Takma Protez Diş Temizliği için 3 Doğal Temizleme Yöntemi

sirke ile protez diş temizliği

Sararan protez dişlerinizin her zaman ilk günki gibi bakımlı ve beyaz görünmelerini sağlamak için düzenli olarak günlük bakım ve temizliğini yapmalı, en az haftada bir dezenfekte etmelisiniz. Aksi takdirde diş protezleri üzerinde biriken bakteriler çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Peki eczanede satılan temizleyici tabletleri kullanmadan; evde sadece sirke ve karbonat kullanarak tamamen doğal yöntemlerle takma protez diş temizliği ve bakımı nasıl yapılır? Detaylar makalemizde.

Eğer doğal dişleriniz için profesyonel bir diş beyazlatma işlemi yaptırmayı planlıyorsanız prosedür sayfasını inceleyebilirsiniz.

Karbonat macunu ile günlük protez diş temizliği yapın

Karbonat, dişlerdeki inatçı kalıntıları yok etmek için yüzyıllar kullanılmıştır ve geleneksel olan diş macunlarında da yaygın olarak tercih edilen bir bileşendir. Protez diş temizliği ve beyazlatma; 2 çay kaşığı karbonat ve su karışımı ile rahatlıkla yapılabilir:

Bunun için 2 çay kaşığı karbonat ile yeteri oranda su, homojenik bir şekilde karıştırılarak macun kıvamında bir karışım elde edilir. Protezlerdeki kalıntıları, nazikçe ve derinlemesine temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih edilmelidir. Bu temizleme yöntemi çok etkilidir ve protezleri, doğal olarak temizlemek için her gün kullanılabilir.

Sirkeli su ile protez diş kireçlenmesi kolayca temizlenir

Sirke, protezleri doğal bir şekilde dezenfekte etmekle beraber derinlemesine temizlemenin kolay ve oldukça etkili bir yoludur. Sirkenin içeriğindeki asit, zaman içerisinde protezlerde birikebilen tartarı da çözecektir. Bu doğal temizleme solüsyonunu evde hazırlamak için eşit miktarda doğal sirke ve ılık su bir kaba konularak karıştırılır. En iyi sonuç için protezlerin en az 30 dakika ya da gece boyunca karışımın içerisinde kalması gerekir. Son olarak protezleri takmadan önce tamamen yıkanması gerekir.

Mikrodalga ile dezenfekte edin

Mikrodalga tarafından üretilen ısılar bakterileri tam manasıyla öldürebilir ve protezleri yüksek oranda dezenfekte edebilir. Bunun için protezler, haftada bir defa olacak şekilde 3 dakika kadar mikrodalga fırında kalmalıdır. Ayrıca mikrodalga protez diş kokusunu gidermekte temizlemeden sonra uygulanırsa oldukça etkilidir. Protezler, mikrodalga fırınına konulmadan önce protezlerin metal içermediğinden emin olunmalıdır.

Protez diş nasıl temizlenir?

Protez dişlerin temizliğine de kuşkusuz bakterilerin varlığı ve periodontal enfeksiyon riskleri sebebiyle doğal dişler gibi dikkat edilmesi gerekir. Etkili bir şekilde protez diş temizliği için şu aşamalara dikkat etmek gerekir:

  • Temizleme Alanı Hazırlanmalıdır: İlk olarak protezlerin, doğal dişler kadar güçlü olmadığını ve yalnızca küçük bir travma nedeniyle parçalanabileceğini ya da kırılabileceğini bilmek gerekir. Bu sebeple protez dişleri temizlerken lavabonun altına bir havlu koyulmalı ve protez dişlerin düşmesi durumunda hasarı engellemek için lavabo, bir miktar suyla doldurulmalıdır.
  • Protezler Çıkarılmalıdır: Protezlerin kolay bir şekilde çıkarılması için ağız, ılık suyla doldurulur ve protezlerin gevşemesi için yanaklar şişirilmelidir. Protez dişler, gevşeyene kadar bu uygulama birkaç defa yapılmalıdır. Protez dişler çıkarıldıktan sonra bütün yapıştırıcılar da çıkarılmalıdır. Yapıştırıcıyı ağızdan çıkarmak için sıcak su ve diş macunu ile fırçalama yapılmalıdır. Yapıştırıcıyı protezlerden çıkarmak için sertleşene kadar buzlu su kullanılabilir. Daha sonra ise kalan yapıştırıcılar rahatlıkla çıkarılabilir.
  • Protezlerdeki Kalıntılar Giderilmelidir: Pahalı bir protez fırçası almaya gerek yoktur. Bununla beraber bir tırnak fırçası oldukça işe yarayacaktır. Protez temizleyici olarak yarım sirke ile birlikte yarım su çözeltisi kullanılabilir ve protezlerin çoğu bu yöntemle daha beyaz hale gelecektir. Bunun için ilk olarak protezler, karışımın içine bırakılmalıdır. Sonra protez, iyice fırçalanmalıdır. Bu yöntem yalnızca protez dişleri temizlemez, aynı zamanda sertleşmiş plaklar ile birlikte lekeleri de çıkarmaya yardımcı olur.
  • Dezenfeksiyon Uygulaması Yapılmalıdır: Fırçalamak, protezleri temizler, ancak dezenfekte etmez. Dezenfeksiyon, protezler için son derece önemlidir. Çünkü akrilik protezler, gözeneklidir ve bu sebeple bulaşıcı organizmalar için bir üreme alanı olabilir. Beyazlatıcı uygulamalardan daha az bir şekilde etkili olmasına rağmen protezleri dezenfekte etmek için sirke tercih edilebilir. Protezlerde metal parçaları varsa bu yöntem kesinlikle tercih edilmemelidir. Alternatif olarak, mikrodalga fırın yöntemi de kullanılabilir. Yapılan bir çalışma; radyasyonun, protezlerde yaşayan MRSA organizmaların sayısını çok ciddi düzeyde azalttığını göstermiştir. Tüm bunlarla beraber protez dişleri gece boyunca temiz ve kuru bir yüzeyde bırakmak, protezleri dezenfekte etmeye yardımcı olabilir.
  • Ağız Bakımı Gereklidir: Protez diş temizliği ve bakımı için için doğal ev ilaçları kullanmakla beraber ağız bakımına da büyük oranda dikkat etmek gerekir. Diş etleri, düzgün bir şekilde temizlenmezse protezlerin ömrü de azalacaktır. Bunun için diş etleri, dişler ile birlikte günde en az iki defa fırçalanmalıdır. Ayrıca protez dişleri takmadan önce ve her öğünden sonra protezler, ılık tuzlu suyla durulanmalıdır. Nane ya da okaliptüs bitkileri doğal gargara olarak kullanılabilir. Bununla beraber haşlanmış adaçayı yaprakları, iltihaplı ya da tahriş olan diş etlerini yatıştırmak için tercih edilebilir. Protez kullanan kişilerin yarısından fazlasında enfeksiyonel bir durumda sağlık sorunlarına yol açabilecek bakteri ve yüksek mayalar yaşadığından dolayı mantar ve bakterilerin gelişmesini azaltmaları gerekir. Bunun için dil de dişlerle beraber gün içerisinde birkaç defa fırçalanmalıdır ve diş etlerine ince bir tabaka olacak şekilde aloe vera jeli sürülebilir. Protez dişler özenle temizlense bile bir noktada protezlerin değiştirilmesi ya da yeniden ayarlanması gerekecektir. Bu durum, kısmen de olsa kemik ve yüz yapısındaki değişimlerden kaynaklanmaktadır. Bununla beraber kalsiyum takviyesi almak ya da kalsiyum açısından zengin bir diyet yapmak, kemik yapısının korunması ile birlikte protezlerin uyumunun da artmasına yardımcı olacaktır.

Protez diş çamaşır suyu ile temizlenir mi?

Hayır, sararan protez dişlerinizi temizlerken çamaşır suyu kullanmamalısınız. Bu tür temizleyici ürünler içerdiği yoğun kimyasal bileşenler nedeniyle hem protezinizin yapısını bozarak zamanla solmasına neden olur, hem de içeriğindeki kimyasal maddelelerin protez üzerindeki kalıntıları sağlığa zararlı olabilir.

Takma diş neden suya konur?

Takma dişler; yapısal olarak neme ihtiyaç duyan akrilik malzemelerden üretilir. Protezler suda bekletilmediği zaman yapısındaki suyu kaybedeceği için değişikliğe uğrayarak ağzınız ile uyumu bozulur ve daha kırılgan bir hal alır. Eğer protezinizi uzun bir süre dışarda bekletirseniz, ağzınızla uyumu bozulacağı için muhtemel bir daha kullanamazsınız.

Protez diş kokusu nasıl giderilir?

Günlük kullanım sırasında protez dişler üzerinde gıda artıkları birikir ve bu artıklar bakteri tabakası oluşumuna neden olur. Protez üzerindeki bakteriler çoğaldığı zaman ise rahatsız edici kokular oluşmaya başlar. Protezinizin temizliğini günlük olarak yukarıda anlattığımız şekilde yaparak protez diş kokusundan kurtulabilirsiniz.

Umarız karbonat ve sirke gibi doğal yöntemlerle hazırladığınız protez diş temizleyici solüsyonlar hazır tabletler kullanmadan takma dişlerinizin temizliğini ve bakımını yapmaya yardımcı olur.

“Takma Protez Diş Temizliği için 3 Doğal Temizleme Yöntemi” hakkında yorumlar

  1. Recai Tüneyli kaptan

    Kolay gelsin arkadaşım, protes dişlerdeki tartarlar (diş taşları) ultrasonik cihazla temizlenebilirmi, protezde bozulma olurmu? İzmir Dikili de ultrasonik cihaz alıp hizmet vermek istiyorum. Ne tavsiye edersiniz? Teşekkür ederim.

  2. Her gece protez çıkarılmalı mı ? ve sade suya koymak yeterli mi? bir yerde okumuştum tuzlu suya konulmalı diye. bu doğru mu? doğru ise tuzun oranı ne kadar olmalı?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir