Kompozit Lamina Diş Kaplaması

kompozit lamina

Kompozit lamina tedavisi; doğal dişleri aşındırmadan uygulanabildiği için estetik diş hekimliğinde yaygın olarak tercih edilen prosedürlerden birisidir. Dişlerin üzerindeki minimal estetik sorunların giderilmesi amacıyla uygulanan bu tedavi, oldukça kısa sürede tamamlanabilmektedir. Makale içeriğinde; kompozit lamina nedir, fiyatları ne kadardır, tedavi nasıl gerçekleştirilir, zararları var mıdır sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Kompozit Lamine Nedir?

Kompozit lamine; ön dişlerin şeklini ve rengini değiştirmek, diş yüzeyindeki kusurları kapatarak estetik bir görünüm kazandırmak için; dişlerin ön yüzeylerine kompozit reçinelerin yapıştırılmasıdır. Kompozit bonding uygulamalarında sadece belirli bir noktaya işlem yapılırken, lamine tedavisinde dişi ön yüzeyinin tamamı kaplanır.

Prosedürde, estetik ön diş dolgularında da tercih edilen beyaz renkli kompozitlerin içerisine cam kuvars parçacıkları gibi ışık geçirgenliğini artıran partiküllerin ilave edildiği geliştirilmiş materyaller kullanılır. Bu tedavi tek seansta uygulanabildiği ve hızlı bir çözüm sağladığı için hastalar tarafından oldukça sık olarak tercih edilir.

Kompozit Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Kompozit laminate veneer prosedürü, müdahale edilecek olan dişlerin sayısına göre tedavi süresi değişse de genel olarak 1 ile 1,5 saat içerisinde tamamlanır. Uygulamada ön hazırlık gerekmezken genel olarak tedavi prosdürü şu adımlardan oluşur:

  • İlk olarak diş hekimi, dişleri dikkatli bir şekilde temizleyip tedaviye hazır hale getirdikten sonra işlemlere başlar. Diş hekimi, malzemelerin dişlere tam manasıyla yapışmasına yardımcı olabilmek için diş minesinde ince bir tabaka çıkarmak zorunda kalabilir.  Dişlerin şekli ya da renginde minimal düzeyde değişiklikler yapılması gerekirse dişlerin törpülenerek aşındırılmasına gerek duyulmaz.
  • Hekim, hastanın diş rengine ve elde edilmek istenen sonuca göre kompozit renklerini hasta ile belirler seçer.
  • Tartarlar, bakteriler ve plaklardan temizlenen dişlere kompozit lamina materyalinin daha iyi tutunmasını sağlamak için özel asitlerlerler diş yüzeyi pürüzlü bir hale getirilir.
  • Pürüzlenen diş yüzeyine kompozit ile diş arasındaki esas bağlantıyı sağlayan ve bonding adı verilen solüsyonlar uygulanır.
  • Dişlerin rengine göre tercih edilen kompozit reçine, özel bir fırça yardımıyla dişlerin yüzey bölgelerine dikkatli bir şekilde uygulanır.
  • Uygulanan materyallerin sertleşmesi için ise mavi ışık kullanılır.
  • Tam manasıyla sertleşen materyaller, sonraki aşamada hekim tarafından diş formuna göre şekillendirilir.
  • Son olarak cila işlemi yapılır ve dişler, estetik bir görünüme kavuşur.

Lamina Diş Çeşitleri

Lamine diş kaplaması klinikte 3 farklı türde uygulanmaktadır.

  1. Direkt Kompozit Veneer: Bu restorasyonlar, doğrudan dişlere uygulanabilen ve kompozit reçine maddesinden yapılan lamine türüdür. Klinikte tek seansta uygulanabilir.
  2. Indirekt Kompozit Lamina: Dolaylı ve direkt kompozit kaplamalar arasındaki en belirgin fark, kullanılan malzeme değil de uygulama sürecidir. Indirek kompozit lamineler; diş laboratuvarında hazırlanır ve hastanın dişlerine bir sonraki seans yapıştırılır. Bu yöntemle hazırlanan lamineler, direk uygulamaya göre aşınmaya ve kırılmaya daha dayanıklıdır. Ancak bir kaç işlem gerektirdiği için maliyeti biraz daha yüksektir.
  3. Prefabrik Kompozit Veneer: Bu veneerler fabrikasyon olarak standart boylarda ve formlarda üretilirler. Hastanın dişine uygun olan kaplama seçildikten sonra kompozit ile uygulama yapılır.
  4. Yaprak Porselen: Zirkonyum ve porselenden üretilebilen bu kaplamalar; lamineler içerisinde en estetik, en dayanıklı ve en pahalı olanıdır.

Kompozit Lamina ile Yaprak Porselen Karşılaştırması

Yaprak porselen diş, ön dişlerin dış yüzeyine yapıştırılan ince seramik kabuklardır. Kompozit lamina ise dişlerin, dış kısmına yapıştırılan reçine bazlı materyaldir. Her iki işlem de estetiği ve gülümsemeyi geliştirmek için yapılır. Genel olarak kompozit lamina ile yaprak porselen lamina arasındaki farklar şunlardır:

  • Zaman: Kompozit laminanın dişlere uygulanma süresi yaprak porselen laminaya göre daha kısadır. 
  • Dayanıklılık: Uygun bir şekilde ağız bakım ile birlikte yaprak porselen laminalar 10 ile 15 yıl kadar dayanır. Kompozit laminalar ise genel olarak 4 ile 8 ​​yıl kadar dayanabilir. Yaprak porselen son derece kırılgan olsa da sağlıklı bir diş yardımıyla son derece dayanıklı olabilir. Kompozit laminalar, oldukça dayanıklı olsa da yaprak porselen lamina kadar güçlü değildir. Bununla birlikte yaprak porselen lamina tamir edilemez ancak, kompozit gerekli olduğu zaman onarılabilir. 
  • Estetik: Yaprak porselenlerin yarı saydam özellikleri, doğal bir diş yapısına oldukça benzerdir. Her ne kadar kompozit lamina estetik olsa da yaprak porselen bu konuda çok daha başarılıdır ve leke tutmaz özelliklere sahiptir.  Kompozit ise doğal dişlerdeki gibi lekelenebilir.
  • Maliyet: Yaprak porselen uygulamaları daha pahalı materyaller, laboratuvar, uzmanlık ve zaman gerektirdiği için kompozit laminadan daha maliyetlidir.

Kompozit Lamina Fiyatları

TDB’nin 2023 yılında belirlemiş olduğu 2024 yılı rehber fiyat tarifesine göre kompozit lamina fiyatı tek diş için 4159TL, indirekt veneer ise 4575TL dir. Gülüş estetiğinin genel görünümünü artırmak için yapılan uygulamalarda sıklıkla üst 10 ve alt 8 dişe yapılır. Ön diş tek yüzlü kompozit bonding ücreti ise 1640TL dir. Bu tedavi estetik nedenlerden dolayı tercih edildiği için devlet hastanelerinde uygulanmamaktadır.

Güncel lamine diş ve yaprak porselen fiyatlarını öğrenmek için ilgili bağlantıyı kullanabilirsiniz. Kompozit lamina yaptıranlar görüşlerini yorum olarak bizimle paylaşabilirler.

“Kompozit Lamina Diş Kaplaması” hakkında yorumlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir