Diş Renkleri

diş renkleri

Yeni yaptırdığınız kaplamanız diğer dişlerinizle uyumlu değilse, estetik beklentilerinizi karşılamayacaktır. Doğal ve sağlıklı bir gülümsemeden ziyade; yeni diş yaptırdığınız bir kaç metreden bile kolayca fark edilebilir. Bu nedenle diş hekimliğinde implant üstü protez, diş üstü porselen ve zirkonyum kaplama uygulamalarında estetik diş modelleri için renk seçilirken oldukça hassas davranılmalıdır.

Sağlıklı Dişin Gerçek Rengi Nedir?

Doğal dişlerin gerçek rengi kirli beyazdır. Hiç bir dişin asıl rengi kar beyazı değildir, daha çok sarı ve gri spektrumdadır. Dişin rengini belirleyen en önemli etken inorganik bileşiklerin kalınlığı ve dentin miktarıdır.

Doğal dişin renk bileşenlerini anlamak için dişin yapısına bir göz atmak gerekli. Dişin en iç kısmında damar ve sinirlerin bulunduğu pulpa dokusu yer alır. Pulpanın rengi, damarlardan dolayı kan kırmızısıdır. Bu dokunun dışında ise dentin tabakası bulunur. Dentin ise daha çok doğal kemik rengine yakın, sarı spektrumdadır. Dişin en dışındaki tabaka ise minedir ve yarı saydam beyazımsı bir renktedir.

Doğal görünümlü diş rengi seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Eğer kaplama diş sadece bir veya bir kaç dişiniz için uygulanacaksa, hazırlanan restorasyonun formu ve rengi, komşu dişleri ne kadar iyi taklit ediyorsa o denli doğal ve güzel olacaktır. Ancak diş ve gülüş estetiği uygulamaları gibi, görünen tüm dişlerinize kaplama yaptırmayı planlıyorsanız renk seçimi yapmadan önce mutlaka aşağıdaki önerilerimizi okuyup, değerlendirin. Ayrıca bu süreçte tedavinizi gerçekleştirecek olan diş hekiminize kulak vermeniz ve tecrübelerinden faydalanmanız daha yüz güldürücü sonuçlar almanızı sağlayabilir.

Koyu tenli kişilerin diş rengi sarışınlara göre daha beyazdır.

Başlık size çok ilginç gelebilir ancak bu bilgi tamamen doğru ve bilimsel bir araştırmayla da destekleniyor. 2018 yılında yapılan bu çalışmada; aynı etnik kökene sahip 520 kişiden oluşan bir grubun ten rengi ile doğal diş rengi arasındaki ilişki araştırılıyor. Araştırma sonucunda ise koyu ten rengine sahip kişilerin %90’ının açık renkli dişlere sahip olduğu, açık tenli kişilerde ise bu oranın sadece %20 olduğu ortaya çıkıyor. Diş kaplama renkleri konusunda hem doğal hem beyazdan yanaysanız bu araştırmayı göz ardı etmeyin, esmerler biraz daha şanslı!

Beyaz dişler genç gösterir.

Genç bireylerde dentin daha açık renkli, mine tabakası daha kalın ve parlaktır. Yaşla birlikte ise dentin sararmaya başlar. Dişi çevreleyen minenin zamanla aşınması daha fazla lekelenmesine ve incelerek alttaki sarı rengi daha fazla yansıtmasına neden olur. 50 yaşındaki birisinde 20li yaşlardaki dişler hiç bir zaman doğal durmayacaktır ama sizi 10 yaş daha genç gösterecek dişlere sahip olmak bence harika bir fikir!

Estetik bir bütündür.

İnsan beyni alışıla gelmişin dışına çıkan herşeyi hemen fark eder. Dış görünüşüne, makyajına dikkat etmeyen ve bakımsız görünen birisi, çok açık renkli kaplamaları tercih ederse çevresindeki kişilerin tüm dikkati dişlerine toplanacaktır ve muhtemel tepki “dişlerini çok mu beyaz yapmışlar” olacaktır. Aynı renkteki dişleri, kişisel bakımına ve makyajına özen gösteren başka birisi tercih ettiğinde ise muhtemel tepki “dişlerin harika görünüyor” olacaktır. Ne söylemek istediğimi anladığınızdan eminim, şimdi aynanın karşısına geçin ve bütüne bakarak diş renginizi değerlendirin. Diş hekiminde renk tespitinin yapıldığı ve kaplamaların takıldığı randevunuza eşofmanla gitmeyin.

Saç ve göz rengi önemlidir.

Diş hekimlerinin kullandığı renk kartelası üzerinde A, B, C, ve D olarak 4 farklı temel kategori bulunur. Göz renginiz koyu kahverengi ise A skalası, açık mavi ise B ve D sizin için daha uygun olabilir. Porselen dişiniz için orjinal dişlerinizin ait olduğu grupta seçim yapmak daha doğal görünen dişlere sahip olmanızı sağlayabilir.

Bir ağızda birkaç farklı renk tonu bulunur.

Ön dişlerde dentin tabakası daha ince, köpek dişlerinde ise daha kalındır. Bu sebeple köpek dişleri daha koyu, ön dişler ise daha yarı saydam ve açık tondadır. Azı dişler ile ön dişler arasında ise genellikle 1 ton gölge vardır. Eğer diş arkının çok dışında çıkmış köpek dişleriniz varsa bu dişleri bir ton koyu yapmak dikkatleri onun üzerinden dağıtacaktır. Özellikle tek dişi ilgilendiren tedavilerde, komşu dişlerin renk tonunu yakalarken bu gölgelendirmeler büyük önem taşır.

Renk tespiti randevusunda mutlaka dikkat edin.

Renk tespitleri mutlaka gün ışığının yüksek olduğu saatlerde ve aydınlık bir havada yapılmalıdır. Oda aydınlatmaları tek bir noktadan geldiği için gölgelendirme farklılığına ve ampulün spektrumuna göre farklı renk oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle randevunuzu iş çıkışına veya akşam üzerine bırakmayın. Ayrıca renk tespit randevusundan önce mutlaka rujunuzu temizleyin ve dişlerinizi iyi bir şekilde fırçalayın.

zirkonyum diş renkleri

Zirkonyum ve Porselen Kaplama Diş Renkleri

Porselen, zirkonyum veya lamine kaplama için yapılan renk tespitinde günümüzde en sık VITA protez diş renk skalası kullanılmaktadır. Bu renk skalası 1980 yılında piyasaya sürülmüş, hastalar ve hekimler tarafından gelen açık renk tonu istekleri sonucu 1985 yılında güncellenmiştir.

VITA renk skalası üzerinde diş veya implant porselen, zirkonyum veya Emax lamine kaplama renkleri arasından seçimi yapabileceğiniz A1, A2, A3, A4, B1, B2, B3, B4, C1, C2, C3, C4, D2, D3, D4 olmak üzere 15 farklı diş rengi bulunur. 4 temel kategoriye ayırılan bu renkler arasında 1 en açık, 4 en koyu olan tonu ifade eder.

A1 – A4 : Kırmızımsı-kahverengimsi

B1 – B4 : Kırmızımsı-sarımsı

C1 – C4 : Grimsi

D2 – D4 : Kırmızımsı-grimsi

VITA’nın 3D Master olarak adlandırılan başka bir diğer renk skalasında ise 3 aşamada renk tespiti yapılır ve 1 m 1, 1m2, 2m1, 2m2 gibi 26 farklı diş rengi bulunur. Son zamanlarda çok açık beyaz (bleach white) renklerin popüler olması ile birlikte bu skalaya 0m1, 0m2 ve 0m3 renklerde eklenmiştir. Farklı markaların skalalarında BL veya BW renk kodu ile yer alır.

Diş Estetiğinde En Sık Kullanılan Renkler

Diş estetiği uygulamalarında sıklıkla görünen tüm dişlere kaplama yapıldığı için dişlerin renk ve formlarını değiştirmek mümkün olur. Zirkonyum, full porselen ve Emax lamine diş kaplamalarında en sık tercih edilen renkler şunlardır:

A1: Bu renk tonu kırmızımsı kahverengimsi renk gurubu içerisindeki en açık renkli diştir. Aynı zamanda yetişkin bir kişide doğal bir dişin sahip olabileceği en açık renk tonu A1 dir. Zirkonyum porselen kaplamanızda bu rengi tercih etmeniz, ancak profesyonel diş beyazlatma işlemi sonrasında elde edilebilecek kadar beyaz ve doğal görünen dişlere sahip olmanızı sağlayabilir.

A2: A1 rengine göre bir ton daha koyu olan bu renk, daha az beyaz, daha çok doğaldır. Toplum arasındaki bireylerin %70’inin diş renginin A3 seviyesinde olduğunu hesaba katarsak 1 ton daha açık renklere sahip olmanız sizi daha farklı kılacaktır.

B1: Daha beyaz ve göz alıcı görünümü ile özellikle zirkonyum ve lamine diş kaplamalarında en sık tercih edilen renktir. Doğallıktan biraz uzak ama beyaz ve güzel bir gülümseme sunabilir. B grubu renkler ara renklerdir. Doğal görünüm için B2 diş rengi seçimi daha doğru olabilir.

BL1: Hollywood diş rengi olarak bilinen bu renk, size olağanüstü parlak ve beyaz bir gülümseme sağlar. İyi bir teknisyenin elinden çıkan BL1 renk çevrenizdeki tüm dikkati dişlerinizde toplayacaktır. Hollywood rengi ağır bir renktir ve taşımak kolay değildir. Eğer göz önüne çıkan tek yönünüz dişleriniz değilse bence tercih etmenizde bir sakınca yok. Kimsenin sizin için kaşı, gözü, makyajı çok güzel, havalı ama dişleri çok beyaz diyeceğini sanmıyorum.

A3: Eğer bir kaç dişinizin kaplanması gerekiyorsa bu rengi tercih etmenizi önerebilirim ancak tüm dişlerinize işlem yaptırmayı planlıyorsanız isteklerinizi tekrar gözden geçirmenizi öneririm.

Diş üstü veya implant üzerine yapılan metal destekli porselen diş renklerinde ise a1, b1 gibi çok açık kırık beyaz renkleri tercih etmemek daha doğru olur. Çünkü alttaki metal altyapı ışık geçirmez ve üzerine uygulanan opak madde yansıma eğiminde olur.

Zirkonyum diş rengi olarak A1 mi B1 mi?

Lamine, empress ve zirkonyum tedavilerinde oldukça sık tercih edilen B1 diş rengi, en beyaz diş renklerinden biridir ve kişinin doğal olarak gençlik yıllarında sahip olabileceği en açık renktir. Açık tenli kişilerde oldukça şık ve estetik bir görünüm sunar. A1 diş rengi ise, B1 den daha koyu bir tona sahiptir ve kırmızımsı kahverengi bir gölgeye sahiptir. A2 diş rengi ise orta ve ileri yaşlarda tercih edilebilecek en doğal tonlardan birisidir. A3 diş rengi ise gülüş estetiği uygulamalarında çok tercih edilmez. Oldukça koyu ve kahverengi görüntüsü nedeniyle, tek diş kaplama tedavilerinde komşu dişler ile uyumun sağlanabilmesi amacıyla tercih edilir.

Zirkonyum diş modelleri ile birlikte renk seçimi yaparken teniniz ve yaşınıza göre bir tercih yapmanız en doğal sonuçları almanızı sağlar. Koyu tenli bireylerde dişler daha beyaz görünür. Ayrıca gülüş estetiği gibi görünen tüm dişlerinizi kapsayan bir tedavi yapıldığında, kartela üzerinde size koyu gibi görünen bir renk, tüm gülümseme hattı boyunca dişlere yayıldığında beyaz bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlayabilir.

“Diş Renkleri” hakkında yorumlar

  1. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Size bir sorum olacaktı ve cevabınız benim için çok önemli.Dişlerimi zirkonyum yaptırdım ama bir yanlışlıktan dolayı alt çene 2m1 üst çene 2m2 yapılmış Arada çok fark varmıdır acaba dişler geçici yapıştırıldı acaba 2 m1 e dönüştürülebilirmi lütfen cevabınızı bekliyorum tesekkürler.

    1. merhaba diş yaptırma aşamasındayım 2m1 diş ve 2m2 renklerinin yapılmış halini bi türlü bulamıyorum internette benimle konuyla ilgili görsel paylaşmanızı istesem sizi rahatsız etmiş olur muyum dilek hanım

  2. Bilgiler için teşekkürler Ben tüm dişlerim zirkonyum kaplama yapılacak 1M1 diyorlar ben beyaz tenli 60 yaşındayım bu renk nasıl bir renk bilemedim cevaplarsanız sevinirim

  3. Şimdi bir karşılaştırma pek mümkün olmuyor bu renkler arasında ki tercihsel farklılıklara değinseniz güzel olurmuş bir de üstler kaplanacaksa alttakiler aynı kalacaksa alttakilere uygun yapılması gerekiyor sanırım her ne kadar bazı ağız yapıları ve çeneler farklı olsada kimileri konuştuğunda diş etleri görünüyorken kiminin alt dişleri çok belli olmuyor kiminin dişleri büyük oluyor.
    a1 ve b1 arasında hangisi daha beyaz veya bl1 neden skalalarda yer almıyor.
    İşin içinde olunmadığından farklar pek göze batmıyor sarının tonları gibi duruyorlar
    Kırmızımsı-kahverengimsi ile sarımsı ve grimsi arasında ne gibi farklar var takıldığı gibi durmayıp sararacağından birkaç tık daha beyaz olması önemli diye düşünüyorum sonuçta sarı olacaksa neden diş fırçalıyoruz? Bunlar da göze batıyor koyu renkler daha koyulacağından isimleri düzgün konulsa ayırt etmek daha kolay olurmuş hepsini ayrı ayrı araştırmak icabe diyor malesef. Alt dişler değişmeyeceğinden onlara oranlı olmalı yoksa ben de beyaz yapıp geçerdim.
    Sadece renk seçimi değil hemen her konuda böyle kafa karışıklılığı bilgi kirliği ve dağınık verilerle dolu kişinin bir saat şunları araması gerekiyor herkes şahsına münhasır metinler yazmış tüm literatürü okuyup bir tasnif çıkarsanız her aranan bulunsa zor birşey değil halbuki ama herkesin tek tek kendi başına uğraşması gerkeiyor ne yazıkki. Sistamik olacağı yerde birbirleriyle çelişiyor biri diş sıkmasının dişi bozduğunu kemik erimesine neden olduğunu söylüyor bilimsel bulgu olarak öne sürüyor bir diğeri implant taktığında kemiğe baskı uygulamasının erimeyi önleyeceğini ileri sürüyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir