Diş Yapıştırıcısı Nasıl Kullanılır?

Diş yapıştırıcısı

Protez diş yapıştırıcısı, protezlerin yerlerinden oynamasını engeller, protezleri geliştirmeye yardımcı olur ve protez ile diş eti arasındaki olası bir olumsuz hareketi durdurur.

Protez Diş Yapıştırıcısı

Protez diş yapıştırıcısı, protez diş ile diş eti çizgisi arasına yerleştirilen, hiçbir şekilde toksik olmayan ve suda çözünür bir maddeden elde edilen macunumsu bir yapıştırıcıdır. 

Bu yapıştırıcılar, rahat bir şekilde yemek yemeye, konuşabilmeye ve gülmeye yardımcı olur. Protez diş yapıştırıcısı, protezin doğal bir şekilde tükürük yardımıyla dokuya tam manasıyla yapışmasını sağlar. Ağız içi, bu yapıştırıcıyı, diş eti ile birlikte proteze yapışabilen elastik bir zara dönüştürecektir. Bu şekilde protez diş yapıştırıcısı, protezleri sıkı bir şekilde tutar ve doğal tutuşu da geliştirir.

Takma Diş Yapıştırıcısı Nasıl Kullanılır?

Takma diş yapıştırıcısı, gıda parçacıklarının boşluklara girmesini engeller ve protezleri sıkı bir şekilde tutarak çok daha rahat uyum sağlamaya yardımcı olur. Olası tat alma problemlerini ya da sızıntıları engellemek için takma diş yapıştırıcısını doğru bir şekilde uygulamak son derece önemlidir. Takma diş yapıştırıcısı şu şekillerde kullanılır:

  • Krem Formu: Krem bazlı takma diş yapıştırıcısını kullanmadan önce takma dişler, derinlemesine temizlenmeli ve sonra kurutulmalıdır. Yapıştırıcı, protez çevresine çok yakın olmayacak şekilde kısa şeritler halinde uygulanmalıdır. Takma dişler takılmadan önce ağız içi iyice çalkalanmalıdır. Son olarak takma dişler takıldıktan sonra dişler yardımıyla baskı uygulanmalı ve sabitlemek için ise birkaç saniye boyunca ısırılmalıdır.
  • Toz Fomu: Toz bazlı takma diş yapıştırıcısını kullanmadan önce yine takma dişler, derinlemesine temizlenmeli ve ıslak bir şekilde bırakılmalıdır. Diş eti ya da ağız içi ile temas eden protezlerin yüzey kısmına yapıştırıcı toz, çok hafif ve eşit bir şekilde uygulanmalıdır. Yine takma dişleri takmadan önce ağız için çalkalanmalıdır.
  • Bant Formu: Bu tür diş yapıştırıcısını kullanmadan önce de takma dişler temizlenmeli ve daha sonra kurutulmalıdır. Ellerin de kuru olması gerekir. Daha sonra bant açılır ve suyla hafif bir şekilde nemlendirilir. Yapıştırıcı, protez çevresine çok yakın olmayacak şekilde yerleştirilir. Takma dişler takılmadan önce ağız içi su ile çalkalanır. Son olarak takma diş takılır ve bir süre boyunca dişler yardımıyla baskı uygulanır. 

Takma Diş Yapıştırıcısı Kullananlar İçin Tavsiyeler

  • Takma diş yapıştırıcısı ile verilen talimatlara mutlaka uyulmalıdır. Ürün talimatları yoksa y a da anlaşılması güçse diş hekimine danışılmalıdır.
  • Önerilen dozdan daha fazla yapıştırıcı kullanılmamalıdır.
  • Bazı protez yapıştırıcıları çinko içerir ve bu tarz takma diş yapıştırıcılarını aşırı bir şekilde kullanmak zararlı etkilere katkıda bulunabilir. Önerilen dozlarda kullanılması hiçbir soruna neden olmaz.
  • Yapıştırıcı üreticileri, ürün içeriğini tam manasıyla listelemeyebilir. Bu yüzden diş hekimi ile görüşmek son derece önemlidir.
  • Takma diş yapıştırıcısı kullanıldıktan sonra uyuşukluk ya da karıncalanma gibi semptomlar ortaya çıkarsa diş yapıştırıcısı kullanılmamalı ve derhal doktora danışılmalıdır.
  • İlk etapta az miktarlarda diş yapıştırıcıları ile başlanılmalıdır. 
  • Yapıştırıcı kullanımı, gün gün not edilmelidir.

Kaplama ve Köprü Diş Yapıştırıcıları

Bazı kaplama ve köprü diş yapıştırıcıları, olası bir baskı için direnç oluştururken, bazıları stabil bir şekilde kimyasal bağlar oluşturabilmek için üretilir. Kimyasal bazlı yapıştırıcılar, kırılmaz bir bağlantı sağlar ve ağır vakalar için önerilir. Örneğin, diş gıcırdatma alışkanlığı olan hastalar için kimyasal bazlı yapıştırıcılar daha faydalı olacaktır. Bununla birlikte geçici ya da kalıcı olmak üzere iki farklı kaplama ve köprü diş yapıştırıcısı vardır. 

Geçici Diş Yapıştırıcıları

Geçici diş yapıştırıcısı, kalıcı kaplama uygulaması yapılmadan kullanılabilir. Bu yapıştırıcı, daha sonraki etaplarda zayıf ve kırılması kolay olan geçici kaplamaları yapıştırmak için kullanılır. Bu yapıştırıcı, öjenol, çinko oksit tozu ve zeytinyağından elde edilen kalsiyum hidroksit ve çinko oksit öjenol gibi malzemelerden oluşur. Geçici diş yapıştırıcılarının avantajları şunlardır:

  • Orijinal dişlerin yanı sıra kaplama dişler için de iyi bir tutuş sağlar. 
  • Çevre dokular tarafından kolay bir şekilde tolere edilebilir. 
  • Çıkarılması son derece kolaydır. 
  • Hasarlı dişleri yüksek oranda korur ve hassasiyeti en aza indirmeye yardımcı olur. 
  • Tükürüğün kısa sürede çözünmesine yardımcı olur.  Bu sebeple geçici yapıştırıcılar, kullanıldıktan 3 ile 6 hafta sonra kalıcı yapıştırıcılar ile değiştirilmelidir. 
  • Düşük dirence sahiptir.

Düşen Kaplamamı Kendim Yapıştırabilir Miyim?

Düşen kaplamayı hastalar, kendileri de yapıştırabilir. Bunun için düşen kaplamalar, geçici kaplama diş yapıştırıcıları ile tekrardan yapıştırılabilir. Ancak kaplama düşerse, en kısa sürede diş hekimine gidilmesi önerilir. Diş hekimine giderken düşen kaplama da götürülmelidir. Kaplamanın düşmesinden sonra ağrı oluşursa sorunlu bölgeye bir miktar karanfil yağı uygulanabilir. 

“Diş Yapıştırıcısı Nasıl Kullanılır?” hakkında yorumlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir