Kaplama Diş Ömrü

kaplama diş ömrü

Kaplama dişler; hasar görmüş dişleri güçlendirmek ve korumak amacıyla uygulanır. Kaplama dişlerinizin temizliğini iyi bir şekilde yapar ve rutin bakım kontrollerinizi aksatmazsanız bu restorasyonları 10 yıldan uzun bir süre sorunsuz bir şekilde kullanılabilirsiniz. Peki her kaplama diş ömrü aynı mı? Elbette değil! Kaplama diş yapımında kullanılan bazı materyaller alternatiflerine göre daha uzun süre dayanabilir. Makalemizde porselen ve zirkonyum kaplama diş ömrü ne kadardır, iyi bir ağız bakımı ile kaç yıl dayanır, kullanım süresinin bitmiş olduğu nasıl anlaşılır konusunda bilgiler bulunmaktadır.

Kaplama Diş Ömrü Ne Kadardır?

Kaplama dişlerin ömrü, kişisel hayat tarzı, alışkanlıklar, ağız hijyeni uygulamaları ve kaplamaların aşınma ile birlikte yıpranma oranına göre uzayıp kısalabilir. Ancak genel anlamda zirkonyum ve porselen kaplama dişlerin ortalam kullanım ömrü şu şekildedir:

  • Porselen diş kaplamasının ömrü ortalama olarak 10 ile 12 yıl arasındadır. Uygun bir şekilde ağız bakımı yapılır ve diş eti sağlığı korunabilirse bu ömrü uzatmak mümkündür.
  • Zirkonyum kaplama ise biyo-uyumlu bir materyal olduğu için porselenden daha uzun bir süre dayanır ve ortalama ömrü yaklaşık olarak 12 ile 15 yıl arasındadır.
  • Lamine kaplamaların ömrü ise yaprak porselen için yaklaşık 20-25 yıl, kompozit laminalar içinse 4-5 yıldır. Bu süreden sonra kompozit renk değiştirmeye başlar ve sağlamış olduğu estetik özellikleri kaybeder.
  • Geçici diş kaplamaları ise sıklıkla akrilik veya plastik malzemeden hazırlanır ve yaklaşık 20-30 gün yerinde kalabilir. Bu süre sonunda kaplama diş yerinden çıkabilir veya kırılabilir.

Normal şartlarda kaplamalar, zaman içerisinde zayıflayabilir ve yıpranabilir. Bununla birlikte bazı yaşam tarzı alışkanlıkları, bu süreci daha da hızlandırabilir. Ancak bir kaplamanın ömrünü belirleyen en önemli faktör diş eti sağlığıdır.

Diş eti çekilmesi ile kenar uyumu bozulan kaplamalar, yapışmış olduğu dişi koruma özelliğini kaybeder ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekir.

Diş Kaplamasının Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz?

  • Dişleri sıkmaktan kaçınmak gerekir. Bu sorun, kaplamaların çatlamasına ve yıpranmasına neden olabilir. Bruksizm hastaları gibi diş gıcırdatma problemleri olan bireylerin özellikle uyurken kaplamaları korumak amacıyla gece plağı kullanması önemlidir. Bu plak, kaplamalar ile birlikte doğal dişleri de aşırı çiğneme kuvvetlerine karşıkoruyacaktır.
  • Her gün mutlaka iki defa dişler fırçalanmalı ve gün içerisinde en az bir defa diş ipi kullanılmalıdır. Dişler fırçalanırken kaplamaların çevresindeki alana, özellikle de diş eti çizgisine dikkat edilmelidir. Düzenli bir ağız bakım rutini, kaplama altındaki bölgenin çürümesini de yüksek oranda engeller. 
  • Tırnakları ısırmaktan ya da buz ve fındık gibi sert cisimleri çiğnemekten kaçınmak gerekir. Bu tür alışkanlıklar, yalnızca kaplamalara değil doğal dişlere de ciddi zararlar verir.
  • Düzenli olarak diş hekimi ziyaret edilmelidir. Yapılan düzenli kontroller; olası çürükler ve potansiyel sorunların erken dönemde teşhisini ve tedavisini mümkün kılar. Böylece kaplamaların ömrü daha da uzar.

Uzun Ömürlü Zirkonyum ve Porselen Kaplamalar İçin Materyal Seçimine Dikkat Edilmelidir

Hem alışılagelmiş metal destekli porselen, hem de zirkonyum kaplamalar, ağız içinde estetik ve doğal bir görünümün yanında rahat bir çiğneme fonksiyonu sağlamak amacıyla üretilirler. Monolitik zirkonyum kaplamalar; olağanüstü dayanıklılığı ve gücü sebebiyle genel olarak porselen kaplama dişlere nazaran daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptir.

Özellikle uzun boşluklu köprüler ve azı diş bölgesi gibi çiğneme kuvvetlerinin fazla olduğu noktalarda full estetik ancak daha kırılgan olan cam seramik kaplamaların seçilmesi potansiyel kırılma problemleri ile birlikte yaşamak demektir. Bu tür uzun boşluklarda ve azı dişlerde monolitik zirkonyum kaplama diş gibi dayanıklı materyaller tercih edilmelidir.

Diş gıcırdatma gibi alışkanlıkları olan bireylerin yine cam seramik yada üzerinde porselen kaplı zirkonyumlar yerine, monolitik zirkonyum veya metal destekli porselen tercih etmesi, protezlerini daha uzun bir süre kullanabilmesine katkıda bulunur.

Kaplamanın Değiştirilmesi Gerektiğini Nasıl Anlarım?

Bir kaplamanın yüzeyinde meydana gelebilecek aşınma oranı, her hastada farklıdır. Bununla beraber kaplamalar, son derece dayanıklı olmasına rağmen zaman içerisinde yıpranabilirler. Porselen ve zirkonyum kaplamalar kullanım ömrünü süre olarak tamamlamasalar bile, aşınmış ya da çatlamışlarsa mutlaka değiştirilmelidir.

Kaplamanızın ne zaman değişmesi gerektiğini diş ile birleşme noktasını inceleyerek anlayabilirsiniz. Kaplama diş etinden daha kısa duruyor ve kaplamanın altından diş görünüyorsa kaplamanın değiştirme zamanı gelmiş demektir. Tabii ki evde ayna karşısında dişin tüm yüzeylerini görmeniz elbette mümkün değil, bunun yerine bir diş hekimini düzenli olarak ziyaret edip, kontrol ettirmek daha kolay ve garantidir.

Hasarlı bir kaplama değiştirilmezse kaplama altında çürüme olasılığı yüksek oranda artabilir. Kaplamanın durumuna ve çürümenin derecesine bağlı olarak yedek kaplama yapılması gerekebilir. Bununla birlikte çürüme, düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ileri aşamalarda diş için kanal tedavisi gerekebilir. Tüm bunlarla beraber tecrübesiz bir diş hekimi tarafından ustaca takılmayan kaplamalar, kaplamanın beklenenden daha erken yıpranmasının ve değiştirilmesinin önemli bir nedenidir. Ayrıca bu durum, kaplama tedavisi başarısızlığının en yaygın nedenlerinden biridir.  

Sizde zirkonyum ve porselen kaplama dişlerinizin ömrü ile ilgili yorumlarınızı aşağıya yazabilir, sorularınızı bize iletebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir