Biberon çürüğü; özellikle geceleri beslenmeye alıştırılmış bebeklerde ortaya çıkan ve genellikle üst ön süt dişleri etkileyen bakteriyel bir hastalıktır. Klinik hekimlerimizin hazırlamış olduğu bu makalede günümüz bebeklerinde oldukça sık görülen biberon çürüğü nedir, tedavisi nasıl yapılır, gelişimini önleyebilecek tavsiyeler nelerdir açıklıyoruz.
Biberon çürüğü nedir?
Biberon çürüğü, uzun süreli biberon kullanımından dolayı bebekler ve küçük çocukların süt dişlerinde aşınma ve lekelenmelere sebep olan önemli bir problemdir.
Şeker bazlı sıvıların, süt ve takviyeler gibi içeceklerin, bebeklerin dişlerinde uzun bir süre kalmasından dolayı ortaya çıkan bu sorun ayrıca, bebeklerin dişlerinin erken dönemde çekilmesine bile yol açabilir. Bakteriler, yüksek oranda bu gibi ortamlar üzerinde gelişir ve dişlere saldırmaya başlayan asitler meydana getirir. Biberon çürüğü sorunundan en çok etkilenen alan, genel olarak ön iki süt dişi olsa da herhangi bir diş de bu sorundan etkilenebilir. Süt dişleri, bebeklerin büyümesi ile beraber gelişmesi için son derece önemlidir ve yetişkin dişlerin sağlığıyla doğrudan ilişkilidir. Sağlıksız olan süt dişleri aşağıdaki sorunlara yol açabilir:
- Kötü yemek alışkanlıkları,
- Konuşma problemleri,
- Çapraşık dişlerin oluşması,
- Yetişkin dişlerin hasar görmesi.
Biberon çürüğü nedeniyle hasar gören süt dişleri, yetişkin dişlerin çapraşık hale gelme olasılığı büyük ölçüde artar ve ileri dönemlerde sıkıntılı ortodontik tedavilere ihtiyaç doğar.
Ayrıca süt dişleri, diğer kalıcı dişlere oranla çok daha kolay çürür. Bebeklerde diş çürüğü tedavi edilmediği takdirde, ilerleyen dönemlerde bebeklerin, çene ve ağız yapılarında ciddi oranda bozulmalar ortaya çıkabilir. Bu sebeple son emzirme eylemini ya da bebeği biberon ile beslemeyi, bebek uykuya dalmadan önce yapmak en iyi yol olacaktır. Bununla birlikte dişleri henüz çıkmayan bebeklerin, ağız içi ve dişleri olan çocukların ise 3 ile 4 yaşlarına kadar dişlerinin her gün macunsuz olarak temizlenmesi şarttır. Diş macunu kullanımına ise tükürme alışkanlığı kazanıldıktan sonra uygun bir macun seçilerek başlanılabilir.
Yapılan bu araştırmada doğum öncesi kalsiyum ve D vitamini eksikliklerinin mine kusurlarına yol açarak dişleri çürüğe karşı savunmasız hale getirdiği ve biberon çürüğü görülme insidansını artırdığı rapor edilmiştir.
Biberon Çürüğü Belirtileri
Biberon çürüğünün belirtileri şunlar olabilir:
- Dişlerde lekeler veya renk değişiklikleri
- Dişlerde hassasiyet ve ağrı
- Diş minesinin incelmesi veya kaybı
Tedavi edililir mi?
Bebeklerde biberon çürüğü tedavisinde izlenen yöntem çürüklerin yaygınlığına ve boyutuna bağlı olarak değişir. Erken dönemde teşhis edilen çürükler basit dolgu prosedürleri ile tedavi edilirken, geç kalınmış ve bakterilerin kök kanallarına yayılarak enfeksiyona neden olduğu olgularda ise kök kanal tedavisi uygulanması gerekebilir.
Bu sebeple ailelerin, çocuklarının diş kontrollerini hiçbir şekilde aksatmamaları ve gereken özeni göstermeleri önerilmektedir. Tedavi, genel olarak klinik koltuğunda, anne ya da babanın kucağında yapılacaktır. Bununla beraber çürüklerin şiddetine bağlı olacak şekilde bazı durumlarda çocukların uyutulması da söz konusu olabilir. İlk etapta bu çürükler, dolgu ile hızlı bir şekilde kontrol altına alınabilirken, aşırı düzeyde ilerleyen çürüklerde ise dişlerin çekilmesi söz konusu olabilir.
Bebeklerde biberon çürüğü nasıl önlenir?
Genel olarak bebeklerde biberon çürükleri gibi sıkıntılı problemlerin ortaya çıkmasını önlemek için şu hususlara dikkat etmek gerekir:
Biberon Kullanımı İle İlgili İpuçları
- Biberon kullanımı esnasında bebeğin uykuya dalmasına izin verilmemelidir.
- Geceleri uyuyabilmesi için bebeklerin biberonuna şeker içerikli sıvılar kesinlikle konulmamalıdır.
- Biberon içeriğini suyla temizlemek için kullanın.
- Bebeğiniz uykuya dalarken biberonunu çıkarın.
- Biberon, asla emzik olarak kullanılmamalıdır.
Bebeklerin Diş Temizliği İçin Öneriler
- Her emzirmeden ya da biberon ile beslenmeden sonra bebeğin dişleri iyice temizlenmelidir.
- Yatmadan önce bebeğe mümkünse süt ya da diğer şekerli sıvılar verilmemelidir.
- Yeni dişleri çıkmaya başlayan çocuklar için bardakta sıvı verilmelidir.
- Bebeklerin ağız yapısına uygun olacak diş fırçaları seçmeye özen gösterin
Bebeklerde biberon çürüğünün tedavisi mümkündür ancak önlemek daha önemlidir.