Diş Taşı Temizliği Sonrası

diş taşı temizliği sonrası

Diş taşı temizliği sonrası; diş eti çekilmesi ve kanama ile birlikte dişlerde bir miktar ağrı, hassasiyet ve sallanma görülebilir, dişler arası boşluklar oluşabilir. İşlem sonrası önerilere dikkat ederek diş bakımınızı dikkatli bir şekilde yaparsanız bu sorunları azaltabilirsiniz. Bu yazımızda diş taşı temizliğinden sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, ne zaman yemek yenir, fırçalama esnasında nelere dikkat edilmelidir inceledik.

Diş taşı temizliği öncesi neler yapılır?

Diş taşı temizliği, sağlıklı ve beyaz bir gülümsemenin yanında sizi diş eti hastalıklarına karşı korur. Çünkü bu hastalıklar genellikle ağrıya neden olmaz ve habersizce ilerleyebilir.

Bu nedenle diş taşı temizliği öncesinde hekiminiz; çürüklerin yanında dişlerin etrafındaki periodontal dokuların sağlığını ve kemik kaybı olup olmadığını kontrol etmek ister. Bu muayenede periodontal sond adı verilen ince uçlu metal bir el aleti kullanılır. Sondun ucu diş ile diş eti arasındaki boşluğa doğru itilerek cebin varlığı, derinliği ve varsa hastalığın derecesi belirlenir.

Tipik olarak sağlıklı diş etinde bu derinlik 1-3mm civarındadır. 4mm ve üzeri derinlik, mevcut bir diş eti hastalığını belirtir. Ayrıca hekiminiz, diş köklerinde yer alan enfeksiyonları, çürükleri ve kemik kaybı miktarını belirlemek için çene röntgeni çekilmesini önerebilir. Randevuya gitmeden önce mutlaka dişlerinizi iyi bir şekilde fırçalayarak temizliğini sağlayın.

Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra ne beklemelisiniz?

Diş taşı temizliği esnasında görünen diş yüzeyleri diş eti cebi içerisindeki tüm tartarlar uzaklaştırılır. Bu işlem sonrasında şunları bekleyebilirsiniz:

Diş hassasiyeti

Rutin diş taşı temizliğinden sonra ilk bir kaç gün boyunca sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet ve sızlama normal bir durumdur. Bunun sebebi diş yüzeylerinin temizlenmesi ile birlikte dişlerin termal değişiklikleri daha fazla hissetmesidir. Bir kaç gün içerisinde azalarak kaybolur. Tedavi esnasında Airflow ile diş temizleme yapılmışsa hassasiyet daha az oluşur.

Diş ağrısı ve sızlama

Normal koşullarda diş temizliği sonrasında ağrı ve sızlama olmaz. Ancak derin temizlik ve kök yüzey düzgünleştirilmesi yapılmışsa bir miktar ağrı hissedebilirsiniz. İşlem sonrası hastaların ağrı derecelerini ölçmek için yapılan bu bilimsel çalışmada; hastaların %28’i çok hafif, %18’i hafif, %28’i orta dereceli, %8’i şiddetli ve %8’i çok şiddetli ağrı hissetmiştir. Bu ağrıyı azaltmak için mümkünse güçlü bir analjezik tercih edilmeli ve tercihen ilaç işlemden iki ila sekiz saat sonra alınmalıdır. Ertesi gün ise genellikle ağrı kesici kullanılmasına gerek kalmaz.

Diş eti çekilmesi

Derin temizlik ve kök düzeltme işlemleri sonrası iyileşme döneminde diş eti çekilmesi kaçınılmazdır. Çekilme; özellikle dişler arası bölgede belirgindir. Bunun en büyük sebebi, diş eti tedavisi öncesinde şişmiş olan diş etlerinin temizlik işlemi sonrası iyileşmeye başlaması ile birlikte şişliğinin azalması ve diş yüzeyine tekrar yapışmasıdır. Eğer kemik dokusu fazla hasar görmüşse bazı hastalar tedavi sonrasında diş etlerinin geri gelmediğini fark edebilir.

Dişlerde sallanma

Diş taşı temizliği esnasında kullanılan ultrasonik cihazın hareketi nedeniyle dişler biraz yuvalarından gevşeyerek sallanabilir. Bu tür geçici sallanmalar yaklaşık iki hafta içerisinde geçer. Bazen dişin çevresindeki kemikte erime o kadar fazladır ki, sadece diş taşları dişlerin sallanmasını önlüyor olabilir. Tartarın temizliği ile birlikte bu dişlerde sallanma miktarı artabilir. Bir iki hafta boyunca bu dişlerin üzerinde sert yiyecekler tüketmekten, el veya dil ile bu tür dişleri hareket ettirmekten kaçınmanız gerekir.

Kanama

Diş temizlettikten sonra ve fırçalama esnasında bir miktar kanama oldukça normaldir. İşlemden sonra meydana gelen kanama; özel bir çaba göstermenize gerek kalmadan genellikle 2-3 saat içerisinde geçer. Fırçalama esnasında devam eden kanama ise gün geçtikçe azalır ve genellikle bir hafta içerisinde kaybolur.

Dişler arasında boşluk

Diş taşı temizliği sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Diş taşı temizliği sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenlere dikkat ederek iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz:

  1. İşlemin ardından en az 2 saat boyunca su harici hiçbir şey içmeyin ve yiyecek yemeyin.
  2. Dişler temizlendikten sonraki ilk 24 saat içinde daha fazla renklenmeye meyillidir. Bu süre içerisinde renklenmeye sebep olabilecek (kırmızı yiyecek ve içecekler, çay, kahve, sigara vb.) şeylerden uzak durun.
  3. İlk günlerde dişlerinizde ağrı ve sızlama olursa ağrı kesici kullanabilirsiniz.
  4. Diş taşı temizliği ile birlikte kök düzeltme işlemide uygulandıysa işlemden sonra diş etlerinizde bir miktar şişlik oluşabilir. Ağız dışından buz uygulaması bu şişliğin oluşumunu azaltmaya yardımcı olur.
  5. Tedavinin başarısı için ağız bakımına dikkat edilmesi çok önemlidir. Bu sebeple dişlerinizi artık daha özenli fırçalayın ve mutlaka diş ipi kullanın.
  6. İyileşmeyi hızlandırmak için antiseptik ağız gargaraları kullanabilir ve tansiyon probleminiz yoksa bir bardak ılık suya tuz ekleyerek ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
  7. İşlem sonrası dişleriniz ısısal değişikliklere karşı hassas olacağı için ilk bir kaç gün boyunca çok sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durmalısınız. Ayrıca ekşi veya tatlı yiyecek ve içecekler dişlerinizin sızlamasına neden olabilir.
  8. Sigara, tütün kullanımınız varsa, diş temizliği sonrası diş etlerinin iyileşmesine ve dokunun yenilenmesine zarar vereceği için bu tüketim mümkün olduğunca en aza indirilmelidir. Aynı zamanda hem diş hem diş etlerinde normal zamandan daha hassas ve yoğun bir şekilde kararmaya yol açabilir.

İşlemden sonra dişlerimi fırçalayabilir miyim?

Evet, diş taşı temizliği sonrası aşağıdaki önerilere dikkat ederek dişlerinizi fırçalayabilirsiniz:

  • İşlemden hemen sonra dişlerinizi fırçalamak isterseniz diş fırçasını yatay yönlü değilde, dairesel olarak hareket ettirin.
  • Diş etleri tahribatını en aza indirgemek için sert kıllı fırçalar yerine daha yumuşak kıllı fırçaları tercih edin.
  • İyileşme döneminde diş etinizin yenilenmesi ve uygun oranda diş boşluklarına doğru büyümesini teşvik etmek için 45 derecelik açıyla birlikte diş etlerinden dişlerinize doğru (alt çenede aşağıdan yukarı, üst çenede yukardan aşağı) bir süpürme hareketi uygulamanız bu süreci hızlandırır.
  • Diş etlerinizin dişlerinize olan bağları gevşeyip diş eti cepleri açığa çıktığı için fırçalama ile birlikte mutlaka diş ipide kullanmalısınız. Diş taşı temizliği sonrasında rutin ağız bakım alışkanlıklarınızı çok daha özenli bir şekilde yapmalısınız.

Tedavinizin tek seansta tamamen olumlu sonuç vermesi mümkün değilse hekiminiz diş etleriniz iyileşmeye başladıktan sonra yeni bir ek seans daha uygular. Diş taşı temizliği sonrası hekiminizin uygun gördüğü tedavi planına göre kontrole gelmeniz ağız sağlığınızın takibi açısından önemlidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir