Sinüs lifting operasyonu; üst çene arka bölgede implantın sağlıklı bir şekilde yerleştirilmesi için yeterli çene kemiği olmadığı durumlarda, mevcut kemik miktarını artırmak amacıyla maksiller sinüs tabanının yukarıya doğru kaldırılmasıdır. Açık ve kapalı olarak iki farklı teknikte uygulanabilen bu operasyonda sinüs tabanına koyulan kemik grefti; daha uzun implantların kullanılmasını sağlar. Peki sinüs lifting ameliyatı her hastaya uygulanabilir mi, zararları var mıdır, fiyatları ne kadar, sonrasında nelere dikkat edilmelidir gibi sorularınızın yanıtlarını diş hekimlerimiz bu makalede açıklıyor.
Maksiller sinüs
Maksiller sinüs, kafatasının sağ ve sol tarafında burun hizasında ve üst çene azı dişlerin üstünde yer alır. Temel fonksiyonu kafatasının ağırlığını azaltmak ve mukus üretmektir. İçerisi hava ile dolu olan bu sinüslerin ürettiği mukus; solunan havanın akciğerlere göndermeden önce ısıtılarak nemlendirilmesini ve kişinin ses tonu akustiğinin düzenlenmesini sağlar. Nezle olduğumuzda bu keselerdeki mukus miktarı arttığı için sesimizin değişmesinin nedeni de budur.
Yaşla birlikte yada doğuştan gelen kalıtsal nedenlerden dolayı bazen bu sinüs membranı aşağı doğru sarkar ve kemik hacmi azalır. Yükseklik 4 mmnin altında düştüğünde ise implant tedavisi yapılması mümkün olmaz. Her ne kadar günümüzde üretilen 4mm uzunluğundaki implantlar özellikle alt çene azı diş bölgesinde uygulanabilirken, üst çene kemiği genel anlamda daha yumuşak ve kalitesizdir. Bu nedenle 10mm veya daha büyük implantların kullanılması tedavi ömrünü artırır.
Sinüs kaldırma işlemini gerektiren bazı durumlar vardır:
- Doğuştan, kişinin üst çene sinüsleri, altındaki azı dişler ile çok yakın ilişkiye sahip olabilir ve diş kaybı ile birlikte üst çene kemik sırtı ile olan mesafe daha da azalır.
- Diş eti hastalıkları, dişleri çevreleyen kemiklerin erimesine neden olabilir. Üst çenedeki kemik miktarının azalması ile sinüslerin sarkmasına neden olur.
- Üst çene azı dişlerinin kaybı ile birlikte, çiğneme kuvvetine maruz kalmayan kemik zamanla azalmaya başlar. Diş çekimini takip eden 3-4 yıl içerisinde, dişi çevreleyen kemik yüksekliği %60 oranında azalabilir.
- Ağız içerisinden Kist yada tümör çıkartılmış olabilir.
- Azı dişler çekim esnasında kırılmış ve hekiminiz bir miktar kemik kaldırmak zorunda kalmış olabilir.
Açık sinüs lifting
Açık sinüs yükseltme ameliyatı, üst çene arka kısımdaki kemik yüksekliği 4mm nin altında düştüğü durumlarda uygulanır. Azı dişlerinin üstündeki diş etinden lateral olarak girilen bu teknikte; sarkmış olan membran, kapalı tekniğe nazaran daha fazla yükseltilebilir.
Prosedürün yapım aşamaları ise şu şekildedir:
- Diş hekimi, lokal anestezi altında üst çene küçük azı bölgesinden bir kesi yapılarak üst çene kemiğine ulaşır.
- Sonrasında kemik üzerinde 3-5mm çapında bir pencere açarak kemik altındaki sinüs membranına ulaşır.
- Açılan bu küçük pencereden gerçekleştirilen müdahale ile, sinüs membran tabanını kemikten nazikçe sıyırır. Daha sonra membran yukarı doğru iterek kaldırır.
- Oluşan boşluğa kemik tozu doldurur ve pencerenin üzerini rezorbe olan bir membran ile kapatır.
- Son olarak operasyon sahasındaki diş eti dudaklarını birleştirir ve dikerek işlemi tamamlar.
Sinüs mukozasının eleve etmek için yıllardır balon tekniği gibi pek çok farklı yöntem uygulanmıştır. Ancak, günümüzde implant tedavilerinde en yaygın olarak tercih edilen sinüs kaldırma yöntemi budur.
Operasyon sonrası kemik oluşması ortalama 6 ay sürer. Bu süreçte vücudunuz bir taraftan eklenen kemiği eritirken, diğer taraftan yeni kemik oluşturur.
Ağız içinde daha hızlı iyileşmeyi sağlamak materyal, trombositten zengin plazma ile karıştırılarak uygulanabilmektedir. Ekstra yapılacak bu işlem, sinüs lifting fiyatlarının yükselmesine neden olabilmektedir.
İmplantların Yerleştirilmesi
Açık sinüs lifting cerrahisi sonrasında iyileşme genel olarak 4-6 ayda tamamlanır. Sürecin uzunluğu uygulama alan büyüklüğüne bağlı olarak değişir.
Sinüs tabanı ile üst çene kemik sırtının 4 mm den daha fazla olduğu durumlarda, aynı seansta hem lifting işlemi hem de vidaların yerleştirilmesi yapılabilmektedir. Bu hasta için ekstradan 3 ay kazandırır.
Ancak kemik yüksekliği 4 mm den kısa ise, yerleştirilen vida gerekli stabiliteye ulaşamayacağı için önce sinüs lift, 6 ay sonra ise implant uygulanması düşünülmelidir.
Kapalı sinüs lifting
Kapalı sinüs lift tekniği kemik yüksekliğinin nispeten yeterli olduğu olgularda, yüksekliği 1-2 mm daha artırmak amacıyla uygulanır. Örneğin 8mm kemik yüksekliği olan bölgeye 10mm lik bir implant uygulamak tedavi ömrünü oldukça fazla uzatabilmektedir.
Bu prosedürün açık sinüs lifte nazaran fiyatlarının daha uygun olması yanında en büyük avantajı; bekleme süresinin daha kısa olması ve operasyon bölgesi için ekstra bir kesi yapılmamasıdır.
Genellikle implant için hazırlanan yuvanın içinden yapılan müdahalede; osteotom ve çekiç adı verilen el aletleri ile vidanın altına gelen bölgedeki kemik küçük ve ritmik hareketlerle kırılarak daha yukarıya kaydırılır.
Sinüs Lifting Fiyatları
Sinüs lifting fiyatları; TDB nin 2023 yılı aralık ayında özel klinikleri için belirlediği 2024 yılı tarifesine göre biyomateryal hariç, KDV dahil 6454TL dir. Ameliyatın toplam maliyeti; yükseltme sırasında kullanılan kemik miktarına ve çenenin her iki tarafında olmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Operasyon sonrası nelere dikkat etmelisiniz?
- Sinüs lifting ameliyatı sonrası bir miktar şişlik olabilir endişelenmeyin ancak enfeksiyon gelişmesini önlemek için reçete edilen ilaçlarınızı düzenli bir şekilde kullanmalısınız
- Burunda ve operasyon bölgesinde hafif sızıntı şeklinde kanamalar olabilir.
- Hapşırma, tıksırma, balon şişirme, üfleme eylemleri dikişlerin gevşemesine ve yerleştirilen membranın hareketlenerek greftin dışarı çıkmasına neden olabilir.
- Alerjik rinit vb tıbbi hikayeleriniz var ise diş hekiminiz sizden ekstra bir sprey kullanmanızı isteyebilir.
- Ameliyattan 8-10 gün sonra doktorunuz yara dudaklarının kapanıp kapanmadığını değerlendirmek ve atılan dikişleri almak için sizi kontrole çağıracaktır.
- Sigara kullanmak ağızdaki iyileşmeyi geciktirir. Bu nedenle operasyon sonrası ilk üç gün sigara tüketmekten kaçının.
Sinüs Lifting Komplikasyonları
- Tüm cerrahi girişimlerde enfeksiyon riski her zaman vardır. Önlemek için doktorunuzun önerdiği talimatlara dikkat etmeniz gerekir.
- Nadir de olsa uygulanan greft içerisinde kanlanmanın iyi olmaması nedeniyle bütünleşme gerçekleşmeyebilir. Böyle bir olguda yerleştirilen implantlarda osseoentegre olamayacağı için işlemi tekrarlamak gerekebilir.
- Ayrıca sinüs tabanı kemik ile bitişik, yada çokgen yapıda olup işlem esnasında yırtılabilir. Diş hekimi böyle bir olguda membranı dikerek birleştirmeyi yada yara bölgesini direk kapatarak iyileşmesini beklemeyi tavsiye edebilir.
- Yırtılıp, iyileşen olgularda tamir edilen membran genellikle daha kalın ve mukavemetli olur. Bu nedenle ikinci ameliyatın başarı şansı daha yüksektir.
SSS
Tek taraflı bir sinüs lift işlemi ortalama 30-45 dakika arasında sürer. Operasyon alanında mevcut dişlerin bulunması, sinüs ile ilşkileri ve alanın genişliği işlem süresini değiştirir.
Hayır, sinüs lifting operasyonun sinüsün fonksiyonu üzerine bir etkisi yoktur.