Ağzın diğer bölgelerinde uygulanan bir diş dolgusunda dayanıklılık, fonksiyon ve uzun kullanım ömrü hedeflenirken; ön diş dolgusunda ise tüm bunların yanında doğal görünüm ve estetikte özellikle hedeflenir.
Kişi gülümsediğinde görünen dişlerin oranı, dudak diş kavsi ve dişin ışık geçirgenliği gibi faktörler dolgu yapımı esnasında kullanılan materyalin seçiminin yanında, uygulanması gereken tekniğinde belirlenmesinde rol oynar.
Bu nedenle bu restorasyonlar; diş hekiminin kendi sanatını ortaya koyduğu, oldukça hassas ve titiz bir çalışmayı gerektirirler. Bu makalemizde ön diş dolgusu ne kadar dayanır, nasıl yapılır, tedavi aşamaları ve fiyatları ne kadar anlatmaya çalıştık.
Ön Diş Dolgusu
Ön diş dolgusu, diastema adı verilen dişler arası boşlukların kapatılması, diş çürükleri yada travma nedeniyle hasar görmüş dişlerin yeniden restore edilmesi amacıyla uygulanan tedavilerdir.
Tedavide kullanılan dolgular ise uzun yıllardır beyaz dolgu olarak tabir edilen kompozit reçinelerdir.
Kompozit dolgular; kullanıma sürüldükleri ilk yıllardan bu tarafa oldukça fazla değişime uğramış, doğal dişi daha iyi taklit edebilmesi amacıyla içerisine seramik ve plastik parçalar ilave edilmiştir.
20 yıl önce üretilen dolgularda diş yüzeyine tutuculuk ciddi bir sorun iken, günümüzde üretilen kompozitler ve bonding ajanları dişe oldukça sıkı ve dayanıklı bir şekilde yapışırlar.
Kırık olan ön dişinizin restorasyonu için dolgumu yoksa zirkonyum gibi yüksek mukavemet ve estetiğe sahip bir kaplamanın mı tercih edileceği; diş hekiminizin bilimsel anlayışına ve klinik tecrübesine göre vereceği kritik bir karardır.
Aşırı derecede madde kaybı olan yada kanal tedavisi nedeniyle canlılığını yitirmiş ve kırılganlığı yüksek olan bir diş için estetik bir diş kaplaması çok daha uzun ve sağlıklı bir tedavi yaklaşımı olabilir.
Ön diş dolgusu nasıl yapılır?
Tedavi esnasında, kaç dişe dolgu yapılacağı, uygulama yapılacak dişte çürük mevcudiyeti gibi olgular tedavi yaklaşımı üzerinde belirleyici etkiye sahiptir.
Eğer ön dişinizde bir çürük varsa ve sadece bu çürüğün temizlenerek restore edilmesi gerekiyorsa, diş hekiminiz standart diş dolgu prosedürünü izleyecek ve ilgili dişinizi uyuşturarak diş çürüğünün temizlenmesi ile işe başlayacaktır.
Diş çürüklerinde dolgu uygulaması ile ilgili detaylı makalemize şu linkten ulaşabilirsiniz.
https://antalyadisklinigi.com/dis-dolgusu-nasıl-yapılır
Ancak ön dişleriniz arasında boşluklar var ve tek seferde bu boşlukların kapatılarak daha estetik ve doğal bir görünüme sahip olmak istiyorsanız muhtemelen diş hekiminiz zamanının büyük bir kısmını estetik planlamaya ayıracaktır.
Estetik planlamada dijital gülüş tasarım programları nadiren kullanılır. Bunun için siz gülümserken diş hekiminiz ağız fotoğraflarınızı alır ve bu fotoğrafları bilgisayardaki tasarım programına yükleyerek sergileyecek olduğu sanatın bir resmini oluşturur.
Ancak pratik uygulamada, bu ortaya çıkan fotoğraf tedavinizi gerçekleştiren hekimin zihninde canlanır. Çünkü ön diş dolguları, tedavi esnasında dolgunun üzerine ekleme yapılmasına yada çıkartılmasına izin verir. Bu size hem zaman kazandırır, hemde tedavi maliyetinizi azaltır.
İşlem aşamaları ise şu şekildedir:
- Uygulama yapılacak diş üzerine dolgunun daha sıkı bağlanabilmesi için yüzeyin bir miktar pürüzlendirilmesi gerekir. Bunun için özel asitler diş yüzeyine uygulanarak 15sn beklenir.
- 15 saniyelik bekleme süresinin sonunda diş yüzeyi yoğun su spreyi ile yıkanır ve kurutulur.
- Kurutulmuş olan diş yüzeyine, bond adı verilen ve diş ile dolgunun birbirine yapışmasını sağlayan adezivler uygulanır.
- Uygulanan bonding ajanı 20sn boyunca yüzeyde kalır ve sonrasında üzerine yoğun hava spreyi tutularak ajanın pürüzlendirilen diş yüzeyine penetre olması sağlanır.
- Dolgu esnasında kullanılan mavi ışık; bonding ajanını sertleştirir ve üzerine kompozit dolgunun kimyasal olarak yapışabileceği bir yüzey oluşturur.
- Ön diş dolgularında tabakalama tekniği sıklıkla kullanılır ve kompozit yada seramik esaslı diş dolgulara tabaka tabaka yerleştirilerek sertleştirilir.
- İşlem sonrasında fazla dolgu artıkları temizlenir ve diş yüzeyleri parlatılıp cilalanarak işlem sonlandırılır.
Ön diş dolgularında genellikle 2 yada 3 farklı tonda diş dolgu kullanılır. Çıplak gözle fark edilemeyen bu farklı renk tonundaki dolgular, yapılarındaki transparan ve bukalemun efekti veren farklı bileşenler nedeniyle ışık altında dişin daha doğal görünmesini sağlar.
Ön Diş Dolgusu Fiyatları
Tedavide ücretlendirme dolgunun türüne ve uygulama yapılan yüzey sayısına değişiklik gösterir. TDB nin 2023 yılında yayınlamış olduğu 2024 yılı rehber tarifesine göre ön diş dolgusu fiyatları şu şekildedir:
- Bir yüzlü kompozit dolgu: 1640TL
- Kole dolgusu: 1250TL
- Seramik inley dolgu: 8415TL
- Porselen dolgu: 10565TL
- Ön diş dolgu sökümü: 420TL
Data detaylı bilgi almak için güncel diş dolgu fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Ön Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır?
ağız bakım alışkanlıklarınız, dolgunun diş üzerindeki lokasyonu ve büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 7 -10 yıl arasında dayanır.
Direk ısırma kuvvetine maruz kalan dolgularda, çiğneme fonksiyonu ile oluşan stres dolgunun diş ile olan bağlantısını zayıflatır. Dolgu ne kadar büyükse oluşan streste o denli fazla olur. Estetik olan bu dolgular amalgam gibi diğer diş dolgularına göre daha az süre dayanır.
Yıllık düzenli olarak yapacağınız diş hekimi ziyaretleri, dolgunuzda oluşabilecek sorunları ve sekonder çürüklerin erken dönemde teşhis edilmesini sağlar.
Düzenli ağız bakım alışkanlıkları ise dolgunuzun diş ile birleşen kısımlarında oluşabilecek çürükleri önlemeye yardımcı olarak dolgunun ömrünü uzatır.
Diş dolgularının ne kadar dayanacağı, ne zaman değiştirilmesi gerektiği hakkında hazırlamış olduğumuz makaleye göz atmak yararlı olabilir.
https://antalyadisklinigi.com/dis-dolgusu-ne-kadar-dayanir/
SSS
Eğer uygulama yapılan diş cansız değilse ve komşu dişlerde çok renk farklılığı yoksa yapılan dolgu belli olmaz. Ancak kanal tedavili olan dişler zamanla renk değiştirdiği için dolgunun altından bu renk farklılığı yansır ve belli olur.
Uygun teknikte yapıldığı takdirde ön diş dolgusu düşmez. Ancak yapılan dolgu için yeterli pürüzlendirme yapıl-a-mamış yada kapanıştaki yükseklik veya diş gıcırdatma gibi alışkanlıklardan dolayı dolgu sürekli olarak travmaya maruz kalıyorsa düşer.
Ön dişlere yapılan estetik dolgular, beslenme alışkanlılarına bağlı olarak zamanla renk değiştirebilir ve estetik olarak yenilenmesi gerekebilir. Bunun dışında estetik dolguların ortalama ömrü 7 – 10 yıl arasında değişir.
Hayır, eğer acıma riski var ise diş hekiminiz dişinizi uyuşturur ve tedavi esnasında herhangi bir ağrı yada acı hissetmezsiniz.
Ön diş dolgusu sizinde diş estetiğinizi geliştirmeye yardımcı olabilir.