Diş beyazlatma işlemi ile doğal rengini kaybetmiş ve sararmış dişlerinizin rengini açarak beyazlatabilirsiniz. Diş beyazlatma uygulaması özel diş kliniklerinde lazerle veya kimyasal jeller ile yapılabildiği gibi, diş hekiminiz hazırlanan profesyonel plaklar ile de evde dişleri beyazlatmak mümkün. Bu yazıda sararan dişlerin rengini açmak için uygulanan en iyi diş beyazlatma yöntemleri nelerdir, uygulama nasıl oluyor ve prosedürün fiyatları nelerdir detaylı olarak bulabilirsiniz.
Diş beyazlatma nedir?
Diş beyazlatma (bleaching) işlemi, sararmış dişlerinizin rengini açarak daha parlak ve beyaz bir gülümsemeye kavuşmanızı sağlayan güvenli bir kozmetik diş tedavisidir. Tedavide sarı dişleri beyazlatmak için kullanılan beyazlatıcı jel; dişlerin iç kısımlarına kadar işlemiş olan renkli pigmentleri parçalayarak uzaklaştırır. Bu sayede dişler dişler daha açık renkli ve beyaz görünür.
Diş beyazlatma sistemleri nasıl çalışır?
Dişleriniz doğuştan sarı renkli olabilir yada sigara, kahve, çay ve hatta yaşla birlikte beyazlığını kaybedebilir. Renklenmenin nedeni farklı olsada, uygulama temel olarak şu şekilde çalışır:
Bütün diş beyazlatma yöntemlerinde oksijenli suyun yapı taşı olan hidrojen ve karbamid peroksit içerikli ağartıcı jeller kullanılmaktadır. Bu oksidan ajanlar, aktive olduktan sonra dişin iç kısımlarına nüfuz eder. Lekeler ile temas ettiğinde ise renklenmeye neden olan yapısal bağlarını kırar. Kimyasal yapısı bozulan lekelenme artık renksiz bir hal alır ve dişler daha beyaz renkli görünür.
Kimler için uygun?
- İşlem, 18 yaş altı bireyler için önerilmemektedir.
- Dişler üzerinde eski dolgu, kırık, çatlak gibi yüzey bozukluklarına neden olan problemler olmamalıdır.
- Eğer hamileyseniz ya da emziriyorsanız; bu dönemlerde tedavinin güvenliğine yönelik yeterli bilimsel çalışma yoktur. İşlemi ertelemeniz uygun olur.
- Ağzınızda diş kaplama, dolgu, köprü gibi restorasyonlar var ise bleaching işleminden etkilenmeyeceğini unutmayın.
Yöntemler
Sararan dişlerinizi beyazlatmak için ev tipi, ofis tipi ve kombine olmak üzere tercih edebileceğiniz üç farklı profesyonel diş beyazlatma yöntemi vardır.
Ev tipi beyazlatma
- Ev tipi plakla diş beyazlatma yönteminde hekiminiz; size bir kalıp hazırlar ve beyazlatma seti verir.
- Kullanıcı setin içeriğinde bulunan beyazlatıcı jeli, bu kalıplar içerisine doldurur.
- Plaklar hekiminizin önereceği şekilde günlük ortalama 4-8 saat arası takılmalıdır.
- Ev tipi jellerin içeriğindeki ağartıcı miktarı, klinikte uygulanan yöntemlerden daha düşük ve daha az etkilidir.
- Dişlerin renginin açılması ve istenile sonuca ulaşılması bir kaç haftayı bulabilmektedir.
- Tercih edilen beyazlatma kitine ve plak sayısına bağlı olarak daha ekonomiktir.
Ofis tipi beyazlatma
- Ofis tipi beyazlatmada kullanılan ağartıcı jel, kimyasal olarak veya lazer (mavi ışıkla) aktive olur. Jelin içeriğindeki etken madde konsantrasyonu, ev tipi sistemlerden daha yüksektir.
- İşlem tamamen klinikte ve diş hekimi gözetiminde gerçekleştiği için daha güvenlidir.
- Tedaviden önce diş hekimi, koruyucu önlemler alır. Dişlerin kök ve boyun yüzeyleri ile dudak ve yanağın ağartıcı jel ile temasını önler.
- İstenilen sonuca ulaşmak için 15 er dakikalık 2 veya 3 seans yeterlidir. 1 günde dişlerin renginin açılmasını sağlar.
- Genellikle evde uygulanan yöntemlere göre daha pahalıdır.
Devital beyazlatma
Kanal içi devital beyazlatma; Intrakoronal bleaching olarakta adlandırılmaktadır. Kanal tedavisi sonrası canlılığını yitirmiş olan ölü dişlerin rengini açmak için uygulanan etkili bir prosedürdür. Ağartma maddesi olarak sıklıkla sodyum perborat içerikli beyazlatma ajanları ve oksijenli su yani hidrojen peroksit kullanılmaktadır. Tedavinin amacı; dişteki renk değişikliğini gidermek ve diş kuronunun saydamlık derecesini artırmaktır.
Bu yöntem; diğer beyazlatma teknikleri ile birlikte veya ayrı olarak uygulanabilmektedir. Ortalama 2-3 seans yapılan bu uygulamada fiyatlandırma seans başı yapılmaktadır.
Prosedür
Diş beyazlatma işlemi nasıl yapılır?
Ofis tipi beyazlatmada; kimyasal veya ışık kaynağı ile aktive olan beyazlatıcı jeller kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda, hedeflenen beyazlığa ulaşmak için ışık kaynaklarının kullanımının zorunlu olmadığı bildirilmiştir.
Klinikte diş beyazlatma işlemi ortalama 45 – 50dk arasında sürer. Prosedür genellikle 15 dakikalık iki veya üç seans şeklinde uygulanır. Tedavi öncesi fotoğraflama kaydının yapılması beyazlama miktarını işlem sonrası ölçmeyi sağlar. Klinikte diş beyazlatma işlemi yapım aşamaları şu şekildedir:
Uygunluk muayenesi ve renk tespiti
Endodontist dişte varsa çürükleri temizler ve dişin merkezine doğru ilerleyerek pulpa odasına ulaşır. Sonrasında özel aletler kullanarak diş sinirlerini alır ve enfekte olmuş pulpa dokusunu dikkatli bir şekilde çıkartır.
Güvenlik önlemlerinin alınması
Diş hekimi ağız açıklığını sağlamak, dudak ve yanakları işlem bölgesinden uzak tutmak için plastik bir ayrıcı yerleştirir. Lazerin ve beyazlatıcı jelin yumuşak dokular ile temasını önlemek için diş eti üzerine rezin bir koruyucu uygulanır. Tedavi ekibi ve hasta için koruyucu gözlükler takılır.
Beyazlatıcı jelin dişler üzerine sürülmesi
Yanak ve dudak koruması sağlandıktan sonra diş hekimi beyazlatma jelini dişler üzerine sürer. Sonrasında 15-20 dakika jelin etki göstermesi beklenir. Seans sonrası ağartıcı jel temizlenir. İstenilen beyazlığın derecesine göre bu işlem iki veya üç set olarak tekrarlanır.
Florür ve hassasiyet giderici uygulanması
İşlem sonrası diş yüzeyindeki jeller temizlenir ve koruyucu önlemler kaldırılır. Hasta ile birlikte diş beyazlatma işlemi öncesi fotoğraf kaydı ile sonrası karşılaştırılır. En son olarak dişlerdeki hassasiyeti azaltmak için florid ve hassasiyet giderici ajanlar uygulanır..
Diş beyazlatma işlemi ne kadar sürer?
Dişleri en kısa sürede beyazlatan yöntem; kimyasal veya ışıkla (lazerle) aktive olan ofis tipi beyazlatmadır. Bu uygulama 15 er dakikalık üç seans şeklinde gerçekleştirilmektedir ve toplam süre 45-60 dakika arasındadır.
Ev tipi beyazlatmada ise dişlerde beyazlık etkisi genellikle üç uygulamadan sonra gözle görülebilir hale gelir. Kullanıcı beyazlatma plaklarını hekiminin önerileri doğrultusunda günde 30 dakika- 2 saat arasında takar. Dişlerin istenilen beyazlığa ulaşması ise yaklaşık 3 hafta civarında sürer.
Diş beyazlatma işlemi için yaş sınırı var mı, kaç yaşında yapılabilir?
Diş beyazlatma işleminin ideal yaşı 18 yaş ve üstüdür. Ancak 18 yaş altındaki gençlerde diş lekelenmeleri, psikolojik rahatsızlıklara ve özgüven problemlerine neden olacak boyutta ise 14-16 yaşından sonra bleaching işlemi uygulanabilmektedir. Ayrıca 18 yaş altı bireylerde %0.1 den daha yüksek konsantrasyonda ağartıcı jel içeren ürünlerin kullanılması pek çok ülkede yasal değildir.
Beyazlatma işlemi sonrası elde edilen beyazlık ne kadar kalıcı?
Diş beyazlatma işlemi sonucu elde edilen beyazlık ne yazık ki kalıcı değildir ve genellikle 6 ay -2 yıl kadar devam eder. Bununla birlikte elde edilen beyazlığın derecesi ve kalıcılığı şu faktörlere bağlıdır:
- Dişinizin işlemden önceki doğal rengi,
- Beyazlatma jelindeki ağartıcı konsantrasyonu,
- Uygulamanın ne sıklıkla tekrar edildiği,
- Çay, kahve, sigara gibi günlük alışkanlıklarınız.
Fiyatlar
Antalya ilinde özel faaliyet gösteren diş kliniği ve hastaneler için düzenlenen rehber tarifede diş beyazlatma ücreti 3010TL olarak belirlenmiştir. Ancak Özel klinikler zaman zaman diş beyazlatma kampanyaları düzenleyebilir veya indirimler sunabilir. En doğru fiyatı almak ve tasarruf yapmak için kliniklerle görüşmeniz gerekir.
Güncel fiyatları öğrenmek için lütfen kliniğimizi arayın ve Whatsapp iletişim linkini kullanın.
2023 yılı diş beyazlatma fiyatları ne kadar?
Diş hekimleri için 2022 yılında özelde diş kliniği, hastanede ve dişçiler için TDB’nin hazırladığı rehber tarifeye göre 2023 yılı diş beyazlatma fiyatları KDV dahil şu şekilde belirlenmiştir:
Devlet hastanesinde diş beyazlatma işlemi yapılıyor mu?
Diş beyazlatma işlemi kozmetik bir prosedür olduğu için SGK işlem ücretini karşılamaz ve devlet hastanelerinde uygulanmamaktadır. Ancak bazı özel üniversite hastanelerinde beyazlatma kiti ücreti hasta tarafından karşılanmak üzere uygulanabilmektedir.
Öncesi ve Sonrası
İşlem öncesi bilmeniz gerekenler
- Diş beyazlatıcı jel içeriğinde boya bulunmamaktadır. Bütün jellerde etken madde karbamid peroksit veya hidrojen peroksittir.
- Ev tipi sistemlerde bulunan ağartıcı miktarı 4-16% arası iken, ofis tipi sistemlerde ise 25-40% arasındadır.
- Dişlerdeki beyazlama miktarı yaşa, dentin kalınlığına ve ayrıca dişin yapısına bağlı olarak her hastada farklıdır.
- Diş beyazlatma öncesi, kliniklerde diş yüzeylerindeki tartar, nikotin gibi dışsal lekelenmeleri giderilmektedir.
Diş beyazlatma işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler
Diş beyazlatma işlemi sonrası, elde edilen sonucun kalıcılığını sağlamak için bazı hususlara dikkat etmelisiniz:
- İşlem sonrası ilk 48 saat, dişlerinizin renklenmesine neden olabilecek besin ve içeceklerden kaçınmalısınız. Örneğin; çay, kahve, kırmızı şarap, kola ve meyve suyu gibi koyu renkli içeceklerden; çikolata, soslu yemekler, pancar, böğürtlen, ahududu gibi koyu renkli besinlerden uzak durmak gereklidir.
- İşlemden sonra dişlerin özellikle boyun bölgesinde sıcak ve soğuk gıdalara karşı bir miktar ağrı, hassasiyet ve sızlama olabilmektedir. Bu, beklenen bir durumdur ve genellikle 48 saat içerisinde kendiliğinden kaybolur. Operasyondan sonra florür ve potasyum nitrat içerikli hassasiyet giderici uygulaması bu etkileri azaltır.
- İşlem sonrasında bazı dişlerde beyaz lekeler oluşabilmektedir. Bu durum sıklıkla diş yapısındaki kalsifikasyon bozukluklarından kaynaklanır. Ancak takip eden bir kaç gün içerisinde bu renk farklılıkları azalır.
- Dişlerinizi günde en az iki kez, iki dakika boyunca fırçalayın ve diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Ayrıca diş macununuzun renkli olmamasına dikkat edin. Mavi, kırmızı ve turuncu renkli macunlar dişlerinizi yeniden renklendirebilmektedir.
- İşlem sonrası sigara ve alkol tüketimini sınırlamayı düşünün. Çünkü sigara, diş lekelerinin en büyük sebeplerinden biridir ve alkol de diş emayesini zayıflatır.
Riskler / Yan Etkiler
Tüm diş beyazlatma yöntemlerinin etkili olabilmesi için doğru şekilde uygulanması gerekmektedir. Beyazlatıcı şeritler, diş macunları ve diğer evde beyazlatma ürünleri genellikle güvenli olarak kabul edilmektedir. Ancak yanlış kullanıldığında diş hassasiyeti ve diş eti tahrişi gibi yan etkilere neden olabilirler. Bunun yanında beyazlatıcı jeller dişlerinizdeki dolguya veya diğer restorasyonlar zarar vermez.
Diş beyazlatma zararlı mı?
Uygun yöntemlerle ve güvenilir sınırlarda gerçekleştirilen diş beyazlatma işlemi tamamen güvenlidir ve dişlerde kalıcı hasara neden olmaz.
2013 yılında yapılan bu araştırmada, %16 ve %35 karbamid peroksit içeren beyazlatma sistemlerinin dişlere zarar vermediği, etkili ve güvenli olduğu belirtilmiştir.
Beyazlatma jelinin aşırı veya yanlış kullanımı dişlerinize zarar verebilmektedir. Ağartıcı maddeler, dişlerinizi beyazlatırken, aynı zamanda diş minesini etkiler ve diş etlerini hassaslaştırır. Beyazlatma esnasında minenin yapısal olarak su kaybeder ve minerallerinde değişiklik olabilmektedir. Ancak ideal süre ve kullanımda bu etki minimaldir. Özellikle evde beyazlatma ürünlerini kullanırken, üreticinin talimatlarına dikkatlice uymak önemlidir. Aşırı veya çok sık uygulama, bu yan etkileri artırarak ve diş minesinin aşınmasına yol açabilmektedir. Bu da da dişlerinizi çürük ve kırılmalara karşı daha savunmasız hale getirir.
Alternatif Yöntemler
Alternatif diş beyazlatma işlemini evde eczanede satılan perakende ürünler ve çeşitli doğal yöntemler ile gerçekleştirebilirsiniz:
Eczanede satılan diş beyazlatma ürünleri
Beyazlatıcı diş macunları: Diğer macunların aksine beyazlatma etkisine sahip diş macunlarında genelde karbamid peroksit bulunmamaktadır. Beyazlatıcı diş macunları bu etkiye mavi kovarin isimli bir madde içeriğiyle sahip olur ve tek fırçalamada, anında etki gösterir.
Beyazlatma şeritleri: Her biri farklı etken maddeye sahip olan beyazlatıcı şeritler uzman ürünlerinden daha az hidrojen peroksit içermesiyle avantaj sağlar. Bu ürünlerin bazıları gün içinde 1, bazıları 2 kere kullanılmalıdır.
Diş beyazlatma kalemi; ucunda bulunan fırçası sayesinde diş yüzeylerine uygulanabilir solüsyon içeren, kalem şeklinde bir üründür. Taşınabilirliği, az yer kaplaması ve her yerde anında kullanılabilir olmasıyla avantaj sağlayan beyazlatıcı ürünlerden biridir.
Doğal diş beyazlatma yöntemleri
Beyazlatıcı jellerin güvenliğinden endişe duyuyorsanız, evde kendi kendine hazırlayabileceği çeşitli formüller ve beyazlatma kürleri ile daha temiz ve beyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Ancak bu tür yöntemlerden kliniklerde elde edilen sonuçları beklemek çok mantıklı değil.
Karbonat ile diş beyazlatma: 2017 yılında yapılan bir araştırmada; günlük ağız hijyeninin bir parçası olarak karbonat kullanılmasının, dişler üzerindeki lekelerin çıkarılması ve beyazlatılması için ek bir uygulama olarak tercih edilebileceği belirtilmiştir. Bununla birlikte aynı klinik araştırmada karbonat içeren diş macunlarının, yüksek oranda aşındırıcı madde içeren macunlara göre daha etkili olduğuda açıklanmıştır.
Ceviz kabuğu, dişler üzerinde biriken tartar formasyonunu azaltır ve dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlayabilmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalarda ceviz kabuğu suyunun diş hijyeni rutinine dahil edilebileceği yorumlanmış ve bilimsel olarak yayınlanmıştır.
Zencefil ailesinden olan zerdeçal da, dişler üzerinde bakteri plağı formasyonu ve diş taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olarak dişlerinizi beyazlatır. Bununla birlikte zerdeçallı olarak hazırlanan doğal bir gargara; düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı ile birlikte plak oranını ciddi bir şekilde düşürdüğü kanıtlanmıştır.
Tüm bunlarında yanında internette ve sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkan; limonla, elma ve üzüm sirkesiyle ve çilekle diş beyazlatma güvenli değildir. Çünkü bu tür asidik yapıdaki ürünlerin kullanılması diş yüzeyinde korozyona ve mine tabakasının sertliğinin azalmasına neden olur.
Diş beyazlatma işlemi günümüzde pek çok klinikte, dişçide ve özel hastanelerde güvenle uygulanan, nispeten ekonomik fiyatlı bir diş hekimliği prosedürüdür.