Kanal Tedavisi Fiyatları (2024)

kanal tedavisi fiyatları

Kanal tedavisi fiyatları; TDB nin 2023 yılı için belirlemiş olduğu rehber tarifeye göre tek kanallı bir diş için 2425 TL olarak belirlenmiştir. Peki devlet hastanelerinde kanal tedavisi yapılıyor mu, özelde ortalama fiyatları ne kadar, hangi dişin ücreti daha yüksek klinik hekimlerimiz makalemizde detaylı olarak açıklıyor.

Kanal tedavisi nedir?

Dişte kanal tedavisi; diş dolgusu gibi diğer tedavi metodlarına cevap alınamayan, pulpanın bakteriler tarafından enfekte edildiği ve ölü dişlerin korunması amacıyla uygulanan bir tedavi şeklidir.

Çürük içerisindeki bakterilerin damar ve sinirlerin bulunduğu pulpa odasına kadar ilerlediği durumlarda diş kendini savunamaz hale gelir ve pulpa bakterilerin istilasına uğrar.

Bakteri ile temas eden pulpa dokusunda gelişen iltihabi reaksiyona ise pulpitis denir.

Bu dönemde özellikle geceleri şiddetli ağrılar olur. Eğer enfekte pulpa çıkartılmazsa bu mevcut iltihap komşu dokulara yayılır ve dişin çekilmesi gerekebilir.

Kanal tedavisi fiyatları ne kadar?

TDB tarifesinde Antalya, İstanbul gibi 1nci grup illerdeki özel hastane ile ağız ve diş kliniklerinin endodonti yani kanal tedavisi fiyatları şu şekildedir:

  • Tek köklü olan alt ve üst ön diş ile üst birinci ve alt iki küçük azı diş için bu ücret 2425 TL, iki köklü olan üst ikinci küçük azı dişi için 3645 TL, 3 köklü veya kanallı olan alt ve üst azı dişi için kanal tedavisi fiyatı dolgu hariç 4995 TL dir.
  • Belirtilen tedavilere ek olarak uygulanan ilave her kanal için 1350TL, sinir alınması yani ekstirpasyon için 955TL, eski kanal tedavisinin tekrarı ise 2310TL dir.
  • Süt dişi için uygulanan tedavinin ücreti 2895TL iken kök ucu henüz kapanmamış olan çocuklarda her tek diş kanal tedavisi için 2965TL apeksifikasyon yani apikal bariyer oluşturma ücreti ödemeniz gerekir.

Tedavi ücretlerini etkileyen faktörler nelerdir?

Tedaviye başlamadan önce ilk olarak enfeksiyonun nedeni ve yayılım durumu değerlendirilmelidir. Bunun için diş hekimi bir röntgen görüntüsü alarak enfeksiyonun kemiğe kadar ilerleyip ilerlemediğini inceler.

Bazı vakalarda harabiyet, çatlak veya çürük nedeniyle dişiniz çok daha evvel ölmüş olabilir ve enfeksiyon kemik dokusuna kadar yayılmış yada kök ucunda hızlı kist gelişimine sebep olmuş olabilir. Bu tür periapikal lezyonlu dişte yapılan uygulamalar standart prosedüre nazaran daha fazla seans gerektirir ve bu da tedavi maliyetlerini artırır.

Dayanıklılığını büyük ölçüde kaybetmiş olan diş zamanla su kaybına da bağlı olarak kırılganlaşır ve üzerine kuron yapılarak güçlendirilmesi gerekebilir. Geniş çürük boşluklarında ise post uygulaması tedavinin ömrünü uzatmaya yardımcı olur.

Kanal Tedavisi Aşamaları

Kanal tedavisi için izlenen prosedürün aşamaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle ilgili dişe herhangi bir ağrı yada acı duyulmaması için lokal anestezi yapılarak uyuşturulur.
  • Çürük tamamen temizlenerek, dişin lenf, damar ve sinirlerinin bulunduğu pulpa odasına ulaşılarak bu bölgedeki tüm sinir ve damarlar temizlenir.
  • Dişin uzunluğuna bağlı olarak mevcut kanal boyunun hesaplanması amacıyla kök içerisine özel aletler yerleştirilerek kök boyu hesaplanır ve gerekirse röntgen alınarak sonucun doğruluğu desteklenir.
  • Kök ucuna kadar tüm elektronik aletler yardımıyla temizlenir ve tüm artık dokular uzaklaştırılarak gerekli şekillendirmesi yapılır.
  • Kök boyunca yer alan enfeksiyonun kontrol altına alınması amacıyla, antiseptik solüsyonlarla yıkanır.
  • Enfeksiyonun ilerlemiş olduğu olgularda, bu yıkama işlemi bir kaç gün aralıklarla tekrarlanabilir.
  • Bu süreçte kök içerisine konulan antiseptik dolgu maddeleri çıkartılarak gerekirse tekrarlanır.
  • İltihap akışı kesilip, herhangi bir koku yada rahatsızlık olmadığı zaman kanalların temiz olduğu kabul edilir.
  • Hekim; kök kanallarının tamamen temiz olduğundan emin olduktan sonra kanal dolgusu ile doldurulur.

Kanal Tedavisi Kaç Saat Sürer?

Tek seans kanal tedavisi genellikle 40-50 dakika kadar sürer. Eski kanal dolgularının sökülmesi gerektiği, yada çok köklü dişlerde tedavi süresi uzayabilir.

Tedavi; kron üzerindeki harabiyetin boyutuna göre bir yada birkaç kez hekiminizi ziyaret etmenizi gerektirir. Yeni enfekte olmuş yada enfekte olmamış dişlerde tedavi tek seansta bitirilebilir.

Meydana gelen enfeksiyon çene kemiğine doğru yayılmışsa ve iltihap akışı aşırı mevcut ise tedavi genellikle birden fazla seans gerekir. Çünkü bu enfeksiyonun kontrol altına alınması ve iltihap akışının ve kötü bakteri kokusunun ortadan kalkması gereklidir. Tedavi süresi vücudunuzun savunma kabiliyeti ve enfeksiyonun şiddetine göre uzayıp kısalmaya ihtiyaç duyabilir. Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://antalyadisklinigi.com/dis-kanal-tedavisi-ne-kadar-surer/

Çocuk hastalarda ise bazen diş henüz gelişimini tamamlamadan bakteriler nedeniyle pulpa enfekte olabilir. Böyle olgularda kökler tam olarak gelişmemiş olduğu için düzenli aralıklarla kanallara ilaç yerleştirerek kök gelişiminin tamamlanması beklenir. Bu tür uzun süren uygulamalarda kanal tedavisi ve dolgu fiyatları daha yüksek çıkar.

kanal tedavisi fiyat

Kanal Tedavisi Acıtır mı?

Kanal tedavisi esnasında kök içerisinde bulunan damar ve sinirler temizlenmiş olduğu için genellike acı ilk seanstan sonra hemen kaybolur. Artık beslenemeyen diş zamanla daha kırılgan bir hale gelir ve doktorunuz sizi ağız ve diş sağlığınızı korumak için kanal tedavisi sonrası kaplama yapılmasını önerebilir. Tedavi ücretleri hesaplanırken bunuda ilave etmek yararlı olur.

Ancak dişte kanal tedavisi sonrası acıya neden olabilecek bazı özel durumlar vardır.

  • Diş içerisinde bulunan kök kanalları her zaman düzenli tek bir çizgi şeklinde seyretmeyebilir ve yan dallar mevcut olabilir. Böyle olgularda tedavi sonrası ağrı azalmış olsa da devam eder.
  • Pulpanın yoğun bir enfeksiyona maruz kaldığı olgularda, periapikal kısımda biriken iltihap sinirlere baskı yaparak ağrının devam etmesine neden olabilir. Bir kaç seans temizleme yapıldıktan sonra enfeksiyon azalacak ve ağrı ortadan kaybolacaktır.
  • Seanslar arasında uygulanan geçici dolgu patları, oldukça akışkan kıvamdadır ve kök ucundan taşarak ilk günlerde hafif ağrı hissetmenize neden olabilir. Endişe edilmesine gerek kalmadan, bir süre sonra ağrı kendiliğinde kaybolur.
antalya kanal tedavisi fiyatları

Tedavinin Riskleri Nelerdir?

Her tıbbi uygulamada olduğu gibi bu tedavide de bazı riskler vardır. Diş hekiminiz elinden gelen en büyük özeni göstermiş olsa bile dişte bazı geçici lokal komplikasyonlar kaçınılmaz olabilir:

  • Lokal anesteziye bağlı komplikasyonlar gelişebilir.
  • Kanalları temizlemek için kullanılan alet kırılabilir.
  • Enfeksiyon kontrol altına alınamazsa komşu dokulara yayılabilir.
  • Kök ucunda ve yüzde şişlik oluşabilir.
  • Alt çene sinirinde ya da üst çene sinüslerinde yaralanmalar olabilir.
  • Dişin çekilmesi gerekebilir.

Antalya’daki özel diş kliniğimizde uyguladığımız ucuz lazerle kanal tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak isterseniz aramanız yeterli.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir