İmplant Üstü Protezler ve Fiyatları (2024)

implant üstü protezler

Günümüz modern diş hekimliğinde oldukça sık uygulanan bir prosedür olan implant tedavisinde, vidanın üzerine takılan sabit, hareketli ve hibrit protez çeşitleri oldukça konforlu bir kullanım sağlayabilmektedir. Peki implantın üstüne takılan bu protezlerin farkı nedir? Hazırlamış olduğumuz bu makalede implant üstü metal destekli ve zirkonyum porselen kron köprü protezlerin yapıştırma aşamaları nelerdir, overdenture ve hibrit protezler implant uygulamalarında ne zaman tercih edilir, geçici protez kullanımında nelere dikkat etmek gerekli açıklamaya çalıştık.

İmplant Üstü Protez 

Çene kemiğine yerleştirilen implantlardan destek alarak eksik dişlerin yerini alan yapay dişlerin tamamı implant üstü protez olarak adlandırılır. Vida ile bağlantı türüne göre sabit ya da hareketli olabilen bu protezlerde; uygulanacak vida sayısı ve mevcut çene kemiğinin durumu protezin planlamasını belirler.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri

  1. Hareketli Overdenture Protezler
    1. Ball ataşmanlı protez
    2. Locator tutuculu
    3. Barlı protez
  2. Sabit Protezler
    1. İmplant Üstü Metal destekli porselen kuron ve köprüler
    2. Zirkonyum porselen kuron ve köprüler
  3. 4 implant Yarı Sabit Protezler

İmplant Üstü Hareketli Protezler (Overdenture)

Overdenture olarakta adlandırılan implant üstü hareketli protezler; çene kemiğine yerleştirilen vidalara ataşman adı verilen özel bağlantı parçaları aracılığıyla tutunur. Özellikle sürekli hareket eden takma dişler nedeniyle rahat ve konforlu çiğneme yapamayan hastaların tercih ettiği bu restorasyonlarda;  implanta bağlanan protezler, yapay dişlerin çiğneme fonksiyonunu tam olarak yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu sertlik ve stabiliteyi sağlar.

Bu tür protez kullanan hastalarda yaşam kalitesi ve sevinci anlamlı olarak daha yüksektir. Ayrıca hareketli protezin takılıp çıkarılabilir olması; hastanın ağız hijyenini korumaya yardımcı olur. Özellikle yaşlı ve ağız bakımını tam olarak yerine getiremeyen hastalarda; protezin elde temizlenmesi implant üstü sabit protezler kullanan bireylere nazaran daha sağlıklıdır.

İmplant vidası ile bağlantı şekillerine göre implant üstü hareketli protezlerin bir kaç farklı çeşidi bulunmaktadır:

Topuz Tutuculu İmplant Damak

Çok yaygın bir şekilde tercih edilen ancak günümüzde popülerliğini Locator bağlantılı protez ile paylaşan genellikle iki implantla uygulanan bir protez sistemdir. İmplant damak uygulamalarında, alt çene bölgesine minimum 2 implantla ve üst çene bölgesine yerleştirilen 4 adet implant üzerine planlanan bir protez türüdür. Sosyal hayattaki konforu oldukça yüksektir.

Avantajları:

  • Uygun maliyetlidir
  • Diğer sistemlere kıyasla başlangıçta daha yüksek tutuculu
  • Hasta tarafından daha kolay temizlenir
  • Lastiklerin ve yedek parçaların değiştirilmesi daha kolay ve ekonomiktir
  • Yapılan 10 yıllık kontrollerde marjinal kemik seviyesini daha iyi koruduğu gözlemlenmiştir.

Locator Tutuculu İmplant Overdenture

Topuz tutuculu protez türlerine göre daha fazla gelişmiş olan ve kuvvet dengelenmesini düzenleyen sistemlerdir. Uygun bir konumda yerleştirilen alt çene bölgesine 2 adet ve üst çene bölgesine 4 adet implant ile yeterli stabilite sağlanmış olur. Bazı istisnai durumlarda alt ön alan için bir implant daha düşünülebilir. Bu protez türü hasta tarafından istenmedikçe ağız içerisinden çıkmaz ve yemek yeme esnasında oynamaz. Bu yöntem, tamamen dişsiz olan hastalarda özellikle de daha önce klasik bazlı protez sistemi kullanan hastalar için oldukça konforludur.

Avantajları

  • Üzerine yerleştirilen protezlerde daha az komplikasyon görülür
  • Dikey çene yüksekliği düşük hastalarda uygulanabilir
  • Uygulamanın daha hassas yapılabilmesini sağlar
  • Tutuculuğu topuz ataşmana göre nispeten daha uzun süre korur

Bar Bağlantılı Protezler

Stabilizasyon eylemi son derece çok yüksektir. Yatak ya da dikey bütün kuvvetlere karşı üst düzey direnç gösterir ve implant üzerine gelen kuvvetleri düzenli bir şekilde dağıtır. Locator protez türünde de olduğu gibi hasta istemedikçe çıkmaz ve çıkması için hastaların kuvvet uygulamaları gerekir. Bu protez türünün uygulanabilmesi için belirli koşulların sağlanması gereklidir. Hastaların, dikey boyut kayıplarının ölçülmesi şarttır. Sistemin en büyük avantajı hatalı yada yanlış implant açılanma sorunlarını giderebilmesidir. İmplant overdenture sistemler arasında ki en pahalı seçeneklerden birisidir.

İmplant Üstü Protez Yapım Aşamaları

İmplantlı protezler, diş etleri ve çene kemiğinin diş implantlarını barındıracak kadar sağlıklı olmasından sonra yerleştirilebilirler. Bu tedavi yöntemi, implantın cerrahi olarak çeneye yerleştirilmesini içerir. İmplant üstü protez yapım aşamaları şunlardır:

  • İmplantların yerleştirilmesi: Titanyumdan veya zirkonyumdan üretilen implant vidaları; cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilir ve doğal diş kökünün yerini alır. İmplant üstü protezlerin avantajlarından biri de; eksik dişlerden daha az sayıda implant uygulanarak dentisyonun tamamlanabilmesidir.
  • Osseointegrasyon: Uygulanan vidaların çene kemiği ile kaynaşması için alt çenede 6-8 hafta, üst çenede ise 12 hafta beklenmesi gerekir. 
  • İmplant üstünün açılması: İyileşme tamamlandıktan sonra, diş etinde küçük bir kesi yapılarak implanta ulaşılır ve diş eti iyileşme başlığı yerleştirilerek diş etlerinin etrafında 7-10 gün iyileşmesi sağlanır.
  • İmplant üstü protez ölçüsü alınması: Artık ağız içerisinden görünebilir duruma gelen implantlardaki iyileşme başlığı çıkartılarak ölçü postu takılır ve ağız damak ölçüsü alınır. Laboratuvarda dişlerin hazırlanması ortalama 7-10 gün arasında sürer.
  • İmplant üstü restorasyonların takılması: Diş restorasyon aşaması, implant üstü protez tedavi sürecinin en heyecan verici kısmıdır. Laboratuvarda hazırlanan protezler, implant üzerine hareketli veya sabit bir şekilde tutturulur ve yeni dişlerinize kavuşursunuz.

İmplant Üstü Sabit Protezler

İmplant destekli sabit kron köprü protezleri, tıpkı doğal dişlerimiz gibi görünen ve hissettiren, takılıp çıkarılmalarına gerek olmayan protez türleridir. Çene kemiğine yerleştirilen vidalara özel yapıştırıcılar veya vidalar aracılığı ile sabitlenen kuron ve köprüler; uygulamadan sonra çene kemiğinin ayrılmaz bir parçası haline gelir. Bu tür protezler tek bir implantın üzerine tutturulan tek üyeli bir kuron kaplama olabildiği gibi, birden fazla diş eksikliğinin giderilmesi amacıyla bir kaç implantın birbirine köprü olarak bağlanmasını da sağlar.

Sabit protezlerin alttaki dental implant ile yapıştırma ve vidalı olmak üzere iki farklı bağlantı şekli bulunur. Her ne kadar bilimsel literatürlerde her iki sistemide savunan farklı görüşler olsa da kişiye ve tedaviye özel tercih yapmak en doğrusudur.

Yapıştırma implant üstü sabit protezler

Bu tür restorasyonlarda hazırlanan protez; implantın üzerine sabitlenen ve abutment adı verilen parçaya özel yapıştırıcılar kullanılarak tutturulur. Bu tür bağlantının en büyük avantajı, ön grup restorasyonlarında daha estetik sonuçlar sağlamasıdır. Protez üzerinde vida deliğinin olmaması, abutmentin kişiye özel olarak şekillendirilip üretilebiliyor olması implant açılanma problemlerinden kaynaklanan estetik sorunları gidermeye yardımcı olur. Porselen ve metalin bir bütün halinde seyrediyor olması da ayrıca porselen kırığı gibi sorunları önler. 

Dental implant üstüne yapıştırma protez dişlerin en büyük dezavantajı ise; yapıştırmada kullanılan çimentonun diş etinin derinliklerinden temizlenememesi ve bu bölgede zamanla kemik erimesine neden olmasıdır. Ayrıca implant üzerinden sağlam bir şekilde çıkarılmaları çoğunlukla mümkün olmadığı için periyodik kontrollerde bakım yapılamaz.

Vidalı implant üstü protezler

Çene kemiğine yerleştirilen implanta tutturulan diş; abutment ile bütünleşik olarak üretilir ve vidalanarak sabitlenir. Daha sağlıklı bir uygulama olan üstten vidalı implant protezlerinin laboratuvar aşamaları daha uzundur ve ek parçalar gerektirdiği için maliyetleri daha yüksektir. sistemin en büyük avantajı; periyodik kontrollerde diş implant vidasından kolayca sökülüp takılabilir ve diş eti bakımı yapılabilir. Ayrıca siman kullanılmadığı için implant çevresi dokularda irritasyon ve tahrişe neden olmaz.

Vidalı implant üstüne protez restorasyonların en büyük dezavantajı ise, dişin üstünde vidanın gireceği bir delik bulunması ve bu açılanmanın her zaman istenilen konumda ayarlanamamasıdır. Özellikle ön dişlerde çene kemiği açısı uygun olmadığı için tercih edilmez.

İmplant üstü kaplama protez restorasyonlarında tercih edebileceğiniz kaplama ve köprü çeşitleri ise şunlardır:

  • Titanyum destekli porselen
  • Metal destekli porselen
  • Zirkonyum

4 İmplant Yarı Sabit Protezler

All on four olarak ta adlandırılan 4 implant sabit protezler; hasta tarafından sökülemeyen ancak hekim tarafından periyodik kontrollerde takılıp çıkartılabilen yarı sabit protezlerdir.

Özellikle yeterli çene kemiği bulunmadığı için sabit bir protez yaptıramayan veya düzenli bakım sağlayamayan hastalarda tercih edilen bu tedavide; hazırlanan protez 4 adet implant üzerine vidalanarak tutturulur.

Geleneksel yöntemlere göre daha az sayıda implant kullanıldığı için daha ekonomik bir çozümdür. All on four tedavisi ve fiyatları ile ilgili sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

İmplant üstü protez fiyatları ne kadar?

İmplant üstü protezlerin fiyatları kullanılan materyale ve seçilen restorasyon türüne göre değişiklik göstermektedir. Prosedürün fiyatları 203 yılında TDB tarafından belirlenen rehber tarifede 2024 yılı için şu şekilde belirlenmiştir:

İmplant üstü açılması 2190TL, implant destekli porselen sabit protez diş için abutment ücreti hariç KDV dahil 6875TL dir. Zirkonyum veya titanyum alaşımlı metal tercih edilirse bu fiyatlar yükselir. İmplant üstü hareketli protez ücreti ise KDV dahil 18440 TL dir. Üstten vidalı sistemlerin tercih edilmesi yine yanı şekilde fiyatın yükselmesine neden olur.

2024 yılı güncel implant fiyatlarını öğrenmek için buraya tıklayın.

Soru- Cevap

İmplant protezi sallaniyor, ne yapabilirim?

İmplant üzerine yapıştırılan protezi tutan çimentolar zamanla çözünebilir ve tutuculuk sağlamayabilir. Bu tür durumlarda protezin çıkartılıp tekrar yapıştırılması gerekir. Eğer implantta protez ile birlikte sallanıyorsa implantın cerrahi olarak çıkartılması gerekebilir.

4 thoughts on “İmplant Üstü Protezler ve Fiyatları (2024)”

  1. Merhaba,
    İmplant Üstü total Protezler damaklimi yapılır ?
    benim alt ve üstte 6’sar tane Implantat var ve ben tam Protez yaptırmak istiyorum,
    Protezler damaklimi oluyor yoksa damaksiz bir sekilde Implantatlara yapistiriliyor yada vidalaniyormu ?

    1. İmplant üstü hibrit protezler damaksız yapılabilir ve implantlara vidalanır. Planlama için implantların çap, boy ve konumlarını görmek gerekli. Whatsapp üzerinden röntgen iletebilirseniz daha fazla yardımcı olabilirim.

    2. Hocam selam. Alt ön 5 dişim hariç Tüm ağzım implant üzerine sabit zirkonyum. 3 ay önce yaptırdım alt sağ ve sol azı dişerimin altında ufak bi boşluklar var yemek kaçıyor ve gülerken ve ya konuşurken üst dişlerim gözükmüyor bunun sebebi boşluklar olabilirmi. Nasil düzeltilebilir? Şimdiden teşekkür ederim

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir