Bebeğinizin ilk diş çıkartma belirtilerini farketmeniz aslında tahmin ettiğiniz kadar zor değil. Diş çıkarma sürecinin başlaması ile birlikte bebeğiniz (ve muhtemelen siz!) gündüzleri huzursuz ve gergin, geceleri ise uykusuz kalabilirsiniz. Peki bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu kaç gün sürer? Klinik hekimlerimiz; hazırlamış olduğumuz bu makalede; diş çıkarma belirtileri nelerdir, bebeklerde ve çocuklarda sırası ile hangi dişler değişir, ilk diş çıkarma ne zaman başlar, kaç gün sürer resimli tablo üzerinden açıklıyor.
Bebeğinizin dünyaya gelmesinin ardından, yaşamının ilk dönüm noktalarından birisi hiç şüphesiz ilk dişinin çıktığı dönemdir. Süt dişleri, bebek henüz doğmadan anne karnında oluşmaya başlar.
Bebeklerde ilk diş çıkarma
Bazı bebekler ağzında ilk süt dişleri ile birlikte doğarken, bazı bebekler erken diş çıkarma belirtilerini 4ncü aylardan itibaren göstermeye başlar. Fakat pek çok bebek; ilk dişlerini 6-7 aylıkken çıkarmaya başlar.
Bebeklerde diş çıkarma tablosunun başlaması onikinci aya kadar sarkabilir. Bebeğinizin dişlerini erken yada geç çıkarmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Tıpkı her bebek nasıl farklı zamanlarda konuşuyor, apalıyor yada yürüyorsa, diş çıkarma süreci de her bebekte farklı olabilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Her bebekte aynı belirtilerin görüleceğine dair bir kural yoktur ve bebekten bebeğe değişir. Ancak sıklıkla bebeklerde görülen diş çıkarma belirtileri şunlardır:
- Dişin geldiği bölgedeki diş eti kırmızı ve ağrılıdır.
- Yanağın bir tarafında kızarıklık olabilir.
- Tükürük akıntısı normal zamanlara göre artabilir
- Gerginlik ve huzursuzluk gösterebilir
- Olağandan daha sinirli olabilir
- Uyku problemi
- İştah kaybı
- Sert cisimleri ısırma ve çiğneme isteği
İshal, burun akıntısı, yüksek ateş sıklıkla ebeveynler tarafından diş çıkarma ile ilişkilendirilir. Ancak bunların, diş çıkarma belirtileri ile ilişkili olduğuna dair hiç bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
Diş çıkarma dönemlerinde tükürük salgısının artması bağırsak etkinliğinin ve hareketlerinin artmasına da neden olabilir. Bu hareket artışından kaynaklı 2-3 gün bebeğinizde ishal gelişebilir. Daha uzun süreli ishal başka rahatsızlıkların belirtisi olabilir.
Bazı bebekler diş çıkarma süreci boyunca hiç bir acı hissetmezken, bazıları ise dişlerin çıkma hızına bağlı olarak bir kaç hafta biraz acı ve hassasiyet gösterebilir. Genel olarak; diş çıkarma döneminde, babaannelerimizin bahsetmiş olduğu gibi ishal, ateş, isilik gibi semptomlar normal değildir. Bebekler diş çıkarma dönemlerinde daha hassas olurlar ve kolayca hasta olabilirler. Yüksek ateş ve ishal gibi semptomlar diğer başka pek çok problemin göstergesi olabilir.
Bebeğiniz diş çıkarma döneminde ateşlenirse takip yapılmalıdır. 38-38,5 dereceden yüksek ateş, diş çıkarma dönemine denk gelmiş olan başka hastalıkların belirtisi olabilir ve çocuk doktorunuza haber vermeniz tavsiye edilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası
Yukarıdaki resimde bebeklerde diş çıkarma sırası resimli olarak ta gösterilmiştir. Bu resmi inceleyerek dişlerin isimlerini ve yerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Bebeklerde diş çıkarma sırasında ilk olarak alt ön keser dişler belirir. Genellikle aynı dişin sağ veya sol taraftaki eşide aynı anda belirir. İlk dişin çıkma zamanı onikinci aya kadar gecikebilir.
Çocuğunuzun ilk dişinin biraz geç çıkması durumunda diğer dişlerinin de geç çıkacağını unutmayın. Ancak endişelenmenizi gerektiren bir durum yok.
Alt ön keser dişlerden yaklaşık 2 ay sonra üst ön keser dişler belirmeye başlar. Bebeğiniz 9-10 aylık olduğunda üst yan keser dişleri ve arkasından alt yan keser dişlerin diş etini beyazlattığını fark edebilirsiniz.
Bebeğiniz artık ilk yaşına girdiğinde muhtemel ağzında ön keser dişleri yerine oturmaya başlamıştır. 13ncü aydan itibaren sırasıyla üst birinci azı dişi ve alt birinci azı dişleri belirmeye başlar. Azı dişinin yerine oturması her bebekte değişken olmakla birlikte 3-4 ay kadar sürebilir.
Bebeğinizin onaltıncı ayından itibaren, üst ve alt köpek dişleri çıkmaya başlayacaktır. Bebeğiniz 2 yaşına girdiğinde ise süt dişlerinden en arkadaki olan ikinci süt azı dişler çıkmaya başlayacaktır.
Diş çıkarma süreleri bebekten bebeğe değişir. Eğer bebeğinizin diş çıkarma süreleri aşağıda göstermiş olduğumuz diş çıkarma tablosundan yada diş çıkarma sırasını gösterdiğimiz resimden daha uzun sürmüş ise bebeğinizle birlikte diş hekiminizi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Aya ve yaşa göre diş çıkarma dönemleri
4,5,6,7,8,9 ve 10aylık bebekler: Bu dönemde ilk olarak alt iki ön keser dişler belirti göstermeye ve çıkmaya başlar.
11,12 ve 13 aylık bebekler: Alt ön keserlerin arkasında üst ön keser dişler ve devamında üst ve alt yan keser dişler belirti göstermeye başlar.
14,15 ve 16 aylık bebekler: Eğer alt ve üst ön keser dişler çıkmışsa köpek dişlerinden önce birinci azı dişin çıkmasını beklemelisiniz.
17,18,19,20,21 ve 22 aylık bebekler: Bu dönemde genellikle köpek dişleri çıkarma belirtileri göstermeye başlar. Bebeğiniz 23 aylık olduğunda ise genellikle ikinci süt azı dişler hariç diğer dişler sürmesini tamamlamıştır ve bebeğinizin 8 adet dişi vardır.
23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 aylık bebekler: Bu dönemde bebeğinizin ilk dişi çıkarma dönemine kıyasala başında veya sonunda tüm süt dişleri tamamlanır.
Aşağıdaki bebeklerde diş çıkarma tablosunda, çocuğunuzun diş çıkarma sırası ve düşme zamanları tablo şeklinde gösterilmiştir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu
Üst Diş Çıkarma Tablosu | Diş Sürme Zamanı | Diş Düşme Zamanı |
---|---|---|
Ön keser diş | 8-12 ay | 6 – 7 yaş |
Yan keser diş | 9-13 ay | 7 – 8 yaş |
Köpek dişi | 16 – 22 ay | 10 – 12 yaş |
Birinci molar (azı) diş | 13 – 19 ay | 9 – 11 yaş |
İkinci molar (azı) diş | 25 – 33 ay | 10 – 12 yaş |
Alt Diş Çıkarma Tablosu | ||
Ön keser diş | 6 – 10 ay | 6 – 7 yaş |
Yan keser diş | 10 – 16 ay | 7 – 8 yaş |
Köpek dişi | 17 – 23 ay | 9 – 12 yaş |
Birinci molar (azı) diş | 14 – 18 ay | 9 – 11 yaş |
İkinci molar (azı) diş | 23 – 31 ay | 10 – 12 yaş |
Diş çıkarma belirtilerini nasıl hafifletebilirsiniz?
Bebeğiniz ilk dişlerini çıkarmaya başladığı andan itibaren huzursuzluk gösterebilir ve diş etlerinde ağrı ve hassasiyet oluşabilir.
Bebeğinizin diş etlerine temiz parmağınız, soğuk bir kaşık yada soğuk nemli bir bezle masaj yapmanız diş etlerindeki ağrı ve hassasiyeti azaltmaya yardımcı olabilir.
Bebek marketlerinde bulabileceğiniz meyve emziklerinin içerisine meyve yada meyve suyu koyarak buzlukta donmasını sağlayın.
Soğuk olan bu emziği çiğneyen bebeğin diş etleri, soğuğun anestezik etkisi nedeniyle uyuşur ve ağrıyı gidermeye yardımcı olur.
Bebeğiniz için diş eti kaşıyıcıları kullanırken, satın aldığınız ürünün zararlı içerik içermediğinden emin olun ve plastik gibi kırılabilecek nesneler kullanmaktan kaçının.
Bebeklerde diş çıkarma kaç gün ve ne kadar sürer?
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, dişin ağız içerisinden ilk görünmeye başladığı andan 4-7 gün öncesinden itibaren görülmeye başlayabilir. Diş ağız içerisinde göründüğü andan itibaren bebeğinizde bu belirtiler kaybolur ve zamanla bebeğinizin rahatsızlıkları kaybolur. Diş çıkarma sürecinin tamamlanması bebekten bebeğe değişir. Tüm süt dişlerinin ağızda yerlerini alması 3 yaşına kadar devam eder.
Süreç ile ilgili diğer bilgiler
- Genel olarak, bebekler 7 aylık olduğunda öncelikle alt iki kesici dişler, sonrasında üst ön keser diş olmak üzere öndeki 4 diş diş etinden patlayarak çıkmaya başlar.
- Kız çocukları, erkek çocuklara nazaran daha erken diş çıkarırlar.
- Alt dişler, aynı sıradaki üst dişlerden genellikle önce patlar.
- Dişler genellikle sağdaki ve soldaki olmak üzere çifter çifter patlayarak çıkarlar.
- Süt dişleri, daimi yetişkin dişlerine göre genellikle daha beyaz ve daha küçüktürler.
- Çocuğunuz üç yaşına geldiğinde genel olarak tüm süt dişleri ağızda olmalıdır.
Bebeklerde diş çıkarma tablosu süt dişler için ortalama 4 yaşında tamamlanır. Çocuklar dört yaşına geldikten sonra, çene ve yüz kemikleri büyümeye başlar. Bu büyüme ve genişlemenin neticesinde süt dişleri arasında boşluklar meydana gelir.
Ortaya çıkan bu seyrek diş görüntüsü nedeniyle, çocuğunuzun dişlerinin seyrek olacağı korkusuna kapılmanıza gerek yoktur. Meydana gelen bu boşluklar, alttan gelecek olan daimi dişlerin yerlerine oturabilmesi için gerekli olan mesafeyi sağlayan mükemmel bir doğal süreçtir.
Çocuğunuz 6 yaşına geldiği andan itibaren, daimi dişler sürmeye başlar ve bu süreçte 12 yaşına kadar devam eder.
Çocuğunuz 6 ile 12 yaşları arasında iken, ağzında hem süt dişleri hem daimi dişler bulunur.
12 yaşından sonra ise çocuğunuzun ağzında artık tüm süt dişleri değişmiş ve daimi dişler yerini almıştır.
Diş çıkarma jeli veya tableti kullanımı güvenli mi?
Hayır! Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi; benzokain içerikli ürünlerin 2 yaşından küçük çocuklar için kullanılmasını uygun bulmuyor.
2 yaşından büyük çocuklar için ise sadece doktor kontrolünde ve içeriğindeki uyarıların dikkate alınarak kullanılmasını öneriyor.
Bu tür ürünler ciddi riskler taşımakla beraber, diş çıkarma belirtileri üzerinde ya hiç etki göstermiyor, yada çok az etki gösteriyor.
Benzokain nadirde olsa, bazen ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olan; kan ile taşınan oksijen miktarının düştüğü methemoglobinemi ile ilişkilendirilmiştir.
Ebeveynler; tüm uyarılara rağmen bu ürünlerden kullandıktan sonra, çocuklarına nöbet, uyuşukluk, soluma zorluğu, aşırı uykululuk, cildin kızarması, kabızlık, idrar yapma zorluğu, kas zayıflığı gibi belirtiler görürlerse derhal tıbbi yardım almalıdırlar.
Bebekler diş çıkarırken belirtilerinin nasıl azaltılabileceği hakkında herhangi bir sorunuz varsa, çocuk doktorunuzla yada diş hekiminiz ile konuşun.
Sizcede bebeklerde diş çıkarma belirtileri ve sırası, resimli ve tablolu olarak çok daha kolay anlaşılıyor mu?
Sizin bebeğinizin de diş çıkarma tablosu umarız sizin için rahat ve konforlu bir şekilde seyreder.
Soru ve Cevap
Bebeğinizin dişi ağızda görünmeye başladığı andan itibaren yani patlayınca huzursuzluğu ortadan kaybolur. Bu süreç bazı bebeklerde dişin patlamasından 1 hafta öncesinden itibaren görülmeye başlayabilir.
Genellikle dişler belirtilen sıra ile çıkar ancak bazen bir sonraki sırada gelmesi gereken dişler daha önce gelebilir.
Umarım hazırlamış olduğumuz makale bebekler diş çıkarma dönemlerinde sırasıyla görülen belirtileri ve sürme zamanları tablosunu size detaylı olarak açıklayabilmiştir.