Düşen kaplama diş nasıl yapıştırılır?

düşen kaplama diş evde nasıl yapıştırılır

Kaplama ve köprü dişler yapılırken doğal dişler bir miktar küçültülür ve hazırlanan restorasyonlar bu dişler üzerine çeşitli yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılır. Tercih edilen materyalin özelliklerine bağlı olarak bu yapay dişler belirli bir kullanım ömrüne sahiptir ve bu süre içerisinde nadirde olsa bazen gevşeyerek yerinden çıkarak düşebilir. Kaplama veya köprü dişiniz yerinden çıkar ve düşerse ilk olarak ne yapmalısınız, düşen kaplama dişi evde nasıl yapıştırılır öğrenerek durumu kontrol altına almanız önemlidir.

Kaplama diş düşerse ne yapılmalı?

Örneğin, afiyetle yediğiniz bir öğle yemeği sırasında tam yemeğinizden bir ısırık aldığınız anda kaplama ve köprü dişinizin ağzının içinde hareket ettiğini hissettiniz. Bu durumda dikkatli olup dişi yutmamaya özen gösterin ve nazik bir şekilde ağzınızdan çıkarın.

Kaplamayı dikkatlice inceleyin ve içerisinde diş parçası olup olmadığından emin olun. Kaplamanın içi sert bir malzeme ile ağzına kadar doluysa dişiniz de kırılmış olabilir. Sıklıkla diş tam diş eti çizgisi bölgesinden kırılır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız vakit kaybetmeden diş hekiminizden randevu alın.

Eğer sadece çıkmışsa, diş hekiminizi aradığınızda muhtemelen ilk olarak size onu tekrar geriye takıp takamayacağınızı soracaktır. Eğer çok yapışkan bir gıda yediğiniz esnada olduysa tekrar yerine takmak işe yarayabilir ve diş hekimi randevunuza kadar sizi idare edebilir.

  • Kaplamanın dişe bakan iç yüzeyini diş fırçası ve macunu ile çok nazik bir şekilde temizleyin.
  • Kronu geçici olarak diş çizginizdeki yerine yapıştırmak için diş yapıştırıcısı; eğer yoksa şekersiz sakız ya da diş macunu kullanın.

Geçici olarak taktığınız kaplamayı, diş hekimi randevunuza kadar muhafaza etmeniz gerecektir. Bunun için randevunuza kadar şunları yapmamaya dikkat edin:

  • Yapışkan ve sert gıdalardan kaçının ve sakız çiğnemeyin.
  • Düşen kaplama veya köprünüzün üzerinde çiğneme yapmamaya çalışın.
  • Dişlerinizi fırçalarken hassas hareketlerle fırçalayın. 

Geçici kaplama düşerse

Kaplama tedavisi uzun süreceği için daimi dişlerinizi korumak amacıyla hekiminiz geçici kaplama veya köprü yapar. Bir hafta kadar ağzınızda kalacak olan kaplamalar, tutuculuğu zayıf yapıştırıcılar kullanıldığı için özenli kullanmanızı gerektirir.

Ne kadar dikkat ederseniz edin, yapışkan bir gıda kolayca kaplamayı yerinden oynatarak düşmesine neden olabilmektedir. Bu tür bir durumla karşılaşırsanız yapabileceğiniz en ideal yaklaşım kaplamayı aynı şekilde yerine tutturmak olur.

Düşen kaplama diş evde nasıl yapıştırılır?

Bazı durumlarda hasta gevşeyerek yerinden çıkan kaplama dişini veya köprüyü kendi imkanları ile evde tekrar yerine yapıştırmak ister Böyle bir durumda evde kaplama dişinizi yapıştırmak için şu talimatları izeleyin:

  1. Kaplamanın içerisinde siman ve yapıştırıcı artıkları olup olmadığını kontrol edin: Kaplamanın içi boşsa bu iyiye işarettir. İçi boş bir kronu tekrar yapıştırmak daha kolay bir işlemdir. Her ne kadar yurtdışında marketlerde bile bulunabilse de ülkemizde de diş depolarında kaplamayı geçici olarak yapıştırmak için kullanabileceğiniz yapıştırıcıları satar. Eğer bulamazsanız şekersiz sakız veya protez diş yapıştırıcısı kullanabilirsiniz.
  2. Kaplamanın içindeki eski yapıştırıcı artıklarını temizleyin: Ataş gibi sert uçlu bir cizim kullanışlı olacaktır. Ayrıca kürdan ve diş ipi de ince temizlik için size yardımcı olacak malzemeler arasındadır. Zirkonyum kaplamların iç kısımları beyaz olduğu için simanı ayırt etmeniz zor olabilir. Kronun içerisinde bir şey kalmadığına emin olana kadar temizleyin.
  3. İçi boş kaplamayı dişinize yapıştırıcı kullanmayan yerleştirmeye çalışın: Kaplamanın güvenli bir şekilde oturduğundan emin olun. Kuronun diğer dişlerle uyumlu olarak yerine oturması ve yükseklik olmaması gerekir. Oturtma işlemi sırasında dilinizden de destek alabilirsiniz. Böylece kaplamanın, yerine tam olarak yerleştiğinden emin olursunuz.
  4. Kaplamanın içerisine geçici yapıştırıcıyı sürün ve yerine oturtun: Bazı çimentolar doğrudan sürülebilirken, bazıları bir miktar su ile birlikte kullanılır. Bu iş için doğru dolgu malzemesini kullanmaya dikkat edin. Kronu çimento ile doldurduktan sonra dişinizin ön yüzeyine yerleştirin. Bir ya da iki dakika geçtikten sonra ise siman olarakta bilinen fazla çimentoyu bir kürdan ya da diş ipi yardımı ile temizleyin. 

Diş kaplamaları neden gevşeyerek düşer?

Dişinizin yüzeyindeki kronun düştüğünü son ana kadar hissedemeyebilirsiniz. Bazı durumlarda kronun altında kalan dişte çürümeler meydana gelebilir. Bakteriler, özellikle yapıştırıcı çimentonun aşınması durumunda dişe sızar ve çürüğe neden olur. Çürüğün ilerlemesi, kronun dişte tutunmasını engeller. 

Kronların gevşemesi altında yatan diğer sebepler şunlardır:

  • Tam olarak yerine oturtulmamış bir kaplama,
  • kaplama veya köprünün yerinde durmasını sağlayan çimentonun yeterli seviyede olmaması,
  • Kaplamanın oynamasını sağlayan yapışkan ve sert yiyecekler,
  • Diş gıcırdatmak ve sıkmak 
  • Diş yüzeyinin zamanla bozulması

Bazı durumlarda kaplama kırılır ve sadece bir parçası düşer. Eğer bir kısmının tehlike oluşturabileceğini düşünüyorsanız kaplamayı kendiniz çıkartmanız gerekir.

Kaplamanın düşmesi önlenebilir mi?

Kaplamanın ağza oturmadığı ya da dolgu malzemesinin yetersiz kaldığı durumlarda yapacak pek bir şey yoktur. Gevşeme olasılığını en aza indirmek istiyorsanız kaplamanıza karşı hassas olmanız ve şunlara dikkat etmeniz gerekir

  • Buz ve sert gıdaları tüketmekten kaçının
  • Yapışkan ve çiğnemesi zor olan yiyeceklerden kaçının.
  • Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamayı bir alışkanlık haline getirin.
  • Düzenli olarak diş ipi kullanın. 
  • Diş etinizin diş ve kuronla birleştiği bölgedeki plakları temizlemek için bir arayüz fırçası kullanın.

Geceleri uyurken dişlerinizi gıcırdatma sorununuzu aşamıyorsanız ve sık sık kaplamanız düşüyorsa diş hekiminizden özel bir diş koruyucu plak talep edebilirsiniz. 

Diş hekimleri kaplama diş düştüğünde nasıl yapıştırır?

Kaplamanız yerinden çıktıktan sonra, diş hekiminiz hem kaplamayı hemde altındaki doğal dişi değerlendirir. Kaplamanın bütünlüğü, diş eti ile olan uyumu ve kapanışı kontrol eder. Bu sayede kronun tekrar takılıp takılmayacağı ya da dişin üzerine yeni bir kaplama yapılması gerekip gerekmeyeceğini belirler.

Bazı durumlarda alttaki diş kırılsa bile eski kaplamalar yeniden kullanılabilmektedir. Yapılan araştırmalarda kaplamalar yapıldıktan sonraki 5-10 yıllık dönemde %81 i düşmeden yerinde kalabilmiştir.

Yeni bir krona ihtiyaç duyan hastalarda, diş hekimi hastanın hasarlı dişe dolgu yaparak restore eder ve küçültür. Sonrasında yeni diş ölçüleri alınır kaplama dişler hazırlanır. Bu süreçte dişinizde geçici kaplama olacaktır. 

“Düşen kaplama diş nasıl yapıştırılır?” hakkında yorumlar

  1. Selma bahadan

    Merhaba yurt dışında yim zirkonyum köpek dışı ve yanındaki 2 diş köprü düştü 1 ay daha Türkiye ye dönmeyeceğim dentemp diye bir diş yapış tarihi aldım yapıştırmadi neyle yapıştır a bilirim londura dayım yapıştırıcı önerirsiniz memnun olurum

    1. Denttempi kullanabilirsiniz. Kaplamayı yapıştırmadan önce; iç kısmını yardımıyla iyice temizlemeniz, yapıştırıcı sürmeden öncede hem diş yüzeyini hemde kaplamayı pamukla kurutmanız gerekiyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir