Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisi sonrası ağrı ve yemek için ne yapılmalı

Kanal tedavisinden sonra ağrı oluşması normaldir. Çünkü kanal tedavisi esnasında dişin en iç katmanı olan pulpa odası ve kök kanallarındaki sinir ve yumuşak dokuların temizliği yapılır ve bu müdahale dişi çevreleyen sinirler tahriş meydana getirebilir. Peki kanal tedavisi yapıldıktan sonrası ağrı ve acısız konforlu bir süreç geçirmeniz için dikkat edilecekler nelerdir, her zaman şiddetli acı ve şişlik olur mu, olursa ne kadar sürer, nasıl geçer klinik hekimlerimiz bu makalede yanıtladı.

Bu tedavi esasen sizi muzdarip olduğunuz şiddetli ağrıdan kurtarmaya yönelik uygulanır ve oluşan diş sızısı sonsuza dek sürmemelidir. Tedavinin temel prensibi sızlamaya neden olan etkenlerin uzaklaştırılması ve dişin cansız bir şekilde muhafaza edilmesidir. Tedavinin genel hatlarını ve aşamalarını şu şekilde özetleyebiliriz.

İlk müdahale ve iyileşme

Daha önceleri kök kanal temizleme oldukça fazla acıya neden olabildiği için günümüzde insanların prosedürden kaçınmasının temel sebebi budur. Neyse ki artık diş hekimleri bunu önleyebilecek anestezik ve ek önlemlere sahipler. Tedaviye başlamadan önce ilgili dişin mümkün olduğunca fazla uyuşturulması gerekir. Çünkü tedaviye neden olan pulpitis ve apikal enfeksiyonlar dişin uyuşmasını zorlaştırabilir.

Eğer enfeksiyon anestezinin yeterince etki göstermesini engelliyor ise gerekli hissizlik sağlansa bile işlem esnasında nadirde olsa zaman zaman hafif acı ve hassasiyet yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni hekiminizin sinirleri temizlemesinden kaynaklıdır ve anlık olarak sinirler temizlendikçe acı ortadan kalkar. Prosedür esnasında doktorunuz ilk olarak ilgili diş yüzeyine oldukça minik bir delik açarak pulpa odası ve kök kanallarına ulaşır.

Açılan bu küçük delikten enfekte olmuş doku ve sinirler temizlenir ve antiseptik solüsyonlarla yıkanarak kurutulur. Temizlenen kökkleri iltihap mevcut olup, olmamasına göre geçici dolgu patları ile doldurulabilir veya iltihabın dışarı akmasını sağlamak için açık bırakılabilir.

Eğer diş, ilk pulpitis belirtileri verdiği anda teşhis edilip tedavi edilirse ilk seansta daimi dolgular kullanılarak işlem sonlandırılabilir. Ancak enfeksiyonun ilerlemiş olduğu ve dişte kök ucundan iltihap akışının mevcut olduğu olgularda geçici dolgular ile kanal ağızlarının kapatılması; tedavide ilk seans sonrası dişe bastırınca bir ağrı, iltihaplanma, apse ve şişme oluşumuna neden olabilir.

Pansumanlar, işlem esnasında oluşan iltihaplanmayı ortadan kaldırmak için yapılır. Hekim, her seansta varsa eski dolgu patını yerinden çıkartır ve kök kanallarını yıkayarak temizler ve kurutur. Bu işlem, kök kanalları tamamen temiz oluncaya kadar devam eder.Tamamen temiz ve bakterilerden arındırılmış olduğundan emin olunduğunda ise daimi dolgu patları ile doldurularak tedavi sonlandırılır.

Kanal tedavisi sonrası ağrı kaç gün sürer?

İşlem esnasında veya tedavinin erken ve geç döneminde ortaya çıkan semptomlar ayrı ayrı değerlendirilmelidir:

  • Dişin üzerine basamama, oluşan hafif şiddetli ağrı ve hassasiyet; çok ince olan diş sinirlerinin işlem esnasında kopartılarak temizlenmesinden kaynaklı olabilir ve bir kaç gün içerisinde kaybolur.
  • Tedavinin ara pansumanları esnasında bir kaç gün içinde oluşan sızlama ise; kök ucunda gelen iltihabın baskısından kaynaklı olabilir ve kanal ağzını kapatan dolgunun sökülmesi ile acı kaybolur. Bu tür bir rahatsızlık var ise doktorunuza haber vermeniz gerekebilir.
  • Acı ile birlikte yanakta şişlik ve zonklama var ise kanalda temizlenmeden kalan enfeksiyon ve sinir parçalarının belirtisi olabilir. Bu tür olgularda diş sanki hiç tedavi yapılmamış gibi sızlama devam eder yada daha da fazla şiddetlenir. Tedavinin tekrarlanması gerekebilir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı için ne yapılmalı?

Kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama şikayeti ve ağrı bir kaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolmalıdır. Eğer zamanla şiddeti artıyor ve apse oluşumu meydana geliyorsa; bu durum enfeksiyon ve kanal tedavisinin başarısız olduğunun belirtileri olabilir. Pek çok kök temizliği en az iki seans uygulamayı gerektirir. İlerlemiş enfeksiyon varlığında bu seans sayısı artabilir. Devam eden şikayetleriniz bunun habercisi olabilir.

Eczanelerden alabileceğiniz basit analjezikler yeterli gelecektir. Ancak iltihap ve şişlik varlığında ise antibiyotik kullanmanız ve doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekebilir. Evde buzlu su gargarası yarar sağlayabilir.

Kanal tedavisinden sonraki ağrıyı azaltmak için dikkat edilecekler

  • Anestezinin etkisi geçene kadar bir şeyler yiyip içmeyin. Özellike alt arka dişlere yapılan anestezinin etkisi ile alt dudak ve yanağın uyuşması çiğneme esnasında yaralanmanıza neden olabilir
  • Pulpitis genellikle ilerlemiş diş çürükleri nedeniyle meydana gelir ve bu nedenle tekrarlayan çürüklerden korunmak için diş ve ağız bakımını aksatmamalısınız.
  • Tedaviyi takip eden birkaç gün boyunca diş üzerince basınca artan acı hissedebilirsiniz. Bu süreçte aşırı sıcak gıdalar tüketmemelisiniz.
  • İşlem görmüş dişler genellikle büyük bir boşluğa sahip ve dayanıksız olduğu için kaplama yapılana kadar sert yiyecekler tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Stresi azaltan sportif aktivitelerde bulunmanın, ağrıları da azaltma konusundaki etkileri bilim tarafından onaylanmıştır. Siz de ilgi alanlarınıza bağlı olarak meditasyon, yoga ve tai chi gibi yaklaşımları deneyerek stres ve acıyı uzaklaştırabilirsiniz.

Kanal tedavisi sonrası yeni kaplama, dişinizi korumaya yardımcı olur

Kanal tedavisi yapılmış dişler kırılganlaştığı için kaplama yapmak dişinizin ömrünü uzatabilir. Genellikle oldukça büyük çürük boşluğuna sahip bu dişler, damar ve sinirlerin alınması ile birlikte beslenemedikleri için zamanla su kaybederek kırılganlaşır.

Kanal tedavisi sonrası kaplama yapılması; küçülen ve madde kaybı yaşayan dişinizi koruyarak çok daha uzun yıllar boyunca kullanmanızı sağlar.

Diş kaplamaları hakkında detaylı bilgiye ilgili prosedür sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kanal tedavisi sonrası yemek yemek ağrıyı artırır mı?

Tedaviyi takip eden birkaç saat boyunca herhangi bir şey yiyip içmemelisiniz ancak ilerleyen saatlerde tedaviye dahil olmayan tarafla çiğnemek kaydıyla yumuşak besinler tüketebilirsiniz.

Normal koşullarda da ağız sağlığına zararlı olduğu bilinen asitli, şekerli ve yapışkan besinlerden uzak durmaya, işlemi takip eden günlerde ekstra özen gösterilmelidir.

Tedaviyi takip eden birkaç hafta çok soğuk veya sıcak yiyecek içecekler tüketilmemesi önerilir. Aksi halde diş hassasiyeti tetiklenebilir ve tam iyileşme süresi uzayabilir.

SSS

Kanal tedavisi sonrası diş beyazlatma yapılabilir mi?

Evet, intrakoronal bleaching yöntemi ile dişin siyahlaşması giderilebilir.

Kanal tedavisinde ağrı olur mu, ne kadar sürer?

İlk seansı takip eden bir hafta kadar sürebilir. Ancak zamanla şiddetleniyorsa ve kök ucundaki şişlik tedavide yaşanan bir komplikasyona işaret edebilir ve müdahale edilmesi gerekebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir