Çocuklarda ve Bebeklerde Diş Fırçalama Nasıl Yapılır Teknikleri Nedir?

Diş fırçalamak çoğumuzun her gün yinelediği ancak hiçbir zaman kendisine doğru yapıp yapmadığını sormadığı bir bakım rutinidir. Aslında basit gibi görünen bu işlemin doğru sıklık ve teknikle yapılması, yalnızca ağız değil genel vücut sağlığı için de benzersiz bir önem taşır.

Bugüne kadar dişlerinizi hiç tam olarak temizlemediğinizi bile öğrenebilir ve şaşırabilirsiniz. Bu rehberimizde sizlere doğru diş fırçalamak için gereken tüm bilgileri açıklıyoruz.

Diş Fırçalama Çizelgesi

diş fırçalama çizelgesi

Çoğumuz günde yalnızca bir kere diş fırçalasa da bu sıklık yeterli değildir. Diş yüzeyinin bakteri ve plak oluşumlarından korunması için dişlerin gün içinde en az 2 defa doğru teknikle fırçalanması gerekir.

Gerekli görülmesi halinde ve imkan varsa günde 3 – 4 kere diş fırçalamasında sakınca görülmez.

Dişleri öğünler düşünüldüğünde kahvaltı sonrası, öğle yemeği sonrası ve gece yatmadan önce fırçalamak uygun görünmektedir. Ancak özellikle uyku öncesinde diş fırçalamanın öneminin altı çizilmelidir.

Uyku esnasında ağız içindeki bakterilerden korunmak için yeterince tükürük salgılanmaz, bu nedenle gece boyu dişleri korumak için uyku öncesi diş fırçalamak tek çözüm olmaktadır.

Dişlerinizi fırçalamak için yemeklerden hemen sonraki dakikaların tercih edilmemesi gerektiğini bilmek, sizi şaşırtabilecek bir diğer bilgidir. Özellikle asitli ve şekerli gıdalar tükettikten sonra diş minesi zayıflamış olacağından dişleri hemen yemek sonrası fırçalamak hassaslaşmış olan diş minesine zarar verebilir.

Yemekten hemen sonra ağzınızı tuzlu veya normal su ile durulayıp, 30 ila 60 dakika sonra dişlerinizi fırçalamanız önerilir.

Uzmanlar tarafından önerilen ideal diş fırçalama süresi 3 dakikadır ve genelde bu süre dişleri iyi bir şekilde temizlemek için yeterlidir. Süreyi uzatmanın daha iyi bir diş bakımı sağlayacağı fikri yanlıştır, aksine 3 dakikayı geçen fırçalamayla diş eti gibi yumuşak dokulara zarar verilebilir.

3 dakika boyunca dişlerinizi nasıl fırçaladığınıza odaklanmanız çok önemlidir ve dişler doğru şekilde fırçalanmadığında bu rutinin uzaması gerekecektir. Eğer dişlerinizi doğru teknikle fırçaladığınızdan emin olmakta zorlanıyorsanız manuel diş fırçalarından daha etkili ürünler olan elektrikli diş fırçalarından edinebilirsiniz. Ayrıca etkin fırçalama yapıp yapmadığınızı çürük kontrol solüsyonları ile anlayabilirsiniz.

Doğru Diş Fırçalama Teknikleri

Tam olarak sizin ağız içinize göre dizayn edilmiş, ideal boyut ve yumuşaklıkta bir fırça edinerek işe başlayabilirsiniz.

Diş macununu diş fırçasına uygularken televizyon reklamlarında gördüğünüz gibi fırçanın tüm başını kaplamaya gerek yoktur, bezelye boyutunda diş macunu sürmek 3 yaşın üstündeki herkes için yeterlidir.

Fırçanız ve siz hazırsanız adım adım doğru diş fırçalama basamaklarına gelelim:

  1. Fırçayı 45 derece eğin: Dişleri fırçalarken dişlerin arasına ve diğer küçük boşluklara erişebilmek için fırçanızı elinizde 45 derecelik açıyla tutun. İyi temizlenmeyen boşluklarda apse veya plak oluşabileceğini unutmamak gerekir.
  2. Dairesel hareketlerle nazik fırçalama: Dişleri fırçalamak için çoğumuz ileri ve geri yönünde hareketleri tercih ederiz. Oysa hem daha etkili hem de daha az zarar veren bir yöntem olarak dairesel hareketler tercih edilmelidir. Fırçalama esnasında baskı ve sert hareketlere gerek yoktur. Hafif bir basınç yeterli olmakta, aksi halde diş etlerinde kanamalar ve tahrişler meydana gelmektedir. Elektrikli diş fırçalarının basınç sensörlü olanlarını tercih ederek doğru basıncı bulabilirsiniz.
  3. Dişin her yüzeyini fırçalama: Hangi dişin önce fırçalandığı önemli değildir, ancak her seferinde aynı noktadan başlamak bazı yüzeyleri atlamanıza neden olabilir.
  4. Tükürün ama çalkalamayın: Dişleri fırçaladıktan hemen sonra gargara veya daha yaygın şekilde gördüğümüz üzere suyla ağzı çalkalamak, diş macunlarındaki bileşenlerin seyrelmesine neden olur. Bu nedenle macunu lavaboya tükürmeli ama su kullanmamalısınız. Gargara kullanmak içinse fırçalamadan sonra bir süre beklemelisiniz. Ağız sularını daha ziyade diş fırçalamanın mümkün olmadığı zamanlarda tercih edebilirsiniz.
  5. Diş ipi desteği: Dişlerinizi ne kadar düzenli ve iyi fırçalarsanız fırçalayın, fırçaların sınırları bellidir ve diş aralarında iyi bir temizlik için diş ipi kullanımına alışılmalıdır.

Soru – Cevap

Çocuklarda Diş Fırçalama Nasıl Yapılmalıdır?

İşte çocuklarda diş fırçalama için mutlaka bilinmesi gereken bazı kurallar:

  • Çocukların dişleri fırçalanırken yaşa göre uygun fırça ve macun seçilmelidir. 6 yaşına kadar 1000 ppm florür içeren macunlar, sonrasında 1,350 – 1,500 ppm florür içeren macunlar uygundur.
  • Diş macunu bir mercimek kadar sürülmeli ve diş florozu adı verilen istenmeyen durumla karşılaşmamak için tükürme eğitimi verilerek mutlaka macunu yutmadığından emin olunmalıdır.
  • Tıpkı yetişkinler için geçerli olduğu gibi çocukların da biri gece yatmadan olmak üzere günde iki kere diş fırçalaması ve her bir fırçalamanın en az iki dakika sürmesi gerekir.
  • Ağzının her çeyreğinde 30 saniye geçirin ve her diş yüzeyinin iyice temizlendiğine emin olunmalıdır. Daha etkin bir temizleme için durulamaya yapılmamalı, bir süre su içilmemelidir.
  • Çocuklar bir süre sonra kendileri bağımsız olarak diş fırçalamak isteyecek ancak ilk denemelerinde uyguladığı hareketler pek doğru olmayacaktır. Bu nedenle çocukların 7 yaşına kadar aile gözetiminde dişlerini fırçalamaları önerilir.

Diş fırçalamaya motive etmek için çocuğunuza çizgi film karakteri desenleri olan ürünler veya zamanlayıcısı olan bir elektrikli diş fırçası alabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Fırçalama Ne Zaman Başlar?

Bebeklerin dişleri görünür şekilde ortaya çıkar çıkmaz, diş fırçalamaya başlanmalıdır.

İlk dişler çıkmadan önce silikon parmak fırçalarıyla fırçalamaya başlanabilir, böylece önceden bu hisse alışkanlık kazandırılabilir.

Çok küçük başlı ve ultra yumuşak kıllı, yaşa uygun bir fırça seçildiğinden emin olunmalıdır. 3 yaşına kadar yalnızca pirinç tanesi kadar ve florür içeren diş macunu kullanılmalıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir