Kanal Tedavisi Sonrası Kaplama

Kanal tedavisi sonrası kaplama

Kanal tedavisi, pulpası enfekte olan çürük dişlerde, dişin ömrünü uzatmak amacıyla uygulanır. Kök kanallarına ulaşmak için çıkarılan madde miktarı fazla olduğu için dişin bütünlüğü kaybolur ve ciddi oranda hasar görür. Bu durumda dişlerin güçlendirilmesi gerekir. Kanal tedavisi sonrası kaplama yapılması, dişe ihtiyacı olan dayanıklılığı ve işlevselliği ile birlikte sağlığını da geri kazandırır. Her kanal tedavisi olan dişe porselen kaplama yapmak gerekli olmasa da, aşırı madde kaybına uğramış tüm dişler ek desteğe ihtiyaç duyar.

Kanal tedavisi sonrası uygulanan porselen diş kaplaması nasıl yapılır incelemek isterseniz ilgili prosedür sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kanal Tedavisi Sonrası Kaplama Diş Neden Yapılır?

Yapılan araştırmalar, kanal tedavisinden sonra yapılan kaplamaların, dişlerin hayatta kalma şansını yüksek oranda arttırdığını göstermektedir. Yine yapılan bir çalışma, kaplama yapılan dişlerin altı kat daha yüksek sağ kalım oranı olduğunu göstermiştir. Kanal tedavisi sonrası dişe kaplama yapılmasının bazı önemli nedenleri şunlardır: 

  • Kırılgan Dişleri Onarır: Bir diş, enfeksiyon sebebiyle kanal tedavisinden sonra çok daha kırılgan bir hale gelebilir. Dayanıklı olan kaplamalar, bu sorunu ortadan kaldırır ve olası bir hasarı önleyerek dişlerin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur..
  • Dişleri Hassasiyetten Korur: Kanal tedavisinden sonra sinirler, sıcak ya da soğuğa karşı çok hassas bir hale gelebilirler ve bu durum da son derece rahatsız edici olabilir. Bu husus, kanal tedavisinden sonra dişi korumak amacıyla kaplama yapılmasının bir başka önemli nedenidir.
  • Dişlerin Doğal Rengini Korur: Bazı dişler, kanal tedavisinden hemen sonra büyük oranda renk değiştirebilir. Kaplamalar ise dişler üzerinde daha beyaz ve doğal bir görünüm sağlar.
  • Enfeksiyonları Önler: Sorunlu olan diş yüzeyi, kanal tedavisinden hemen sonra enfeksiyon riski taşır. Kaplama, tehlikeli sızıntılardan koruyarak dişleri daha sağlıklı bir hale getirir. 

Hangi Dişlere Kanal Tedavisi Sonrası Kaplama Yapılması Gerekli?

Kanal tedavisi, dişleri daha fazla enfeksiyondan kurtarır ancak, kanal tedavisinden sonra dişlerin içeriğindeki sağlıklı doku miktarı azalacağı için diş ciddi oranda zayıflar. Dişlerin sağlıklı bir duruma gelmesi için diş kaplaması ile güçlendirilmesi gerekir. Genel olarak kaplama yapılması aşağıdaki durumlar için gereklidir:

  • Diş zayıfladığı zaman: Kanal tedavisi esnasında diş çürükleriyle beraber büyük oranda diş dokusunun çıkarılması dişi ciddi seviyelerde zayıflatır. Bu durumda diş, oldukça kırılgan ve hassas bir hale gelecektir. Kaplama ise dişi tam manasıyla örter, dişlerin dış yapısını kuvvetlendirir ve kolayca kırılmasını önler.
  • Diş hassaslaştığı zaman: Bazı durumlarda kanal tedavisinde dokuların sadece bir kısmının çıkarılması gerekecektir. Kalan dokular ise sıcak, soğuk, basınç, asit ve şekere karşı yüksek oranda duyarlı bir hale gelebilir. Kaplama yapılması dişi örteceği için bu tarz sorunların oluşma riskini azaltır. 
  • Diş renk değiştirdiği zaman: Diş çürüğü ya da kanal tedavisi, sorunlu dişlerin renginin değişmesine sebep olabilir. Böyle bir durumda kozmetik sebeplerden dolayı kaplama yapılmalıdır. 

Tüm bunlarla beraber diş çürüklüğü nedeniyle tedavi edilen bir dişin üzerinde kanal tedavisi yapılırsa bu dişin, ileri dönemlerde başka bir sorunla karşılaşma olasılığı son derece yüksektir. Kaplama yapmak dişleri tam manasıyla kaplar ve ileri dönemlerde dişte olası başka enfeksiyonların ortaya çıkmasını da önler.

Kaplama Olan Dişe Kanal Tedavisi Yapılabilir Mi?

Bazı durumlarda kaplama yapılmış bir dişe, kanal tedavisinin yapılması gerekir. Kaplamalar, genel olarak çatlamış, hasar görmüş ya da onarılması gereken dişleri sağlıklı bir hale getirmek için yapılsa da bazen kaplama yapılmış diş altında çürükler ortaya çıkabilir. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir