Bırakılmalıdır: Tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Bununla beraber buz çiğnemek de kesinlikle bırakılmalıdır.
- Diş Hekimi Düzenli Bir Şekilde Ziyaret Edilmelidir: Diş hekimi, mutlaka düzenli aralıklarla ziyaret edilmelidir. Çünkü diş hekimi, kaplama diş ile alakalı olası bir hasarı erkenden tespit ederek tedavi eder.