Diş Dolgusu Nasıl Yapılır, Çeşitleri ve Fiyatları

diş dolgusu

Dişleriniz üzerinde siyah lekeler mi fark ettiniz yada doktorunuz size diş dolgusu yapılması gerektiğini mi önerdi?

Amalgam  rengi kötü, kompozit dolgu içinse kısa ömürlü diyorlar. Porselen dolgu fiyatları ise bir hayli yüksek

Hangi diş dolgu maddesini seçmelisiniz?

Diş hekimliğindeki en basit prosedürler birisi olan bu tedavi ile kırık yada çürük dişleriniz başarılı bir şekilde eski fonksiyon ve estetiğine kavuşabilmektedir. Klinik diş hekimlerimizin hazırlamış olduğu bu makalede aklınızdaki pek çok sorunun cevabını bulacaksınız.

Diş Dolgusu

Diş dolgusu; çürük yada kırık gibi nedenlerle hasar görmüş bir dişin tekrardan eski görünüm ve fonksiyonunu kazanması amacıyla restore edilmesi işlemidir.

Dişler üzerinde yer alan ve çürüme aşamasında olmayan her oyuğun kapatılması gerekmez. Ancak çürümekte olan bir diş tedavi edilmez ise; bakteriler dişin daha iç tabakalarına kadar ilerleyerek pulpa odasının enfekte olmasına neden olur.

Pulpa enfeksiyonu ise şiddetli ağrılara neden olabilir ve şişlik oluşmaması için mutlaka enfekte dokunun kök kanal tedavisi ile çıkartılması gerekir. Aksi takdirde dişinizi çektirmek zorunda kalabilirsiniz.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

İşlem tek seansta gerçekleştirilir ve basit olarak çürüğün temizlenmesi ve ortaya çıkan bu boşluğa diş dolgu malzemesinin yerleştirilmesi şeklinde yapılır. Kompozit dışındaki maddelerinin çoğu dişe mekanik olarak bağlanır ve yeterli tutuculuğu sağlamak için küçük oyuklar hazırlanması gerekir.

Genel olarak bir diş dolgusu şu şekilde yapılır:

  1. Diş hekimi uygun bir lokal anestezi yöntemi ile dişinizi uyuşturur.
  2. Yüksek ve düşük devirli el aletleri ile diş üzerindeki çürükleri uzaklaştırır.
  3. Hazırlanan boşluğa sıvı ve tükrük temasını önlemek için dişi etrafına pamuk yada rubber dam adı verilen plastik koruyucular yerleştirilir ve diş yüzeyi hafif kurutulur.
  4. Eğer çürük çok derinse, sıcak ve soğuk hassasiyetini önlemek amacı ile diş pulpası üzeri koruyucu ajanlar ile örtülür.
  5. Kompozit dolgular dişe mekano-kimyasal olarak bağlanırlar. Bu bağlantıyı sağlamak amacı ile diş yüzeyine düşük konsantrasyonda asit ve yapıştırıcı içeren sıvı bir bonding ajanı uygulanır.
  6. Mavi ışık uygulanan bu yapıştırıcının ve kompozit dolgu malzemesinin sertleşmesini sağlar.
  7. Bond uygulandıktan sonra dolgu malzemesi 1,5 – 2 mm lik tabakalar halinde yerleştirilerek, mavi ışık ile sertleştirilir.
  8. Dolgu üzerindeki çıkıntılar ve yükseklik oluşturan bölgeler aşındırılarak dolgunun karşı ve komşu dişler ile uyumu sağlanır.
  9. En son olarak yeni yapılan diş dolgusu parlatılarak işlem sonlandırılır.

Eğer dişlerinizdeki seyreklikten solayı mevcut olan diş estetiğinizi geliştirmek istiyorsanız ön diş estetik dolgular aradığınız tedavi olabilir. İlgili makaleye şu linkten ulaşabilirsiniz.

https://antalyadisklinigi.com/on-dis-dolgusu-nasil-yapilir/

diş dolgusu fiyatları

Diş Dolgusu Fiyatları

Dolgu TürüFiyatı
Amalgam Dolgu (Bir Yüzlü)240TL
Kompozit Dolgu (Bir Yüzlü)305TL
İnley Dolgu (Bir Yüzlü) *Kıymetli metal ücreti hariç545TL
Kuafaj (Dolgu Hariç)65TL
Cam İonomer Dolgu230TL

Tedavi sürecinde sürpriz faturalarla karşılaşmamak ve tedaviniz esnasında karşılaşabileceğiniz tedavi seçenekleri ile ilgili 2023 diş dolgu fiyatları için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

https://antalyadisklinigi.com/dis-dolgu-fiyatlari/

Dolgu Çeşitleri

Dolgu çeşitleri; diş renginde olan kompozit, gümüş renkli amalgam (civa, gümüş, bakır ve nikel içerir), en estetik olan porselen, en dayanıklı olan altın dolgu ve flor içeren cam iyonomer dolgudur.

diş dolgusu çeşitleri

Çürük dişinize dolgu yaptırırken yukarıdaki malzemelerden birisini tercih edebilirsiniz. Hangi tür dolguyu seçmeniz gerektiğine diş hekiminizle konuşarak karar verebilirsiniz. Çünkü her dolgu malzemesinin kendisine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

Bazı çeşitler bir kaç defa diş hekiminizi ziyaret etmenizi gerektirebilir. Günümüzde; uygulama kolaylığı, estetik görünümü ve fiyatı nedeniyle en sık kompozit dolgular tercih edilmektedir.

Diş dolgusunu daha uzun süre kullanmak ve diş sağlığınızı korumak için tedaviden sonra dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıdaki makalede açıkladık.

https://antalyadisklinigi.com/dis-dolgusu-ne-kadar-dayanir/

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgu; seramik ve plastik bileşenlerden oluşan, diş rengini taklit etmek amacıyla beyazın çeşitli tonlarında üretilen dolgu çeşididir. Sertleşmesi için özel bir mavi ışık kullanımına ihtiyaç duyar. Özellikle estetik gereksinimlerin fazla olduğu olduğu ön diş dolgu uygulamalarında tercih edilirler.

kompozit diş dolgusu

İçeriğindeki doldurucu miktarı materyalin dayanıklılığını etkiler. Arka dişte kullanılan dolgu türü ile, ön diş bölgesinde kullanılan dolgu türü diş hekiminin tercihine göre farklı olabilir.

Çiğneme basıncının fazla olduğu azı diş bölgesinde oluşan streslere karşı koyma kabiliyeti metal içerikli dolgulara ya göre oldukça düşük olduğu için büyük partiküllü dolguların kullanımı restorasyonun dayanıklılığını artırabilir.

Ancak kompozit dolguların estetik olması ve son dönemlerde çıkan dolguların diş yüzeyine mekano-kimyasal olarak bağlanabilme kabiliyeti amalgam dolguya göre onu avantajlı duruma getirmektedir.

Kompozit dolgular diş üzerine tabaka olarak yerleştirilir ve sertleşmesi için bir ışık kaynağına gereksinim duyar. Kompozit dolguların tabaka tabaka yerleştirilmesi ve her tabakada ışıkla sertleştirilmesi gerekliliği toplam tedavi süresinin amalgam dolguya göre daha uzun olmasına neden olur.

Kompozit dolguların ağızda kalma süresi yaklaşık olarak 7-10 yıldır ki bu süre amalgamın ömründen daha kısadır. Kompozit dolguların düzenli olarak kontrol edilmesi ve cilalanması dolgunun ağızda kalma süresini uzatır.

Amalgam Dolgu

Amalgam dolgu; meşhur gümüş rengi ile tanınan en eski ve en dayanıklı dolgu çeşitlerinden birisidir. İçeriğinde gümüş, civa, kalay ve bakır bulunur. Metalik rengi nedeniyle daha çok arka diş bölgelerinde tercih edilirler.

Materyalin içeriğinde bulunan civa solunduğu takdirde toksiktir. Ancak sertleşmiş bir dolguda yeme yada içme ile civa serbest kalmaz.

Bunun yanında; amalgam dolgu sökümü ve yapımı esnasında çok daha fazla civa açığa çıkar ve işlem esnasında diş hekiminizin soluduğu miktar çiğneme esnasında ortaya çıkabilecek miktardan çok daha fazladır.

amalgam diş dolgusu

Geçici Dolgu

Geçici dolgu; gerekli durumlarda dişin kendisini tamir etmesi için bir zaman tanımak (21 Gün) ve bu süreçte ısı iletkenliğini minimuma indirmek amacıyla uygulanır. Kanal tedavisi pansumanları esnasında da; diş kök kanalına kolayca ulaşabilmek için tercih edilirler. Bazı çeşitleri ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

Porselen Dolgu

Porselen dolgu, geleneksel dolgular ile restore edilebilecek yeterli diş dokusunun olmadığı veya kaplanacak derecede zarar görmemiş dişlere uygulanan bir diş dolgusu çeşididir. Inley dolgu olarakta adlandırılan porselen dolgular; full seramik, veya fiberle güçlendirilmiş kompozitten yapılır.

porselen diş dolgusu

Esas olarak uygulama alanları azı dişlerdir. Bu dişler; çiğneme işlevinin esas unsuru olduğu için daha fazla basınca maruz kalırlar ve doğal olarak ön dişlerden daha dayanıklı bir maddeye gereksinim duyarlar.

Materyal seçimi için temasta olduğu karşıt dişin doğal, kompozit veya porselen olması değerlendirilmelidir. Laboratuvar ortamında, model üzerinde hazırlandığı için dişin anatomik formu ve temasta olduğu dişlerle olan ilişkisi istenilen şekilde düzenlenebilir.

Dolgunun dişi destekleyemeyecek kadar büyük olduğu durumlarda ise ilgili dişin kaplama diş tedavisi ile güçlendirilmesi gerekebilir.

Yapım Aşamaları:

İnley ve onley seramik restorasyonlar laboratuvarda hazırlandıkları için iki randevuda uygulanabilirler

İlk randevuda ağız içindeki tüm diş çürükleri temizlenir ve porselen dolgu uygulanabilecek şekilde düzenlenir. Tedavi yapılacak olan dişin hassas ölçüsü alınır ve laboratuvara gönderilir ve mevcut boşluk geçici dolgu maddesiyle kapatılır. Laboratuvardaki hassas ölçü teknisyen tarafından hassas alçı model elde edilerek seramik dolgular hazırlanır.

İkinci randevuda geçici dolgu çıkarılır. Hazırlanan seramik dolgu ile diş ve kontak uyumları kontrol edilir. Diş ile tam uyumlu hale gelen seramik özel yapıştırıcılar kullanılarak dişe yapıştırılır. Son olarak dolgunun cilası yapılarak tedavi sonlandırılır.

Porselen dolgu; dayanıklı yapıda olduğu için genellikle kanal tedavisi görmüş veya ileri derecede çürümüş dişlerde sıklıkla tercih edilir.

Diş Dolgu Malzemeleri Karşılaştırması

Dolgu MalzemesiEstetikDayanıklılıkFiyat
Kompozit++++++
Amalgam++++
Porselen++++++++
Altın+++++++
Cam iyonomer+++

Diş Dolgusu Sonrası

  • Eğer dolgunuz anestezi ile yapıldıysa ağzınızdaki uyuşukluk tamamen geçene kadar hiçbir şey yemeyiniz.
  • Kompozit dolgulardan sonra yiyip içmekte sakınca yoktur.
  • Amalgam dolgular yapıldıktan sonraki ilk 2 saat içerisinde ısı değişikliklerine karşı hassastırlar.
  • İşlem sonrası yükseklik hissederseniz alışır diye beklemeyin. Dolgunuz aşırı basınç sonucu kırılabilir. Diş hekiminizden uyumlandırmasını isteyebilirsiniz.
  • Kompozit dolgular zamanla renk değiştirebilir. Renklenen dolgular bazen yeniden parlatılabilir.

Dişinize yaptırmış olduğunuz yeni dolgu sonrasında eve döndüğünüzde kontrol ve dikkat etmeniz gereken bir kaç önemli nokta vardır. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini incelemek için aşağıdaki makaleyi okuyabilirsiniz.

https://antalyadisklinigi.com/dis-dolgusu-sonrasi-dikkat-edilmesi-gerekenler

Ne Zaman Dolgu Gerekir?

Çoğu erken dönem diş çürüklerinde sadece diş hekiminiz doldurulması gereken bir boşluğun olup olmadığını tespit edebilir. Bir muayenede diş hekiminiz her bir dişin yüzeylerini incelemek için küçük bir ayna kullanacaktır.

Anormal görünen herhangi bir şey, özel aletler ile yakından kontrol edilir. Diş hekiminiz ayrıca tüm ağzınızın veya bir bölümünün röntgenini çekebilir. Diş hekiminizin seçtiği tedavi türü, çürük nedeniyle meydana gelen hasarın derecesine göre değişir.

SSS

Dolgu yapıldıktan sonra diş fırçalanır mı?

Amalgam dışındaki diğer dolgularda tedavi sonrasında dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ancak amalgam dolgular; uygulandıktan sonra sertleşmek için 2 saat gibi bir süreye ihtiyaç duyarlar. Bu süreçte ağızda ısı değişiklikleri olmaması istenir.

Dolgudan kaç saat sonra yemek yenir?

Amalgam dışındaki dolgular, klinik uygulama esnasında sertleşir ve anestezi uygulanmamışsa hemen yemek yenebilir. Ancak anestezi uygulanmışsa dolgudan sonra yemek yemek için uyuşukluğu geçmesini beklemeniz gerekir. Aksi takdirde dil ve yanaklarınızı ısırarak kendinizi yaralayabilirsiniz.

Dolgudan sonra sigara içilir mi?

Sigara içmek yeni yapılmış dolguya zarar vermez. Ancak sigara kullanımının sağlığa zararlı olduğunu unutmayın.

Diş dolgusu ne kadar dayanır?

Kompozit dolguların ortalama ömrü 5-7 yıl arasıdır. Bu süreden sonra kontrol edilmeleri ve gerekli ise değiştirilmeleri gerekir. Amalgam dolgular ise 15-20 yıl arasında dayanır. Altın dolgu kullanılırsa bu süre 30 yıla kadar uzayabilir.

Diş dolgusu ne kadar sürer?

Ortalama bir dolgu yapım süresi yaklaşık olarak 40-50 dakikadır. Temizlenmesi gereken çürük miktarı ve derinliği bu sürenin uzayıp kısalmasına neden olabilir.

Çocuğa diş dolgusu nasıl yapılır?

Çocuklar ile yetişkinler arasında dolgu yapım prosedürleri açısından pek bir fark bulunmaz. Ancak süt dişlerinin kısa bir süre sonra düşmesi beklendiği ve çalışma koşulları daha zor olduğu için farklı dolgu maddeleri tercih edilebilir.

Diş dolgusu sonrası uyuşukluk ne zaman geçer?

Anestezinin etkisi ortalama 3-4 saat arasında sürer. Enjekte edilen solüsyon miktarı ve tercih edilen anestezi yöntemi bu süreyi değiştirebilir.

Diş dolgusu sonrası ağrı oluşur mu?

Genellikle işlemden sonra herhangi bir ağrı gözlemlenmez. Çürüğün derin olduğu olgularda dişin kendisini tamir etmesi 21 güne kadar uzayabilir ve bu sürede termal hassasiyet yaşanabilir.

Diş dolgusu fiyatları tercih edeceğiniz kliniğin fiyat tarifesine göre değişiklik gösterebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir