Kemik grefti uygulaması ile yerleştirilen kemik tozu, implant uygulanacak bölgede vidanın stabilitesini ve ömrünü artırmaya yönelik yeni kemik dokusu oluşumunu sağlar.
Dişe kemik tozu uygulaması; implant yaptıran pek çok hastanın aşina olduğu bir konu.
Sağlıklı bir implant tedavisinin en önemli koşullarından birisi, implantasyonun uygulandığı bölgede vidayı sabit tutacak derecede yeterli ve kaliteli kemik dokusu bulunmasıdır.
Peki ya yeterli kemiğiniz yoksa?
Endişe etmenize gerek yok. Kemik grefti; uzun yıllardan beri güvenle uygulanan, en başarılı uygulamalardan birisidir.
Bu makalemizde, kemik grefti nedir, nasıl elde edilir, hangi durumlarda uygulanır ve dişe kemik tozu uygulaması fiyatlarını detaylı bir şekilde anlatıyoruz.
Kemik Grefti Nedir?
Kemik grefti (Kemik tozu); kemik üzerindeki eksiklikleri kapatmak veya kemik miktarını artırmak için kullanılan, vücudun yeni kemik oluşturması için bir iskelet ve dolgu vazifesi gören biyouyumlu materyallerdir.
Genellikle çene kemiği genişliğini artırmanın, uzunluğunu artırmaktan daha kolay olduğu kabul edilir. Bu nedenle kemiğin hangi yönde artırılması gerektiği; tedavinin başarısını etkiler.
Daha önceleri 4mm den daha geniş ve 10mm den daha uzun vidalar güvenli kabul edilmekteydi. Ancak günümüz teknolojisi ile üretilen kısa / dar implantlar; yetersiz kemik varlığı durumlarında oldukça yüksek başarı sağlamaktadır.
Nasıl Elde Edilir?
Kemik tozu çeşitli şekillerde elde edilir. Sentetik veya doğal olabilir.
Sentetik kemik greftleri: Kimyasal işlemlerle elde edilen, kişinin kendi dokusuyla teması halinde o bölgede kemik oluşumuna yardımcı olan ve boşluğa yumuşak dokunun dolmasına engel olan biyomateryallerdir.
İnsan kaynaklı: Kadavra kemiğinin birtakım özel sterilizasyon ve arındırma işlemlerinden sonra kullanıma sunulan biyomateryallerdir. Diş hekimliğinde çok yaygın olarak kullanılmasada diğer tıp dallarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hayvansal kaynaklı: Sığır kaynaklı greftler diş hekimliğinde çok sık kullanılır. Özel steril ortamda yetiştirilmiş hayvanların kemikleri proteinlerinden arındırılıp birkaç aşamalı sterilizasyon işlemlerinden sonra paketlenir ve hekimlerin kullanımına sunulur.
Hayvanların özel olarak bu iş için yetiştirilmesinden ötürü tamamen güvenilirdir. Herhangi bir bulaşıcı hastalık riski yoktur. Doğal kemik dokusu kullanıldığı için vücud daha çabuk kabul eder. Mikro gözenekli yapısı sayesinde kan hücreleri çok çabuk sarar ve kemikleşme hızlı olur.
Kişinin kendi kemiği ( otojen graft): Kemik tozu işlemlerinde kullanılacak en ideal kemik grafti kişinin kendi kemiğinden elde edilendir. Genellikle çenenin başka bir yerinden, vida yerleştirilirken hazırlanan kaviteden ve kalça kemiğinden nadir olarakta kafatası kemiğinden elde edilir.
İyileşme çok çabuk olur ve en güvenilir kemik grafti budur. Kişinin kendi kemiğinden ekstra graft almak için 2. Bir operasyona ihtiyaç duyulur. Buda hastaların çok istemediği bir durum olmasından dolayı sentetik veya hayvansal kaynaklı kemik tozları kullanılmaktadır.
Kemik tozu fiyatları ne kadar?
Tedavinin toplam ücretinin belirlenebilmesi için uygulama sırasında kullanılan greft miktarının bilinmesi gerekir. Geniş alanlar daha fazla biomateryal uygulaması gerektirir. Kemik tozu uygulaması fiyatları (sert doku greftleme) TDB nin 2023 yılında belirlediği 2024 yılı fiyat tarifesine göre greft ücreti hariç 7050TL dir. 1 gr kemik grefti ücretleri ise yaklaşık 90-100 euro civarındadır.
Kemik Grefti Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
Kemik grefti ameliyatı; implant yapılacak bölgede yetersiz kemik varlığı, diş çekimiyle aynı seansta vidanın yapılması istenen durumlar, vidanın yerleştirilmesi öncesi sinüs lifting operasyonlarında ya da kronik iltihaba sebep olan ve uzun süre ağızda kalarak kemiğin erimesine neden olan dişlerin çekimi esnasında kullanılır.
İmplant uygulamasının başarısını sağlayan en önemli faktör, uygulamanın yapılacağı bölgedeki çene kemiğinin yeterli miktarda, yoğun, sert ve sağlam olmasıdır.
Kemik greftinin içerdiği hücreler, kemik oluşumu ve büyümesi için gerekli maddeler sayesinde bölgenin daha hızlı iyileşmesine ve kemik hacminin artmasına yardımcı olur. Bu işleme “kemik ogmentasyonu” adı verilir. Kemik grefti uygulaması sayesinde artık geçmişte vida uygulanamayan pek çok olguda artık başarılı bir şekilde bu uygulamalar yapılabilmektedir.
İmplant diş planlanan kemik bölgesinde kemik kalınlığının ve/veya yüksekliğinin az olması durumlarında rejeneratif kemik cerrahileri ile istenilen kemik miktarlarına ulaşılabilmektedir.
Diş kemik tozu ameliyatı sonrası
Operasyondan sonraki ilk bir kaç gün uygulama yapılan bölgeye basınç gelmesinden sakınılmalıdır. Atılan dikişlerin açılması, uygulanan kemik tozunun açığa çıkmasına ve enfekte olarak başarısız olmasına neden olabilir. Ayrıca sigara kullanımı kemik iyileşmesini ve gelişimini yavaşlatır. Çok riskli olgularda sigarayı bırakmanız tedavi başarısını artırabilir.
Sık Sorulan Sorular
Uygulanan prosedürün çeşidine göre ortalama 10-45dk lık bir prosedürdür. Sinus yükseltme yada blok greft uygulamaları daha uzun sürebilir. Yerleştirilen kemiğin iyileşme süresi ise 4 – 8 ay arasıdır.
Kullanılan greftin sentetik, hayvansal yada insan kaynaklı olması fiyat üzerinde etkiye sahiptir. Ayrıca kemik grefti, gramajına göre pahalı olan bir biyo-materyaldir. 0,5cc greft ile 2cc kemik grefti fiyatı arasında da ciddi fiyat farkı olur.
Merhaba üst çeneye yaptırdığım implant düştü alt çeneden kemik alındı ve kan alınarak üst çeneye kemik eklendi ama uyuşukluk hala geçmedi üst dudağında uyuşukluk devam ediyor implant takılacak uyuşukluk geçermi veya geçmesi için ne yapmalıyım
Nasıl oldu..kemik oluşumu sağlandı mi