Yaprak Diş (Porselen Lamina)

Yaprak diş; estetik olarak görünüşünüzü ve gülümsemenizi olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında mükemmel bir estetik ve kozmetik çözümdür. Lekeli, sararmış ve ayrık ön dişler kesilmeden üzerine yapılabilen yaprak diş uygulamaları; dayanıklı özel emax porselen ve zirkonyum bloklardan üretilir. Hazırlamış olduğumuz bu makalede; yaprak zirkonyum ve porselen lamine uygulaması nasıl yapılır, full seramik zirkonyum ve emax lamine diş arasındaki farklar nelerdir, hangi durumlarda diş kesilmeden yapılması mümkündür açıklamaya çalıştık.

2020 yılı güncel yaprak porselen lamine diş fiyatlarını öğrenmek için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Yaprak Diş

Yaprak dişler (bazen yaprak porselen veya yaprak lamine olarak adlandırılır); kişinin gülümseme estetiğini artırmak amacıyla, görünen tüm dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan ince porselen yapraklardır. Bu sayede dişler üzerindeki kusurlar kapatılabilir ve dişlerin renk, form ve uzunlukları değiştirilebilir.

Yaprak diş uygulamalarında; estetik üstünlükleri nedeniyle yaygın olarak cam seramikler kullanılır. Ancak prosedürün yüksek fiyatı; daha ucuz maliyetli olan zirkonyum bloklardan üretilen alternatif tedavi yöntemlerinin doğmasına sebep olmuştur.

Yaprak Porselen Diş

Yaprak porselen lamina tedavisinde kullanılan porselenler özel olarak geliştirilen lityum disilikat esaslı Emax seramikten üretilirler. 500 Mpa gibi yüksek basınç dayanıklılığına sahip olan bu materyal; cam seramiklerin üst üste eklenerek basınç altında sıkıştırılması ile elde edilir. Basınç altında sıkışan seramik 0.2 mm gibi oldukça ince kaplamalarda bile yüksek mukavemet gösterir. Kaplamanın ince olması ise hem ışığın daha doğal olarak geçmesini sağlar, hemde dişin üzerine kesilmeden kaplama yapıldığı vakalarda dişin hacimsel olarak büyümesini önler.

Yaprak Zirkonyum Diş

Yaprak zirkonyum uygulamalarında ise zirkonyum oksit esaslı seramikler kullanılır. Karakteristik olarak emax yaprak porselenden daha dayanıklı olan bu kaplamalar; ışığı ise daha az geçirirler. Materyalin sunmuş olduğu dayanıklılık bir avantaj iken, porselene göre daha düşük estetik görünüm dezavantajdır.

Yaprak Lamine Hangi Durumlarda Yapılır?

Yaprak porselen lamineler; ön dişler üzerindeki pek çok estetik kusuru başarı ile düzeltebilirler:

  • Renklenmiş Dişler: Diş beyazlatma uygulamaları ile sonuç alınmayan, tetrasiklin veya flor renklenmesi gibi ileri derecede renk bozukluğu olan dişler..
  • Dişler Arası Boşluklar: Seyrek ve ayrık ön dişler arası boşlukların kapatılmasında kolay ve estetik çözümler sunar.
  • Hasarlı Dişler: Kırılmış, çatlamış veya gazlı içecekler gibi nedenlerde kötü şekilde aşınmış dişler.
  • Kötü Restorasyonlar: Zamanla renk ve yapısal özelliklerini yitirmiş dolguların tedavisinde
  • Çapraşık ve eğri dişlerde: Her ne kadar yaprak porselen uygulamaları çapraşık dişler için ilk çözüm olmasa da ortodontik tedavinin en az 1 yıl ve daha uzun sürmesi, sosyo-ekonomik nedenler gibi sebeplerden ötürü ortodontik tedaviye alternatif olarak sıklıkla tercih edilmektedir.

Yaprak Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

  1. Tüm tedavi şekillerinde olduğu gibi ilk işlem dişhekiminizin dişlerinizi muayenesi ve sizin istekleriniz ve uygulanabilecek tedaviler doğrultusunda bir tedavi planlaması hazırlanmasıdır. Diş hekiminiz size uygun tedavi planını açıklayacak ve maliyetleri ve süreç hakkında detaylı bir bilgi verecektir.
  2. Hekiminiz uygun lokal anestezi yöntemi ile işlem yapılacak dişlerinizi uyuşturacak ve dişlerinizin dudaklara bakan kısmında yaprak dişlerin yapışabileceği derinlikte ve genişlikte bir yüzey hazırlayacaktır.
  3. Dişleriniz üzerinde uygun genişlikte ve kalınlıkta bir yüzey hazırlandıktan sonra özel bir madde ile dişlerinizin ölçüsünü alacak ve elde edilen negatif ölçü üzerine alçı dökerek ağız ortamınızı alçı model üzerine aktarılacaktır.
  4. Elde edilen ölçü veya hazırlanan alçı laboratuvara gönderilecek ve diş laboratuarı dişlerinize uygun porselenleri hazırlayacaktır. Daimi kaplamaların hazırlanması 1 veya 2 hafta kadar sürebilir.
  5. Diş hekiminiz daimi yaprak dişler hazırlanana kadar olan süre içerisinde dişlerinizi soğuk ve sıcaktan korumak amacıyla geçici bir kaplamayı dişlerinize yapıştıracaktır.
  6. İkinci randevunuzda diş hekiminiz geçici kaplamaları çıkaracak ve  hazırlanan porselen lamineleri dişleriniz üzerine hafifçe tutturarak gülüş dizaynını ve dokularla olan uyumunu kontrol edecektir. Hekiminiz renk ve form gibi estetik uyumu konusunda sizinde görüşünüzü mutlaka alacaktır.
  7. Bu aşamada sizin ve hekiminizin ortak kararı sonucunda beğenmediğiniz veya hatalı olan veneerler yeniden hazırlanması için laboratuara geri gönderilebilir.
  8. Hazırlanan veneerlerde herhangi bir problem veya hata yok ise hekiminiz dişiniz üzerinde veneerlerin yapışması için asitle 20 sn kadar bir pürüzlendirme işlemi yapacaktır. Bu endişe etmeniz gereken bir durum değildir, çünkü veneerlerin yapıştırılması istenen yüzey temiz ve pürüzlü olmalıdır.
  9. Son aşama da ise hekiminiz veneerlerin iç yüzeyine özel yapıştırma ajanlarını yerleştirecek ve dişinize yapıştıracaktır. Kenarlara taşan artık yapıştırıcı temizlendikten sonra dişlerinizi güvenle kullanabilir ve özgürce gülümseyebilirsiniz.

Diş Kesilmeden Yaprak Diş Ne Zaman Yapılabilir?

Yaprak porselenler; dişler üzerine yapıştırıldıklarında diş hacimsel olarak büyür ve uzar. Bu nedenle yaprakların geleceği dişin ön yüzeylerinde 0,7 mm kadar bir küçültme yapılması genellikle gerekli olur. Ancak çeneler arası kapanışın uygun olduğu; yani üst dişlerin alt dişleri örttüğü ve dişler arasında yeterli aralığın mevcut olduğu seyrek ön dişleri olan kişilerde dişleri kesmeden yaprak porselen yapılması mümkündür.

Yaprak Porselen Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Yaprak dişlerin ömrü genellikle 7-10 yıl, kompozit laminelerin ise 1-3 yıl arasıdır. Diş etlerinde ve çevre dokularda meydana gelen değişikliklerden dolayı belirli bir süre sonunda porselenleri değiştirmeniz gerekir. Kompozit laminelerde zamanla sararma olabilirken porselen laminelerde bu tür bir problem oluşmaz. Dişlerin kullanım ömrünü uzatmak için dişlerinizle sert bir şeyleri ısırıp koparmaya çalışmamalı, tırnak yemek veya kalem ısırmak gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmalı ve ağız hijyeninize dikkat etmelisiniz.

yaprak dişlerde renk seçimi

Yaprak Dişlerin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları

  • Basit, ağrısız ve kısa süren bir müdahale ile sağlıklı ve doğal bir görünüm elde edilir.
  • Dişte sadece küçük bir aşındırma yapılması, tutuculuk için yeterli olup, dişlerin doğal yapısını bozacak herhangi bir küçültme işlemi yapılmaz.
  • Dayanıklı ve renkleri bozulmayan malzemeden üretildikleri için yıllarca sorun çıkarmadan kullanılabilirler.
  • Porselen veneer yüzeyleri son derece pürüzsüz olduğu için sigara ,çay ,kahve gibi dış etkenlerle renk değiştirmez ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirirler.
  • Yaprak diş tedavisinde kullanılan porselenler yapısal olarak oldukça kırılgan maddeler olmalarına karşın, diş üzerine yapıştırıldıktan sonra kuvvetlere karşı oldukça dayanıklıdırlar. Lamina yapraklarının dişler üzerinden tek parça halinde sökülmesi mümkün değildir, ancak aşındırma ile dişten uzaklaştırılabilirler.
  • Çiğneme basınçları veya karşı dişin baskıları sonucu oluşabilecek aşınmaya karşı oldukça dirençlidir.

Dezavantajı

Yaprak porselen lamina kaplama dişler; çok hassas teknikler oldukları için hem laboratuvar, hemde tedavi maliyetleri pahalıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir