Zirkonyum İmplant

zirkonyum implant

Zirkonyum implantlar sürekli günümüzde en çok kullanılan seçenek titanyum implantlar ile sürekli olarak; malzemesi, fiyatları, yararları, zararları ve markaları açısından sürekli karşılaştırılmıştır. Materyallerin biyomekanik özellikleri ile birlikte implant tedavisi sürecinde seçim yaparken size faydalı olabilmesi amacıyla bu makaleyi kaleme aldık.

Zirkonyum implant nedir?

Zirkonyum implant; doğal dişleri daha iyi taklit edebilmesi için çene kemiğine yerleştirilen ve zirkonyum oksitten üretilen yapay bir diş köküdür. Çene kemiği; diş etinin hemen altında bulunur. Bu küçük vidalar, çene kemiğine cerrahi olarak uygulanır ve üzerine yerleştirilecek olan protezleri desteklemek için bir çerçeve ya da metal direk görevi görür.

Zirkonyanın yapısı, diş hekimliğinden kullanılan seramik restorasyonların önceki formlarının tamamından daha değişiktir. Dayanıklılığı titanyum implant ile karşılaştırıldığında sertliği ve kırılma direnci oldukça ön plana çıkar. Diş estetiği alanında da mukavemet ve orijinal diş dokusuna benzerliği nedeni ile eksik dişlerin tedavisinde sıklıkla kullanılır.

Zirkonyum implantın hammaddesi nedir?

İmplant hammaddesi sürekli olarak araştırılmakta ve yeni materyaller piyasaya sunulmaktadır. Zirkonyum implantın hammaddesi zirkonyum oksittir. Çelikten hafif, bakırdan daha sert olan bu madde odlukça sağlam ve ısıya karşı dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda dahi iletkenliği oldukça yüksektir. Hem doğal olması, hem sağlam olması, hem de çene dokusu ile olan uyumu, zirkonyumu implant tedavisinde tercih edilen en önemli materyalleden biri yapmıştır. Bu materyal; kendine has bir üretim aşamasından geçerek implant yapımında kullanılır. Hem diş üzerine hemde implant üzerine kullanılabilen zirkonyum kaplamalarda ise zirkonyumun oksit ilave edilerek seramiğe dönüştürülmüş hali kullanılmaktadır.

Zirkonyum titanyum implantlarda olduğu gibi alerjik reaksiyonlara sebep olmaz. Bağışıklık sistemi ile tamamen uyumludur. Zirkonyum estetik anlamda da dişe oldukça benzerdir. Zirkonyumun avantajları arasında metale göre daha hijyenik olması sayılabilir.

Zirkonyum implantlarda gerçekten metal yok mu?

Zirkonyum ile güçlendirilen seramik implantlarda metal bulunmaz. Diş hekimliğinde kullanılan bu materyal özellikle doku dostu olması ile bilinir. Metal içermeyen porselen olarakta bilinen seramik implantlar sağlığınıza karşı herhangi bir tehdit nedeni oluşturmaz.

Zirkonyum implantın farkı nedir?

  • Her iki materyalde diş implantı tedavisinde sıklıkla kullanılan materyaller arasında gösterilmektedir. Yapılan araştırmalar zirkonyumun, titanyum gibi biyo-uyumlu bir madde ve stabilitesinin oldukça iyi olduğunu ortaya koymaktadır.
  • İki materyal arasındaki farklardan biri renkleridir. Titanyum, zirkonyumdan farklı olarak gümüş rengindedir. Zirkonyum ise beyaz renktedir. Bu renkler göz önüne alındığında zirkonyumun titanyuma göre daha estetik bir görüntü sunduğu anlaşılmaktadır. Özellikle ince diş etlerine sahip kişilerde; kullanılan titanyumun rengi diş etinin altından görünebilir ve ideal gülüş estetiği tasarımında sorunlara neden olabilir.
  • Zirkonyum implant, yapılan klinik testlerle de onaylanmış şekilde hiçbir alerjik reaksiyon ya da uyumsuzluk göstermez; ancak titanyum, yapılan araştırmalarla görünen şekilde hastaların % 4’ünde alerjik reaksiyona yol açmıştır. Cilt hassasiyeti, alerjileri ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda çok da düşük olsa titanyuma karşı bir alerji gözlenebilir. Bundan dolayı zirkonyum çok düşük de olsa riske girmemek isteyen hastaların ilk tercihi olmuştur.
  • Hem zirkonyum hem de titanyum korozyonlara karşı dayanıklıdır; ancak titanyum dişte aşınmaya, zirkonyum kadar dayanıklı değildir.
  • Titanyumun zirkonyuma göre yorulma ömrü daha uzundur. Bundan dolayı titanyum implantlar daha uzun ömürlüdür.
  • Zirkonyum, dental implant kullanımında yeni bir malzeme olduğundan uygulama alanı titanyuma göre daha düşüktür. Zirkonya tek ve iki parçalı implantların sağlıklı kullanım oranı, 1 yıllık fonksiyondan sonra genel olarak %92 oranındadır.

Zirkonyum implant markaları

Son yıllarda artan başarı oranı ile implant tedavilerinde sık gördüğümüz zirkonyum, artan talep nedeni ile farklı markalar tarafında üretilip geliştirilmektedir. Bundan dolayı zirkonyum üreten markalarda rekabeti arttırmış, bu da beraberinde kaliteyi getirmiştir. Günümüzde üretim yapan zirkonyum implant markaları şunlardır:

  • Straumann Pure
  • Nobel Pearl
  • Biohorizons Ceralog
  • Zeramex
  • CeraRoot
  • Densilox

Zirkonyum implant fiyatları

Bu implantlar henüz yeni geliştirilen teknolojiler olduğu için üretim kapasiteleri sınırlı, bilimsel ar-ge ve yatırım maliyetleri yüksektir. Bu nedenle piyasaya sunulan sınırlı sayıdaki marka kendi ürün portfoyüne uygun yer almaya çalışmaktadır ve Türkiye’de bu markalardan bir kaçı ürün getirmektedir. Zirkonyum implantların uygulama fiyatları 1100-1500euro arasında değişmektedir.

İmplant tedaviler çeşitli aşamalarda gerçekleştirilen ve materyal, marka seçimine bağlı olarak pahalı yada nispeten ekonomik olabilen tedavilerdir. Hangi tür implantı kullanacağınızı bilmeden, kemik tozu, sinüs cerrahisi veya farklı prosedürleri netleştirmeden tedavinin maliyetini hesaplamanız ne yazık ki mümkün değil. Maliyet araştırmasına nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız implant ücretleri hakkında hazırlamış olduğumuz makaleyi inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir