Modern diş hekimliğinde; eksik dişleri tamamlamak için birkaç farklı yöntem mevcuttur. Peki implant mı, sabit zirkonyum köprü mü yoksa protez diş mi, arasındaki farklar nelerdir? Hangi restorasyon türünü ne zaman tercih etmeliyiz? Artı ve eksi yönlerini değerlendirerek forumlarda bulamayacağınız bir hassasiyetle her iki prosedürü de karşılaştırmalı olarak hazırladık.
İmplant mı Köprü mü?
Hem implantlar hemde köprü protezleri, diş eksikliklerinin tedavisinde uzun yıllardan beri güvenle uygulanan ve tercih edilen tedavi yöntemleridir. Bu iki tedavi yöntemden birisinin diğerine göre mutlak üstünlüğünü tartışmak doğru olmaz. Çünkü her iki yaklaşımında; farklı ağızlarda, farklı şartlar altında birbirine göre avantajları vardır. Bu nedenle; genel çerçeve içerisinde implant mı köprü mü sorusuna cevap vermeden önce her iki yönteminde artılarını ve eksilerini değerlendirmek daha doğru olacaktır.
Dental İmplantlar Nedir?
Diş implantı; eksik dişlerin yerine uygulanan, titanyum veya zirkonyumdan mamul yapay diş kökleridir. Çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen bu yapay köklerin üzerine takılan porselen veya zirkonyumdan üretilmiş dişler tıpkı doğal dişlerimiz gibi görünür ve hissettirir.
Dental implantların artıları ve eksileri
Artıları
- Bakım: İmplant dişlerin bakımı ve temizliği kolaydır. Tıpkı doğal dişlerimiz gibi fırçalanır ve temizlenebilmektedir.
- Uzun ömürlüdür: Kullanılan malzemeler vücut tarafından kabul edilen yüksek kalitede biyo-uyumlu materyallerdir. Diş eti sağlığı korunduğu sürece, belki de ömür boyu ağızda kalabilirler.
- Güvenli gülümseme ve çiğneme: Gülümsemeyi güvende tutar. Diş implantları sabit ve güvenlidir. Doğal bir diş gibi davranır ve işlev görür.
- Kemik kaybını önler: Sadece implantlar, çene kemiğini korumakla kalmaz, aynı zamanda doğal kemik büyümesini de korur ve uyarır. Vidalar sayesinde yüke maruz kalan çene kemiği, zamanla daha da güçlenir.
- Doğal dişler korunur: Çevredeki dişlerin protezler nedeniyle aşınıp zarar görmesini engeller. İmplantlar, komşu dişlere baskı yapmadan kendi başlarına durabilirler.
Eksileri
- Komplikasyon riski: Diş hekiminin, implantı kemiğe cerrahi olarak tutturması gerekecektir. Sinir hasarı, enfeksiyon, çene kırıkları, çevredeki dişlerde hasar ve daha fazlası dahil olmak üzere herhangi bir cerrahi prosedürle ilgili riskler her zaman bu uygulama vardır.
- Bir kaç aşamalı tedavi: Hemen diş implantı yapılamaz. Kemiğin iyileşmesi zaman alır. Kısaca bütün bir implant prosedürü birkaç ay kadar sürebilir.
- Maliyet: İmplant uygulamarı, yenileme ve bakım gerektirmediği için uzun vadede ekonomiktirler. Ancak tedavinin başlangıç maliyeti alternatif tedavilere göre biraz yüksektir.
Köprü Protezleri Nedir?
Diş köprüleri, bir veya bir kaç eksik dişin neden olduğu diş boşluklarını kapatmak için kullanılır. Diş destekli köprülerde, boşluğun her iki yanında bulunan destek dişler küçültülür ve laboratuvarda hazırlanan köprü bu dişlere tutturulur. Destek alınan doğal dişlere yapılan kaplamalar ankraj, köprünün ortasında yer alan ve eksik dişin yerine geçen parçalara ise pontik denir.
Köprü Protezleri Artıları ve Eksileri
Artıları
- Uygulama Kolaylığı: Prosedür bir hafta içerisinde diş hekiminize yapacağınız bir kaç ziyarette tamamlanabilir. Cerrahi prosedür gerektirmez.
- Komplikasyon Riski Düşüktür: Cerrahiye bağlı komplikasyon riski yoktur.
- Çene kemiği yoğunluğu bu tedavi için bir problem değildir.
- Ekonomiktir: Köprü protezlerinin her ne kadar belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekse de başlangıç maliyetleri implantlara nazaran daha düşüktür.
Eksileri
- Çene kemiği erimesini önleyemez: Köprüler, diş kökünün yerini almadıkları için yüke maruz kalmayan çene kemiği daha çabuk dejenere olabilir.
- Komşu dişleri etkiler: Boşluğa komşu olan dişlerin küçültülmesi, çürümeye karşı daha savunmasız kalmalarına neden olabilir.
- Dayanıklılığı azdır: Köprü, 10 – 12 yıl kadar dayanır ve sonrasında değiştirilmeleri gerekir.
İmplant Diş ve Köprü Protezi Farklarının Karşılaştırması
Maliyet
Köprü ve implant tedavileri söz konusu olduğunda hastalar, genel olarak tedavi seçenekleri için karar faktörü olarak maliyeti baz alırlar ve bu yaklaşım aldatıcı olabilir. Genel olarak implant tedavisi genellikle köprülerden daha yüksek bir maliyete sahiptir ve özellikle de tek bir implanttan daha fazlasına ihtiyacı olanlar için maliyet daha da artacaktır.
Ancak eksik diş yerine yapılan bir implant ömür boyu ağızda kalması planlanarak uygulanır. Üzerindeki dişin eskimesi söz konusu değildir ve diş eti sağlığı korunduğu sürece ağızda kalır. Ancak köprü dişlerin ise belirli bir kullanım ömrü vardır ve bu süre sonunda değiştirilmeleri gerekir. Her ne kadar implant tedavisi başlangıç maliyeti açısından pahalı bir seçenek olsa da, uzun vadede düşünüldüğü zaman başarılı bir şekilde uygulanmış kaliteli bir implantın maliyeti köprülerden daha düşüktür.
Sigorta genel olarak diş köprü tedavisini karşılar, ancak nadir durumlarda implant tedavisini karşılar. Diş köprü tedavisinin fiyatları köprü türüne, eksik diş sayısına, coğrafi konuma ve birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
Bu açıdan implant mı köprü mü sorusunu maliyet açısında değerlendirdiğimizde; kimse yoğurdum ekşi yada pahalı demez. Ancak eğer tek bir seferde iyi bir ücret ödeyip uzun yıllar kullanabileceğiniz bir restorasyon arıyorsanız implant, ancak düşük bütçeler ile bir çözüm arıyorsanız köprü.
Tedavi Süreci
İmplant uygulamaları; bir kaç etaptan oluşan aşamalı tedavilerdir. Her ne kadar bazen implant ile üzerine yapılan dişin aynı gün takılmasının mümkün olduğu seçenekler varsa da bu her hasta için uygun değildir. Diş hekimi genel olarak bir implantı 20 dakika içinde yerleştirebilir ve iyileşme süresi de nispeten daha hızlıdır. Çoğu hasta, ertesi gün işe ve diğer normal sosyal aktivitelerine dönebilir. Ancak, sonrasında 2-3 ay kadar vida ile kemiğin birbirine kaynaşması (osseointegrasyon) beklenir. Osseointegrasyon sonrasında ölçü alınır ve üzerine yapılan diş ortalama bir hafta içerisinde hazırlanır.
Diş köprüsünde ise ölçü işleme başlandığı günde alınır ve aynı hafta içerisinde köprü dişler takılır. Bununla birlikte köprüyü desteklemek için çevredeki dişlerin kalıcı olarak küçültülmesi gerekeceğinden dolayı daha fazla invaziv olabilir. Köprü tedavisinde de kısa bir iyileşme süresi vardır. Diş hekimi, köprüyü yerine oturttuktan sonra minimal düzeyde diş eti ağrısı olabilir. Bununla birlikte bu durum, genel olarak birkaç gün sonra ortadan kalkar. Diş köprüsü ile yemek yerken biraz zamana ve ayarlamaya ihtiyaç olabilir. Çiğneme ya da sert yiyeceklerden kaçınmak ve daha yumuşak yiyecekleri alışana kadar küçük parçalara ayırmak gerekebilir.
Tedavi süreci açısından köprü mü implant mı diye değerlendirirsek; bir haftada yeni dişlere kavuşmak istiyorsanız köprü; doğal dişlerim korunsun 2-3 ay beklerim diyorsanız implant.
Dayanıklılık
İmplantlar, diş eti ve çene kemiği sağlıklı korunabildiği sürece belki de ömür boyu ağızda kalmak üzere yapılırlar. Köprülerin ömrü ise yaklaşık olarak 10 ile 12 yıl kadardır. İmplantlar ayrıca, çene sağlığını destekler, kemiği sağlıklı ve güçlü kalır. Bu durum da yaşlandıkça yüzün şeklini ve ağız sağlığını olumlu yönde etkiler. İmplantlar doğal olarak gerçek bir dişin işlevi ile birlikte hissini taklit eder ve genel olarak köprülerden çok daha iyi görünür.
Dayanıklılık açısından köprü protez diş mi implant mı diye değerlendirirsek; düzenli ağız bakımını yapıyorsanız ve uzun ömürlü bir tedavi arıyorsanız implant tedavisi daha iyi bir seçenek olabilir.