Diş Eti Çekilmesi

diş eti çekilmesi

Diş eti çekilmesi; dişi çene kemiğine bağlayan çevre destek dokuların zarar görmesi sonucu diş etinin, dişin yukarı kök tarafına doğru uzaklaşmasıdır. Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde, diş ile çevreleyen diş eti arasında bakterilerin kolayca birikip çoğalabileceği cepler oluşur. Tedavi edilmediği takdirde, diş eti cebinde biriken bakteriler yumuşak dokuyu geçerek dişi destekleyen kemik dokusuna ulaşır. İltihap nedeniyle zarar gören çene kemiği, dişe sağladığı desteği kaybeder ve sonuç olarak zamanla gevşeyen diş sallanarak düşer. Diş eti çekilmesi; hafif, orta veya şiddetli olabilir ve birden fazla dişi aynı anda etkileyebilir. Sıklıkla ilk olarak alt çene ön dişlerde görülür.

Tipik olarak diş eti çekilmesi başladığında ortaya çıkan ilk belirti diş hassasiyeti ve dişin daha uzun görünmesidir. Kök yüzeyinin açığa çıkması nedeniyle dişlerde sıcak ve soğuğa karşı ağrı ve hassasiyet gelişir. Dikkatli bakıldığında diş ile diş eti arasında hassas olan çentikli bir bölge kolayca fark edilerek çekilme miktarı anlaşılabilir.

Diş eti çekilmesi kimlerde görülür?

Toplum arasında diş eti çekilmesi oldukça yaygın bir problemdir. 18-60 yaş arası bireylerin %50sinde, 65 yaş üstü kişilerin ise %88 inin bir veya bir kaç dişinde diş eti çekilmesi gözlemlenmiştir. Pek çok kişi erken yaşta başlayabilen ve oldukça yavaş ilerleyen bu süreç nedeniyle problemin başlangıcını fark etmekte geç kalır.

Eğer diş etlerinizin çekildiğini fark ediyorsanız en kısa sürede diş hekiminizden randevu almanız önerilir. Çünkü erken dönemlerde diş etinin tedavisi ve çekilmenin ilerlemesinin önlemek oldukça basit yöntemler ile mümkündür. Bakteriyel kaynaklı çekilmeler temas halinde bulaşıcı olabilir.

Diş eti çekilmesi neden olur?

Diş etleri aşağıda bahsettiğimiz bir veya birkaç nedenden dolayı çekilebilir:

  1. Periodontal hastalıklar. Diş eti çekilmelerinin en büyük nedeni diş etlerinde meydana gelen enflamasyondur. Ağız içerisinde normal şartlarda bir denge halinde bulunan bakteriler; dişler üzerinde biriken yiyecek artıklarının meydana geldiği plak tabakası üzerinde hızla çoğalmaya başlarlar. Diş taşı üzerindeki pürüzlü yüzeye daha kolay tutunan bakteriler vücudun tepki göstermesine ve diş etlerinde kan akışının artmasına neden olur. Kan akışının artması ile birlikte diş eti kanaması, şişlik, iltihap ve ağız kokusu meydana gelir. Şişen diş etleri daha fazla bakterinin yuvalanabileceği cepler oluşturmaya başlar ve diş eti hastalıkları ortaya çıkar. Dişi çene kemiğine bağlayan periodontal lifler bu şişlik ve enflamasyondan etkilenerek zamanla kopar. Liflerin kopması ile birlikte çene kemiği, direk bakteriler ile temasa geçerek erir. Bunun sonucunda ani ve aşırı bir diş eti çekilmesi meydana gelebilir.
  2. Hatalı ve sert diş fırçalama. Dişlerin sert ve bastırılarak yanlış bir şekilde fırçalanması diş etlerinin zamanla incelmesine ve çekilmesine sebep olabilir. Diş fırçalamadaki amaç üzerindeki lekeleri çıkarmak değil, bakteri plağını uzaklaştırmak olmalıdır. Diş temizliği klinikte oldukça kısa sürede etkili olarak uygulanabilen basit işlemlerdir.
  3. Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak. Dişlerin uzun süreli olarak basınca maruz kalması, bu kuvvetin diş etine aktarılmasına neden olur. Genel olarak bu basınç dişi çevreleyen kemiği kuvvetlendirse de, diş etlerinde çekilmeye neden olur. Korumasız kalan çene kemiği; iltihaplanmalara karşı daha savunmasız hale gelir.
  4. Uyumsuz diş protezleri. Özellikle uyumu bozulan hareketli protezler dişlere tek yönlü kuvvet uygularlar. Dişlerin görmemesi gereken bu basınca maruz kalması diş eti çekilmesi neden olur. Ayrıca kaplama dişlerin kenarlarının uzun ve düzensiz olmasıda diş eti problemlerine neden olabilir.
  5. Çapraşık dişler ve Ortodonti. Normal diş arkının dışında pozisyonlanmış çarpık dişler; çene kemiğine dikey yönde iletilmesi gereken kuvveti dış tarafa doğru aktarabilir. Ayrıca ortodontik tedavide dişi hareketlendirmek için uygulanan kuvvetlerin neden olduğu basınçta diş eti çekilmesi nedenleri arasındadır.
  6. Konjenital (Genetik faktörler). Genetiksel olarak doğuştan zayıf olan diş etleri ise genellikle çok incedir. En küçük bir etken diş etinin kaybolmasına neden olabilir.
  7. Hormonal değişiklikler. Ergenlik, menopoz ve hamilelik gibi dönemlerde kadınlık hormonunda değişiklikler meydana gelir. Bu hormonal düzensizlikler diş etlerini daha savunmasız bırakarak çekilmesine neden olabilir.
  8. Sigara ve tütün kullanımı. Tütün diş etlerindeki kan akışını bozar ve dişler üzerinde bakterilerin birikmesine neden olan temizlenmesi daha zor bir tabaka oluşturur.
  9. Dudak veya dil piercingi. Ağız içerisi ile temas halinde olan aksesuarlar gün içerisinde temas ettiği diş eti yüzeylerini tahriş ederek zarar görmesine neden olabilir.

Diş eti çekilmesi nasıl tedavi edilir?

Hafif düzeydeki çekilmelerde; tedavi için ilk olarak dişlerin erişilebilir yüzeylerindeki tüm yumuşak artıklar çıkarılacak ve plak birikimini azaltmak için birikime neden olan yüzeyler cilalanacaktır. Plak kontrolü ve diş eti sağlığındaki iyileşmeye bağlı olarak bir sonraki adımda diş hekiminiz, etkilenen bölgedeki tüm bakteri plağı ve tartar birikintilerini; manuel aletler, lazer veya ultrasonik cihazlarla derinlemesine temizler. Burada amaç; diş etinin tekrar diş yüzeyine yapışmasını sağlamaktır.Hafif vakalarda eğer diş eti çekilmesine neden olan bakteriler kemiğe kadar ilerlememişse bir kaç hafta içerisinde diş eti kendi kendine tekrar eski haline geri dönerek düzelir.

Orta ve ileri düzeydeki çekilmelerin tedavisinde ise antibiyotik ilaç uygulaması, kök düzeltme, diş eti çekilmesi ameliyatı ve flap operasyonu (doku nakli), yumuşak doku grefti, prp uygulamaları ve destekleyici periodontal terapi olmak üzere bir kaç tedavi prosedürünün birlikte uygulanması gerekebilir.

Diş eti çekilmesinin tedavi ücreti ne kadar?

Uygulanacak tedavi diş hekiminiz tarafından problemin şiddetine göre belirlenir. Hafif düzeydeki diş eti çekilmesinin tedavisinde başlangıç periodontal tedavi yeterli olur ve fiyatı 1000-1500TL arasındadır. İleri derecede diş eti çekilmesinde ise lazer uygulaması, küretaj, flap operasyonu gibi bir kaç prosedürün birlikte uygulanması gerekebilir ve tedavi ücreti 6000-7000TL ye kadar yükselebilir.

Diş eti çekilmesini önlemek için ne yapılmalı?

Diş eti çekilmesinde bitkisel yöntemler sayesinde evde diş eti sağlığınızı korumaya yönelik uygulamalar ile güçlendirebilir ve hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlayabilirsiniz. Diş etlerinizi korumak için dengeli bir beslenme ile gerekli olan desteği sağlayabilirsiniz. Selenyum elementi ile A ve C vitamini eksikliği çekilmeye neden olabilir ve eksikse tamamlamak diş eti sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Menünüze bu vitaminleri içeren yiyecekleri ekleyerek ekstra bir koruma sağlayabilirsiniz.

Yumuşak bir diş fırçası ve paradontax gibi diş etlerini koruyucu bir diş macunu kullanmak diş etlerinizi çekilmeye karşı dirençli ve kuvvetli tutar.

Elma gibi meyveleri bıçakla kesmek yerine, dişlerinizle parçalamak diş etlerinizin kuvvetlenmesi için gerekli olan masaj etkisini sağlar.

Sigara, diş eti çekilmeleri ve iltihaplarının en büyük nedenleri arasındadır. Hem genel sağlığınız, hemde diş eti sağlığınız için sigara kullanmayın.

“Diş Eti Çekilmesi” için 1 yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir