Mini İmplant

mini implant

Diş implantı yaptıracak olan hastalar için en ilgi çekici yöntemlerden biri mini implanttır. Bunun nedeni; geleneksel olarak yapılan implantlarla aynı malzemeden yapılması ancak çok daha uygun maliyetli olmasıdır. Çok daha kısa bir tedavi süreci gerektiren bu yöntem, kemik grefti gerektirmez.

2015 yılı verilerine göre Türkiyede her yıl 400binden fazla implant uygulanmaktadır. Diş implantları diş eksikliklerinin tedavisinde köprü veya protez gibi alternatif yöntemlere nazaran oldukça yüksek oranda konfor ve rehabilitasyon sağlar. Diş implantı tek başına bir dişin yerini alabildiği gibi başka bir implant ile köprü oluşturabilir yada üzerine takılan protezin stabilitesini artırabilir.

Mini implant nedir?

Mini implant, geleneksel implantlardan daha küçük çaplarda ve tek parça şeklinde üretilen yeni bir diş implantı türüdür. Geleneksel implantların çapı 3.3-5.8 mm genişliğindeyken, bu implantlar ise 1.8-3.3 mm çapındadır. Dar bir çapa sahip olmaları nedeniyle minimal invaziv cerrahi tercih edilmesi uygulama esnasında avantaj oluştururken, dikey çiğneme kuvvetlerine dayanıklılığını düşürür.

Mini implantlar ne zaman tercih edilir?

Bu implantların esas üretim amacı özellikle incelmiş olan çenelerdeki takılıp çıkartılabilir protezlerin ağızdaki hareketliliğini önlemeye yöneliktir. Özellikle yeterli kemik kalınlığı ve yüksekliği olmayan vakalarda uygulanan ball ataşmanlı protez tedavisinde tercih edilir.

Geleneksel implantlarda sıklıkla diş eti kesilerek alttaki kemiğe ulaşılırken, bu implantlar kesi yapılmadan direkt olarak diş etinin üzerinden uygulama yapılır. Vidanın dar çapı, uygulamanın güvenle gerçekleştirilebilmesini sağlar.

Tedavi prosedürün daha az travmatik olması, implant tedavi süresini kısaltarak hastaya ekstra konfor sağlar. Uygulama sıklıkla lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Çene kemiğine yerleştirilen implantın iyileşme süresi geleneksel implantlara göre daha kısadır.

Mini diş implantlarının avantaj ve dezavantajları

Avantajları

  • Alternatif implantlarda çok daha ekonomiktir.
  • Tedavi sırasında diş eti kesilmez; bundan dolayı iyileşme süresi çok daha hızlıdır. 
  • Çene kemiğine açılan delikler çok ufak olduğu için işlem sonrasında oluşabilecek kanama, şişlik ve ağrı gibi sorunlar oluşmaz.
  • Aynı seans içinde hem implantlar hemde protez takılabilir.

Dezavantajları

  • Geleneksel implanta göre çok daha az baskıya dayanabilir. 
  • Isırma kuvvet toleransı daha azdır. 
  • Kuvvetsiz çenek kemiklerine tutunması oldukça zor olur.
  • Küçük olan çapı dolayısı ile düşme veya kayma riski yüksektir. 
  • Geleneksel implantlarda olduğu gibi sabit protez kullanımına uygun değildir.

Bu implantların geleneksel implantlardan farkı nedir?

Bu tedavi yönteminde en öne çıkan özellik mini boyutlarda bir işlem olmasıdır. Geleneksel implanta oranla çok daha küçük bir çapa sahiptir. Bu küçüklüğe sahip olmasından dolayı çene kemiğine yerleştirilmesi de çok daha hızlı bir işlemle halledilir. Özellikle kemik erimesi sorunu bulunan ileri yaştaki kişilerde güvenle tercih edilebilir. Cerrahi operasyonun da minimal bir işlemle halledilebilmesi öne çıkan diğer farklardandır. Ayrıca bu implantlar, konvansiyonel implantlara göre daha uygun maliyetlidir.

Mini implantlarda tıpkı diğer implantlarda olduğu gibi hassas bir bakıma ihtiyaç duyar. Günde iki kez dişleri fırçalamak ve diş ipi ile bu hijyeni desteklemek etkili bir bakım için ilk kurallardandır. Tartar ve plak birikmesinde florürlü diş macunu kullanmak gereklidir. Bakımı eksiksiz bir şekilde yapmak implantın başarısını da arttıracaktır.

Mini implant fiyatları ne kadar?

Mini implantların hekimlere maliyetleri geleneksel implant fiyatlarına göre daha düşüktür. Dolayısı ile sizin için daha ekonomik bir seçenek olabilir. Tercih edilen markaya göre bu tutar 5000-7000TL arasında değişir. Fiyat araştırması yapmadan önce bir klinikte uygunluğu değerlendirmenizi öneriyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir