Kanal tedavisi, hastalar tarafından çoğu zaman sonucu belirsiz ve ağrılı bir tedavi olarak değerlendirilir. Bu nedenle de sıklıkla ihmal edilerek tedavi ertelenir. Aslında, tedavi erken dönemde uygulandığında, kök kanalları bir veya en fazla iki seansta temizlenebilir ve bu önemli prosedür ağrısız bir şekilde tamamlanabilir.
Kanal tedavisi esnasında oluşan ağrının genel nedeni diş pulpasındaki enfeksiyonun neden olduğu iltihabi baskıdır. Tedavi esnasında diş hekimi, uygun anestezi yöntemi ile dişinizi uyuşturur ve ağrıyı kontrol altına alır. İşlem esnasında iltihabi dokuların temizlenmesi ile birlikte ilk seansta ağrı tamamen kaybolur. Tedavi süresi ise yaklaşık olarak ön dişlerde 45 dakika, iki veya üç kanalı azı dişlerde ise 60 dakikadır.
Eğer tedavi hakkında yeterli bilgiye sahipseniz, 2024 yılı güncel kanal tedavisi fiyatlarını ilgili sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Kanal Tedavisi Nedir?
Endodontik tedavi olarakta bilinen kök kanal tedavisi; dişin iç kısmında yer alan pulpa özünden yani kaynaklı sorunları gidermek ve dişi kurtarmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş pulpası; içerisinde damar ve sinirler bulunan canlı bir dokudur. Travma veya çürük gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak pulpa dokusu hasar gördüğünde, şiddetli ağrıya ve enfeksiyona neden olur. Tedavinin amacı enfekte olan bu yumuşak pulpa dokusunu tamamen çıkarmak, kök kanallarını dezenfekte etmek ve tekrar uygun dolgu maddeleri ile dişi ve restore etmektir.
Kanal tedavisine ne zaman ihtiyacınız olabilir?
Kanal tedavisi yapılması gereken dişlerde genellikle çok derin çürükler veya travma sonucu oluşmuş kırık ve çatlaklar bulunur. Ayrıca pulpanın enfekte olduğu ve diş sinirinin alınması gerektiğini gösteren başlıca belirtiler ise şunlardır:
- Çiğneme ve ısırma esnasında artan şiddetli ağrı
- Sıcak yiyecekler ve içeceklerle artan ağrı ve hassasiyet
- Dişin gevşemesi ve sallanması
- Dişin kök hizasında diş etinde sivilce şeklinde şişlik
- Dişte renk değişikliği
- Yanak ve çenede şişlik
- Dişin içinden veya kök ucundan çıkan irin ve iltihap
- Kırık veya çatlak bir diş
- Diş sinirinin ölmesi veya zedelenmesi
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi; diş çürüğünün temizlenmesi, pulpa dokusunun çıkarılması, kök kanallarının şekillendirilmesi, dezenfekte edilmesi ve doldurulması şeklinde beş aşamada yapılmaktadır. Çoğunlukla tüm bu aşamalar tek seansta tamamlanır. Enfeksiyonun ilerlemiş olduğu bazı durumlarda ise kanal içerisinin tamamen dezenfekte edilebilmesi için iki veya daha fazla randevuda yıkanıp temizlenmesi gerekir.
Klinikteki ilk olarak ağız içi muayene yapılır ve dişin kanal tedavisine ihtiyacı olup olmadığını belirlemek amacıyla bir röntgen çekilir. Eğer kanal tedavisi uygulanması gerektiğine karar verilirse, sırası ile şu işlemler uygulanır:
İlk olarak, endodontist (kök kanal tedavisi uzmanı) lokal anestezi ile dişinizi uyuşturur ve çürükleri temizler. Sonrasında pulpa dokusunun çıkarır ve çeşitli boylardaki özel endodontik aletlerle diş sinirlerini temizler.
Pulpayı çıkardıktan sonra diş kökünün içerisindeki kanalları manuel veya döner alet sistemleri ile nazik bir şekilde şekillendirir. Bu uygulama sonrasında kök kanalları içerisinde enfekte ve artık dokular kalmamalıdır.
Diş hekimi, dokuların tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra sodyum hipoklorit ve çeşitli dezenfektanlar ile kök kanallarını defalarca yıkar. Kanal içerisinde bakteri kalmadığından eminse, dolgu aşamasına geçer. Eğer tekrar temizlenmesi gerektiğini düşünüyorsa dişinize geçici dolgu yerleştirir ve sizi bir hafta sonrasına işlemi tekrarlamak üzere sizi tekrar çağırır.
Kanalın tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra kurutur ve gutta percha adı verilen pembe renkli özel kanal dolgu patları ile kanal içerisini doldurur. Bu son aşama ile birlikte kanal tedavisi tamamlanmış olur.
Tüm prosedür genellikle bir veya iki seansta tamamlanabilir. Pek çok vakada kanal tedavisi sonrası diş, önceki görünümüne ve fonksiyonuna geri dönebilir. Ancak bu şekilde derin hasar görmüş dişlerde madde kaybı genellikle oldukça fazladır. Bu nedenle diş hekimleri, bu hasarlı dişlere tedavi sonrası kaplama yapılmasını genellikle önerirler.
Kanal Tedavisi Sonrasında Ne Bekleyebilirsiniz?
- Kanal tedavisi sonrası ağrı, kök ucunda acı ve hassasiyet oluşması ilk birkaç gün için normaldir. Reçete edilen ağrı kesicileri düzenli olarak alın. Ayrıca, bölgenin şişmesi durumunda bir buz torbası kullanmayı düşünebilirsiniz.
- Randevular arasında kanal tedavisi yapılan dişinizde bulunan geçici dolgu kolayca düşebilir veya hasarlı dişiniz kırılabilir. Bu nedenle özellikle tedavi edilen dişinizle sert veya çiğnenmesi zor yiyecekleri ısırmayın.
- Normal diş bakım rutininizi sürdürün. Dişleri düzenli olarak fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız.
- Eğer bir enfeksiyon durumu varsa ve doktorunuz tarafından antibiyotik reçete edildiyse, talimatlara uygun olarak sonuna kadar kullanın.
Kanal tedavisi ileri derecede hasar görmüş dişlerinizi çekilmekten kurtaran, oldukça yararlı bir tedavi yöntemidir.