Diş eksikliklerini gidermek ve hasarlı dişlerin restorasyonu için oldukça sık uygulanan sabit protezlerde; destek alınan dişlerin aşındırılması gerekir. Bu aşındırma, dişlerde hassasiyet gelişimine neden olabildiği gibi, köprü ve kaplama altındaki dişin çürümesi, apse yaparak iltihaplanması da ilgili dişte çiğnerken ağrı oluşumuna neden olabilir. Peki kaplama diş takıldıktan sonra ağrı her zaman olur mu? Hazırlamış olduğumuz bu makalede, zirkonyum porselen kaplama ve köprü altındaki diş neden ağrı yapar, ağrısı ne kadar sürer, nasıl geçer açıklamaya çalıştık.
Kaplama Diş Ağrısı
Doğal dişler üzerine yapılan zirkonyum veya porselen kaplama diş ve köprüler, diş üzerine yapıştırıldıktan sonra ağrıya neden olmamalı ve rahatsızlık vermemelidirler. Tedaviniz tamamlanmasına rağmen geçmeyen ağrılar kaplamaların altındaki dişlerde sorun olduğunun habercisi olabilir.
Klinik uygulamalarda en sık karşılaşılan köprü ve kaplama diş ağrısı nedenleri şunlardır:
Kaplama ve Köprü Yapılan Diş Neden Ağrır?
- Köprü ve kaplama yapılacak dişlerin küçültülmesi: Dişimizin ağız içerisinde görünen kısmı mine, dentin ve pulpa olmak üzere üç tabakadan oluşur. Diş hekiminizin yaptığı küçültme işlemi, dış kısmındaki sert mine dokusunun ortadan kaldırır ve alttaki dentin yüzeyi açığa çıkar. Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere ve tahrişe karşı karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir.
- Kaplama ve köprü kenarlarının uzun olması: Restorasyonlar dişler üzerine yapıştırılırken diş eti üzerinde bir miktar baskı oluşturabilir. Yeni yapılmış bir kaplamanın tam olarak yerleşmesi ve etrafındaki dokuların uyum sağlaması biraz zaman alır. Bu süreçte diş etleriniz biraz hassas ve ağrılı olabilir. Basit ağrı kesiciler bu ağrıyı gidermekte etkili olacaktır.
- Diş gıcırdatma – Genellikle bilinçaltında farkında olmadan veya uyurken dişlerinizi gıcırdatıyorsanız kaplamanıza gelen fazla basınç ağrı oluşmasına neden olabilir. Diş hekiminizin yapacağı gece plağı bu tür ağrılardan kurtulmanızı sağlar.
- Kaplama altındaki dişin çürümesi– Restorasyonun değiştirme zamanı geldiği halde yenisi yapılmayan ağızlarda oldukça sık görülen bir durumdur. Bu tür kaplama altındaki dişlerde meydana gelen çürükler hiç belirti vermeden ilerleyebilir ve iltihaplanarak apse gelişmesine neden olabilir.
- Dişin kırılması: Kaplama yapılan dişler genelde zayıf ve hasarlı dişlerdir. Çok madde kaybına uğramış dişler boyun bölgesinden kırılabilir. Eğer şiddetli ağrı yaşıyorsanız, kaplamanın altındaki dişte bir çatlak veya kırık meydana gelmiş olabilir.
- Yanlış uyumlandırma ve yükseklik – Yeni yapılmış kaplama ve köprüler; dişler üzerine takılırken yüksekliği ve dişler arası ilişkiler iyi uyumlandırılmış olmalıdır. Restorasyonun olması gerekenden yüksek veya geniş olması, dişlere gelen basıncı artırır ve ağrıya neden olabilir. Diş hekiminiz fazla kısımları alarak uyumlandırabilir.
- Diş eti çekilmesi – İnsanlar yaşlandıkça diş etlerinde bir miktar çekilme görülebilir. Kaplama ve köprü yapılan dişleri çevreleyen diş etlerinin çekilmesi; diş kök yüzeyinin açığa çıkmasına neden olur ve enfeksiyon riskini artırır. Bu tür restorasyonların yenilenmesi gerekir.
- Kaplama altındaki dişin iltihaplanması – Özellikle köprü yapılan dişler, ömürleri boyunca olması gerekenden daha fazla bir yüke maruz kalırlar. Eğer kaplama yapılmadan önce kanal tedavisi uygulanmamış ise, pulpadaki diş sinirleri ve bağ dokusu enfekte olabilir ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Sinirlerin alınması ile birlikte ağrı kaybolacaktır.
Kaplama ve Köprü Diş Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Yeni yapılmış kaplama ve köprülerde bu ağrı 21 güne kadar sürebilir. Bu süreçte dentin yüzeyinde tersiyer dentin adı verilen bir tamir dokusu oluşur açıkta olan dentin kanallarının kapanarak hassasiyetin ortadan kalkmasını sağlar. Bu sürecin bir etkisi olarak ağrının tedaviden sonra zamanla azalması ve ortadan kalkması beklenir. Daha uzun bir süre şiddetlenerek devam eden ağrı, pulpa dokusunun enfekte olduğunu ve kanal tedavisi gerektiğinin habercisi olabilir.
Eskiden yapılmış kaplama ve köprülerde ise ortaya çıkan ağrının nedeni belirlenmeli ve buna göre tedavi yapılmalıdır.
Köprü ve Kaplama Diş Takıldıktan Sonra Ağrı Olur mu?
Her zaman olmasa da evet, dişin normalden daha fazla küçültülmesi gereken bazı olgularda ağrı oluşumu gözlemlenebilir. Çünkü tedavi sürecinde kayıp dişin yerine gelecek olan gövde dişin tutturulabilmesi için boşluğa komşu destek dişlerin aşındırılması gerekir.
Aşındırılan dişleri ısısal hassasiyetlerden korumak için hekiminiz ilk seansta bu dişlerin üzerine geçici kaplamalar hazırlar. Ancak dişin kendisini tamir etmesi 3 haftalık bir süreçtir ve bu zamanda bir miktar rahatsızlık vermesi muhtemeldir.
Köprü diş tedavisi için hazırladığımız detaylı rehberi linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Köprü ve Kaplama Altındaki Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Ağrının nedenleri ve türüne göre bir yaklaşım gereklidir:
- Yeni yapılmış bir köprü ise, ağrı yaklaşık olarak 3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte dişi aşırı sıcak ve soğuktan korumak yararlı olacaktır. Dişleri birbirine temas ettirince ortaya çıkan ağrı köprünün yüksek olduğunun habercisi olabilir ve diş hekiminizin bu yüksekliği ayarlaması gerekebilir.
- Eski bir köprü ise, destek dişlerin kaplamaları ile diş eti uyumu bozulmuş olabilir ve köprünün değiştirilmesi gerekebilir. Ayrıca bazen köprünün altındaki dişlerde çürümeler meydana gelebilmekte ve kanal tedavisi yapılarak protezin değiştirilmesi gerekebilmektedir.
Umarız hazırlamış olduğumuz makale kaplama ve köprü altındaki diş ağrısı nasıl geçer sorusunu yanıtlamaya yardımcı olabilmiştir.
4 sene oldu ben köprü yaptırdım şimdi köprü yaptırdığımı dişin altı ağrımaya başladı 4-5 gündür ağrıyor dişçiye gittim antibiyotik verdi ama bunları kullandıktan sonra bir kanal tedavisi mi yaptırmak gerekir
Köprünüzde yaşadığınız ağrı, köprünün altındaki dişinizde bir sorun olduğunu gösterebilir. Diş hekiminizin verdiği antibiyotikler genellikle enfeksiyonu kontrol altına almak için kullanılır, ancak bu ağrının kesin nedenini çözmez. Antibiyotik tedavisinden sonra ağrınız devam ederse, kanal tedavisi gerekebilir.
1 yıl olmadı daha köprü yaptılar ama köprünün altındaki dişim çok da sağlam deyildi bekle dediler biraz dişe kanal tedavi yaptilar.köpruyu taktilar bir senedir ağrıyor 3 gün agrimasa 5 gün muhakkak ağrıyor içtiyim antibiyotik ağrı kesiminin hati hesabı yok yapan doktora gitim birsey yok diyip beni yoluyor başka doktorlara gitim hayir diyor yapan doktor bunu takibini yapacak diyor bana yol veriyorlar yapan doktora geliyorum bizlik bir durum deyil üniversitelere gidice ben de şaşırmış bir durumdayım ne olur Allah haskina yardım edin çok mağdurum
Bu süreçte birkaç öneri sunmak istiyorum. Öncelikle, farklı bir diş hekiminden veya diş sağlığı merkezi/üniversiteden ikinci bir görüş almak faydalı olabilir. Bağımsız bir uzman, ağrının nedenini daha net belirleyebilir ve size uygun bir çözüm önerebilir. Özellikle kanal tedavisi konusunda uzman bir endodontist (kanal tedavisi uzmanı) ile görüşmenizi öneririm. Bu uzmanlar kök kanal tedavisinde daha deneyimli oldukları için sorununuzu daha iyi çözebilirler.
Eski porselen kaplamalarımı yeniliyorum gittiğim klinik çok kötü yaptı geçicilerde alttan boşluklar vardı yediğim yemekler alttan takılıyordu doktora olmaz dediğim halde zamanla oturur diye yaptı 10 gün geçmeden şikayet edince aynı klinikte uzman protez doktora yöneltti klinik sahibi eskilerini çıkarttı doktor geçici taktı 17 gündür diş ağrısına dayanamıyorum 2 kutu ARVELES bitirdim günde 3-4-5 içiyorum doktorum normaldir diyor diş etlerin hassas diyor 5 buçuk ay uğraşıyorum Başakşehirde çok bunaldım diş etlerde kızarıklık yok birşey yok diyorlar bu durumu yaşayan varmı acaba bu sorulara cevaplarsanız sevinirim
Geçici veya kalıcı kaplamalar takıldığı anda bir miktar ağrı veya hassasiyet yaşamanız normaldir. Ancak bu geçici bir durumdur ve en fazla 21 gün içerisinde dişin kendisini tamir etmesi ve ağrının geçmesi beklenir. Eğer ağrınız bu süre zarfında geçmiyorsa veya artarak devam ediyorsa protezin yükseklik ve diş eti uyum problemi olabilir. Aynı zamanda destek dişlerde bazen pulpa nekrozu vs gibi durumlar nedeniyle kanal tedavisi uygulanması gerekebilmektedir. Doktorunuzun bu konuları sizinle paylaşmış olduğunu düşünüyorum. En son gittiğiniz doktorun tavsiyelerini dinlemenizi öneririm.