Titanyum İmplant

titanyum implant

Diş implantları; eksik yada çekilmesi gereken dişlerinizi başarılı bir şekilde restore edebilir. Genel olarak titanyumdan üretilen implantlar, yüksek başarı oranı, uzun kullanım ömrü ve estetik sonuçları sayesinde hem sağlığınızı iyileştirir hemde yaşam kalitenizi yükseltir. Sürekli ilerleyen teknoloji sağlık alanında da yeni materyallerin keşfedilmesini sağlamış ve diş implantlarıda bu gelişmelerden nasibini almıştır. İmplant hammaddesi olarak günümüzde iki farklı materyal kullanılmaktadır:

Tedaviniz için en uygun materyali seçmeden önce, avantajları, dezavantajları, maliyeti ve fizyolojik sınırlamalar gibi dikkate almanız gereken pek çok önemli nokta vardır.

Titanyum diş implantı nedir?

Titanyum implantlar; 1960larda piyasaya sürülmesinden günümüze kadar hem fiziksel özellikleri, hemde dayanıklılıkları nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Zaman içerisinde implant materyalin direncini, dayanıklılığını ve kullanım ömrünü artırmak için titanyumun yanında, aluminyum, vanadyum, zirkonyum gibi çeşitli elementler ilave edilerek alaşımlar geliştirilmiştir. Günümüzde titanyum implantlar 6 farklı alaşımdan üretilirler.

Tipi olarak titanyum dental implant, vida ve abutment olarak 2 farklı bileşenden oluşur. İmplant vidası, doğal diş kökünün işlevini taklit ederken , abutment üstteki kaplamayı vidaya sabitler. Böylece hasta, tedaviden sonra doğal dişleri varmış gibi yaşamaya devam edebilir. İmplantlar sıklıkla şu tedavilerde tercih edilmektedir:

  • Diş çürüğü ve enfeksiyon kaynaklı diş kaybı
  • Kazalardan kaynaklı olan hasarlar
  • Diş protezlerine alternatif olarak
  • Periodontal hastalıklar

Titanyum ve seramik implant karşılaştırılması

Titanyum diş implantlarında, osseointegrasyon süreci olarak bilinen vida ile kemiğin kaynaşma süreci daha başarılıdır. Kemiğe tutunma kapasitesi implantın iyileşme sürecini hızlandırır.

Titanyumun sağlamlığı ve direnci uzun yıllardan beri bilinmektedir. Titanyum implantlarda, implant kırığı gibi problemler seramik implantlara göre oldukça azdır.

Özellikle ön dişlerde uygulanan tedavilerde seramik implant göre daha avantajlıdır. Kalın diş etine sahip yada zamanla kemik erimesine bağlı olarak diş eti altından yansıyan metal görüntü, seramik implantlarda yoktur.

Maliyet konusunda da titanyum bir adım daha öndedir. Seramik sistemler titanyuma göre daha maliyetlidir. Kolay kırılabilir bir materyal olduğu için bakım masrafları yüksektir.

Titanyum implantların olası yan etkileri nelerdir?

Dental implantlar, tek başına uzun vadeli yan etkilere sahip değildir. Özellikle bu tip tedavilerde metale bağlı alerjik reaksiyonlar en çok gözüken yan etkilerden olsa da, titanyum implantlarda alerji nadiren görülür. Metal alerjisi olanların tedaviden önce mutlaka hekimlerine başvurmaları gerekmektedir. Eğer hastada titanyuma karşı alerji riski varsa, materyal seçimi alerji testinin sonucuna göre yapılabilir.

Bir diğer nadiren görülen komplikasyon ise kemik enfeksiyonuna ve erimesine neden olan titanyum toksisitesidir. Bazı metabolik hastalıklar ve alışkanlıklar, implant iyileşmesini etkileyebilir.

  • Alkol kullanımı
  • Şeker hastalığı
  • Sigara kullanımı

Kontrol altındaki şeker hastalarında implant uygulaması güvenlidir. Düzenli diş fırçalama ve yemeklerden sonra kullanacağınız diş ipleri ile birlikte ağız ve diş bakımınızı eksiksiz olarak yapmanız önemlidir. Dental implantın yan etkileri bu sayede en aza indirilir.

Titanyum implant prosedürü nasıldır?

İmplant tedavi süreci her hastada farklı olabilir. Ancak tipik bir tedavide şu aşamalar vardır:

  1. Diş hekimi ilk olarak anestezi yaparak bölgeyi uyuşturur ve implant vidasını çene kemiğine yerleştirir.
  2. İmplantın iyileşme süreci tamamlandıktan sonra abutment adı verilen dayanak parçalar vidaya takılır. Abutment, üzerine takılan kaplamayı vidaya sabitleyerek çiğneme kuvvetlerinin güvenli bir şekilde çene kemiğine iletilmesine yardımcı olur.
  3. Son işlem olarak, diş hekiminiz abutment üzerine bir taç yerleştirir. Kuron, doğal bir diş gibi görünür ve implantın kalanı için kaplama görevi görür. 

Titanyum implantlarda ağrı

İşlem sırasında herhangi bir acı ve ağrı hissetmemeniz için lokal anestezi uygulanır. Bazı vakalarda lokal yerine genel anestezi tercih edilebilir. İmplant vidası takıldıktan sonra oluşan ağrı, reçetesiz satılan ağrı kesicilerle birlikte kolayca yönetilebilir. 

Hekiminiz, içeriğinde düzenli temizlik de dahil olmak üzere yeni implantlarınızın bakımı için size talimatlar verecektir. Çoğu durumda işlemden sonraki iki gün içinde günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Bazı titanyum implant markaları, operasyon sonrası sürecin daha rahat geçirilmesini sağlayan özel yüzeylere sahip implantlar geliştirmişlerdir. İmplant markaları hakkında hazırladığımız makalede detaylı bilgi mevcuttur.

Maliyet

Titanyum implantlar, uzun yıllardan beri yüzlerce firma tarafından piyasaya sürüldüğü için seramik implantlara göre daha az maliyetlidir. Yeni teknolojiler her zaman daha fazla bimsel çalışmaya ve yatırıma ihtiyaç duyar. Tedavi edilen diş sayısına, sağlayıcınıza ve bulunduğunuz yere bağlı olarak maliyet farklılıkları oluşabilir. Fiyat araştırması yapmadan önce bir klinikte tedavi planı hazırlanması size zaman kazandırır.

Peki ya siz yeni yaptıracağınız dişiniz için titanyum implant tercih edermiydiniz?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir