Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci

diş çekimi sonrası

Diş çekimi yeryüzünde en fazla uygulanan cerrahi prosedürlerden birisidir ve çekimden hemen sonra bile hafif ağrı, kanama ve bir miktar şişlik oluşması normaldir. Diş çekimi sonrası dikkat edeceğiniz bazı küçük hususlar daha büyük komplikasyonların görülmesini azaltabilir. Peki diş çekiminden sonra nelere dikkat etmeliyiz? Ne zaman endişelenmeliyiz? Klinik hekimlerimizin hazırlamış olduğu bu makalede diş çekimi sonrası iyileşme süreci nasıl gerçekleşir, yapılması gerekenler nelerdir, ağrı ve şişlik oluşması ne zaman alveolit iltihap belirtisidir detaylı olarak açıklıyor.

Diş çekimi sonrası normal iyileşme süreci

Diş çekimi sonrası uygulamanız gereken bakım, tek seferde kaç dişin çekildiği, hangi dişin çekildiği ve hangi teknikle çekildiği gibi bir kaç faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Örneğin bazı dişlerin kökleri diğerlerinden daha uzun ve kalın olduğu için çekim yarası daha derinde ve büyüktür. Ayrıca cerrahi çekimlerde operasyon sahası daha geniş olduğu için biraz daha geç iyileşir.

Ancak çekimden sonra yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey kanama pıhtısının yerinde kalmasını sağlamaktır.

Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler

  1. Tamponu 20 dakika boyunca sıkıca ısırın: Diş çekimi sonrası kanama kontrolünün ilk adımı, diş hekiminizin çekim bölgesine yerleştireceği tamponun yaraya uygulayacağı bası ve nihayetinde pıhtılaşmanın başlamasıdır. Tamponun sık aralıklarla değiştirilmesi pıhtılaşma oluşumunu engelleyebileceği için değiştirmekten sakının.
  2. Uyuşukluk geçene kadar bir şeyler yiyip, içmeyin: En az ilk 2 saat boyunca ve uyuşukluk geçene kadar yemek yemekten kaçının. Çekim boşluğuna gıda artıklarının birikmesi ve taze pıhtı dokusunun bozulması iltihap oluşumuna neden olabilir.
  3. Bol bol dinlenin: Çekimi takip eden ilk 24 saat içerisinde bol bol dinlenmeye gayret edin ve böylelikle vücudunuzun iyileşme kapasitesini artırın.
  4. Başınızı yüksekte tutun ve egzersiz yapmayın: Kan basıncının yükselmesi kanamanın artmasına neden olabilir. Bu nedenle ilk bir kaç gün egzersiz yapmayın ve başınızı kalbinizden yüksekte tutun. Gece yatarken iki yastık kullanabilirsiniz.
  5. İlk 24 saat dişlerinizi fırçalamayın ve tükürmemeye çalışın: Tükürme esnasına oluşan vakum etkisi çekim bölgesinde oluşmakta olan pıhtıyı uzaklaştırarak diş çekimi sonrası ağrı ve kanama yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle ilk 24 saat içerisinde tükürüğünüzü ya bir peçeteye usulca akıtın yada yutun.
  6. Çekim bölgesini incelemeyin, kurcalamayın: Pek çok hasta dişini çektirdikten sonra bölgeye bakmak ve kontrol etmek ister, yapmayın. Bölgeyi görmek için yanağınızı çektiğinizde yada ağzınızı çok açtığınızda çekim bölgesindeki diş etleri gerilir ve çekim yarası genişleyerek pıhtının kaviteye tutunmasını zorlaştırır.
  7. Aşırı sıcaktan kaçının: ilk 48 saatte çekim bölgesinin maruz kalacağı sıcaklık şişlik ve ödemin artmasına neden olabilir. Bu nedenle güneşlenmekten ve aşırı sıcak fön makinesi kullanmaktan kaçının.
  8. Diyetinize dikkat edin: Çekimden sonraki ilk 48 saat çok soğuk yada sıcak gıdalar tüketmekten kaçının. Alkol ve asitli gıdalar tüketmeyin. Protezinden zengin, ılık ve yumuşak gıdalar tüketin.
  9. Pipet kullanmaktan kaçının: İçeceklerinizi pipetle tüketmeniz çekim yarasındaki pıhtının kolayca hareket etmesine ve iyileşme dokusunun bozulmasına neden olabilir.
  10. Hekiminizin önerdiği ilaçları kullanın: Bazı cerrahi çekimlerden sonra enfeksiyon profilaksisi amacıyla antibiyotik kullanmanız gerekebilir. İlaçlarınızı almayı ihmal etmeyin.
diş çekimi sonrası ağrı

20lik Diş Çekimi Sonrası Bakım

20lik dişlere genellikle operasyon sonrasında hızlı bir iyileşme sağlanması ve diğer dişlerde meydana getireceği potansiyel sorunların önlenebilmesi amacıyla genç yaşlarda çekilirler.

Yirmilik dişin çenede bulunduğu pozisyona göre açık yada cerrahi çekim ile alınması gerekir.

Operasyon sonrasındaki bakım temel olarak yukarıda anlattığımız önlemleri içerir ancak prosedürün türüne göre iyileşme süresi normal çekimlerden biraz daha uzun zaman alabilir.

Yirmilik diş çekimi ve ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

https://antalyadisklinigi.com/yirmilik-dis/

Diş çekimi sonrası ağrı

Diş çekiminden sonraki ilk bir kaç gün ağrı olması normaldir. Bu tür ağrılar diş çekimi sonrası ağrı kesici kullanımı ile geçer. Ayrıca çekim yapılan bölgeyi soğuk tutmanız ağrı oluşumunu azaltabilir.

Ancak diş çekimini takip eden günlerde ortaya çıkan yada artarak devam eden ağrılar bölgede bir diş apsesi oluşumundan ya da kan pıhtısının kaybolmasından kaynaklı olabilir.

Ağrı kesicilerinde fayda etmediği, aşağıdaki durumlarda diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir:

  • İlk bir hafta sonuna kadar ağrı azalarak kaybolmuyorsa
  • Ağrı, diş çekiminden bir hafta sonra tekrar ortaya çıkmışsa
  • Ağrı ile birlikte ağız kokusu varsa
  • Oluşan şişlik giderek büyüyorsa
diş çekimi sonrası kanama

Diş çekimi sonrası şişlik neden olur?

Diş çekimi sonrası şişlik oluşumu, vücudun çekim yarasını onararak tamir etmesi ve enfeksiyon gelişimini önlemek için oluşturmuş olduğu bir tepki mekanizmasıdır. Yani diş çekimi yapılan bölgenin iyileşmesi için bir miktar şişmesi normaldir. Diş çekiminden hemen sonraki 24 saat içerisinde çekim bölgesinin dışardan buz kompres uygulayarak soğuk tutmanız diş çekimi sonrası şişlik oluşumunu azaltır.

Diş çekiminden sonra iltihap oluşur mu?

Enfeksiyon gelişimi; diş çekimi sonrası en sık görülen komplikasyonlardan birisidir. Basit diş çekimlerinde normal şartlar altında antibiyotik reçete edilmez, ancak ağrıya eşlik eden şişlik ve iltihap belirtileri varsa doktorunuz kullanmanızı isteyebilir. Ağrı ve şişliğin 48 saatten daha uzun sürmesi çekim bölgesinde meydana gelen bir iltihaplanmanın belirtisi olabilir ve doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Diş çekimi sonrası kanama kontrolü

Hastalar genellikle diş çekimi sonrası kanama gördüklerinde endişe kapılarak paniklerler. Özelliklede sızıntı şeklinde akan kan, ağız içerisindeki tükrüğüde kırmızıya boyar ve sanki kişide sanki çok fazla kan kaybı yaşıyormuş endişesi oluşturur. Ancak bu kanamaların çoğunluğu genelde yine hasta tarafından kaynaklanır. Peki diş çekimi sonrası kanama kontrolü için neler yapılmalı:

Steril bir tampon koyun ve sıkıca, yerinden oynatmadan 30 dakika boyunca tutun. Bu süre zarfında iyi baskı yaparsanız çekim bölgesindeki kan pıhtılaşmaya başlar. Tamponu yerinden çıkartırken sağa sola oynatmadan usulca tek seferde çıkarın.

Tükürmekten kesinlikle kaçınmanız gerekir. Siz her tükürdüğünüzde çekim bölgesinden bir miktar kanıda vakum yaparak çekersiniz. Zaten yeni açılmış bir yara, kan henüz pıhtılaşmaya başlarken tükürüğünüz pıhtı tabakasını uzaklaştırır ve bu kısır döngü siz tükürdüğünüz sürece devam eder.

Başınızın altına iki yastık koyun: Başınızı yüksekte tutmak çekim bölgesine doğru olan kan basıncını azaltacak ve kanın daha kolay pıhtılaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca başınızı yüksekte tutmak ağrınızın azalmasınada fayda sağlar.

diş çekimi sonrası şişlik

Hangi problemler daha nadir görülür?

Özellikle azı diş çekimi sonrası çene çıkması, kırılması, kayması, kenetlenmesi, kemik kalması, kök kırılması, boğaz ve baş ağrısı, zonklama gibi problemler nadir de olsa görülebilmektedir. Bu tür bir problemle karşılaşmanız durumunda siz farkında olmasanız bile diş hekiminiz size haber verir.

Ağrı için evde kendiniz ne yapabilirsiniz?

Diş hekiminden çıktıktan sonraki süreçte evde uygulayabileceğiniz küçük önlemler kompolikasyonla karşılaşma riskinizi azaltabilir.

Diş çekimi sonrası ağrı kontrolü için evde:

Ağrı kesici kullanımı: Doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesicilerin kullanımı ağrıyı azaltmaya büyük ölçüde katkıda bulunacaktır. Ancak aspirin gibi kan inceltici ilaçların kullanımı daha fazla kanama oluşmasına neden olabilir.

Buz uygulaması: Temiz bir havlu yada bez içerisine saracağınız buz paketlerini 10-15er dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Soğuk kompres ağrı ve şişlik oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Uzun süreli buz uygulanması ise bölgedeki kan dolaşımını bozabileceği için genel olarak 5-10 dakikada bir 5 dakika ara vermeniz gerekir.

Tuzlu su gargarası: Tuzlu su ile gargara yapmak ağız içerisindeki bakterilerin azaltılmasına yardımcı olur. Ancak tuzlu su gargarasını operasyondan sonraki ilk 24 saat içerisinde uygulamamaya çalışın. Tükürme esnasında pıhtı yerinden oynayabilir.

Soru – Cevap

Diş çekimi sonrası yara ne zaman kapanır?

Çekimden sonraki ilk 3 gün içerisinde yara üzeri pıhtı ve iyileşme dokusu ile tamamen kapanır ve iyileşmenin riskli bölümü geçmiş olur. Çekim bölgesinde kemik oluşumu ise ortalama 30- 40 gün sonra gerçekleşmeye başlar.

Diş çekimi sonrası oluşan beyazlık nedir?

Çekim bölgesinde görülen beyaz renkli doku genellikle iyileşme dokusudur ve iyileşme tamamlandıkça pembe diş eti rengine bürünür.

Diş çekimi sonrası ağrı kaç gün sürer?

Çekimden sonraki ilk bir kaç gün hafif ağrı olması normaldir ve 2-3 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Umarız hazırlamış olduğumuz bu makale, diş çekimi sonrası ağrı, kanama ve şişlik problemlerinizi ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

“Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci” hakkında yorumlar

  1. Hüseyin Ata

    Sayin yetkili
    Internet sayfanizda takma dis okudum. Benimde alt cene dislerimin yapilmasi gerekiyor.dislerimin hepsini cektirdim
    iyilesmesini bekliyorum.bana whatsApp telefonunuzu gönderirseniz daha saglikli görüsebiliriz.
    ilginize simdiden tesekkür ederim.

    1. Merhaba Hüseyin bey. Web sayfamızın sağ alt tarafında Whatsapp iconumuz görüntülenmekte ve hattımız aktif olarak çalışmaktadır. Dilerseniz +902422411155 numaralı hattımıza mesajınızı manuel olarak gönderebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir