Diş taşı temizliği nasıl yapılır?

diş taşı temizliği nasıl yapılır

Diş taşı temizliği, dişlerinde aşırı plak birikimi ve diş eti hastalığı olan kişilerin tedavilerini sağlamak ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olmak için yapılır. Tedavi esnasında diş ve kök yüzeylerinde sertleşmiş olan tartar parçalanarak temizlenir. Tedavi sonrası temizlenen diş yüzeyine tekrar yapışan diş eti iyileşerek ve diş ve kemik kaybını önler.

Diş taşı temizliği nedir?

Diş taşı temizliği, dişler üzerinde biriken tartar ve bakteri plağının uzaklaştırılmasını içeren bir diş hekimliği prosedürüdür. Sıklıkla kök yüzeyi düzeltme işlemi ile birlikte uygulanır.

Diş taşı; diş etinin seviyesinin üstünde veya altında gelişebilir. Tedavi esnasında diş taşının lokalizasyona göre iki farklı prosedür izlenir:

Yüzeysel temizlik: Detertraj ve polisaj olarak bilinen bu işlemde dişlerin görünen yüzeyinde biriken bakteri plağı ve diş taşları uygun aletlerler uzaklaştırılır, sonrasında diş yüzeyi uygun patlarla parlatılır.

Derin temizlik ve kök yüzey tedavisi: Subgingival küretaj olarakta bilinen bu tedavide ise; diş etinin altında biriken diş taşlarını kök yüzeyinden kazınır ve yüzey düzgünleştirilerek tekrar plak birikiminin azaltılması hedeflenir.

Kimler mutlaka yaptırmalı?

Eğer ağzınızda periodontal hastalık belirtileri varsa mutlaka diş taşı temizliği ve gerekli ise kök yüzey tedavisi önerilir. Bu prosedürler diş taşının yıkıcı etkisini durdurmaya yardımcı olur.

Kronik periodontal hastalıklar, plaktaki bakteriler diş etlerinin çekilmesine neden olduğunda ortaya çıkar. Bu durum sonucu diş ve diş etleri arasında derin cepler oluşur ve ceplerin rutin diş fırçalama ile temizlenmesi mümkün değildir. Diş ipi kullanımı bu ceplerin temizliğine fayda sağlasa da ihmal edildiğinde diş eti hastalığı gelişir.

2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 35-44 yaş arasındaki bireylerin %43ünde ve 60 yaş üstü bireylerin %90’ında periodontal hastalığa bağlı 3mm ve daha fazla marjinal kemik kaybı gözlemlenmiştir. Periodontal hastalık için risk faktörleri genellikle şunlardır:

  • Stres
  • Diyabet
  • Ailede diş eti hastalığı öyküsü
  • Sigara ve tütün kullanımı
  • Hamilelik
  • Hormonal değişiklikler
  • Hatalı diş dolgu ve protezlerin varlığı
  • Kötü ağız hijyeni

Diş taşı temizliği nasıl yapılır?

Bu prosedür tedavi edici bir uygulamadır ve sadece klinikte bir hekim tarafından özel aletler vasıtası ile gerçekleştirilebilir. Evde diş taşı temizliği için önerilen bitkisel yöntemler ile tartar birikimi azaltılabilir ve önlenebilir. Ancak bu yöntemler mevcut diş taşlarını temizlemez ve tedavi sağlamaz.

Bu prosedür esnasında diş hekimi; kavitron adı verilen ve ultrasonik titreşimler yayan bir cihaz kullanır ve tedavi esnasında şu adımlar gerçekleşir:

  • Kavitronun uç kısmındaki ince metal uç diş taşına temas ettiğinde, titreşimlerle tartarı parçalar.
  • Cihazdan gelen su spreyi ise parçalanan tartarı temizler ve cep içerisindeki bakteri plağını çıkartır.
  • Diş hekimi sonrasında küçük tartar parçalarını çıkarmak için kretuar adı verilen manuel bir kazıyıcı kullanır.
  • Diş taşları temizlendikten sonra diş yüzeyi profilaksi patları sürülür ve cila lastiği ile parlatılır.

Airflow diş temizleme uygulaması, profilaksi patlarına göre çok daha etkili ve başarılı bir temizlik sağlar.

Diş taşı birikiminin lokalizasyonuna göre bu işlem sonrasında hekiminiz kök yüzey düzeltmesi için randevu verebilir. Bu randevuda periodontal veya gracey küreti olarak adlandırılan el aletleri ile kök yüzeylerinin pürüzsüzleştirilmesi sağlanır. Bu işlem sonucu diş taşlarının diş yüzeyine yapışması zorlaşır ve iyileşme sağlanır.

Eğer diş eti hastalığı ileri seviyede ise, iyileşmeyi hızlandırmak için diş hekiminiz lazerle bölgeyi dezenfekte edebilir ve temizlik sonrası subgingival ilaç uygulayarak antibiyotik kullanmanızı önerebilir.

Diş taşı temizliği ne kadar sürer?

Tedavi süresi; diş taşının lokalizasyonuna, miktarına ve mevcut diş eti hastalığının derecesine göre değişir. Rutin olarak yapılan yüzeysel diş taşı temizliği sıklıkla tek seansta ve ortalama 30-40dk süre içerisinde tamamlanabilir. Derin diş taşı temizliğinde ise lokal anestezi sıklıkla uygulanır ve periodontal hastalığın ciddiyetine her seansta ağzın tek bölgesindeki dişlerin temizliği yapılır. Seans araları genellikle 5-7 gün arasındadır.

Tedavinin yararları nelerdir?

Kronik periodontal hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde detertraj ve polisaj işlemi altın bir standart olarak kabul edilir. Pek çok bilimsel makale yanında 2018 yılında yapılan bu araştırmada rutin tartar temizliğinin diş eti iltihabının oluşumunu ve zamanla periodontitise doğru ilerleme hızını azaltabileceği belirlenmiştir.

Tedavi ile ilgili riskler neler?

Diş taşı temizliği nadir olarak işlemden sonra hafif ağrı ve diş hassasiyetine neden olur. Genel sağlığı etkileyebilecek riskler minimumdur. Endokardit ve kalp kapakçığı ameliyatı geçirmiş kişilerin işlemden önce antibiyotik kullanması gerekebilir. antibiyotik kullanımı bu hastalarda bakteriyel enfeksiyon riskini azaltır.

İşlemden sonra ne beklemelisiniz?

Diş taşı temizliği sonrası sıcak ve soğuğa karşı diş hassasiyeti, sızlama, diş eti kanaması ve dişler arasında boşluk hissetmeniz oldukça normaldir. Hassasiyet ve kanama bir kaç gün içerisinde geçer ve oluşan boşluğa diliniz aynı sürede alışır. Daha konforlu bir iyileşme dönemi için işlemden sonra şu talimatlara uymanız yararlı olur:

  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler tüketmekten kaçının
  • Yumuşak ve yapışkan olmayan gıdalar tüketin
  • Diş etlerinizde kanama olsa bile dişlerinizi mutlaka günde iki defa ikişer dakika boyunca fırçalayın
  • Antimikrobiyal ağız çalkalama suyu kullanın
  • İşlemden hemen sonrasında su içebilirsiniz ancak kanama devam ediyorsa yemek yemek için 20 dakika kadar bekleyin.

Sonuç olarak diş taşı temizliği ve kök düzeltme işlemi, periodontal hastalıklardan korunmak için uygulanan rutin bir prosedürdür ve çoğunlukla ağrısızdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir