Çene kemiğini kaplayan sert ve pembe bir doku olan diş etlerinin sağlıklı olması, tam bir ağız sağlığı için oldukça önemli.Diş etleri kalın, lifli ve damarlarla dolu bir yapıdır ve bu hassas yapı zaman zaman şişebilir ya da ağrıyabilir. Şişme sorunu daha çok dişle diş etinin birleştiği sınırda görülür, renk pembeden kırmızıya dönmüştür.
Doğru ağız ve diş bakımıyla önlenebilen bu sorun için bitkisel tedavilerden destek alınabilir ancak kapsamlı bir tedavi için tıbbi yöntemler tercih edilmelidir. Peki diş etlerinde şişme ve ağrı sorunu neden olur ve bu sorun karşısında ne yapmak gerekir?
Diş eti şişmesine genelde tahriş, hassasiyet veya ağrı da eşlik eder. Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken şikayetleriniz artabilir, hatta kanama olabilir. Diş eti şişmesinin en yaygın nedeni diş eti iltihabıdır ve pek çok insan başlangıç döneminde belirtiler hafif olduğu için diş etlerindeki enfeksiyonu fark etmez. Ancak yayılma ihtimali yüksek ve daha ciddi sorunlar için risk anlamına gelen diş eti iltihabı acil olarak tıbbi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken bir sorundur.
Sertleşmiş plak yani diş taşları diğer yaygın diş eti ağrısı nedenlerinden biridir ve yine önlenmesi için ağız hijyeni güçlü olmalıdır.
Kısaca diş eti şişmesi ve ağrısı nedenlerine göz atmak gerekirse, olası nedenler;
- Diş eti enfeksiyonları
- Diş plağı veya diş tartarı
- Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişimler
- Yetersiz beslenme ve B, C vitaminleri eksikliği
- Mantar ve virüs enfeksiyonları
şeklindedir.
Diş eti şişmesi ve ağrısına neden olan sorunların önlenmesi için;
- Uygun süre ve teknikle günlük diş bakımı yapılmalı,
- Sağlıklı yiyecekler yenmeli, gerekirse C vitamini takviyesi alınmalı,
- Yalnızca dişleri fırçalamakla yetinilmemeli ve diş ipi de kullanılmalı,
- En az 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmeli,
- Varsa sigara ve alkol alışkanlığına son verilmeli,
- Ağız kuruluğu sorununuz varsa, hekiminizin önerdiği gargaralar kullanılmalı,
- Kendi dişlerine uygun diş bakım ürünleri tercih edilmeli ve bu konuda hekim tavsiyesi alınmalıdır.
Diş hekiminize erişim sağlama imkanınız yoksa ve diş eti şişmesi ya da ağrısı yaşıyorsanız, soğuk kompres uygulamasıyla şikayetlerinizi azaltabilirsiniz. Diş eti şişmesi kendi başına bir hastalık olmamakla birlikte önemli sorunların bir habercisi olduğundan vakit kaybetmeden diş hekimine danışılmalıdır.
İki haftayı geçen diş eti şişkinliği ve ağrısı için diş hekimleri tıbbi tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Belirtilerin ne zaman görülmeye başladığı ve ne sıklıkta ortaya çıktığına dair yapılan görüşmeden sonra hekiminiz sizden röntgen isteyebilir. Diş eti şişmesi olanların hamile olup olmadığı veya özel bir diyet uygulayıp uygulamadığı da bilinmelidir. Doktorunuz bu amaçla sizden kan testi isteyebilir.
Sorunlarınızın ayakta tedaviyle kontrol edilebilir düzeyde olması halinde doktorunuz plakların ortadan kalkması için uygun bir diş macunu önerebilir veya iltihaba ilişkin ilaçlar reçete edebilir. İlerlemiş ve ciddi vakalarda diş etlerine operasyon yapılması gerekebilir. Ölçeklendirme ve kök planlaması olarak bilinen diş tartarı temizliği, diş eti şişkinliğin de en sık başvurulan yöntemlerdendir
Diş taşlarının temizlenmesi haricinde başka bir prosedürün uygulanması gerektiği durumlarda, hekiminiz uygun tedavi programını oluşturarak sizi bilgilendirecektir.