Kanal tedavisi

kanal tedavisi

Kanal tedavisi denildiğinde aklınıza gelen ağrı ve rahatsızlık duygusunu unutun. İşlem öncesinde kanal tedavisi nedir, neden gereklidir ve nasıl yapıldığını anlamanız, daha bilinçli bir karar vermenizi sağlar.

Modern diş hekimliği, gelişmiş teknikler ve ekipmanlar sayesinde, kanal tedavilerini artık acısız bir deneyime dönüştürüyor.

Kliniğimizde, deneyimli ekibimizle birlikte, sağlıklı ve güzel bir gülüşe kavuşmanız için gereken tüm tedavileri rahat ve konforlu bir ortamda sunuyoruz.

Ayrıca güncel kanal tedavisi fiyatları için kliniğimizden bilgi alabilirsiniz.

Nedir, Neden yapılır?

Kanal tedavisi nedir?

Endodonti olarakta bilinen kanal tedavisi; çürük, kırık yada travma gibi nedenler nedeniyle hasar gören enfekte olan diş siniri ve pulpa dokusunun çıkarılması, kök kanallarının özel cihazlar ile şekillendirilerek dezenfekte edilmesi ve yerine dolgu patı yerleştirilmesi suretiyle uygulanan bir prosedürdür.

Pulpa dokusu; dişin en iç kısmında yer alan, yapısında kan damarları, bağ dokusu ve sinirler bulunan yumuşak bir diş özüdür. Bu doku; çürük, çatlak veya travma nedeniyle ağız içerisindeki bakterilerle temas ettiği zaman enfekte olur ve bakteriler pulpa odasında üreyerek çoğalır. Pulpitis olarak adlandırılan bu durum özellikle sıcak yiyeceklerde ve geceleri artan şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.

Enfekte pulpa dokusu bu aşamada çıkarılmadığı zaman, bakteriler hızla çoğalmaya devam eder. Bu durumda enfeksiyon kemiğe doğru yayılarak apse ve şişliğe neden olur. Kanal tedavisi ile bu ölü doku ve bakteriler temizlenerek uzaklaştırılmaktadır. Bu sayede kanal yolu dezenfekte edilmektedir.

Hangi durumlarda dişe kanal tedavisi yapılması gerekir?

Diş pulpasının derin çürük, diş kırığı, çatlak veya diş eti iltihabı gibi nedenlerle bakteriyel bir enfeksiyondan etkilendiği durumlarda dişe kanal tedavisi yapılması gerekir. Pulpanın enfekte olduğu ve diş sinirinin alınması gerektiğini gösteren belirtiler ise şunlardır:

  • Çiğneme ve ısırma esnasında artan şiddetli ağrı
  • Sıcak yiyecekler ve içeceklerle artan ağrı ve hassasiyet
  • Dişin gevşemesi ve sallanması
  • Dişin kök hizasında diş etinde sivilce şeklinde şişlik
  • Dişte renk değişikliği
  • Yanak ve çenede şişlik
  • Dişin içinden veya kök ucundan çıkan irin ve iltihap
  • Kırık veya çatlak bir diş
  • Diş sinirinin ölmesi veya zedelenmesi

Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Kanal tedavisi; diş çürüğü ve enfekte pulpa dokusunun çıkartılması, kök kanallarının şekillendirilerek genişletilmesi, kanal içerisinin dezenfekte edilmesi ve nihayetinde temizlenen kanalın dolgu patları ile doldurulması şeklinde dört aşamada yapılmaktadr. Sıklıkla tüm bu aşamalar tek seansta yapılmaktadır. Bazen ise enfeksiyonun ilerlemiştir ve kanalın dezenfekte edilmesi için iki veya daha fazla seansa ihtiyaç duyulabilmektedir.

Kanal tedavisi öncesinde endodontist röntgen çekerek dişin durumunu inceler ve lokal anestezi ile dişinizi uyuşturarak şu aşamaları gerçekleştirilmektedir:

Enfekte dokuların temizlenmesi

Endodontist dişte varsa çürükleri temizler ve dişin merkezine doğru ilerleyerek pulpa odasına ulaşır. Sonrasında özel aletler kullanarak diş sinirlerini alır ve enfekte olmuş pulpa dokusunu dikkatli bir şekilde çıkartır.

Kök kanallarının şekillendirilmesi

İltihaplı dokuyu çıkardıktan sonra manuel veya otomatik döner sistem eğeler ile kök kanallarını şekillendirir. Kanal yüzeyinde bakterilerin tutunabileceği pürüzlü yüzey ve doku artığı kalmamalıdır.

Kanal içerisinden dezenfekte edilmesi

Temizlenen kök kanallarını serum ve antiseptik solüsyonlarla yıkayarak dezenfekte eder. Bu aşamada kanalın dezenfekte olduğundan emin olursa dördüncü aşamaya geçer. Eğer daha fazla dezenfeksiyona ihtiyaç duyuluyorsa bu işlem bir hafta sonra tekrarlanır.

Kanalın daimi dolgu ile doldurulması

Yıkama sonrası diş hekimi kanal içini paper point adı verilen pamuk kağıtlar ile kurutur. Sonrasında ise gutta percha adı verilen kauçuğa benzeyen bir dolgu patı ile kanalları ve dolgu ile açılan boşluğu doldurur.

Tedavi ne kadar sürer?

Tedavi süresi; enfeksiyonun ciddiyeti ve ilgili dişin durumuna bağlı olarak genellikle 1 hafta içerisinde 2 seanstır. Her bir seans yaklaşık olarak en uzun 30-40 dakika sürer. Her ne kadar yapılan standart prosedür bu olsa da; enfeksiyonun çok yayılmadığı olgularda kanalın açıldığı gün tek seansta sinirleri alınarak dolgu yapılır. Detaylı bilgi için: Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Tedavi Sonrası İyileşme

  • Kanal tedavisi sonrası ağrı, kök ucunda acı ve hassasiyet oluşması ilk birkaç gün için normaldir. Reçete edilen ağrı kesicileri düzenli olarak alın. Ayrıca, bölgenin şişmesi durumunda bir buz torbası kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • İşlem yapılan tarafı yemek yerken kullanmaktan kaçının. Sert veya çiğnemesi zor yiyeceklerden kaçının ve özellikle tedavi edilen dişin üzerinde çiğnememeye çalışın. İşlem görmüş dişin kırılma riski vardır.
  • Normal diş bakım rutininizi sürdürün. Dişleri düzenli olarak fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Ancak, tedavi edilen bölgeye çok sert bastırmaktan kaçının.
  • Eğer bir enfeksiyon durumu varsa ve doktorunuz tarafından antibiyotik reçete edildiyse, talimatlara uygun olarak tam kursu tamamlayın.
  • Kanal tedavisi genellikle birkaç randevu gerektirir. Bu nedenle, tüm randevularınıza gitmek ve tedavinin tamamlanmasını sağlamak önemlidir. Tedavi sonrası düzenli kontrol randevularını da kaçırmamalısınız.
  • Tedavi tamamlandıktan sonra dişinizi düzenli bakıma devam etmek önemlidir. Diş hekiminizin önerdiği şekilde düzenli diş muayenelerine gitmelisiniz.

Risk ve Komplikasyonlar

Pulpası enfekte olmuş dişlerde kanal tedavisi genellikle güvenli ve etkili bir prosedürdür, ancak her tıbbi işlem gibi bazı potansiyel risk ve komplikasyonlar içerir:

  • Tedavi edilen dişte enfeksiyon tekrarlayarak kanal tedavisi başarısız olabilmektedir. bilir. Bu tablo, tedavi sırasında tüm bakterinin tamamen temizlenemediği veya tedavi sonrası dişin kırılması, çatlaması gibi durumlarda gelişebilmektedir.
  • Dişler karmaşık ve karmaşık bir kanal sistemine sahiptir. Bazen bazı küçük kök kanalları gözden kaçabilmektedir veya ulaşmak mümkün olmaz. Bu durumda, iltihap tekrarlayabilmektedir.
  • Tedavi sonrası dişler, yapısındaki suyu kaybettiği için öncesine göre daha kırılgan olabilmektedir. Bu tür bir komplikasyondan korunmak için, zayıf dişlerde kanal tedavisi sonrası kaplama yapılması gerekir.
  • Diş hekimleri, kanalları temizlemek için ince ve hassas aletler kullanır. Bu aletler bazen kanalların içinde kırılabilir ve çıkarılamazlar. Bu durumda, enfeksiyon tekrar oluşabilir veya diğer komplikasyonlar meydana gelebilmektedir.
  • Nadir durumlarda, kullanılan anesteziklere veya prosedür sırasında kullanılan diğer maddelere karşı alerjik reaksiyonlar olabilmektedir.
  • Bazı durumlarda ağrı beklenenden daha uzun sürebilmektedir. Bu durumda, doktorunuzla iletişime geçmeli ve ağrı yönetim planınızı gözden geçirmelisiniz.

Kanal tedavisi zor bir işlem mi?

Prosedür, diş hekimliği alanında yaygın olarak uygulanan bir işlemdir ve genellikle ağrısızdır. Bununla birlikte, her hastanın deneyimi farklı olabilir ve bazı durumlar, özellikle de karmaşık kök kanal yapısı veya önceden yapılan işlemler gibi faktörler nedeniyle kanal tedavisi daha zor olabilmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir