Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

diş dolgusu sonrası

Çürük dişlerin tedavisinde oldukça yaygın olarak uygulanan bir tedavi prosedürü olan diş dolgusu yapıldıktan sonra bazı hastalar bu süreçte hafif ve orta şiddette ağrı ve hassasiyet hissedebilir.

Bu yazıda diş hekimlerimiz, diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenleri, ağrı ve hassasiyet yaşadığınızda ne zaman diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerektiğini, ne zaman yemek yiyebileceğinizi ve diğer muhtemel aklınızdaki soruların cevabını açıklıyor.

Diş Dolgusu Sonrası

Diş yapısında bulunan dentin dokusu termal değişkenlere karşı oldukça hassas olduğu için, derin çürük kavitesine sahip olan dolgular genellikle lokal anestezi altında yapılır.

Bu nedenle tedaviden sonraki ilk 2-3 saat boyunca herhangi bir ağrı yada hassasiyet hissetmezsiniz. Ancak dişinizdeki uyuşukluk geçmeye başladığı andan itibaren bazı olağandışı hisler duymaya başlayabilirsiniz.

Bunlar:

  • Özellikle çok sıcak yada soğuk içecek ve yiyecekler tükettiğinizde ortaya çıkan donuk ağrı
  • Nefes alırken dişinizin üşüyerek hassasiyet göstermesi
  • Dolgu yapılan dişinizi çevreleyen diş etlerinde hassasiyet
  • Çenenizi kapatarak dişlerinizi birbirine değdirdiğinizde ortaya çıkan keskin ağrı
  • Dişinizin arasına birşey sıkışmış ve fazlalık varmış hissi
  • Dişlerinizi fırçalarken yada yemek yerken ortaya çıkan hassasiyet

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm bu olguları diş dolgusu sonrası muhtemel hissediyor olmanız normal. Bu olağan durumlar harici başka bir komplikasyonla karşılaşmamak için sizin dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyuşukluk geçene kadar birşey yemeyin: Diş dolgusu için uygulanan lokal anestezik dişinizle birlikte yanağınızı ve alt arka dişinize dolgu yaptırmışsanız dilinizin bir yarısını muhtemelen uyuşturmuştur. Uyuşukluk geçmeden çiğneme hareketi yapmanız, dilinizi ve yanağınızı ısırarak yaralanmanıza neden olabilir.

Eğer kendinizi kötü hissediyorsanız yada başınız dönüyorsa meyve suyu yada ılık çorba içebilirsiniz. Çok sıcak içecekler tüketmek ağız içi mukozasının yanmasına neden olabilir.

Yemeğinizi yerken düşünün: Eğer dişinize amalgam dolgu yaptırmışsanız her ne kadar ilk sertleşme ilk 2 saat içerisinde gerçekleşse de dolgunun tam olarak dayanıklılığını kazanması için 24 saatlik bir süre gereklidir.

Bu süre boyunca çok sert gıdalar tüketmemeye dikkat edin. Kompozit yada seramik dolgu yapılmışsa, bu süreci beklemeniz gerekmez.

Isırığınızı kontrol edin: Diş dolgu sonrası ağrının en yaygın nedenlerinden birisi yüksek dolgulardır. Diş hekiminiz her ne kadar dolguyu yaptıktan yükseklik kontrolü yaparak elinden gelenin en iyisini yapmış olsada eve döndüğünüzde konuşurken yada yemek yerken çenenizin farklı kapandığını, birşeylerin ters gittiğini hissedebilirsiniz.

Bu nedenle dolgunuz sertleştikten sonra ısırığınızı ve dişlerinizin kapanışını kontrol edin. Eğer çenenizi kapattığınızda bir yükseklik yada takılma hissediyorsanız en kısa zamanda diş hekiminizi ziyaret ederek düzeltmesini isteyin.

Bu işlemi ihmal ederseniz dolgunuz kısa sürede çatlayıp kırılabilir. Doktorunuz çok kısa bir sürede gerekli düzeltmeleri yapacaktır.

Kalıcı ağrıyı göz ardı etmeyin: Diş dolgusu sonrası hafif ve orta şiddetli ağrı hissetmeniz normaldir. Ancak bu semptomlar kesinlikle çok şiddetli keskin yada zonklayıcı tarzda değildir.

Eğer dolgu yapılan dişinizdeki çürük çok derin ve pulpaya uzanıyormuş ise, pulpa odasındaki sinirler enfekte olmuş olabilir ve kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Kanal tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız prosedür sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dolgunuzdaki keskin ve pürüzlü kenarları dilinizle kontrol edin: Dolgu kenarlarında dilinize takılan keskin kenarlar yada pürüzlü bir yüzey hissediyorsanız diş hekiminiz ile konuşun.

Dolgu kenarlarındaki çıkıntılar ve pürüzlü yüzeyler daha fazla bakteri plağı tutarlar ve buda dişinizin tekrar çürümesine neden olabilir.

Ön diş dolgusu yaptırmışsanız çiğneme alışkanlıklarınızı gözden geçirin: Eğer ön keser dişlerden birisine dolgu yaptırmışsanız, çekirdek yemek gibi sürekli tekrarlaya travmalardan ve çok sert gıdalardan dolgu yapılan dişinizi koruyun.

Neden diş dolgusu yaptırmak zorunda kaldığınızı hatırlayın: Hem mevcut diş dolgunuzu daha uzun süre kullanmak hemde diğer dişlerinizi çürüklerden korumak için ağız bakım ve beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. İhmal ettiğiniz noktaları düzeltin ve çok şekerli, asitli gıdalardan uzak durmaya çalışın.

diş dolgusu sonrası ağrı ve hassasiyet

Diş Dolgusu Sonrası Hassasiyet

Diş dolgusundan sonra üç haftaya kadar uzayabilen bir süre sıcak ve soğuk gıdalara karşı diş hassasiyeti yaşamanız yaygın görülen bir durumdur. Özellike büyük çürük kavitesine sahip dişlerde çiğneme esnasında dolgunun oluşturmuş olduğu basınç bu hassasiyeti biraz artırabilir.

Bu süreçte çok sert gıdaları ağzınızın diğer tarafı ile çiğnemeniz, çok sıcak soğuk gıdalardan uzak durmanız bu süreci daha kolay geçirmenize yardımcı olur. Eğer 3 hafta içerisinde hassasiyetiniz kaybolmuyorsa ya da ağrı şiddetleniyorsa diş hekiminize başvurun. Şu durumlardan birisi oluşmuş olabilir.

Dolgudan Sonra Diş Ağrısı

Diş dolgusu sonrasında hafif ve orta şiddetli ağrılar ve diş hassasiyeti yaşamanız oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur.

Ancak bu hassasiyet zamanla azalmıyor ve artıyorsa, giderek zonklayıcı ve keskin bir hal alıyorsa, işlem üzerinden 3 hafta geçmesine rağmen hassasiyet devam ediyorsa diş hekiminizi ziyaret etmenizde fayda var.

Diş siniri tahriş olmuş olabilir: Dolgu uygulamasından sonra kısa süreli diş hassasiyeti genel olarak dişin iç kısmındaki sinirde ağırlaşmaya ya da iltihaplanmaya neden olduğu için oluşur.

Dişin dış katmanları, siniri olası zararlara karşı korur. Ancak dolgular, özellikle de derin olanlar, sinir uçlarına yaklaşabilir ve tahriş ile beraber rahatsız edici hislere neden olabilir. Sinirler iyileştikçe duyarlılık ortadan kalkar. Bu birkaç gün ya da hafta sürebilir. Sinir tamamen iyileştikten sonra dolgulu diş ile diğer dişler arasında hiçbir fark hissedilmez.

Hatalı Kapanış: Diş hekimi, dolgunun ağızdaki diğer dişlerle aynı hizada olmasını sağlar. Dolgu çok uzunsa hasta, ısırdığı zaman fazladan baskıya neden olacaktır.

Bu durum genellikle normal dolgu sonrası hassasiyetten daha şiddetli ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Prosedürü izleyen günlerde ısırırken bir hastanın küçük çaplı hassasiyet yaşaması oldukça normaldir. Tipik olarak bu durum, birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir.

Pulpitis: Bu durum, dişin derininde iltihaplanma olduğunu gösterir ve diş ağrısına neden olabilir. Pulpitis, genellikle küçük dolgularda meydana gelmez.

Diş hekimi, genel olarak pulpitisi yeni bir dolgu ya da kanal tedavisi gibi restoratif bir uygulama yaparak giderir. Ayrıca bu tür pulpitisli hastaların, olası bir bakteriyel enfeksiyonu gidermekiçin kanal tedavisi sürecinde antibiyotik alması gerekebilir.

Yansıyan Ağrı: Dolgu yaptırdığınız dişiniz değilde yanındaki ve hatta karşı çenedeki başka bir dişiniz ağrıyor olabilir. Yansıyan ağrı olarak adlandırılan bu durumlarda ağrının olduğu yerde genellikle dişler sağlıklıdır ancak ağrı kaynağı başka bir noktadadır.

Alerjik Reaksiyon: Kullanılan dolgu malzemelerinden herhangi birisine karşı alerjiniz olabilir ve bu alerji ağrı yaşamanıza neden olabilir. eğer böyle olduğunuzu düşünüyorsanız diş hekiminize başvurun, dolgunuz farklı bir malzeme kullanılarak tekrar yapılabilir.

Dolgu Ağrısı İçin Ne Yapabilirsiniz?

Yeni yapılmış diş dolgusu ağrısı için şu öneriler yardımcı olabilir:

  • Daha önce kullanmış olduğunuz herhangi bir ağrı kesici, ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. İlacın prospektüsünde yazan günlük dozu aşmayın.
  • Çok soğuk veya sıcak yiyecekler ve içeceklerden bir süreliğine kaçının. Dişin kendi kendini tamir etmesine zaman tanıyın.
  • Kola, şarap gibi içeceklerden ve yoğurt, narenciye gibi asitli ve şekerli yiyeceklerden geçici olarak kaçının.
  • Hassasiyet giderici bir diş macunu kullanmanız dolgu sonrası yaşamış olduğunuz ağrı ve hassasiyeti azaltmaya yardımcı olur.
  • İlk bir kaç hafta ağzınızın diğer tarafı ile çiğneme yapın.

Diş Dolgusundan Sonra Yemek

Kompozit dolgular işlem esnasında mavi ışık vasıtası ile sertleştirilirler. Be nedenle dişinize anestezi yapılmamış ise klinikten çıkıp bir lokantaya geçebilirsiniz. Ancak anestezi uygulanmış ise kendi kendinizi yaralamanızı engellemek amacıyla çene ve dişinizdeki uyuşukluk geçene kadar birşeyler yemekten kaçınmanız gerekir.

Amalgam dolgularda ise anestezi yapılsın yada yapılmasın en az 2 saat boyunca birşey yiyip içmemeniz gerekir. Çünkü amalgam dolgular ilk 2 saat içerisinde sertleşme reaksiyonunun büyük bir kısmını tamamlar. Bu süreçte meydana gelen ısısal değişiklikler dolgunun sertleşme sürecini sabote eder ve dolgunuzun dayanıksız olmasına neden olur.

Ayrıca amalgam dolguların tamamen sertleştiği 24 saatlik süre boyunca çok sert gıdalar tüketmekten kaçınmanız gerekir.

Eğer ön dişinize estetik dolgu yaptırmışsanız, ilk bir kaç gün gömlek üzerinde leke bırakabilecek çay, kahve, kırmızı şarap gibi içeceklerden ve sos vs gibi yiyeceklerden uzak durmanız yararlı olur.

SSS

Diş Dolgusu Sonrası Uyuşukluk Ne Zaman Geçer?

Diş dolgusu sonrası uyuşukluk hissi, genel olarak dolgu uygulamasından sonraki 3 saat içerisinde. Ancak bazı durumlarda bu uyuşukluk hissi, biraz daha uzun sürebilir.

Diş Dolgusu Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Diş dolgusu ağrısı dişin kendi kendini tamir süresi olan 21 gün boyunca devam edebilir. Bu süre zarfında artan bir ağrınız varsa veya bu süreye rağmen hassasiyetiniz devam ediyorsa diş hekiminize görünmeniz gerekir.

Dolgudan kaç saat sonra yemek yenir?

Kompozit dolgular yapıldıktan sonra uyuşukluk geçer geçmek yemek yiyebilirsiniz. Ancak amalgam dolgu yaptırmışsanız uyuşukluk olmasa bile 2 saat beklemeniz gerekir. İlk 24 saat süresince de sert gıdalar tüketmekten kaçınmalısınız.

Diş dolgusu sonrası bahsetmiş olduğumuz dikkat edilmesi gereken tavsiyelere uymanız dolgudan sonra yaşayabileceğiniz ağrı ve hassasiyeti azaltmaya yardımcı olacaktır.

“Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler” için 1 yorum

  1. Merhaba hocam 2021 temmuzun 1 de azı dişimin yıllar önce yaptırdıgım dolgun un dörde bir kısmının kırılmasıyla aradan bir afta sonra dişciye gittim agrı sızı yapmıyordu kırılan olgunun yerine yeni bir dolgu yaptırdım yama gibi düşünün 2 saat uyuşuklugum bitmeden sıcak cay iştim be ardından şitedtli agrım oluşdu 1 saat kıvrandım sonrasında 7 gün boyunca şiddetli normal derecede agrılarım oldu agrı kesiçi kullanmak zorunda kaldım ara ara 8 gün de sabah içtigim agrı kesiçi den sonra akşam saatlerinde agrım kesildi azaldı 9 günde aynen devam eddi sanırım iyileşiyor

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir