Kanal tedavisi ile restore edilmiş dişlerde bazen başarısız sonuçlar ve enfeksiyon belirtileri tekrar ortaya çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda ortaya çıkan iltihap tedavi edilmeden gelişmeye devam ederse, potansiyel olarak bölgedeki diğer dişlere yayılabilir ya da vücudun diğer bölgelerinde hastalığa sebep olabilir. Peki başarısız kanal tedavisi belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Hazırlamış olduğumuz bu makalede klinik hekimlerimiz kanal tedavisi başarısız olursa ne olur, neler yapılabilir detaylı bir şekilde açıklıyor.
Kök kanal tedavisi; ileri derecede çürük veya kuron harabiyeti nedeniyle enfekte olmuş pulpanın çıkartılarak, dişin cansız olarak ağızda muhafaza edilmesidir. Pulpitis enfeksiyonunun yayılımına göre tedavi bazen tek bir seansta tamamlanabilirken, bazen bir kaç hafta süren ve sık sık seanslar gerektiren uzun dönemli tedaviler uygulanır. Başarısız olan kök kanal tedavisi sonucu ortaya çıkan belirtiler, her zaman tedavinin hatalı veya yanlış yapıldığını göstermez, bazen yan dallar, kök kırıkları gibi nedenler enfeksiyonun yenilemesine neden olabilir. Aşağıda açıkladığımız belirtiler her zaman bir arada bulunmayabilir ve ortaya çıkabilecek belirtiler bunlarla sınırlı değildir. Biz sadece en sık görülen semptomları açıklamaya çalıştık. Peki başarısız kanal tedavisi nasıl anlaşılır?
Başarısız kanal tedavisi belirtileri nelerdir?
1- Basınca Karşı Duyarlılık
Başarılı bir şekilde tedavi edilen bir dişte, tedavi tamamlandıktan bir kaç hafta sonra herhangi bir ağrı ve duyarlılık kalmamalıdır. Başarısız olmuş tedavilerde ise hissedilen bu rahatsızlık, hafif hassasiyetten açık ağrıya kadar değişebilir. Isırırken, ağzı kapatırken, dişlere dokunurken (perküsyona duyarlılık) ya da basma, dokunma gibi kuvvetleri yandan dişe yönlendirirken duyarlılık hissedilebilir. Genel olarak bu duyarlılık, dişin kökünü çevreleyen dokulardaki iltihap belirtisidir. Çoğu kanal tedavisi başarısızlığı vakası, enfeksiyonun dişin içinde yeniden yerleştiği bir durumu içerir. İlgili mikroorganizmalar genel olarak bakteridir, ancak bazı durumlarda mantar da olabilir. Dişten sızan bu mikroorganizmalar ve irin gibi enfeksiyonel durumlar, kökü çevreleyen dokularda bir iltihaplanma reaksiyonunu tetikler.
2- Şişlik
Şişlik oluşumu, enfeksiyon neticesinde ortaya çıkan ve başarısız kanal tedavisinin en güçlü belirtilerinden birisidir. Şişlik, sadece dişe bitişik dokularla sınırlı olabildiği gibi, geniş olabilir ve hastanın yüzüne, hatta boynuna kadar uzanabilir. Herhangi bir zamanda mevcut olan şişliğin derecesi, enfeksiyonun dalgalanabilen (günler, haftalar, aylar) mevcut aktivite seviyesi ile basit bir şekilde korelasyon gösterecektir. Her zaman fark edilemese de şişmiş olan dokular, tipik olarak dokunulunca hissedilir. Bu nedenle palpasyon (elle dokunularak yapılabilen muayene) diş hekiminin sıkça tercih edebileceği önemli bir muayene yöntemidir.
3- Sıcağa ya da Soğuğa Karşı Hassasiyet
Bu semptom, başarısız kanal tedavisi belirtileri arasındaki ağrı ve şişme kadar karakteristik değildir. Ancak bunu deneyimlemek bir olasılıktır. Dişin önceki tedavisinde sinir dokusu çıkarıldığı için sıcak veya soğuğa yanıt beklenemez. Ancak bir ya da daha fazla diş kökü kanalının gözden kaçırıldığı ve bu nedenle tedavi edilmediği durumlarda, bu tür bir duyarlılık mümkün olabilir. Isı değişimleri dişte keskin ve ani bir ağrıya neden olabilir
4- Geçmeyen Ağrı
Düzgün yapılan bir kanal tedavisinde ağrı, normalde sadece birkaç gün sürer ve ardından kaybolur. Bununla birlikte bakterilerin kanala tekrar girmesi durumunda ya da başarısız kanal tedavisinde, enfekte olan dişte muhtemelen şiddetli ağrı ortaya çıkar. Eğer kanal tedavisi sonrası ağrınız gün geçtikçe azalmak yerine artarak devam ediyorsa mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.
5- Endodontik Kökenli Maksiller Sinüzit
Bazı durumlarda, üst çene arka dişlerde var olan enfeksiyonlar, kök ucunun hemen yukarısında yer alan maksiller sinüse yayılabilir. Bu durum meydana geldiği zaman burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüz ile birlikte çene ağrısı ve ağız kokusu gibi sinüs sorunlar ortaya çıkabilir.
Kanal tedavisi neden başarısız olur?
Enfeksiyon tipik olarak kanal tedavisi başarısızlığında rol oynar ve zaman içinde herhangi bir noktada ne kadar aktif olabileceği tahmin edilemez. Bu nedenle, endodontik problemi olan dişlerin herhangi bir zamanda alevlenme potansiyeli vardır. Daha kötü bir durum senaryosu olarak sadece küçük semptomlara neden olan uzun süredir devam eden düşük dereceli bir enfeksiyon, akut ağrıya, şiddetli ağrıya ve önemli oranda şişmeye neden olarak akut bir faza geçebilir. Elbette, bu potansiyelin var olması onun olacağı anlamına gelmez. Dişler için gerekli olan onarıcı tedavinin türü hakkında bir karar verildikten sonra diş hekimi tarafından önerilen zaman kuralları dahilinde onarıcı tedavi başlar. Kanal tedavisi yapılan dişlerle ilgili bir şeylerin yanlış olduğu fark edilirse derhal diş hekimine başvurmak gerekir. Böylece bu vaka ile alakalı aciliyet seviyesi belirlenir ve buna göre tedavi sonrası planlama daha kolaylıkla rahatlıkla yapılabilir.
Kanal tedavisi başarısız olursa ne yapılabilir?
Başarısız kanal tedavisinde etkilenen dişler için bir dizi seçenek vardır. Bunlar:
- Yeni Kanal Tedavisi: Yeniden kanal tedavisi seçeneği en yaygın seçenektir ve en yüksek başarı oranına sahiptir. Bu tedavi yöntemi, orijinal dolgunun çıkarılmasını, kanalın dezenfekte edilmesini, daha sonra tahriş ve bakterilere maruz kalmasını önlemek için tekrar kapatılmasını içerir.
- Apikal Rezeksiyon (Apisektomi): Bu yöntem, çoğunlukla bir tür tıkanıklığın kanala olan erişimi engellediğinde ya da orijinal prosedürde bir restorasyon gerekirse seçilen prosedürdür. İşlem, kök içine erişilen diş etinde küçük bir flep oluşturulmasını içerir. Kökün enfekte olmuş uç kısmı tamamen ya da kısmen çıkarılabilir.
- Etkilenen Dişin Çıkarılması: Tedavi etkili değilse ya da etkilenen diş, başka bir şekilde başarılı şekilde restore edilemezse, diş çekilmesi başvurulan seçenektir. Diş çekme yerinde yeteri oranda kemik varsa boş alanı doldurmak için bir implant tedavisi de yapılabilir. Kanal yetmezliğinin doğasına ve şiddetine bağlı olarak diş hekimi, tedavi ve ileri cerrahi ile ilgili bir karar vermek için mevcut tüm seçenekleri değerlendirecektir.
Umarız başarısız kanal tedavisi belirtileri hakkında hazırlamış olduğumuz makalede belirtilen semptomların hiç birisini hiç bir zaman yaşamazsınız!