İmplant tedavisi, kaybettiğiniz dişlerinize tekrar kavuşmanızı sağlayan yenilikçi bir diş hekimliği prosedürüdür. Doğal dişlerin kaybı sonucu oluşan estetik ve fonksiyonel sorunların giderilmesi için tercih edilen bu tedavi yönteminde; çekilen eksik diş köklerinin yerine titanyum vidalar yerleştirilir. Sonrasında ise doğal dişler ile aynı renge ve görünüme sahip yapay dişler bu vidalar üzerine takılır. Hazırladığımız bu makalede implant tedavisi nedir, tedavi sürecinde sizi neler bekliyor, aşamaları nelerdir detaylı olarak açıkladık. Ayrıca makale içerisinde implant tedavisinde son gelişmeler hakkında bilgiler de yer almaktadır.
İmplant fiyatları hakkında araştırma yapıyorsanız, detaylı bilgiye ilgili sayfadan ulaşabilirsiniz.
İmplant tedavisi kimler için uygun?
İmplant tedavisi; 18 yaşından büyük, yeterli çene kemiğine sahip ve yara iyileşme sorunu olmayan herkese yapılabilmektedir. İmplant uygulaması; genel olarak şu tür durumlarda ideal bir tedavi seçeneğidir:
- Tek veya çoklu diş eksikliğiniz var ise
- Kemik gelişim yaşını tamamlamışsanız
- İmplantı desteklemek için yeterli çene kemiğiniz var ise (kemik erimesi varsa greft uygulanabilmektedir)
- Kemiğin iyileşmesini engelleyebilecek (kontrol altında olmayan diyabet vb.) bir sağlık sorununuz yoksa
- Hareketli protezlerin oynaklığından şikayetçiyseniz
- Boşluğu doldurmak için doğal dişlerin küçültülmesini istemiyorsanız
- Tedavinin tamamlanması için bir kaç ay bekleyebilecekseniz
- Sigara ve tütün kullanımını sınırlayabiliyorsanız
Tedavi Çeşitleri
İmplant çeşitleri ve tedavi yöntemleri zaman içerisinde pek çok farklı tasarım değişikliğine uğramıştır. Günümüzde sıklıkla kemik içi (endosseöz) implantlar tercih edilmektedir ve çeşitli diş eksikliklerinde oldukça başarılı bir tedavi sağlar:
Tek diş eksikliği
ravma veya diş çürüğü nedeniyle çekilen dişin oluşturduğu boşluğa bir implant yerleştirilmektedir. Bu vida doğal diş kökünün yerini alır ve sonrasında üzerine bir kron kaplama takılır. İmplant tedavisine alternatif olan köprü diş tedavisinde ise boşluğa komşu doğal dişlerin küçültülmesi gerekir. Tek dişte renk uyumlaması daha kolaydır ve oldukça estetik bir tedavi sağlar.
Çoklu diş eksikliği
Yan yana bir kaç dişin eksik olduğu durumlarda; boşluğun her iki ucuna birer implant yerleştirilir. Daha sonra bu implantlar arasında bir köprü kurulur. Diş köprüsü ile benzer yapıdaki bu implant köprü protezleri, doğal dişlere değil implantlara sabitlenir. Bu sayede diğer tedavi yöntemleri ile mümkün olmayan bir uyum ve benzersiz bir dayanıklılık elde edilir.
Tam dişsizlik
Komple tam dişsiz ağızlarda sabit bir tedavi için alt çeneye 6, üst çeneye ise 7-8 adet implant uygulanır. Sonrasında bu implantlar üzerine sabit bir köprü yapıştırılır.
Tam dişsiz ağızların hareketli protezle tedavisinde, alt veya üst çenenin ön kısmına 2-4 adet mini implant yerleştirilmektedir. Takılıp çıkartılabilir damak protez bu implantların üzerine tutunur ve bu sayede oynaklığı önlenmiş olur.
Son yıllarda oldukça popüler olan all on four implant uygulaması; yarı sabit bir protez tedavisi yaklaşımıdır. Çenenin ön bölgesine yerleştirilen açılı 4 implant üzerine aynı gün içerisinde hibrit bir protez yapılır.
İMPLANT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Nasıl hazırlanmalısınız?
İmplant tedavisi süreci içerisinde en önemlidi hazırlık aşaması ve tedavi planlanmasıdır. Çünkü başarılı bir tedavi, ancak iyi geliştirilmiş bir plan dahilinde mümkündür.
Tıbbi anamnez alınması: Doktorunuza kullandığınız ilaçlar ve mevcut sağlık durumunuz hakkında detaylı bir bilgi verin. Eğer kalp rahatsızlığı, by pass geçmişi veya ortopedik rahatsızlığınız var ise tedavi öncesi antibiyotik kullanmanız gerekebilmektedir.
Kapsamlı bir ağız ve diş muayenesi: Tedavi öncesinde ilk olarak çene kemiğinizin implantı desteklemek için yeterli kalınlıkta ve yükseklikte olduğu araştırılır. Bunun için panoramik çene röntgeni veya 3D dental tomografi görüntüleri kullanılır. Ayrıca tedavi öncesi diş eti çekilmesi hastalığı ve kemik erimesi tedavisi gibi ağız hijyenini korumaya yardımcı olan tedaviler tamamlanmalıdır. Diş teli veya şeffaf plaklar ile ortodonti tedavisi gören hastalarda implant uygulaması öncesinde bu tedavilerin tamamlanmış olması gerekir.
Tedavi planı: Elde edilen veriler doğrultusunda doktor hangi dişlerin çekileceğini ve kaç adet implant uygulanması gerektiği belirler.
İmplant ameliyatı genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilen, ağrısız ve basit bir cerrahi prosedürdür. Ancak endişeli ve korkan hastalarda sedasyon ve genel anestezi ile implant uygulanması tercih edilebilmektedir.
İmplant tedavisi aşamaları
İmplant tedavisi; cerrahi uygulama, iyileşme dönemi ve protez aşaması olmak üzere birkaç aşamada gerçekleşen bir süreçtir. Tedavinin baştan sonra tamamlanması bir kaç ayı bulur ve aşağıdakilerde dahil olmak üzere birçok aşama içerir:
- İmplant öncesi hasarlı dişin çekilmesi,
- Kemik tozu uygulaması
- İmplantın yerleştirilmesi
- Çene kemiği ile vidanın kaynaşması (iyileşme dönemi)
- İyileşme başlığının takılması
- Abutment ve protez dişin takılması
Kemik tozu ne zaman gerekli olur?
İmplant tedavisinde çene kemiğiniz implantı destekleyecek kadar güçlü değilse kemik tozu uygulanması gerekebilmektedir. Çünkü implantın, çiğneme esnasında ortaya çıkan yük ve basınçları karşılayabilmesi için sağlam kemikle çevreli olması gerekir. Çene kemiği erimesi ve bunda bağlı diş kaybı tedavisinde kullanılan greftler ağzın başka bölgesinden alınabildiği gibi, hayvan kaynaklı veya sentetikte olabilmektedir.
İmplant tedavisi ne kadar sürer?
Geleneksel bir yaklaşımda implant tedavi süresi genellikle alt çene için 2 ay, üst çene içinse 3 aydır. Ancak implant sektöründeki en son teknolojik gelişmeler sonucu daha hızlı sürede tedavinin tamamlanmasına imkan veren, yüzeyi özel maddelerle kaplanmış implantlar bulunmaktadır. Bu tür hızlı yüklemeye uygun, immediate implantlar ile bir günde tek aşamalı kalıcı implant tedavisi mümkündür. Bunun yanında tedavi esnasında kemik tozu uygulaması gibi ek prosedürler tedavi süresinin 3-4 ay kadar uzamasına neden olur. Özellikle üst çene arka dişlerde maksiller sinüs tabanının sarkmasına bağlı olarak kemik yetersiziliği oldukça sık görülür. Bu tür vakalarda implant tedavisi ile birlikte sinüs tabanının yükseltilmesi gerekebilir ve iyileşme süresi 6 aya kadar uzayabilir. Bu denli uzun süreli bir implant tedavisinde diş hekiminiz estetik ve fonksiyonel nedenlerden dolayı geçici diş kullanmanızı önerebilir. Çene kemiğinin bu tür bir prosedüre izin vermediği vakalarda alternatif olarak zigomatik implant tercih edilebilir.
İmplantın yerleştirilmesi
İmplantın ameliyatı esnasında çene cerrahı diş etinde küçük bir kesi yaparak kemiğe ulaşır ve vidanın girebileceği bir yuva hazırlar. Sonrasında implant kemik içerisine yerleştirilir ve diş eti dikilerek kapatılır. Ameliyat yarası genellikle bir haftada iyileşir.
Kemik ile implantın kaynaşması (Osseointegrasyon)
İmplant vidası çene kemiğine yerleştirildikten sonra osseointegrasyon adı verilen iyileşme dönemi başlar. Bu süreçte çene kemiği implant yüzeyine doğru büyür ve onunla kaynaşarak bütünleşir. Bu süre genellikle alt çenede 2 ay, üst çenede ise 3 aydır.
Estetik ve fonksiyonel nedenlerden dolayı bazen bu süreçte diş hekiminiz geçici bir diş hazırlayabilir.
İyileşme başlığının takılması
Osseointegrasyon tamamlandıktan sonra, implantın üzerine diş eti şekillendirici adı verilen iyileşme başlığı takılır. Bu parça implantın çevresindeki diş etinin şekillenmesini ve sağlıklı olarak iyileşmesini sağlar.
Abutment ve protez dişin takılması
Bunun için diş hekimi ölçü postu kullanarak implantların negatif bir ölçüsünü elde eder ve bunu diş laboratuvarına gönderir. Laboratuvarda hazırlanan sabit veya hareketli implant üstü protez, abutment adı verilen dayanaklara kalıcı yapıştırıcı ile sabitlenir.
Öncesi / Sonrası
İmplant ameliyatı sonrası ne beklemelisiniz?
İmplant ameliyatı öncesi doktorunuz tedavi süreci ve sonrasında karşılaşabileceğiniz aşağıdaki durumları size detaylı olarak açıklayacaktır. Tipik bir operasyon sonrası şu belirtiler oluşur:
- Ameliyatı sonrası sızıntı şeklinde kanama,
- Operasyon bölgesinde ve diş etinde ağrı,
- Yüz, göz altı ve boyun bölgesinde morarma
- Diş eti ve yüzünüzde şişlik.
İmplant ameliyatı sonrası ortaya çıkan bu belirtiler oldukça normaldir ve genellikle bir kaç gün içerisinde geçer. Doktorunuzun reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesicileri düzenli kullanmalı ve bir kaç gün boyunca ılık ve yumuşak gıdalarlar beslenmelisiniz.
Eğer doktorunuz eriyen iplik kullanmamışsa 7 – 10 gün sonra implant dikişlerini aldırmanız gerekir.
Risk / Komplikasyonlar
İmplant tedavisi dünya çapında diş hekimleri ve cerrahlar tarafından onlarca yıldır kullanılan, güvenli bir diş hekimliği prosedürdür.
Ancak buna rağmen uygulamanın çeşitli riskleri vardır ve yönetilebilmektedir. Her hastanın durumuna bağlı olarak, potansiyel risk faktörleri değişebilmektedir.
- Kötü ağız hijyeni ya da önceden var olan tıbbi durumlara bağlı yaraların sınırlı iyileşmesi (örneğin diyabet ve osteoporoz) implantın yerinde kalma ihtimalini azaltır.
- İmplantın uygulandığı kemik yuvasında enfeksiyon gelişirse, başarısız olup ve tutmayabilir.
- Uygulama bölgesine yakın seyreden damar ve sinirlerde hasar meydana gelebilmektedir. Bir sinirin tedavi edilemeyecek düzeyde hasarlanması hissizlik oluşumuna neden olabilmektedir.
- Üst çene implant uygulamalarında, maksiller sinüs yaralanmalı meydana gelebilmektedir.
İmplant tedavisi, diş eksikliklerinin tamamlanması için tercih edilebileceğiniz en güvenli tedavi yöntemidir.